ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Διεκδικούμε δημόσιο σύστημα Πρόνοιας"

Η Ομοσπονδία και οι σύλλογοί της θα απουσιάσουν από το μητρώο των εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που συγκροτεί το υπουργείο Υγείας για να οργανώσει φιέστες

Με φιέστες, βραβεύσεις και αναπτύσσοντας τις υπηρεσίες εθελοντισμού προσπαθεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας να απαλλαγεί απ' τις υπηρεσίες Πρόνοιας και να περικόψει κάθε είδους κοινωνική πολιτική. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει - σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία - στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής, όπου θα βραβευτούν "οι πλέον δραστήριες εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα".

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αντέδρασε έντονα και με επιστολή της προς τον διευθυντή Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της ΕΡΑ ξεκαθαρίζει πως αυτή και οι σύλλογοί της θα απουσιάσουν από το μητρώο των εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που συγκροτεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, γιατί"κάθε περικοπή της κοινωνικής πολιτικής είναι σε βάρος των γυναικών, η παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας είναι υποχρέωση του κράτους και ο εθελοντισμός είναι κοινωνική αξία που δεν μπορεί ούτε να θεσμοθετηθεί, ούτε να πριμοδοτηθεί". Η ΟΓΕ επισημαίνει πως το γυναικείο κίνημα της χώρας μας έχει λόγο ύπαρξης όταν αγωνίζεται για την άρση των αιτιών της ανισοτιμίας των γυναικών, όταν δηλαδή αγωνίζεται για τη μόνιμη εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για την κοινωνική πολιτική που συμπεριλαμβάνει τους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της κοινωνικής πρόνοιας.

"Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης όλοι αυτοί οι παράγοντες αποδυναμώνονται, εξανεμίζονται, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλη την κοινωνία", υπογραμμίζει η ΟΓΕ και ζητά να καταργηθεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και με τον οποίο καταργείται το 8ωρο, η μόνιμη και σταθερή απασχόληση, να καταργηθεί ο νόμος που συρρικνώνει και εμπορευματοποιεί την κοινωνική πρόνοια, αναθέτοντας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την ανάπτυξη υπηρεσίας εθελοντισμού.

"Διεκδικούμε ένα δημόσιο σύστημα Πρόνοιας με δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλους και όχι μόνο για τους εξαθλιωμένους. Σε αυτό το θέμα αφιερώνουμε την 8η Μάρτη του 1999 και ξεκινάμε πανελλαδική καμπάνια ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό", καταλήγει η επιστολή της ΟΓΕ.

"Παντεχνική" συγκέντρωση χωρίς προετοιμασία...

Πρόγραμμα αγωνιστικών και διεκδικητικών κινητοποιήσεων για κάθε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της τεχνικής παιδείας, των δημοσίων έργων, της δημόσιας διοίκησης και του ασφαλιστικού, ζητά η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών"

Με μια ξαφνικά αναγγελθείσα και υποτονική "παντεχνική" συγκέντρωση, που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, επιχείρησε να θέσει επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την τεχνική παιδεία, τα δημόσια έργα και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας, στην ομιλία του για το θέμα της παιδείας υπογράμμισε ότι αποτελεί πρωτοφανή δημαγωγία και λαϊκισμό να αναγορεύεται σε μεταρρυθμιστική απόπειρα η επιχείρηση περιθωριοποίησης των τεχνικών πανεπιστημίων της χώρας. Για τα δημόσια έργα ανέφερε ότι οι 15 τροποποιήσεις του νόμου 1418 από το 1984 μέχρι σήμερα και η έκδοση 50 Προεδρικών Διαταγμάτων, εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων δεν έχουν αντιμετωπίσει νοσηρές καταστάσεις και στρεβλώσεις. Για τη Δημόσια Διοίκηση είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε πολιτική πρακτική την απαξίωσή της και τη συστηματική της αποδυνάμωση από το κομματικό κράτος. Για την απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων κατάγγειλε ότι έχουν μειωθεί μετά την ανάμειξη των συμβούλων ή τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών σε αρκετούς δημόσιους οργανισμούς.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής.

Η "Πανεπιστημονική"

Σοβαρές ενστάσεις για την κίνηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ να διοργανώσει με ευκαιριακό τρόπο την "παντεχνική", έθεσε με ανακοίνωσή της η"Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών".

"Η παράταξή μας - επισημαίνεται - θα χαιρέτιζε την πρωτοβουλία αυτή αν δεν υπήρχαν κραυγαλέες αντιφάσεις αυτής της κίνησης", όπως η λειψή προετοιμασία, η χρονική της καθυστέρηση ένα και δύο χρόνια,με τα θέματα που θα την απασχολήσουν να έχουν γίνει βασικός στόχος της κυβέρνησης, η λειψή θεματολογία της που είναι αποσυνδεμένη από τα γενικότερα εργασιακά προβλήματα των χιλιάδων εργαζόμενων μηχανικών...

Η "Πανεπιστημονική" προτείνει να αντιμετωπιστούν ως θεματολογία ξεχωριστών παντεχνικών συγκεντρώσεων η παιδεία των μηχανικών, τα δημόσια έργα, η δημόσια διοίκηση, το ασφαλιστικό και οι νέες σχέσεις στο χώρο των μηχανικών. Κι αυτό γιατί η παράταξη πιστεύει ότι παντεχνικές συγκεντρώσεις της χτεσινής μορφής "οδηγούν αντικειμενικά σε κουκούλωμα της πραγματικής ουσίας αυτών των μεγάλων ζητημάτων και σε ξεφούσκωμα της τεράστιας δυσαρέσκειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων συναδέλφων μηχανικών". Προτείνει ακόμη να αποφασιστεί μακρόχρονο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μηχανικών για τα παραπάνω ζητήματα, που θα δίνουν προοπτική και διέξοδο από το τέλμα της τωρινής συγκυρίας.

Τέλος, η "Πανεπιστημονική" καλεί όλους τους μηχανικούς μαζί με όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη, αφού, όπως τονίζει, "τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν ξεχωριστή ουσία για κάθε ομάδα εργαζομένων, αλλά εν τέλει αποτελούν μια ολότητα".

Χωρίς ταξί αύριο η Ελλάδα

Ακινητοποιούνται για 24 ώρες. Συγκέντρωση των ταξιτζήδων στο "Περοκέ" στη 1 μμ

Ακινητοποιούνται αύριο, από τις 5 τα ξημερώματα και για 24 ώρες, τα ταξί σε όλη τη χώρα. Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί διαμαρτύρονται μ' αυτό τον τρόπο για την "άδικη φορολογική μεταχείριση του κλάδου", την αναδρομική επιβολή φόρου στις μεταβιβάσεις ταξί και την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης στην επίλυση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων του κλάδου.

Την απόφαση για την πανελλαδική κινητοποίηση πήραν οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι η διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ταξί αφορά κυρίως "άδικες φορολογικές ρυθμίσεις", που έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ, ενώ είναι και διαφορετικές από αυτές που κατ' αρχήν συμφωνήθηκαν με το υπουργείο Οικονομικών. Η διοίκηση του ΣΑΤΑ καλεί τους ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας σε απεργιακή συγκέντρωση αύριο στη 1 μ.μ., στο θέατρο "Περοκέ". Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Ο Παν. Μαυρίκης,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και στέλεχος της "Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνει ότι η πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την τακτική ανοχής, ακόμα και στήριξης - σε ορισμένες περιπτώσεις - που τήρησαν οι πλειοψηφίες στα προεδρεία της Ομοσπονδίας και του ΣΑΤΑ (ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΤ), έφεραν τον κλάδο σε οριακό σημείο. Υπογραμμίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο και καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ταξί να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση, στο θέατρο "Περοκέ".

Σημειώνεται ότι η ΕΠΣ διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή ανοιχτή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών (Ιωαννίνων 6 και Πέτρας - Κολωνός).

Ανεργος ένας στους τέσσερις νέους οδοντιάτρους

Ενας στους τέσσερις οδοντιάτρους κάτω των 30 ετών είναι άνεργος, ενώ το 25% των οδοντιάτρων της Αθήνας υποαπασχολείται. Στον αντίποδα, το "υπουργείο Παιδείας παραβιάζει συστηματικά τις δυνατότητες των δύο Οδοντιατρικών Σχολών, ενώ η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που δεν έχει πολιτική προγραμματισμού του επιστημονικού δυναμικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υπερκορεσμό του επαγγέλματος".

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη 2η Επαγγελματική Σύνοδο που διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με θέμα: "Η οικονομία του οδοντιατρείου".

Οι ομιλητές τόνισαν ότι προβλήματα, όπως ανεργία, επαγγελματικός υπερκορεσμός και υποαπασχόληση έχουν έρθει στο προσκήνιο, με άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, οι μισοί από τους 12.000 οδοντιάτρους, που εργάζονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στο Νομό Αττικής και οι 5.000 απ' αυτούς στην Αθήνα.

Και τυπικό τέλος για τον Χρυσολούρη

Εληξε και τυπικά χτες η περίοδος Χρυσολούρη στη διοίκηση του ΟΤΕ, παρά την προσπάθεια να παραμείνει στη θέση του και ζητώντας από τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού να τον στηρίξουν. Ομως τα μέλη του ΔΣ τον παρέπεμψαν στην κυβέρνηση, δηλώνοντας αναρμόδιοι για μια τέτοια απόφαση.

Στη συνέχεια το ΔΣ του ΟΤΕ προχώρησε στην εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων του διευθύνοντα συμβούλου στον Γ. Σκαρπέλη, μέχρι την τοποθέτηση κατά τα μέσα Γενάρη του Γ. Συμεωνίδη, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Χρυσολούρης, στους λόγους της παραίτησής του, εκτός από το γνωστό ζήτημα των αρμοδιοτήτων και των τριβών για τον ρόλο διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου του ΟΤΕ, επικαλέστηκε και τη διαφωνία του με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη στο ζήτημα της πρόωρης απελευθέρωσης. Ο παραιτηθείς σύμβουλος υποστήριξε ότι η απώλεια του μονοπωλίου του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία πριν την 1/1/2001, δεν εννοεί τον ΟΤΕ, αλλά η κυβέρνηση κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση.

Νόμιμο κρίθηκε αυτή τη φορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανέγερση φυλακών στη Ριτσώνα της Εύβοιας.

Είναι η δεύτερη φορά που κατατέθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, καθώς την πρώτη φορά είχε κριθεί μη νόμιμο. Με το ΠΔ καθορίζεται ως μέγιστο ποσοστό κάλυψης 20% της επιφάνειας του χώρου, συντελεστής δόμησης 0,25%, τα κτίρια να μην υπερβαίνουν τους δύο ορόφους και το επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθέντων κτιρίων να μην ξεπερνάει τα 10 μέτρα.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στάση εργασίας για τη φιέστα

Τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου, ώρα 11.30 π.μ., κάνουν σήμερα οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην τελευταία γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου, με αφορμή τη σημερινή τελετή θεμελίωσης του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) (ώρα 12.30 μ.μ.) από τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.Οι γιατροί αποφάσισαν να ζητήσουν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό, πριν από κάθε απόπειρα "εγκαινίων και θεμελιώσεων" και να απαιτήσουν για μια ακόμη φορά λύσεις στα προβλήματά τους.

Εκτός από την τελετή θεμελίωσης του νέου ΤΕΠ, θα γίνουν σήμερα τα εγκαίνια της νέας κτιριακής υποδομής και εκσυγχρονισμού των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουνσήμερα στις 8 μ.μ.συνεστίαση στο κέντρο "ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ" (Καυτατζόγλου 46, Πατήσια, τηλ.: 2286.557 - 2288.722), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτικά και τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα. Τιμή κατ' άτομο 4.000 δρχ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά). Εισιτήρια διατίθενται στα Παραρτήματα και στα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ.

  • Η ΠΕΕΠΠ (Θεσσαλονίκης) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος στη συνεστίαση που διοργανώνει την Παρασκευή 11 - 12 - 98 στις 8 μ.μ. στο κέντρο "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ" (Ι. Γωγούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη, τηλ: 66.35.85, λεωφορείο 32) και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου.
Πολιτικό Μνημόσυνο

Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 13 - 12 - 98 στις 11 π.μ. τελεί Πολιτικό Μνημόσυνο στα γραφεία του, προς τιμήν όλων των ηρωικών νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ