ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αιρετοί για το λαό ή για το κεφάλαιο;

Σοβαρότατα θεωρητικά προβλήματα για το σύγχρονο αστικό κράτος και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης μέσα σ' αυτό, επιχειρείται να απαντηθούν με το μανδύα της "επιστημοσύνης" υπέρ της κατεύθυνσης που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο. "Είμαστε αιρετοί, όχι κυβερνητικοί υπάλληλοι", σημείωσε σε παρέμβασή του, σε σχετική ημερίδα της ΕΝΑΕ, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες προτάσεις "επιστημονικών" εισηγήσεων

Με το βλέμμα στραμμένο στη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ώστε να λειτουργήσει καλύτερα υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, το αστικό κράτος, θυσιάζοντας στην "προοπτική" αυτή ακόμα και κατακτημένα με πολύ αίμα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτό της απεργίας, το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) ανέλαβε, σε προχτεσινή του ημερίδα, την παρουσίαση μιας σειράς "επιστημονικών" εισηγήσεων, που θα κατοχυρώνουν έναν τέτοιο ρόλο για το θεσμό.

Ο στόχος - όπως τον έχει υπαγορεύσει η κυβέρνηση και διευκρινίστηκε στην προχτεσινή ημερίδα - είναι η συνδρομή και της ΝΑ στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και η λειτουργία της, για το σκοπό αυτό, ως μακρύ χέρι του κράτους, που μέσα από την "αιρετότητά" του θα παρέχει και το αναγκαίο δημοκρατικό άλλοθι.

Στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύτηκαν και τα "φώτα" της "επιστήμης", προσδίδοντας έτσι κι ένα ακαδημαϊκό επιχείρημα στις πιο αντιλαϊκές επιλογές που συνοδεύουν την πορεία προς την ΟΝΕ. Με την υπεροψία του αλάθητου, οι επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν προχτές - έγιναν κατά παραγγελία του ΔΣ της ΕΝΑΕ - έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για περιορισμό των απεργιών από τις ΝΑ και για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο όνομα, βέβαια, της σωστής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού!

"Απευθύνεστε σε αιρετούς και όχι σε κρατικούς υπαλλήλους",σημείωσε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής,απευθυνόμενος στην Δήμητρα Κοντόγιωργα - Θεοχαροπούλου,καθηγήτρια του ΑΠΘ, η οποία ανάμεσα στα άλλα, σε σχετική εισήγησή της, πρόβλεψε και την "παύση" των απεργιών. Η καθηγήτρια επιχείρησε να προβάλει την 151 Διεθνή Σύμβαση, που δίνει το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, ως το μέσο που θα χρησιμεύσει και για την "παύση" των απεργιών στο δημόσιο τομέα, αφού κατά τη γνώμη της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να διαπραγματεύεται τη σύμβαση με τους υπαλλήλους "οπότε, είπε, θα παύσουν πολλές δυσλειτουργίες των δημοσίων υπηρεσιών (π. χ. μακρές απεργίες) που παραλύουν τη δράση όλου του κρατικού μηχανισμού και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς".

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε αυτή την αντίληψη ως απαράδεκτη, όπως είναι και η χρησιμοποίηση της "επιστήμης" για να στηριχτούν αντιλαϊκές και αντεργατικές επιλογές. Οπως κατήγγειλε και την άρση ουσιαστικά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που υποστηρίχτηκε με το μανδύα της "επιστημοσύνης", γιατί - λέει - δεν ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ο Σπ. Χαλβατζής πληροφόρησε τους καθηγητές πως αυτοί που αγωνίζονταν δεκάδες χρόνια για τη θεσμοθέτηση της ΝΑ, ήθελαν ένα θεσμό αγωνιστικό, διεκδικητικό, κοντά στο λαό. Αντίθετα - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ξεκινούν από τη λογική ότι η ΝΑ είναι μόνον κρίκος του κρατικού μηχανισμού και όχι ένα αιρετό όργανο. "Αν αποδεχτούμε αυτή τη λογική, τότε θα συμβιβαστούμε και θα δρούμε κυρίως ως προέκταση του κράτους. Θα ξεχάσουμε εντελώς την αιρετότητα, την αίσθηση ότι παλεύουμε μαζί με το λαό για τη λύση των προβλημάτων του",ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.

Και προφανώς δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εισηγήσεις, που βρίσκονται ήδη στο τυπογραφείο, δε δόθηκαν καν έγκαιρα στους αιρετούς προκειμένου να εκφράσουν άποψη. "Δε θα ήταν φρόνιμο να συμπληρωθούν οι μελέτες αυτές από τους καθ' ύλην αρμόδιους, αυτούς που λειτουργούν στη ΝΑ;", ρώτησε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Η παραγκώνιση της γνώμης των αιρετών επιβεβαιώνει και αυτή με τη σειρά της τα λόγια του Σπ. Χαλβατζή, πως "η επιχειρούμενη προσπάθεια είναι να μετατραπεί η ΝΑ σε ένα ακόμη γρανάζι του κρατικού μηχανισμού". Κι αυτό γίνεται - σημείωσε - με τον τρόπο που λειτουργεί η ΝΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προϋπολογισμοί των ΝΑ συντάσσονται με βάση το εντέλλεσθαι του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ουσιαστική συζήτηση στα Νομαρχιακά Συμβούλια.

Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο της παρέμβασής του την εισήγηση του Ν. Κ. Χλέπα, όπου παρουσιάζεται ως αποδεκτή η υπεροχή του Ενωσιακού (της ΕΕ) Δικαίου έναντι του Εθνικού, ο επικεφαλής της ΝΑΣ σημείωσε: "Κάνει λάθος. Και θα του έλεγα ότι είναι πολλοί αυτοί που αντιτάσσονται στην ΕΕ, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ". Απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Χλέπα και στην προτροπή, όπως εκφράστηκε στην εισήγησή του, προς τα όργανα της Αυτοδιοίκησης να έχουν άμεση επικοινωνία με της ΕΕ, ο Σπ. Χαλβατζής διευκρίνισε ότι εξυπηρετεί την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και μέσω των δήμων και των νομαρχιών, "κάτι που συνιστά μέγα κίνδυνο".

Τέλος, σχολιάζοντας άλλο σημείο της ίδιας εισήγησης όπου γίνεται λόγος για την εποπτεία της ΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ανεξάρτητη διοικητική αρχή, στα πλαίσια όμως του κράτους, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι "αυτή δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο".

Στις γενικόλογες αναφορές περί συμβολής της ΝΑ στην ανάπτυξη της χώρας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως οι προτάσεις και προοπτικές που χαράσσονται είναι υποταγμένες στη λογική της ΕΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περικοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ προς Πελοπόννησο - Καλαμάτα, στη μη αναφορά πλέον στον Αχελώο και στη μη ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην Ηπειρο. "Η ΝΑ είναι φασκιωμένη. Το ζητούμενο είναι αν οι αιρετοί θα αντιδράσουν, αν θα κινητοποιηθούν μαζί με το λαό. Να γίνει η αιρετότητα συνείδηση", κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.


ΑΘΗΝΑ
Ταμπούρλο στην πλάτη των δημοτών
  • Αβραμόπουλος - Δαμανάκη ανταγωνίζονται για το ποιος εκφράζει καλύτερα την κυβερνητική πολιτική
  • "Συμπαράταξη για την Αθήνα": Να σταματήσει η υπερφορολόγηση. Στενάζουν οι λαϊκές συνοικίες μ' αυτήν την πολιτική

Ανακατανομή των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να σταματήσει η υπερφορολόγηση των δημοτών, απαιτεί η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα",ενόψει της έγκρισης νέων αυξήσεων από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στη σημερινή του συνεδρίαση.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος εισηγείται, συγκεκριμένα, αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 9,1% για τις κατοικίες και κατά 8,9% για τα καταστήματα. Τα ποσοστά, ενώ φαίνονται αντίστοιχα αυτών που αποφασίζονται σε άλλους δήμους, για την Αθήνα αντιστοιχούν σε υπέρογκες αυξήσεις, αφού οι κατοικίες από το υπέρογκο ήδη 384 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώνουν από την 1η Γενάρη 1999, οπότε θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις, 419 δρχ. ανά τ.μ. και τα καταστήματα από 1.415 δρχ. 1.542 ανά τ.μ.

"Μπαίνει με αυτή την εισήγηση σε εφαρμογή η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κυρίαρχων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζονται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΣΥΝ και εκφράζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ", υπογραμμίζει, με τη σχετική χτεσινή ανακοίνωσή της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", ο επικεφαλής της Λεων. Αυδής και σημειώνει ότι "στο όνομα της δήθεν οικονομικής αυτοδυναμίας οι Δήμοι αυξάνουν συνεχώς τους κάθε είδους φόρους που βαρύνουν τα λαϊκά στρώματα".Και πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν σε χρόνο - ρεκόρ. Αφού το μεσημέρι η Μαρία Δαμανάκη εγκάλεσε για το ίδιο θέμα τον Δ. Αβραμόπουλο, αλλά όχι τόσο γιατί προχωρά στην εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Επέμεινε ιδιαίτερα η επικεφαλής της "Πρωτεύουσας Δύναμης" στην άρνηση του Δήμου Αθηναίων, μέσω της επιβολής μεγαλύτερων του πληθωρισμού αυξήσεων στα τέλη, να μετέχει στην ...προσπάθεια όλων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ενώ η διοίκηση του Δ. Αβραμόπουλου ανταπάντησε ότι ακριβώς "με γνώμονα τη στήριξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας" προχωρά στην επιβολή των τελών!

Χρωστάει η κεντρική διοίκηση

Ετσι, μόνο η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεν ξεχνά, αντίθετα, επισημαίνει, στην ανακοίνωσή της, ότι η κεντρική εξουσία χρωστάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσό του 1,2 τρισεκατομμυρίου δραχμών περίπου (1.194.115.000.000) από θεσμοθετημένους πόρους της που έχει παρακρατήσει. Από αυτό το ποσό, στο Δήμο Αθηναίων αναλογούν 85 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά "η ΚΕΔΚΕ διεκδίκησε προσχηματικά και όψιμα μόνο ένα ελάχιστο μέρος για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τελών".

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει ο Λεων. Αυδής, "για να συμβάλει στην επιτυχία του ...εθνικού στόχου της εισόδου στην ΟΝΕ, η ΚΕΔΚΕ χάρισε στην κυβέρνηση "συμβολικά" από τα λεφτά των δημοτών 10 δισεκατομμύρια δραχμές, που ως τώρα έχουν φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια", αφού η ...προσφορά δεν καταβλήθηκε άπαξ, αλλά ...προσφέρεται με νόμο ετησίως.

Την ίδια ώρα, σημειώνει η "Συμπαράταξη", η χρηματοδότηση της ΤΑ ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 2,33% του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση φορτώνεται συνεχώς νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Τελικά, οι δημότες ξαναπληρώνουν για τις ίδιες υπηρεσίες.

"Ετσι, ο δήμαρχος Αθηναίων ως συνεπής εκπρόσωπος της κυρίαρχης πολιτικής - υπογραμμίζει συγκεκριμένα ο Λεων. Αυδής - μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό πρόσθετης απομύζησης του λαού για να μπορέσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να φτάσει τα κριτήρια για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ του κεφαλαίου".

Υπέρογκες αυξήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή δημοτική αρχή αύξησε σε μία τετραετία τα δημοτικά τέλη κατά 56,7%, παρόλο που στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 30% και κατά 22% οι μισθοί.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως σημειώνει η "Συμπαράταξη", "οι φτωχογειτονιές της Αθήνας - Πετράλωνα, Βοτανικός, Κολωνός, Σεπόλια - να πληρώνουν δημοτικά τέλη ακριβότερα από το Χαλάνδρι, τον Χολαργό, την Κηφισιά, το Παλιό Φάληρο για να χρηματοδοτούνται τα σπάταλα έργα στο κέντρο, για την πόλη - βιτρίνα που ετοιμάζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι".

Επιπλέον, με τα ανταποδοτικά τέλη, η δημοτική αρχή χρηματοδοτεί δαπάνες άσχετες με τα απορρίμματα και τον ηλεκτροφωτισμό. Το στοιχείο που αναφέρει η"Συμπαράταξη για την Αθήνα" για το κόστος αποκομιδής απορριμμάτων, το οποίο το 1996 ήταν 21.400 δρχ. τον τόνο, όταν ο δήμος εισέπραττε 53.033 δρχ. είναι αποκαλυπτικό.

"Πέρα όμως από τα τέλη απορριμμάτων και φωτισμού, η δημοτική αρχή επιδιώκει να καλύψει τις εισπρακτικές της ανάγκες με ευρύτερη επιδρομή κατά του λαϊκού εισοδήματος", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η "Συμπαράταξη" και αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Τα τέλη των νεκροταφείων αυξάνονται κατά 20% για το Β, κατά 9% για το Γ ενώ για το Α, που είναι το νεκροταφείο των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, κατά 5%.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι των πλατειών, των πεζόδρομων και των πεζοδρομίων έχουν παραχωρηθεί για τραπεζοκαθίσματα με διαβλητές διαδικασίες και έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα. Τώρα, με πρόσχημα την αποθάρρυνση των τραπεζοκαθισμάτων, επιβάλλονται αυξήσεις έως και 50%, έτσι που γίνονται απρόσιτοι στα λαϊκά στρώματα.
  • Το τέλος 2% που βαρύνει τελικά τους καταναλωτές διατηρείται για μία σειρά καταστημάτων.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" τονίζει ότι "η υπερφορολόγηση των κατοίκων της Αθήνας με τα δημοτικά τέλη μπορεί και πρέπει να σταματήσει, ώστε να ανακουφιστούν κυρίως οι λαϊκές περιοχές, στις οποίες έτσι κι αλλιώς παρέχονται οι χειρότερης ποιότητας δημοτικές υπηρεσίες". Και απαιτεί να ληφθούν μέτρα, προκειμένου οι λογαριασμοί των ανταποδοτικών τελών απορριμμάτων και φωτισμού να τηρούνται με σαφήνεια και διαφάνεια, να αφαιρεθούν οι άσχετες δαπάνες και να ανακατανεμηθούν τα τέλη με κοινωνικά κριτήρια, όπως, π.χ., κατά ζώνες με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ