ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Εφαρμόζουμε πολιτική κερδών!

Αποκαλυπτική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Πηγή εξασφάλισης κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που εφαρμόζει η κυβέρνηση! Αυτό είπε ουσιαστικά χτες, απευθυνόμενος προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόγραμμα... διαρθρωτικών αλλαγών στους διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που προωθεί η κυβέρνηση "με τόλμη και αποφασιστικότητα", στην προσπάθειά του να πείσει το "εκλεκτό ακροατήριο" των επιχειρηματιών για το νέο περιβάλλον αποκόμισης ακόμη μεγαλύτερων κερδών, που τους εξασφαλίζει η συγκεκριμένη πολιτική.

Το νέο αυτό περιβάλλον θα δημιουργηθεί όπως έγινε σαφές από τις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα των υποδομών, στην αγορά εργασίας, στο δημόσιο τομέα, καθώς και από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις... υποδομές, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα "σημαντικά βήματα" που έχει κάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων έργων, μέσω του συστήματος της λεγόμενης "αυτοχρηματοτόδησης". Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε για τις αλλαγές που προωθούνται στην αγορά εργασίας μέσω του πρόσφατου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα σημάνουν το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων και την επιστροφή των εργαζομένων σε μεσαιωνικού τύπου εργασιακές συνθήκες. Ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε, επίσης, στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που είχε ανακοινώσει μετά την υποτίμηση της δραχμής, καθώς και στα σχέδια, που έχει για το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα για την Ολυμπιακή Αεροπορία εκτίμησε ότι θα έχει βρεθεί "στρατηγικός επενδυτής" μέχρι τον Απρίλη του 1998, προσθέτοντας ότι η Olympic Catering θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη του 1998. Ανέφερε, ακόμη, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 1999, θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων έκανε λόγο για ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδας στην παρούσα φάση για "συγκρατημένη μείωση των επιτοκίων", καθώς - όπως είπε - "απαιτείται κατ' αρχήν να δαμάσουμε τον πυρήνα του πληθωρισμού". Στα ίδια πλαίσια προέβλεψε για τους προσεχείς μήνες συγκρατημένη μείωση των επιτοκίων παράλληλη με την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και επιτάχυνση της πτώσης στο δεύτερο εξάμηνο του 1999.

Ο ΣΕΒ

Στο Συνέδριο μίλησε, επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών(ΣΕΒ) Ι. Στράτος, ο οποίος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για την αναγκαιότητα πιο αυστηρού προϋπολογισμού του 1999 στους κρίσιμους τομείς του χρέους και του ελλείμματος. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξασφάλιζε κάποια περιθώρια ελιγμών, στην περίπτωση που θα είχαμε δυσμενείς εξελίξεις στη διεθνή οικονομία στο μέλλον. Κατά τα άλλα ενέπνευσε αισθήματα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες να ανταποκριθεί στις συνθήκες του νέου οικονομικού περιβάλλοντος, αρκεί "να μη χαλαρώσει την πορεία της προς την ΟΝΕ και να επιτύχει τελικά την έγκαιρη ένταξη", καθώς επίσης και να θέσει τώρα τις βάσεις για ταχεία, "αυτοπροωθούμενη ανάπτυξη".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου αξίωσε κατά την ομιλία του πιο "τολμηρή" πολιτική από αυτή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 1999 στο σκέλος των ελλειμμάτων και του χρέους. Ο ίδιος κάνει λόγο για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σ' αυτά τα σημεία, ενώ μέμφεται την κυβέρνηση για "εγκλωβισμό σε δειλές προσπάθειες αποκρατικοποίησης", όπως για παράδειγμα για τα ΚΑΕ και την καλεί να ανοίξει τις πόρτες για την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις συγκοινωνίες, τις επικοινωνίες και την ενέργεια. Τέλος, κατηγορεί "τον πολιτικό κόσμο της χώρας" για δειλία και ατολμία μη θέτοντας, όπως λέει, τις σωστές προτεραιότητες, εξαιτίας της αντίδρασης"μικρών μειοψηφιών που προσπαθούν να διατηρήσουν προνόμια και κεκτημένα".

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης επικέντρωσε κατά την ομιλία του στο Δημόσιο Χρέος και στους τρόπους αντιμετώπισης των παραγόντων που συντελούν στη διόγκωσή του. Στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε στις προσδοκίες για προοπτική μείωσης των δαπανών για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και στην ανάγκη περιορισμού των λεγόμενων "έμμεσων ελλειμμάτων" ή του έμμεσου χρέους που δημιουργείται από τις εγγυήσεις που δίνει το κράτος σε δημόσιες επιχειρήσεις και αργότερα καταπίπτουν εις βάρος του δημοσίου. Ο Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα πολυετή ομόλογα σταθερού επιτοκίου σε σημερινά επίπεδα, τα οποία θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη στο μέλλον σε όσους τα κατέχουν, καλώντας επιχειρηματίες, θεσμικούς επενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ. να επενδύσουν σ' αυτά, προκειμένου να αποκομίσουν ανάλογα κέρδη.

Τέλος, στο συνέδριο μίλησε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαδικασίες ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς.

ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - ΔΕΛΙΒΑΝΗ
Ενισχύστε στην "Πανεπιστημονική"

Ανοιχτή επιστολή της γνωστής καθηγήτριας προς τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενόψει των εκλογών στο Επιμελητήριο που γίνονται την ερχόμενη Κυριακή 13 του Δεκέμβρη

"Με ευχαρίστηση θα έβλεπα την ενίσχυση της Δημοκρατικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Κίνησης Οικονομολόγων", τονίζει με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρ. Πρύτανης. Η επιστολή της γνωστής καθηγήτριας, απευθύνεται προς τα μέλη του ΟΕΕ, με αφορμή τις επικείμενες, την Κυριακή 13 του Δεκέμβρη, εκλογές στο Επιμελητήριο.

Η Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, ανάμεσα στ' άλλα τονίζει:

"Παρακολουθώ πάντα με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξη και τις δραστηριότητες του ΟΕΕ, μιας και έχω κι εγώ (με τις όποιες δυνατότητες και δυνάμεις μου) συμβάλει στην ίδρυσή του.

Η παρουσία του ΟΕΕ στην οικονομική ζωή της χώρας μας έγινε ευτυχώς, εδώ και χρόνια, πραγματικότητα. Ωστόσο, έχω συχνά την αίσθηση ότι η δραστηριότητά του θα μπορούσε, αλλά και θα έπρεπε, να είναι πιο αποφασιστική και πιο ουσιαστικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που ο συνδυασμός πολλών παλαιότερων και νέων δεδομένων στο παγκόσμιο και ελληνικό οικονομικό σκηνικό επιβάλλει έντονο προβληματισμό και αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των πολύ δυσχερών καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Ως Ελληνίδα εύχομαι και ελπίζω ο "μονόδρομος ΟΝΕ - ευρώ" να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στη βραχυχρόνια και πιο μακροχρόνια περίοδο. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν κρύβω τις μεγάλες μου ανησυχίες γι' αυτή την ανελαστική και εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή, καθώς και για τις μεθοδεύσεις, με τις οποίες αυτή υλοποιείται. Καταρχήν, ως οικονομολόγος αρνούμαι την ύπαρξη "μονόδρομων" σε στόχους και μέσα, εφόσον υπάρχει σε κάθε περίπτωση απειρία δυνατών συνδυασμών, με αναγκαστικά και διαφορετικές επιπτώσεις. Κατά δεύτερο λόγο, είμαι σίγουρη ότι η προσπάθεια της "ελληνικής σύγκλισης", επειδή ακριβώς δεν περιλαμβάνει και τη διάρθρωση της πραγματικής οικονομίας, έστω κι αν τελικά επιτύχει σε επίπεδο αριθμών, εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους στο μέλλον από όσους η μη άμεση (βλ. τεχνητή) σύγκλιση. Τέλος, είμαι κυριολεκτικά τρομοκρατημένη από το τεράστιο βραχυχρόνιο, αλλά και μακροχρόνιο, κόστος αυτής της σύγκλισης σε όρους ανισότητας, περιθωριοποίησης, ανεργίας, τεχνητής διατήρησης της εξωτερικής αξίας της δραχμής και τεχνητής πτώσης του πληθωρισμού.

Το ΟΕΕ πιστεύω ότι οφείλει να ευαισθητοποιηθεί με όλα αυτά τα ακανθώδη οικονομικά προβλήματα, καθώς και με τις πολύπλευρες και σοβαρές αναλύσεις, που λαμβάνουν χώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη, σχετικά με τις δυσχέρειες της πορείας του ΕΥΡΩ και ιδιαίτερα με τις προβλεπόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του επί των περιφερειακών οικονομιών της ΕΕ (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα). Παράλληλα, λοιπόν, με την εκπροσώπηση όσων έχουν πειστεί από τη φιλοσοφία του "μονόδρομου", το ΟΕΕ επιβάλλεται, κατά τη γνώμη μου, να πλαισιωθεί και με ευρωσκεπτικιστές, μια κατηγορία δηλαδή Ευρωπαίων που κερδίζει καθημερινά έδαφος στους κόλπους της ΕΕ.

Με τις σκέψεις και τις ανησυχίες αυτές, θα έβλεπα με ευχαρίστηση την ενίσχυση της Δημοκρατικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ - Ο) στις προσεχείς εκλογές του ΟΕΕ (13.12.1998), προκειμένου να υπάρξει επιστημονικός αντίλογος - και παράλληλες αναλύσεις και δραστηριότητες - στο "μονόδρομο της ΟΝΕ".

Με συναδελφικά χαιρετίσματα

Μαρία ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - Δελιβάνη"

Στο στόχαστρο επιδόματα - φοροαπαλλαγές

Κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις των κυβερνώντων ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων

Σε νέα επίπεδα περνάει η επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς, εκτός από το ασφαλιστικό, τα κυβερνητικά επιτελεία αποφάσισαν να ανοίξουν και θέμα επανεξέτασης των επιδομάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στο βάθος του ορίζοντα βέβαια υπάρχει πάντα και το μέγα θέμα της "αναμόρφωσης" του φορολογικού συστήματος. Η νέα ενορχηστρωμένη - από τη Μαξίμου μέσω συγκεκριμένων δημοσιευμάτων - επίθεση συνοδεύεται από ένα κύμα ...αποκαλύψεων "διαφθοράς" από την πλευρά των εργαζομένων. Ετσι, εκτός από τη γνωστοποίηση ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε επανεξέταση όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, με την υπόνοια ότι πολλά από αυτά χορηγούνται παράνομα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" τις επόμενες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πολλές συντάξεις (γίνεται λόγος για μερικές χιλιάδες) εισπράττονται παράνομα. Ασχετα από το βάσιμο ή όχι των καταγγελιών, η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να ανασύρει και πάλι το θέμα αυτό δεν είναι ασφαλώς τυχαία και συνδέεται με τη νέα κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης.

Στα πλαίσια της νέας αυτής επίθεσης την Κυριακή, αλλά και χτες εμφανίστηκαν άρθρα στις εφημερίδες αιχμής του φιλοσημιτικού μπλοκ ("Βήμα", "Νέα", "Ελευθεροτυπία"), όπου στα "άσχετα" μεταξύ τους κομμάτια εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σαφήνεια οι κυβερνητικές προθέσεις.

Το κυριακάτικο "Βήμα" παρουσιάζει άρθρο σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του Δεκέμβρη παραδίδεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό έκθεση για την... "αναμόρφωση" - σύμφωνα με τη λογική του ΕΚΑΣ - των επιδομάτων, αλλά και πολλών φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για τα επιδόματα πολυτέκνων, μητρότητας, ενοικίου, οι μειώσεις φόρου λόγω παιδιών, οι φορολογικές απαλλαγές ιατρικών εξόδων, περίθαλψης, ασφαλίστρων ζωής, ενώ υπό επανεξέταση τίθενται και τα "προνόμια" των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, όπως ορισμένες μονάδες δωρεάν κατανάλωσης ρεύματος για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τα δωρεάν εισιτήρια της "Ολυμπιακής" κλπ. Η φιλοσοφία του νέου συστήματος χορήγησης των παροχών συνίσταται στο ότι αυτές θα δίνονται μόνο "σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη" και θα σταματήσουν να χορηγούνται σε εργαζόμενους με εισόδημα από ένα ύψος και άνω. Πρόκειται για τις γνωστές αντιδραστικές λογικές μοιράσματος της φτώχειας και της "αλληλεγγύης" μεταξύ των εργαζομένων, που προωθούν μία σειρά κυβερνήσεις της Ευρώπης, όπως του Μπλερ στην Αγγλία.

Το δε ύψος του εισοδήματος θα προσδιορίζεται από τη φορολογική δήλωση, στην οποία θα καταγράφονται πλέον όλα τα εισοδήματα και από κινητές αξίες (μερίσματα μετοχών, ομόλογα), οι αποδόσεις των οποίων σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται. Στη λογική αυτή κινείται και το πρώτο θέμα της χτεσινής "Ελευθεροτυπίας", σύμφωνα με το οποίο "10 τρισ. δραχμές παραμένουν αφορολόγητα".

Φυσικά η νέα επίθεση θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από έναν κουρνιαχτό "καταγγελιών" που θα αφορούν "απάτες" των εργαζομένων κατά του δημοσίου. Ακόμα και στην περίπτωση που οι καταγγελίες για είσπραξη χιλιάδων συντάξεων αχρεωστήτως καταβληθέντων είναι σωστές, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των "διαπλεκομένων", όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τη λογική μαφίας μοιράζονται πίτες τρισεκατομμυρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ