ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέδωσαν τα κλειδιά των σχολείων!

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Περάματος, με επικεφαλής τον δήμαρχο, έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Αφού τα σχολεία στο Πέραμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω της ταξικής εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο Δήμος παρέδωσε χτες στο υπουργείο Παιδείας τα κλειδιά των κτιρίων, θέτοντας έτσι τον υπουργό προ των ευθυνών του. Ο λόγος για τα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα, την κατασκευή του οποίου ολοκλήρωσε ο Δήμος, και συγκεκριμένα για το Β Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ, την ΤΕΣ και τη Γ τάξη του ΤΕΛ. Από τα σχολεία αυτά στην αρχή του χρόνου έλειπαν συνολικά 49 καθηγητές. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μαθητών και γονιών με τη συμπαράσταση του δήμου, οι ελλείψεις μειώθηκαν στις 16. Την περασμένη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι αν δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις των καθηγητών μέχρι την Παρασκευή θα παραδοθούν τα κλειδιά στον υπουργό. Χαρακτηριστικό της επικρατούσης κατάστασης είναι ότι στο ΤΕΕ υπάρχουν μόνο καθηγήτριες κομμωτικής!

Χτες 500 άτομα γονείς, μαθητές και καθηγητές με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Προηγήθηκε πορεία από το Σύνταγμα. Η πολιτική ηγεσία όμως απουσίαζε σύσσωμη, προφασιζόμενη επείγουσα εργασία στη Βουλή, αν και είχε ενημερωθεί έγκαιρα για την επικείμενη άφιξη των μαθητών του Περάματος. Ο δήμαρχος παρέδωσε τα κλειδιά των σχολείων στη διευθύντρια της Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι προχτές ο Γερ. Αρσένης χαρακτήρισε ανεύθυνη τη διευθύντρια του ΤΕΕ, επειδή επισήμανε τις ελλείψεις των καθηγητών του σχολείου της. Χτες όμως απέφυγε να επαναλάβει πρόσωπο με πρόσωπο τους ισχυρισμούς του στους αγανακτισμένους γονείς και μαθητές, προτιμώντας να "κρυφτεί" στη Βουλή.

Σήμερα στις 10 το πρωί οι μαθητές θα συγκεντρωθούν έξω από το σχολείο, για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή.

ΤΕΙ: Ανακύκλωση της μιζέριας

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης των σπουδαστών. Οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΣΑΑΣ (Συνασπισμός), αγκαλιά με τους προέδρους των ΤΕΙ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κακοδαιμονία των ΤΕΙ δε βρίσκεται στο ίδιο το θεσμικό τους πλαίσιο, δεν οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική (που υπαγορεύεται από τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ), αλλά, αντίθετα, οφείλεται στη "χούντα του ΤΕΕ" και στη μη εφαρμογή στη χώρα μας της Οδηγίας 48/89 της ΕΕ. Βγάζουν συνεπώς "λάδι" την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις στηρίζονται στην παραπληροφόρηση, κάνοντας στην κυριολεξία το άσπρο - μαύρο, εμφανίζοντας τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ σαν τη "σωτηρία" των ΤΕΙ.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να βάλουμε την πραγματικότητα "με το κεφάλι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω", θα ξεκαθαρίσουμε το χαρακτήρα της 89/48 Οδηγίας της ΕΕ και της συμπληρωματικής της 92/51.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν ασχολούνται με την ακαδημαϊκή ισοτίμηση τίτλων σπουδών (και συνεπώς οποιαδήποτε προπαγάνδα περί εξίσωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι ψέμα). Η συγκεκριμένη οδηγία ασχολείται με τους όρους πρόσβασης σε νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα μιας χώρας - μέλους των αποφοίτων άλλων χωρών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει:

1. Η Οδηγία δεν ασχολείται με τα μη νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Συνεπώς, έχει στη χώρα μας ισχύ μόνο για τα επαγγέλματα του Δικηγόρου, Μηχανικού και πρόσφατα του Φοροτεχνικού (για τους Γιατρούς, Οδοντιάτρους και Αρχιτέκτονες υπάρχει ειδική νομοθεσία στην ΕΕ). Δηλαδή τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα είναι αυτά που απαιτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος από επιμελητήριο ή επαγγελματικό σύλλογο. Δεν περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, η οποία παρέχεται από τις νομαρχίες π. χ. με μοναδικό προαπαιτούμενο το πτυχίο (οι ΔΑΠίτες σκόπιμα"μπερδεύουν" την έννοια "νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα" με τα επαγγελματικά δικαιώματα). Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν ασχολούνται καν με την πρόσβαση στο επάγγελμα των σχολών των ΤΕΙ (πλην ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Λογιστικής).

2. Η Οδηγία δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό των χωρών - μελών, για το πώς θα αναγνωρίζουν την πρόσβαση σε νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα στους υπηκόους τους. Δηλαδή, η προπαγάνδα ότι η Οδηγία αναγκάζει την παροχή ίσων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ είναι ψέμα. 3. Η Οδηγία αναφέρει ότι αν ένας υπήκοος μιας χώρας - μέλους (χώρα καταγωγής) έχει στα χέρια του χαρτί ανώτατης εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών, τότε δεν μπορεί κάποιο άλλο κράτος - μέλος (χώρα προορισμού) να αρνηθεί την πρόσβαση του υπηκόου αυτού σε ένα νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα. Στη συμπληρωματική Οδηγία 91/52, γενικεύονται οι όροι πρόσβασης ως εξής: Αν ένας υπήκοος μιας χώρας - μέλους (χώρα καταγωγής) έχει στα χέρια του χαρτί μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους και ασκεί στη χώρα του για τουλάχιστο 2 χρόνια στην τελευταία δεκαετία ένα επάγγελμα, τότε δεν μπορεί κάποιο άλλο κράτος - μέλος (χώρα προορισμού) να αρνηθεί την πρόσβαση του υπηκόου αυτού σε αυτό το επάγγελμα, όταν στη χώρα προορισμού αυτό είναι νομικά κατοχυρωμένο. Συνεπώς, η συγκεκριμένη Οδηγία δεν έχει καμιά απολύτως επίδραση στην πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΙ σε νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στη χώρα μας, αλλά ούτε στο εξωτερικό (όσον αφορά τα επαγγέλματα που στην Ελλάδα είναι νομικά κατοχυρωμένα).

* * *

Μια μισή αλήθεια: Ισχυρίζεται η ΔΑΠ και οι "σύμμαχοί" της ότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο για τη μη υλοποίηση των συγκεκριμένων οδηγιών, κάτι που είναι γεγονός. Η αλήθεια, όμως, ολόκληρη είναι ότι ο λόγος που πληρώνει η χώρα μας το πρόστιμο, δεν είναι ότι οι επαγγελματικές ενώσεις (συγκεκριμένα το ΤΕΕ) δεν αναγνωρίζουν πρόσβαση στο επάγγελμα στους αποφοίτους των ΤΕΙ(συγκεκριμένα της ΣΤΕΦ), αλλά επειδή δεν αναγνωρίζουν πρόσβαση στο επάγγελμα στους αποφοίτους των 3χρονων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Κάτι για το οποίο το ΤΕΕ πράττει καλώς (κι ας είναι συντεχνία). Αν έχει αντίθετη άποψη η ΔΑΠ ας τολμήσει να την πει στα αμφιθέατρα.

* * *

Ενα παράδειγμα: Ο πρόσφατος νόμος και το αντίστοιχο ΠΔ για τους λογιστές - φοροτέχνες είναι κλασικό παράδειγμα υλοποίησης στη χώρα μας των οδηγιών 89/48 και 91/52. Οι συγκεκριμένοι νόμοι κατοχυρώνουν νομικά το επάγγελμα του λογιστή - φοροτέχνη. Δίνουν την αποκλειστική δυνατότητα χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος στο Οικονομικό Επιμελητήριο, μετά από εξετάσεις. Χωρίζουν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτέχνη σε 4 κατηγορίες, στις οποίες έχουν αντίστοιχα πρόσβαση οι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ Λογιστικής, άλλοι απόφοιτοι των ΣΔΟ, απόφοιτοι ΙΕΚ και απόφοιτοι Λυκείου. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο (υπάρχει αντιστοίχιση των ορίων υπογραφής ισολογισμών και της χρονικής εξέλιξης που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου, με τη σημερινή κατηγοριοποίηση και τα όρια που ισχύουν σε καθεμία, όπως και στους χρονικούς περιορισμούς για τη μετάβαση από τη μια κατηγορία στην άλλη). Οι διαφορές, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, είναι δύο:

Πρώτο: Αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα. Δηλαδή το πτυχίο δεν είναι πια αποδεικτικό της ικανότητας για άσκηση επαγγέλματος. Με αυτόν τον τρόπο σαφέστατα υποβαθμίζονται οι σπουδές, η αξία των πτυχίων, αλλά και ο κόπος των σπουδαστών, καθώς, μπορεί κάποιος να αποκτήσει πτυχίο, αλλά να μην αποκτήσει ποτέ πρόσβαση στο επάγγελμα.

Δεύτερο: Η αλλαγή κλίμακας δε γίνεται μόνο μετά από την απόκτηση εμπειρίας ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, αλλά πρέπει επιπλέον να μεσολαβήσουν εξετάσεις. Να λοιπόν ένα πρακτικό παράδειγμα εφαρμογής των Κοινοτικών Οδηγιών, για τις οποίες κόπτεται η ΔΑΠ, και αν κάνουμε λάθος ας μας πει γιατί η χώρα μας ΔΕΝ πληρώνει πρόστιμο στην ΕΕ, όσον αφορά το επάγγελμα του λογιστή - φοροτέχνη.

Συνεπώς εφαρμογή των Οδηγιών για τους αποφοίτους των ΣΤΕΦ κατ' αναλογία με αυτό του λογιστή - φοροτέχνη θα σήμαινε πολύ πρακτικά ότι οι απόφοιτοι των ΣΤΕΦ, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος θα έπρεπε να δίνουν εξετάσεις στο ΤΕΕ για την απόκτηση άδειας ας πούμε "κατηγορίας Β", η οποία θα αντιστοιχεί στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, με τα σημερινά των αποφοίτων των ΣΤΕΦ και δε θα έχει φυσικά καμία σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Ο,τι λοιπόν και να λένε οι απολογητές και οι εκπρόσωποι της ΕΕ στα ΤΕΙ, προκειμένου να εξωραϊσουν τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ και να αποπροσανατολίσουν τους σπουδαστές σε συντεχνιακή κατεύθυνση πέφτει στο κενό. Η μόνη διέξοδος είναι το Μέτωπο Παιδείας και η πάλη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες και αυτό το καταλαβαίνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι σπουδαστές.

Οπως καταλαβαίνουν ότι και ο πρόσφατος "αγωνιστικός" συντεχνιασμός των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΑΑΣ θέλει να αποκρύψει την υποστήριξή τους στην πολιτική και στο μοντέλο της διαφοροποιημένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ευθύνη τους για τη σημερινή μιζέρια των ΤΕΙ.

Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Παράνομο το ΠΔ για το επάγγελμα του λογιστή

Την ακύρωση ως αντισυνταγματικού και παράνομου του Προεδρικού Διατάγματος 340/1998 που καθορίζει το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, ζητάει, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Στην προσφυγή τους, η Ομοσπονδία και 660 λογιστές υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 2515/1997, όπου καθορίζεται ότι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ, αφού προηγουμένως κάνουν άσκηση επαγγέλματος για 5 χρόνια.

Αντίθετα, στο προσβαλλόμενο διάταγμα, αναφέρεται ότι μπορούν να πάρουν άδεια λογιστή όσοι έχουν συμπληρώσει 5ετή προϋπηρεσία πριν από τη δημοσίευση του νόμου 2515/1997 και συνεπώς αποκλείονται όλοι οι άλλοι λογιστές.

Ο Δήμος φρόντισε για να ολοκληρωθεί η ανέγερση του σχολείου. Η πολιτεία όμως δε στέλνει καθηγητές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ