ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Με το ζόρι να εξασφαλίσουν συναίνεση

Η απερχόμενη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ δε ζητά καν τη γνώμη όσων εκλέχθηκαν για την επόμενη τετραετία. Επιτακτική ανάγκη η συζήτηση σε Δημοτικά Συμβούλια και Τοπικές Ενώσεις

Ερήμην της μεγάλης πλειοψηφίας των αιρετών και με απόλυτα αποκλεισμένη έστω και την έκφραση αντίθετων απόψεων, προωθούν - κυβέρνηση και διοίκηση της ΚΕΔΚΕ - την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο του ΠΔ δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο, αλλά έκτοτε... ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που όφειλε - τουλάχιστον - να το κοινοποιήσει στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και να ζητήσει τη γνώμη τους. Αντίθετα, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως σε αγαστή συνεργασία τα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που ηγούνται της ΚΕΔΚΕ, προωθούν εντός των ημερών τη, με συνοπτικές διαδικασίες, εξασφάλιση θετικής γνώμης επί του ΠΔ.

Ηδη η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχει ενσωματώσει στο ΠΔ τη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, χωρίς όμως ποτέ να έχουν συνέλθει τα συλλογικά όργανά της για κάτι τέτοιο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ υπήρξε δέσμευση πως η όποια πρόταση για την τροποποίηση της διαδικασίας ανάδειξης των οργάνων θα διατυπωθεί μετά από νέα Γενική Συνέλευση ή Συνέδριο.Σχετική υπόμνηση έκανε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλο,ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,ζητώντας τη σύγκληση συνεδρίου γι' αυτόν το σκοπό, ενώ αρκετοί ακόμη δήμαρχοι και κοινοτάρχες ζητούν να συγκληθούν εκτάκτως και οι Τοπικές Ενώσεις.Επίσης μια σειρά στελέχη της Αυτοδιοίκησης τονίζουν την ανάγκη, το θέμα της ανάδειξης των οργάνων να απασχολήσει το σύνολο των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς αυτό αφορά στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, η καταπάτηση των οποίων έχει σαν αποτέλεσμα και την ύπαρξη ενός διαρκούς άλλοθι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς μέσα από τις νόθες διοικήσεις που προκύπτουν εξασφαλίζεται η αναγκαία συναίνεση σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων.

Ενδεικτικές ως προς το χαρακτήρα επείγοντος που έχει το αίτημα για πλατιά συζήτηση του ΠΔ, είναι οι ίδιες οι ρυθμίσεις που προβλέπει. Με εξαίρεση τη μόνη θετική πρόβλεψη να εκλέγεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (σσ μέχρι τώρα τη θέση κατείχε "εξ οφίτσιου" ο εκάστοτε δήμαρχος Αθήνας), το ΠΔ στοχεύει στην παραπέρα εδραίωση ενός συστήματος εκπροσώπησης που αποκλείει την έκφραση κάθε αντίθετης, από την κυρίαρχη, αντίληψης.

Πρώτο στοιχείο αντιδημοκρατικότητας παραμένει το γεγονός ότι οι αιρετοί δεν αντιστοιχούν στους πραγματικούς συσχετισμούς που υπάρχουν στη βάση του εκλογικού σώματος. Η απλή αναλογική για την ανάδειξη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων για μία ακόμα φορά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Ενα δεύτερο φράγμα στις δυνατότητες εκπροσώπησης τίθεται με τη διαδικασία για την εκλογή των μελών της Γενικής Συνέλευσης των Τοπικών Ενώσεων. Στην ψηφοφορία, ουσιαστικά, παίρνουν μέρος μόνο δύο συγκροτημένα ψηφοδέλτια. Με το ένα εκπροσωπείται ο συνδυασμός της πλειοψηφίας του κάθε δήμου ή κοινότητας και στο άλλο είναι υποχρεωμένες να συνυπάρξουν όλες μαζί οι παρατάξεις της μειοψηφίας! Γίνεται φανερό πως σε μια τέτοια διαδικασία η συμμετοχή στο δεύτερο ψηφοδέλτιο των μικρών συνδυασμών χρησιμοποιείται μόνο ως άλλοθι δημοκρατίας...

Η διαδικασία αυτή, επίσης, προδιαγράφει ουσιαστικά τη σύνθεση της γενικής συνέλευσης των ΤΕΔΚ, καθώς ο συνδυασμός της πλειοψηφίας σε κάθε δήμο παίρνει τις περισσότερες έδρες.Κάθε δήμος εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα: Δημοτικά Συμβούλια με 11 έως 13 μέλη εκλέγουν 3 αντιπροσώπους, δύο της πλειοψηφίας και έναν της μειοψηφίας. Επιπλέον οι δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων μετέχουν στη γενική συνέλευση χωρίς εκλογή.

Ετσι, αφού έχουν προδιαγραφεί σε επίπεδο γενικής συνέλευσης οι συσχετισμοί, "επιτρέπεται" τότε πια η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της κάθε ΤΕΔΚ να γίνεται με συνδυασμούς ή και μεμονωμένες υποψηφιότητες από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, αυτό της ΚΕΔΚΕ, η κυβέρνηση ορίζει αυθαίρετα πως η Γενική Συνέλευση του ανώτερου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται μόνο από 500 μέλη. Το σχέδιο ΠΔ δεν προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού αυτού του αριθμού.

Αυτό που γίνεται καθαρό είναι πως η εκλογή των αντιπροσώπων για την ΚΕΔΚΕ γίνεται από τα διοικητικά συμβούλια των ΤΕΔΚ, τα οποία είναι ήδη ελεγχόμενα! Ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης μετέχουν αυτοδίκαια οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, τέλος, εκλέγεται κατά συνδυασμούς ή μεμονωμένες υποψηφιότητες, μέτρο άνευ ουσίας - αφού ήδη έχουν λειτουργήσει τα προηγούμενα "φίλτρα" αποκλεισμού.

Νομάρχες σε ρόλο "μπάτσου";

Επικίνδυνες εισηγήσεις σε ημερίδα της Ενωσης Νομαρχών. Το γεγονός ότι οι νομάρχες είναι αιρετοί, αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στους παραβρισκόμενους ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής

Αιρετές νομαρχίες, που θα υποκαθιστούν το αστικό κράτος στον αστυνομικό του ρόλο, που θα αντιμετωπίζουν τους απεργούς πριν αυτοί φτάσουν να συγκρουστούν με τους κεντρικούς μηχανισμούς καταστολής, αυτό είναι, πλέον, το "όραμα" των ευρωλάγνων νομαρχών, όπως, τουλάχιστον, διατυπώθηκε στη διάρκεια χτεσινής ημερίδας που οργάνωσε η Ενωση Νομαρχών.

"Ξεχάσατε την αιρετότητα", αναγκάστηκε να επισημάνει ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Σπύρος Χαλβατζής, σε σύντομη παρέμβασή του, απαντώντας σε μια σειρά σχετικών εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν και πρόκειται να εκδοθούν σε συλλογικό τόμο.

Οι εισηγήσεις εξάντλησαν το ρόλο της ΝΑ στη συνδρομή της, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός, προσπερνώντας την όποια αναπτυξιακή προοπτική σε όφελος των εργαζομένων, που μπορεί και πρέπει να προωθεί ο θεσμός. Εισηγήσεις που, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, τυπώνονται ήδη χωρίς να έχουν επιφέρει άποψη οι αιρετοί και αποτελούν αντίγραφα ευρωπαϊκών κειμένων με αντιδραστικές απόψεις.

Χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του, ο επικεφαλής της ΝΑΣ κατήγγειλε θέση εισήγησης, να φτιάξουν οι αιρετοί μηχανισμούς για να καταργήσουν τις απεργίες! "Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους αιρετούς να κάνουν κάτι τέτοιο", σημείωσε. Κατήγγειλε επίσης την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που προτείνεται ως ένα μέσο για "σωστή" λειτουργία σε σχετική εισήγηση.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι προωθείται με ανάλογη εισήγηση η συνύφανση της ΝΑ με το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ υποβαθμίζεται το εθνικό Δίκαιο έναντι του ευρωπαϊκού.

"Η σχέση της Επιτροπής Περιφερειών με την Αυτοδιοίκηση, στην οποία προτρέπουν οι εισηγήσεις είναι επικίνδυνη. Και αυτό γιατί οι αιρετοί καθίστανται εντολοδόχοι της ΕΕ", τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής.

Τέλος, σημείωσε ότι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι αποκέντρωση, αλλά αποσυγκέντρωση του κράτους και κάλεσε τους νομάρχες να παλέψουν, ώστε να μην παραμείνει η ΝΑ γρανάζι της κρατικής μηχανής.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΓΙΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑ
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων τώρα!

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και διεκδίκησης λύσεων στο πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τονίζει, με επιστολή του προς τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος.

Το πρόγραμμα αυτό - επισημαίνει - θα πρέπει να υποστηριχτεί από όλους τους ΟΤΑ και θα είναι προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και απόφασης, τώρα.Το άμεσο αίτημα πρέπει να είναι: Αμεση εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό όλων των κονδυλίων που προβλέπονται στο νόμο 1828/89 για το 1999, μαζί με το ποσοστό επί του φόρου παρελθόντων οικονομικών ετών. Ούτε μια δραχμή να μην παρακρατηθεί από αυτά που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νόμο, για κανένα λόγο, πρόσκαιρο ή μόνιμο.Στο σημείο αυτό ο Γ. Γιώγος διευκρινίζει πως ο νόμος 1828 που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και υποτίθεται ότι έβαζε τις βάσεις της οικονομικής χειραφέτησης των ΟΤΑ, ούτε ως φύλλο συκής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Γιώγος επισημαίνει στην επιστολή του, πως "οι διεκδικήσεις μας πρέπει να γίνουν πλατιά γνωστές τόσο στους εργαζόμενους των Δήμων όσο και στους δημότες όλων μας. Με καταχωρήσεις στον ημερήσιο Τύπο και σποτ στην τηλεόραση, θα πρέπει να εξηγηθεί το βάσιμο των διεκδικήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συνεχιζόμενη παρανομία της κυβέρνησης.Επιπλέον οι συνέπειες για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και για τους δημότες, εύκολα μπορούν να γίνουν κατανοητές από όλους, αν συνεχιστεί η παράνομη αφαίμαξη των Δήμων από την κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στο πιεστικό πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας των Δήμων και τις συνέπειές τους στην τσέπη του ίδιου του δημότη, ο δήμαρχος Πετρούπολης τονίζει στην επιστολή του: "Οι πόροι της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε ήδη, βρίσκονται στο εξευτελιστικό επίπεδο του 2,33%. Η κρατική συμμετοχή (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), σαν ποσοστό επί του συνόλου των εσόδων της ΤΑ, βαίνει συνεχώς μειούμενη, με ισόποση ποσοστιαία αύξηση των ίδιων πόρων, που δεν είναι τίποτε άλλο από δημοτική φορολόγηση. Τα ανταποδοτικά τέλη της ΤΑ είναι και αυτά δημοτική φορολόγηση".Γίνεται σαφές πως "το κύρος, η σοβαρότητα και η θεσμική κατοχύρωση της ΤΑ βρίσκονται στο έλεος των διαθέσεων και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Η ΤΑ είναι, όμως, πρώτη προτεραιότητα, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες, σε υπηρεσίες και έργα υποδομής, όλων των πολιτών της χώρας" - τονίζει ο Γ. Γιώγος. Και καταλήγει πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, η αναπτυξιακή δυνατότητα, η πραγματοποίηση έργων υποδομής και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τους Δήμους, βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που υπηρετεί η ΤΑ.

Νόμιμη η χρηματοδότηση του "9,84"

Εγκρίνεται η χρηματοδότηση των 722 εκατομμυρίων δραχμών του Δήμου Αθήνας προς το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό "9,84". Το Στ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία αρνήθηκε τη χρηματοδότηση στο σταθμό. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού, με άλλο τρόπο, πλην της χρηματοδότησης από το δήμο. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο σκοπός του σταθμού είναι η ενημέρωση και ψυχαγωγία την κατοίκων της Αθήνας και ότι ο "9,84" λειτουργεί στα πλαίσια της νομοθεσίας.

ΑΘΗΝΑ
Συγκέντρωση αύριο στο Δημαρχείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας,μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς, οργανώνει αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής, με αιχμή την "απόκρουση της εντεινόμενης επίθεσης των καναλαρχών κατά των πάρκων της πόλης". Η συγκέντρωση προγραμματίζεται την ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6.00 το απόγευμα της Τετάρτης, κατά το οποίο αναμένεται μεταξύ των άλλων να αποφασιστούν και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Τρεις είναι κυρίως οι χώροι της πόλης, όπου αυτό το διάστημα εκτελούνται έργα καταστροφής, τα οποία μπορεί να παρέμβει και να σταματήσει ο Δήμος Αθήνας, αλλά η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου προτιμά να αδρανεί: Το πάρκο Ελευθερίας, το άλσος του Πεδίου του Αρεως και το κτήμα Θων.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το Δήμο να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των τριών χώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ