ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΚΑΕ)
Επιβεβαιώθηκαν όσοι μιλούσαν για σκάνδαλο

Νέα σύσκεψη για το ξεπούλημα, υπό τη σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης

Το θέμα που ακούει στο όνομα "μέθοδοι και διαδικασίες για το ξεπούλημα των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) - της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης - σε ιδιώτες", ήταν το αντικείμενο και νέας σύσκεψης, που έγινε χτες στο υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίαςυπό την προεδρία του αρμόδιου για τις ιδιωτικοποιήσεις υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τη συμμετοχή του υποδιοικητή της ΕΘνικής Τράπεζας Ν. Καραμούζη.Ο δεύτερος μετείχε στη σύσκεψη με την ιδιότητα του κυβερνητικού συμβούλου σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ορίσει σαν σύμβουλό της για την εκποίηση των ΚΑΕ την Εθνική Τράπεζα. Η χτεσινή σύσκεψη έγινε υπό τη σκιά των όσων ακούγονται και γράφονται γύρω από τους λόγους που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η πώληση των ΚΑΕ στην κοινοπραξία ΣΑΡΕΣΚΟ (η διοίκηση της ΕΘνικής έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης), καθώς οι εκπρόσωποί της διαπίστωσαν στο "και πέντε" ότι... δεν έχουν τα χρήματα να εξαγοράσουν το 67% των μετοχών των ΚΑΕ.

Από την πλευρά του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας, δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση ούτε επίσημη ενημέρωση, αν στη χτεσινή σύσκεψη πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις για τα ΚΑΕ. Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει στην "πάση θυσία" ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ. Ετσι, μ' αυτό το δεδομένο, η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη ήταν γύρω από το πότε και με ποιες διαδικασίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εκποίηση των ΚΑΕ.

Θα πρέπει εδώ, παρενθετικά, να σημειώσουμε ότι - εκτός από τις διαβεβαιώσεις που έδινε πέρσι δημόσια η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να πουληθεί πάνω από το 50% των μετοχών των ΚΑΕ - μέχρι τώρα υπήρξαν δύο αποτυχημένες απόπειρες διαδικασίας πώλησής τους. Η πρώτη τον περασμένο Ιούλη στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 80% των μετοχών των ΚΑΕ (η κοινοπραξία "ΚΑΠΕ" είχε προσφέρει 3.200 δραχμές ανά μετοχή χωρίς όμως εγγυητική επιστολή και η ΣΑΡΕΣΚΟ 3.100 ανά μετοχή), τον οποίο η κυβέρνηση είχε κηρύξει άγονο, θεωρώντας χαμηλό το τίμημα που είχαν προσφέρει οι υποψήφιοι αγοραστές. Ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των ΚΑΕ, έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρήση πως "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας" και ειδικότερα των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν - στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο - γύρω από την πώληση των ΚΑΕ, είναι αποκαλυπτικά. Ενώ και ο δεύτερος διαγωνισμός φάνηκε από την πρώτη στιγμή "προβληματικός" καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές δεν εκπλήρωναν τους ελάχιστους όρους και προϋποθέσεις της διακήρυξης για την πώληση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ, η κυβέρνηση βιάστηκε να τον επικυρώσει. Η προβληματικότητα και του δεύτερου διαγωνισμού φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Και δεν ήταν προβληματικός, επειδή η ελληνογαλλική κοινοπραξία "ΣΑΡΕΣΚΟ - Σαράντης - Παπαέλληνας" αναδείχτηκε μειοδότης, πρόσφερε χαμηλό τίμημα (81,3 δισ. δραχμές που είναι 3.250 δραχμών για κάθε μετοχή ήτοι 50 δραχμές περισσότερα ανά μετοχή που έδινε τον Ιούλη η κοινοπραξία "ΚΑΠΕ"), αλλά επειδή κατέθεσε αντίγραφο της εγγυητικής επιστολής και όχι το πρωτότυπο. Ομως η Εθνική Τράπεζα (που ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης) αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας, έκαναν τα "στραβά μάτια" και έδωσαν προθεσμία στους εκπροσώπους της ΣΑΡΕΣΚΟ να φέρουν σε 24 ώρες το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής για να αποκτήσουν το 67% των ΚΑΕ.

Την επομένη ανακοινώθηκε επίσης ότι η κοινοπραξία ΣΑΡΕΣΚΟ έφερε το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής και άρα θεωρείται έγκυρος ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών των ΚΑΕ στην ελληνογαλλική Κοινοπραξία. Εμείς, δε γνωρίζουμε όμως, αν είναι πραγματικότητα και αν πραγματικά οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΣΑΡΕΣΚΟ κατέθεσαν το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής. Αυτό το γνωρίζουν μόνο η διοίκηση της Εθνικής (σύμβουλος της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας (καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - που παράλληλα με την επίσημη ανακοίνωση της κρατικής εταιρίας ΔΕΚΟ ότι ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στη ΣΑΡΕΣΚΟ - δήλωνε "ικανοποιημένος για τη θετική αυτή εξέλιξη στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων"!

Ομως η σκιά του σκανδάλου γύρω από τον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε η ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ, άρχισε να γίνεται όλο και πιο εμφανής από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που έκαναν λόγο για σκάνδαλο στην εκποίηση των ΚΑΕ. Τα δημοσιεύματα αυτά, επιβεβαιώθηκαν την περασμένη βδομάδα, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα, ότι... ναυάγησε η πώληση του 67% των ΚΑΕ, επειδή η ελληνογαλλική κοινοπραξία ΣΑΡΕΣΚΟ δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το ποσό των 81,3 δισ. δραχμών που αντιστοιχεί στην προσφορά της για την εξαγορά του 67% των ΚΑΕ.

Στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από τις επίσημες και παρασκηνιακές διαδικασίες πώλησης του 67% των ΚΑΕ, παραμένει προς διερεύνηση και το εξής: Κατατέθηκε πράγματι εγγυητική επιστολή για την εξαγορά των ΚΑΕ από τη ΣΑΡΕΣΚΟ ή μήπως η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας"έκαναν τα στραβά μάτια" και δέχτηκαν να κρατήσουν τη φωτοτυπία; Ρωτάμε, γιατί αν τελικά η κυβέρνηση στη βιασύνη της να πουλήσει τα ΚΑΕ δέχτηκε τη φωτοτυπία της εγγυητικής επιστολής της ΣΑΡΕΣΚΟ, η ακύρωση του διαγωνισμού δε σημαίνει ότι η κοινοπραξία θα χάσει 2 δισ. δραχμές, επειδή θα εκπέσει υπέρ του δημοσίου η... φωτοτυπία της εγγυητικής επιστολής των 2 δισ. δραχμών.

Με 4,1% "έτρεχε" ο δείκτης Χονδρικής τον Οκτώβρη

Ρυθμό αύξησης 4,1% παρουσίασε ο τιμάριθμος Χονδρικής (σε δωδεκάμηνη βάση) τον Οκτώβρη του 1998 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

Τις αντίστοιχες περιόδους του 1997 και 1996 ο τιμάριθμος είχε αυξηθεί με ρυθμό 3,5% και 6,1%.

Σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Οκτώβρης) ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσίασε αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 3,7% και 6,5% τις αντίστοιχες περιόδους του 1997 και 1996.

Το μήνα Οκτώβρη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη, ο γενικός δείκτης Χονδρικής παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι αυξήσεων 0,1% και 0,6% που είχαν σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες του 1997 και 1996.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕ - ΔΕΗ
Ανάγκη για 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Το νέο 5ετές πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΗ, δεν έχει καμία σχέση με την Ανάπτυξη παρά μόνο με τη διαχείριση των ήδη συμβολαιοποιημένων έργων και ουσιαστικά "μετατρέπει την Επιχείρηση από Αναπτυξιακό Παράγοντα της χώρας σε εμπορικό με όλες τις συνέπειες για την πατρίδα μας". Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ - ΔΕΗ, κατηγορώντας το ΔΣ και τη διοίκηση της Επιχείρησης για πολιτική υποβάθμισης της αναπτυξιακής πορείας της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.Οσον αφορά ειδικότερα το 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ, ο παραπάνω Σύλλογος επισημαίνει ότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο παραγωγής ενέργειας από ιδιώτες με καύσιμο το Φυσικό Αέριο που ανοίγει τις πόρτες στους ντόπιους εκπροσώπους ξένων εταιριών. Ταυτόχρονα, σημειώνει ο Σύλλογος, η ετεροβαρής ανάπτυξη της παραγωγής διαιωνίζει το πρόβλημα Βορρά - Νότου και δε μας εξασφαλίζει από ενδεχόμενους κινδύνους έως μπλακ - άουτ ακόμη και με την κατασκευή της Γραμμής Κρυονερίου.

Μία είναι η λύση, καταλήγει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. "Νέο Αναπτυξιακό 10ετές με έμφαση στις ντόπιες πηγές ενέργειας και στερεά καύσιμα που θα δώσουν τη δυνατότητα παραγωγής ΗΕ στο Νότο (ΑΛΙΒΕΡΙ) που θα ισχυροποιήσει τη σταθερότητα του συστήματος και θα παρέχει ασφαλή - σίγουρη, ποιοτική και φθηνή ενέργεια στον καταναλωτή".

Ακονίζουν τα μαχαίρια και οι Ολλανδοί

Στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψής του στον ΥΜΑ - Θ, Γιάννη Μαγκριώτη, προχτές ο νέος Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κ. Paul Reitz Brouer, τόνισε ότι οι πολύ καλές σχέσεις της χώρας του με τη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνουν στενότερες και να υπάρξει "ώθηση" στον οικονομικό τομέα.

Η Ολλανδία έχει σημαντική παραγωγή στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, τόνισε ο κ. Brouer, και έχει τις δυνατότητες να συμμετάσχει στην ανάληψη πολλών έργων υποδομής. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε, επίσης, ο νέος πρέσβης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είπε ότι αποτελεί την πύλη για τα Βαλκάνια, όπως ακριβώς το Ρότερνταμ για την Κεντρική Ευρώπη.

Πολύ χαρακτηριστικές αυτές οι "ευαισθησίες" του νέου πρέσβη της Ολλανδίας, που δείχνουν ότι ο ίδιος και η οικονομική ολιγαρχία της χώρας του είναι πολύ καλά "διαβασμένοι" για το μεγάλο φαγοπότι, που έχει ανοίξει για την ευρωπαϊκή ιδιωτική πρωτοβουλία η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που όπως φαίνεται οι Ολλανδοί θα ήθελαν ευχαρίστως να βάλουν στο χέρι, μια που αποτελεί την "πύλη" των Βαλκανίων.

Αλλά και στην ανάληψη των μεγάλων έργων υποδομής φαίνεται να προσβλέπουν οι Ολλανδοί, για να μη μείνουν έξω από το μεγάλο χορό των δισεκατομμυρίων, που τώρα μονοπωλείται από τα μεγάλα τρωκτικά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ανάκληση αδειών χρηματιστηριακών εταιριών

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της "Ζ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕ" αποφάσισε χτες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επειδή οι εξηγήσεις που έδωσε ο βασικός μέτοχος της εταιρίας σε πρόβλημα που είχε ανακύψει για τη δραστηριότητά του δεν κρίθηκαν από την Επιτροπή επαρκείς.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας της εταιρίας "ΟΡΙΖΩΝ ΕΛΔΕ" που εδρεύει στην Κόρινθο.

Τέλος, αποφασίστηκε η επιβολή χρηματικών προστίμων στις εταιρίες "Πεντεδέκας", "Ελληνοαμερικανική" και "Μαυρίκης", για μεθοδεύσεις χειραγώγησης της προνομιούχου μετοχής της "ΟΛΙΟΦΙΝ", το τελευταίο τρίμηνο του 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ