ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Δύσκολοι οι καιροί για "στρατηγούς"
  • Αρχίζει η διαδικασία έκδοσης στην Ισπανία
  • Με εντολή του Νίξον, το πραξικόπημα Πινοτσέτ το 1973

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αραγε, ο "συνταγματάρχης" δεν έχει πλέον κανένα να τον στηρίξει και μάλιστα στο λυκόφως της ζωής του;

Ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί από τους "παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους". Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το γεγονός ότι η Βρετανία "παραδίδει ως πρόβατο επί σφαγήν" τον Πινοτσέτ με αλλεπάλληλες νομικές ενέργειες και αποφάσεις, που έχουν έντονο το χαρακτήρα της ανατροπής για τα βρετανικά - και όχι μόνο - δεδομένα; Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η ξαφνική αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που δείχνουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να δώσουν στο φως της δημοσιότητας τις πληροφορίες που όλοι ήξεραν, ότι το τερατούργημα της "ανοικοδόμησης της χιλιανής οικονομίας και κοινωνίας" είναι εμπνευσμένο και κατ' εντολήν των ΗΠΑ; Είναι μία υπόθεση δύσκολη, σκοτεινή και περίεργη, όπως ακριβώς το κεντρικό πρόσωπό της, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, ασχέτως αν τώρα μας φαντάζει σαν ένα γέρικο και φοβισμένο πουλί. Αυτά που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούνται και τώρα.

Μακρόχρονη διαδικασία

Οσον αφορά την ίδια τη νομική υπόσταση της υπόθεσης, όλα άρχισαν με την αιφνίδια και απρόοπτη σύλληψη του Πινοτσέτ στις 16 Οκτώβρη και ενώ βρισκόταν σε κλινική του Λονδίνου, ανατράπηκε πολλές φορές, για να καταλήξει στη χτεσινή και μάλιστα πρόωρη απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο για την κύρωση της έναρξης της διαδικασίας έκδοσης στην Ισπανία από τα αρμόδια βρετανικά δικαστήρια.

Ο Στρο, με τη χτεσινή του απόφαση, εξουσιοδότησε τα δικαστήρια να προχωρήσουν στην εξέταση του αιτήματος της Ισπανίας για έκδοση του Πινοτσέτ, ώστε να προσαχθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των βασανισμών και των απαγωγών κατά τη διάρκεια της περιόδου 1973 - 1990. Σύμφωνα με την απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, ο Πινοτσέτ θα πρέπει να εμφανιστεί σήμερα κιόλας ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου, ώστε να ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία έκδοσής του στην Ισπανία.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα πάντα έχουν οριστικοποιηθεί και ότι ο Πινοτσέτ θα πάρει το αεροπλάνο έστω και φρουρούμενος και θα κατευθυνθεί στην Ισπανία. Ακολουθεί μία μακρόχρονη διαδικασία, η οποία θα κρίνει τελικά το μέλλον αυτής της πολύκροτης υπόθεσης. Μετά, λοιπόν, την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί υπέρ της έκδοσης και ο Στρο θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για την παράδοση του πρώην δικτάτορα στην Ισπανία. Δεδομένο είναι ότι οι συνήγοροι του Πινοτσέτ θα προσβάλουν τη διαδικασία σε κάθε βήμα, με λίγες, όμως, πιθανότητες, αφού η χτεσινή απόφαση του Στρο, ουσιαστικά, διαλύει τις ελπίδες της χιλιανής κυβέρνησης και των υποστηρικτών του Πινοτσέτ, που πίστευαν ότι ο Βρετανός υπουργός θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που του δίνουν οι νόμοι της χώρας του για να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης, ώστε να επιστρέψει ο Πινοτσέτ στη Χιλή. Επί ματαίω, όμως...

Δημιούργημα των ΗΠΑ

...όπως μάταιες ήταν και οι ελπίδες του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να μπορέσει να γλιτώσει από την περιπέτεια της δίκης του Πινοτσέτ στην Ισπανία, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι ο Αθνάρ είχε εκφράσει από την αρχή τις αντιρρήσεις του και την αντίθεσή του προς τον δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν που είχε εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αναμενόμενη, λοιπόν, η νεκρική σιγή από την ισπανική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Στρο, όπως αναμενόμενη και η αντίδραση της χιλιανής κυβέρνησης, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Λονδίνο "για διαβουλεύσεις", μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, όπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Χιλής, Ραούλ Τρονκόζο.Ο Τρονκόζο πρόσθεσε ότι "η χιλιανή κυβέρνηση απορρίπτει την απόφαση Στρο, που επιτρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία έκδοσης του γερουσιαστή Πινοτσέτ στην Ισπανία, και η οποία παραβιάζει την ακεραιότητα της Χιλής" και για το λόγο αυτό - απόντος του Προέδρου Φρέι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία - ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές και οι αντιδράσεις των ΗΠΑ. Αν και οι ΗΠΑ επισήμως έχουν κρατήσει "χαμηλό προφίλ", ανεπισήμως είχαν ασκήσει πολλές φορές ποικίλες πιέσεις - κυρίως η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ - προς τη Βρετανία να μην προχωρήσει στη διαδικασία της έκδοσης. Παράλληλα όμως, φαίνεται ότι "άνοιξε και το κουτί" της Πανδώρας και είναι ενδεχόμενο, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος για τα παιγνίδια που παίζουν οι Αμερικανοί. Ο λόγος, για τις συνεχόμενες αποκαλύψεις όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ στο αιματηρό πραξικόπημα του 1973, που στοίχισε τη ζωή σε 3.197 ανθρώπους, ενώ σε πάνω από 100.000 ανέρχονται τα θύματα των βασανιστηρίων και των διώξεων κατά τη 17χρονη δικτατορία του Πινοτσέτ.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Ολμπράιτ είχε δώσει (;) το "πράσινο φως" για να αρχίσουν οι αποκαλύψεις, όταν παραδέχτηκε, κατά την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Εϊμορι, ότι η χώρα της διέπραξε "τρομερά σφάλματα" στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην υποστήριξη που παρείχε η Ουάσιγκτον στον Πινοτσέτ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που διαβεβαιώνουν ότι αποδεσμεύσουν τα ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση των Αμερικανών τη συγκεκριμένη περίοδο και θα τα παραδώσουν στην ισπανική Δικαιοσύνη για τη δίκη του Πινοτσέτ. Τη Δευτέρα, ως διά μαγείας, στη βρετανική τηλεόραση, σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Χιλή Εντουαρντ Κόρι και το στέλεχος της CIA Ραλφ Μακ Τζίχι αποκάλυψαν ότι ο Πινοτσέτ και το καθεστώς του ήταν "γνήσιο τέκνο" της CIA και, μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον είχε δώσει ο ίδιος το "πράσινο φως" για την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

ΡΩΣΙΑ
Χωρίς θέρμανση τεράστιες περιοχές

ΜΟΣΧΑ. -

Χωρίς θέρμανση και μάλιστα σε συνθήκες πολικού ψύχους παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ (Απω Ανατολή), καθώς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση της μισής πόλης λόγω μεγάλης βλάβης στο δίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ενα μεγάλο μέρος των 650.000 κατοίκων της πόλης διαμένει μέσα στα διαμερίσματά τους σε συνθήκες, που θυμίζουν Σιβηρία, καθώς το θερμόμετρο δείχνει 15 βαθμούς υπό το μηδέν. Λόγω της έλλειψης θέρμανσης τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκκενώσουν και τα νοσοκομεία. Ο δήμος του Βλαδιβοστόκ απηύθυνε δραματική έκκληση στις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαμαρτυρία εργαζομένων

Οι εργάτες του εργοστασίου ελικοπτέρων στο Ουλάν - Ουντέ (όχθες της λίμνης Βαϊκάλης, Σιβηρία) κρατούν όμηρο τον διευθυντή τους, διαμαρτυρόμενοι, γιατί παραμένουν επί 17 μήνες απλήρωτοι, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Επίσης απειλούν να μην παραδώσουν την παρτίδα ελικοπτέρων που έχει παραγγείλει η Κίνα, αν δεν τους καταβληθούν εντός των προσεχών ημερών οι μισθοί του 1997. Οι σχέσεις μεταξύ εργατών και διευθυντή τους είναι άψογες. Το συνολικό ύψος των μισθών που δεν έχουν καταβληθεί στους εργάτες ανέρχεται στα 50 εκατ. ρούβλια. Το εργοστάσιο, που κατασκευάζει καταδιωκτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, εργάζεται για λογαριασμό του υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας που του χρωστά επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ρουβλίων.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δολοφονία ομήρων

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ δέχτηκε χτες ότι η δολοφονία των τεσσάρων Δυτικών ομήρων, οι οποίοι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι σε αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Τσετσενία, έγινε στη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης διάσωσης. "Οι απαγωγείς, με τρόπο άνανδρο δολοφόνησαν τους ομήρους κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσής τους", είπε ο Μασχάντοφ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, μια μέρα μετά την ανεύρεση των κεφαλιών τριών Βρετανών και ενός Νεοζηλανδού που είχαν απαχθεί στις 3 Οκτώβρη. Την αναγνώριση των ομήρων έκανε ο πρώην δεσμοφύλακάς τους Μαχαούρι Ουμάροφ. "Πρόκειται για μια νέα βάρβαρη ενέργεια εναντίον ξένων υπηκόων που ήρθαν να εργαστούν στη Δημοκρατία της Τσετσενίας και η οποία γέμισε τις ψυχές των Τσετσένων με έχθρα απέναντι στους δράστες αυτής της κακόβουλης ενέργειας", τόνισε ο Μασχάντοφ και διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, υποσχόμενος ότι οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Απέδωσε τους φόνους σε "ορισμένες δυνάμεις" που επωφελούνται από την απομόνωση της Τσετσενίας, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της οποίας δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό.

Ο Τζακ Στρόου, ανακοινώνοντας την απόφαση της έκδοσης

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αποτυχία" Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ολο και ξεμακραίνει το ενδεχόμενο σύστασης "κοσμικής" κυβέρνησης στην Τουρκία, αλλά ο Μπουλέντ Ετσεβίτ συνεχίζει την προσπάθεια. Αραγε γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι αγνοούν, ή απλώς αρνείται να παραδεχτεί τη διαφαινόμενη ήττα του;

Καθώς η άρνηση της Τσιλέρ να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα αποκλεισμού των Ισλαμιστών του Κόμματος Αρετής παραμένει, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Ετσεβίτ (βάσει απλών μαθηματικών... ) είναι να επιδιώξει μια κυβέρνηση συνασπισμού αλλά με κοινοβουλευτική μειοψηφία - ανάλογη δηλαδή με την καταρρεύσασα (25/11) του Μεσούτ Γιλμάζ.

Η δήλωση της ηγέτιδος του Κόμματος Ορθού Δρόμου πως "δεν αντιτιθέμεθα στην υποψηφιότητα Ετσεβίτ... θα τον υποστηρίξουμε, αλλά μόνο αν όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή συμπεριληφθούν (στην κυβέρνηση)" ούτε καν "χρυσώνει το χάπι".

Τι θα κάνει τώρα ο Ετσεβίτ; Μένει να φανεί. Στη "χειρότερη" περίπτωση, θα επιστρέψει απλώς την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ