ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παγκινητοποίηση σήμερα για την παιδεία
  • Μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 53 πόλεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή των απεργών καθηγητών και των δασκάλων που κάνουν δίωρη στάση εργασίας
  • Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα η κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική

Η καρδιά του κινήματος για την παιδεία χτυπά σήμερα δυνατά σε τουλάχιστον 55 πόλεις της Ελλάδας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς βγαίνουν μαζί στους δρόμους για να διεκδικήσουν μια παιδεία προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα, οι μαθητές συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις σχολείων, αποκλεισμούς δρόμων, συσκέψεις και, παρά την προπαγάνδα του υπουργείου, δηλώνουν ανυποχώρητοι.

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Αγώνα έχει ορίσει το ραντεβού για τις 11 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ έχουν προγραμματιστεί και προσυγκεντρώσεις σε 7 σημεία, απ' όπου οι μαθητές με πορείες θα κατευθυνθούν στα Προπύλαια και συγκεκριμένα: πλατεία Βάθης, διασταύρωση Πειραιώς και Ζήνωνος, Κάνιγγος, Στήλες Ολυμπίου Διός, Ομόνοια, Χίλτον και Πατησίων στο ύψος της φοιτητικής εστίας.

Στον Πειραιά, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11 στην πλατεία Κοραή.

Επίσης, συλλαλητήρια θα γίνουν στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Βόλος,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Ξάνθη,Κομοτηνή,Καβάλα,Δράμα,Σέρρες,Βέροια,Κατερίνη,Γιαννιτσά,Πολύγυρο,Κοζάνη,Εδεσσα,Γιάννενα,Αρτα,Αγρίνιο,Αμφιλοχία,Μεσολόγγι,Ναύπακτο,Αιτωλικό,Κέρκυρα,Λευκάδα,Κεφαλονιά,Πύργο,Κόρινθο,Καλαμάτα,Μεσσήνη,Αργος,Χαλκίδα,Λαμία,Αμφισσα,Λιδωρίκι,Γαλαξίδι,Ρέθυμνο,Ρόδο,Μυτιλήνη,Χίο,Ζάκυνθο,Χανιά,Κιλκίς,Τρίπολη,Τρίκαλα,Λήμνο,Σύρο,Κάλυμνο,Νάουσα,Σάμο,Ικαρία.

Οι μαθητές αγωνίζονται για ένα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή για όλους.

Ζητούν: Να καταργηθούν οι νέοι νόμοι, 2525/97 και ο νόμος για τα ΤΕΕ. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και τα ειδικότητας). Μείωση των μαθητών ανά τμήμα και καθηγητή. Μαζικούς διορισμούς καθηγητών απ' την επετηρίδα. Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων - οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους. Βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες. Να βοηθούν να αποκτήσουν οι μαθητές κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωση χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια - δωρεάν Παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Για τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων, οι μαθητές σε όλη τη χώρα συγκροτούν καθημερινά Συντονιστικά Αγώνα. Ηδη Συντονιστικά έχουν στηθεί σε Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Βόλο,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Καβάλα,Κεφαλονιά,Χίο,Λευκάδα,Αιτωλικό,Βέροια,Ρέθυμνο,Γιαννιτσά,Κέρκυρα,Εδεσσα,Γιάννενα,Αγρίνιο,Ναύπακτο,Αρτα,Αμφιλοχία,Μεσολόγγι,Μυτιλήνη,Ρόδο,Αμφισσα,Χαλκίδα,Λαμία,Πύργο,Κόρινθο,Καλαμάτα,Μεσσήνη και Αργος,Ικαρία.

Οι μαθητές δεν είναι μόνοι

Δεκάδες εργατικές ομοσπονδίες και σωματεία υποστηρίζουν τα αιτήματα των μαθητών και δηλώνουν συμπαράσταση στον αγώνα τους. Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Σήμερα, στα συλλαλητήρια συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της απόφασης της γενικής συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ με κυρίαρχο αίτημα την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου της "μεταρρύθμισης", ενώ η ΔΟΕ έχει κηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ απεργούν και στις 15 Δεκέμβρη, ημέρα πανεργατικής κινητοποίησης.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. "Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιταχθεί ενωμένα και μαζικά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα της εκπαίδευσης και υποβαθμίζει τη Δημόσια Παιδεία, δίνοντας περιθώρια ανάπτυξης στην παραπαιδεία και ενισχύοντας την Ιδιωτική Εκπαίδευση".

Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της δηλώνει συμπαράσταση στα αιτήματα της νεολαίας. "Η κυβέρνηση, όσοι τη στηρίζουν και τα μεγάλα αφεντικά τους με την πολιτική τους, έσπειραν ανέμους, θα πρέπει λογικά να μαζέψουν θύελλες", δηλώνουν και απαιτούν να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αντιεκπαιδευτική της πολιτική και δηλώνει ότι συμπαρίσταται στις σημερινές κινητοποιήσεις και σ' αυτές που θα ακολουθήσουν.

Στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετέχουν με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Φιλοσοφικής, Νομικού, Οικονομικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, Νηπιαγωγών, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, ΜΙΦΕ, Παντείου, Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γεωπονικής. Επίσης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΕΥΠ, ΣΕΛΕΤΕ, ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΦ Πειραιά.

Στον Πειραιά

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά καλεί όλους τους μαθητές να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, σήμερα στις 10.30 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά και της ΕΛΜΕ, η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Χρυσάνθη Κρεμύδα καταδίκασε τη στάση του προϊστάμενου του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος ζήτησε από γονείς μαθητών γραπτή δήλωση ότι είναι σύμφωνοι με τις καταλήψεις για να αποφύγουν τυχόν νομικές κυρώσεις, ενώ χαρακτήρισε "γελοίες" τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα και παραγόντων του υπουργείου ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι "υποκινούμενες". "Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά τον κοινό αγώνα, μαζί με φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς γονείς και εργαζόμενους για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2460 και διεκδικούμε ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους", τόνισε.

Στο πλαίσιο των πολύμορφων συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το Συντονιστικό Αγώνα Νίκαιας διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή λαμπαδηδρομία, ενώ την Κυριακή στην Ιωνίδειο θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Ο Μιχάλης Λεονής,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, τόνισε ότι "στη λεγόμενη "μεταρρύθμιση" δεν κρίνεται μόνο το πόσοι μαθητές θα εισαχθούν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, αλλά το μέλλον ολόκληρης της παιδείας στη χώρα μας, γι' αυτό και οι γονείς οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στους μαθητές που αγωνίζονται για μια παιδεία δημόσια και δωρεάν". Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών επίσης εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Συντονιστικό Σωματείων και η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή που συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Μπλόκο στη Ν. Ιωνία

Δείγμα για το τι εννοούν όταν λένε ότι "τίποτα δεν τους σταματά" έδωσαν χτες οι εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ν. Ιωνίας, που έστησαν μπλόκο στην οδό Ηρακλείου. Κάτω από δυνατή βροχή και κρύο, μαθητές από το σύνολο των Λυκείων του δήμου, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, και Γυμνασίων απέκλεισαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο Νέας Ιωνίας. "Τίποτα τίποτα δε μας σταματά, Χριστούγεννα θα κάνουμε μέσα στα σχολειά" φώναζαν οι μαθητές και καλούσαν τον υπόλοιπο λαό να συμπαρασταθεί στα αιτήματά τους σε ένα "μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό", όπως έγραφε το πανό τους. Οι μαθητές παρέμειναν για μισή ώρα περίπου έξω από το Δημαρχείο, φωνάζοντας το σύνθημα "δε θα περάσει", επέδωσαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το ψήφισμα με τα αιτήματα όπως διαμορφώθηκαν στην πανελλαδική συνάντησή τους και επέστρεψαν στα σχολεία τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποπροσανατολιστικά ... πυροτεχνήματα

Συνάντηση Αρσένη - Σημίτη σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιστολή του υπουργείου Παιδείας σε ΟΛΜΕ - ΔΟΕ για διάλογο σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Δεν κρύβει την ανησυχία της η κυβέρνηση μπροστά στις ογκούμενες κινητοποιήσεις, που αγκαλιάζουν μεγάλα τμήματα του λαού, ο οποίος συσπειρώνεται στο αίτημα για κατάργηση της μεταρρύθμισης. Το θέμα θα συζητήσουν και σήμερα σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας.

Χτες, το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, έστειλε επιστολές στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, με τις οποίες τις καλεί σε διημερίδα, με θέμα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα, για "παροχές" στους εκπαιδευτικούς για την εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Είχε προηγηθεί η ρύθμιση για τους αναπληρωτές.

"Αφού αποτυγχάνει κάθε προσπάθεια, είτε μέσω του αυταρχισμού είτε μέσω της εντατικοποίησης του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, να αποκτήσει υποστηρικτές και κυρίως να ανακόψει και να περιορίσει το κίνημα που αναπτύσσεται, το υπουργείο Παιδείας ρίχνει ένα ακόμα αποπροσανατολιστικό πυροτέχνημα περί διαλόγου γύρω από το θέμα της επιμόρφωσης σε μια προσπάθεια να βρει συνενόχους στην εφαρμογή του νόμου 2525 και 2640", σχολίαζαν χτες κύκλοι της ΔΕΕ. "Η ίδια η κίνηση του υπουργείου κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να το υποχρεώσουμε, με την ανάπτυξη και το συντονισμό των αγώνων να προχωρήσει στην πραγματική κίνηση, που έχει ανάγκη και προτείνει το κίνημα, στην κατάργηση των νόμων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

Στο ζήτημα των κινητοποιήσεων αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο, για μια ακόμα φορά, για τις προσπάθειες "ενημέρωσης" από το υπουργείο Παιδείας. "Πιστεύω ότι η πρόοδος είναι σημαντική στον τομέα αυτό", είπε χαρακτηριστικά και ότι "η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό έστω ενδεχόμενο που θα άνοιγε την πόρτα σε τέτοιες αλλαγές, οι οποίες θα συρρίκνωναν ή θα αφυδάτωναν το νόημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ουσιαστικά θα οδηγούσαν σε ανατροπή της". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε, για μια ακόμα φορά λόγο, για "διάλογο", όχι όμως για κατάργηση της μεταρρύθμισης, αλλά για "αποτελεσματικότερη εφαρμογή της". Και "ξεκαθάρισε" ότι "καίριες τομές και αλλαγές όπως είναι η κατάργηση της επετηρίδας, η αξιολόγηση του έργου των καθηγητών μέσα στα σχολεία", "δεν είναι δυνατόν να ανακληθούν".

ΒΟΥΛΗ
Επιχείρηση αντιπερισπασμού από τον Γερ. Αρσένη

Αρνήθηκε να απολογηθεί για την αντιεκπαιδευτική του πολιτική και ανακοίνωσε ρυθμίσεις για την απορρόφηση 3.960 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σε μία επιχείρηση αντιπερισπασμού και την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί κατά της πολιτικής του, ο Γερ. Αρσένης εμφανίστηκε χτες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ανακοίνωσε τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την απορρόφηση των αναπληρωτών καθηγητών, καθώς και τα νομοσχέδια που θα ψηφίσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός αρνήθηκε να συζητήσει οτιδήποτε έχει σχέση με την ακολουθούμενη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", λέγοντας ότι υπάρχουν άλλες διαδικασίες της Βουλής για μια τέτοια συζήτηση. Η θέση αυτή του Γερ. Αρσένη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν να τοποθετηθεί ο υπουργός για τα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα στο χώρο της παιδείας, αλλά ο Γερ. Αρσένης απέφυγε όπως ο "διάβολος το λιβάνι" την απολογία του.

Αρκέστηκε στην ανακοίνωση της ρύθμισης για τους αναπληρωτές και παρέθεσε τους τίτλους των νομοσχεδίων που σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου όπως είπε να ολοκληρωθεί η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Οσον αφορά το θέμα των αναπληρωτών, ο Γερ. Αρσένης ισχυρίστηκε ότι στο μεταβατικό διάστημα της πενταετίας μέχρι την οριστική κατάργηση της επετηρίδας θα έχουν απορροφηθεί όλοι, με εξαίρεση ίσως τους γυμναστές. Ως αναπληρωτές ο υπουργός χαρακτηρίζει 2.929 καθηγητές και 1.031 δασκάλους και νηπιαγωγούς, οι οποίοι μέχρι την 31-12-1997 που έκλεισε η επετηρίδα έχουν τουλάχιστον 20 μήνες διδακτικής εμπειρίας. Οι μήνες αυτοί βέβαια, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος, μπορεί να αντιστοιχούν σε υπηρεσία τριών, τεσσάρων ή και παραπάνω χρόνων, καθώς υπάρχουν αναπληρωτές οι οποίοι διορίζονται π.χ. το Γενάρη και μέχρι τον Ιούνη συμπληρώνουν μόνο έξι μήνες υπηρεσίας σε ένα διδακτικό έτος.

Για την κατηγορία αυτή των αναπληρωτών ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται δύο ρυθμίσεις:

- Οι αναπληρωτές που έχουν περάσει από τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα θα μπαίνουν μπροστά στην επετηρίδα της χρονιάς τους.

- Στο τέλος της πενταετίας που μεσολαβεί μέχρι την πλήρη κατάργηση της επετηρίδας, αν υπάρχουν αναπληρωτές (με προϋπόθεση βέβαια την 20μηνη διδακτική εμπειρία) που δεν απορροφήθηκαν, τότε με νόμο και σε διάστημα δύο ή τριών χρόνων θα διορίζονται κατ' εξαίρεση στο δημόσιο.

Ο Γερ. Αρσένης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η ημερομηνία 31-12-1997 (ως καταληκτική για την προϋπηρεσία) να αλλάξει και να πάει μέχρι τον Ιούνη του 1998, που έγινε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζει την κατάθεση νομοσχεδίων για την ειδική αγωγή, στο οποίο θα υπάρχουν και διατάξεις για τη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

Ο Απ. Τασούλας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι οι ανακοινώσεις του υπουργού αποτελούν αντιπερισπασμό για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παιδεία και το σίγουρο είναι ότι τα όσα είπε δεν πρόκειται να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις. Οπως δείχνουν οι κινητοποιήσεις στα σχολεία, τόνισε, οι μαθητές δε δέχονται αυτήν την πολιτική και την απορρίπτουν - λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δε λύνονται με καφέδες αυτά τα θέματα και γι' αυτό ο καφές στα σχολεία σας έκαψε γιατί ήταν καφές "πέντε φύσα, μία ρούφα"".

"Δεν έχετε λάθος πολιτική, έχετε κακή πολιτική", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους αναπληρωτές τόνισε ότι το πρόβλημα είναι το συνολικότερο θέμα των διορισμών, καθώς αυτήν τη στιγμή έχουμε στα σχολεία λιγότερους εκπαιδευτικούς από όσους είχαμε πριν από δύο χρόνια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέτωπο εργαζομένων, μαθητών, εκπαιδευτικών

Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση

Την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα διαδηλώσουν σήμερα οι μαθητές από 80 σχολεία της Θεσσαλονίκης, μέσα από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Αγαλμα του Βενιζέλου και στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί που σήμερα απεργούν, οι γονείς, οι φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι της πόλης.Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, διανύουν το δεύτερο μήνα κινητοποιήσεων. Σε σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης τονίζεται: "Ολες οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν. Ολοι οι μαθητές είμαστε ενωμένοι, γιατί κοινά είναι και τα αιτήματα που μας βγάζουν στο δρόμο, όπως κοινά είναι και τα αιτήματα που διεκδικούμε. Οι προσπάθειες που γίνονται για να συκοφαντηθεί και να διασπαστεί το κίνημα δε θα περάσουν".

Μαζική αναμένεται, όμως, και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία και το συλλαλητήριο, που σηματοδοτεί την έναρξη των αγώνων, που θα ακολουθήσουν.

Οι φοιτητές, που θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των μαθητών έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου.

Αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών τάχθηκαν έμπρακτα οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή τους στο χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Απεργιακή Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην είσοδο της ΔΕΘ μίλησε ο Θ. Κρουστάλης εκπρόσωπος των καθηγητών, ο οποίος σημείωσε ότι ο νόμος 2525 αποτελεί τον οδοστρωτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Τέλος, αναφερόμενος στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών τόνισε πως αποτελούν συνέχεια των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, με πρωτοπόρους τους εκπαιδευτικούς.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι νυχτερινοί μαθητές, εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους. Μέσα από το ψήφισμα της Απεργιακής Επιτροπής διατρανώθηκε ξεκάθαρα η απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν στη συγκρότηση παλλαϊκού πανεκπαιδευτικού μετώπου, με συντονισμό όλων των επιμέρους κινημάτων, των μαθητών, των φοιτητών, των καθηγητών, των γονέων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μέσα και από τη χτεσινή συγκέντρωση οι διαδηλωτές κάλεσαν την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια να συμβάλει, ώστε να εκφραστεί η συμπαράσταση στις μαθητικές κινητοποιήσεις, ενώ δήλωσαν πως σε κάθε περίπτωση τα ταξικά σωματεία, οι αγωνιστές συνδικαλιστές θα βρεθούν μπροστά στο συντονισμό για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη ζωή.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας και Εγνατία.

Συζήτηση σήμερα στη Βουλή

Σήμερα το απόγευμα συζητείται στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα,με την οποία καλείται ο πρωθυπουργός να απαντήσει:

  • αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στους αντιδραστικούς νόμους 2525/97 και 2640/98
  • αν θα καταργήσει το νέο σύστημα - λαιμητόμο για την αξιολόγηση και την πρόσβαση των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • αν θα καταργήσει τα ΤΕΕ και θα αναβαθμίσει την υπάρχουσα τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση (ΤΕΛ - ΤΕΣ)
  • αν θα προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθιερώνοντας ενιαίο 12χρονο σχολείο, το οποίο αποτελεί σύγχρονη κοινωνική ανάγκη για να αποκτήσουν όλοι αδιάκριτα οι νέοι το αναγκαίο για την εποχή μας μορφωτικό υπόβαθρο
  • αν θα επιμείνει στην αυταρχική - τρομοκρατική αντιπαράθεσή της με τους μαθητές.
Βαλβίδες εκτόνωσης...

Κάποιοι, εκεί που λιβάνιζαν την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", ανακάλυψαν ξαφνικά ότι το νέο σύστημα έχει και ελλείψεις και αδυναμίες, όπως για παράδειγμα ότι δίνει "μόνο 1,5 ευκαιρία στα παιδιά", σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα - παρέμβαση στον υπουργό Παιδείας της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Δεν πρόκειται βέβαια για αλλαγή πλεύσης, αλλά για την εναγώνια συμβολή του αστικού Τύπου στην αναζήτηση σημείων εκτόνωσης του μαθητικού ξεσηκωμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Να μη κινδυνέψει δηλαδή ο πυρήνας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Γιατί, αν η "Ελευθεροτυπία", π.χ., θέλει πραγματικά να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους μαθητές, καλά θα κάνει να προβάλει αυτούσια τα αιτήματά τους. Ετσι, το αίτημα της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων σε Β' και Γ' Λυκείου και της αποσύνδεσης της λειτουργίας του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι η καλύτερη απάντηση στις ανησυχίες της για το πώς θα δοθούν απεριόριστες ευκαιρίες σε όλους να εισαχθούν σε κάποια σχολή. Πάνω από όλα όμως, δε χωρά σε μπακαλίστικους υπολογισμούς και παζάρια του τύπου "κάντε τη 1,5 ευκαιρία δύο".

Γιατί θα μειωθούν οι απόφοιτοι κ. Αρσένη;

Η αποφοίτηση από το νέο Ενιαίο Λύκειο θα είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι μέχρι σήμερα, διαλαλούν σε όλους τους τόνους, προς τους "παραπληροφορημένους" και "υποκινούμενους" μαθητές, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο υπουργός Παιδείας και οι συν αυτώ. Ολοι τελικά θα κατορθώνουν να αποφοιτούν μετά από πανεύκολες εξετάσεις από το Λύκειο, ενώ με "ανοιχτές αγκάλες" μια θέση στο Πανεπιστήμιο θα περιμένει τον καθένα.

Τελικά, όμως, δεν απαντά ο κ. Αρσένης με ποιο τρόπο και γιατί οι απόφοιτοι του Λυκείου από 120.000 και πλέον που είναι σήμερα, το έτος 2000 θα μειωθούν στις 80.000, όπως ο ίδιος επανειλημμένα έχει δηλώσει. Και καλό θα είναι να μην εκτίθεται διαρκώς με τόσο μεγάλα ψέματα, όπως ότι δήθεν οι μαθητές Λυκείου θα μειωθούν κατά το 1/3 μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας της υπογεννητικότητας (!).

Στην Πάτρα

Το Συντονιστικό Αγώνα των Σχολείων της Πάτρας καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στο Παμπατραϊκό αγωνιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου, καθώς και στη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου μαζί με τους απεργούς καθηγητές και εργάτες.

Τη συμπαράστασά τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των Γονέων και Κηδεμόνων. Συγκεκριμένα, το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Πάτρας Τασία Σκαρτσάρη,ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 5ου Λυκείου Μιχάλης Τσομπανίδης και η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του 5ου Γυμνασίου Ρίτα Αρβανιτάκη, εξέφρασαν τη στήριξή τους στις αποφάσεις του Συντονιστικού Αγώνα των σχολείων και του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μαθητών για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ