ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Υποκριτικές εκδηλώσεις για τα "μαύρα" 50χρονα...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε χτες από την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ομιλίες και μηνύματα "επισήμων" ή συμμετοχή χιλιάδων στις απανταχού επετειακές εκδηλώσεις. Ωστόσο, όλα έμοιαζαν σαν στιγμιότυπα εικονικής πραγματικότητας. Γιατί η σκληρή, καθημερινή, πραγματικότητα δραματοποιείται από τις μαζικές στερήσεις ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων σε κάθε άκρη του πλανήτη. Ετσι, εάν βγάλει κανείς τη μάσκα υποκρισίας από τη φιλόδοξη Χάρτα Δικαιωμάτων, θα διαπιστώσει ότι ούτε τα 10 από τα 30 άρθρα της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν τηρούνται στοιχειωδώς από πολλές πλούσιες ή φτωχές - δεν έχει σημασία... - κυβερνήσεις της υφηλίου.

"Βάλαμε ένα ερωτηματικό πριν την ευχή "Χαρούμενη Επέτειος". Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει τέλος στις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο" σημείωσε ο Χιντέκι Μοριχάρα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας σε εκδήλωση για τα 50χρονα που έγινε στο Τόκιο.Σε παρόμοια εκδήλωση του ΟΗΕ στη Βιρμανία,η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ανγκ Σαν Σούου, θύμισε ότι στη χώρα της είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Στην Αυστραλία,ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ παραδεχόταν ότι η χώρα του "έχει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι την εκπλήρωση των 30 άρθρων της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων". Πρώτος λόγος; Οι περίπου 400.000 ιθαγενείς Αβορίγινες που, παρά τη σημαντική ιστορική προσφορά χιλιάδων αιώνων, έχουν καταδικαστεί από όλες σχεδόν τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας στη φτώχεια, στον αλκοολισμό, στην ανεργία. Ετσι, προκάλεσε αίσθηση η ομολογία του συντηρητικού Χάουαρντ ότι όταν "δε σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού σου λαού, δεν μπορείς να κάνεις διαλέξεις για τα δικαιώματα των άλλων στον υπόλοιπο κόσμο"!

Ωρες νωρίτερα, στην Ουάσιγκτον έδιναν και έπαιρναν οι πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα "τιμούσε" τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός "Κέντρου Πληροφοριών" που θα βασίζεται στις έρευνες των αμερικανικών... μυστικών υπηρεσιών (!) και θα έχει ως ...αποστολή την αποκάλυψη ενεργειών και δραστηριοτήτων που θα μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις γενοκτονίας.Οι ειδήσεις που έφεραν το "Κέντρο Πληροφοριών" να μελετά τις ευθύνες και τον πρωτεύοντα ρόλο των τελευταίων αμερικανικών κυβερνήσεων στο στήσιμο δικτατοριών στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, την καταστροφή των εθνικών οικονομιών φτωχών χωρών από τα "δάνεια βοηθείας" και τις εκάστοτε επιδρομές των Αμερικανών πεζοναυτών σε κάθε γωνιά της υφηλίου, με πρόσχημα την "τήρηση" της "ειρήνης", ελέγχονται ως ανακριβείς...

Η χτεσινή επέτειος από τα 50χρονα της Χάρτας Δικαιωμάτων γιορτάστηκε και με πολλές ακόμη βαρύγδουπες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, μπερδεμένες με επιφανειακά συναισθήματα (συν)ενοχής. Σαν τα 30 άρθρα να μην αυτοδιαψεύδονται από την πρόσφατη, αλλά και την καθημερινή ειδησεογραφία. Ιδού, ελάχιστα μόνο παραδείγματα υποκρισίας και αλήθειας:

- Αρθρο 4: Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Το δουλεμπόριο απαγορεύεται.Τι τραγική ειρωνεία! Τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες εκατοντάδες Κούρδοι, Ιρανοί, Ινδοί, Πακιστανοί γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας, με αντίτιμο την έλευσή τους σε μια πλούσια χώρα, όπου υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την εύρεση εργασίας. Οσο για το εμπόριο σαρκός από τους απανταχού μαστροπούς που πωλούν έναντι 300.000 δρχ. ανήλικες κοπέλες από τις φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, ούτε λόγος να γίνεται!

- Αρθρο 5: Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια... Αλήθεια; Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του '60, εκατομμύρια Ινδονήσιοι φονεύτηκαν ή βασανίστηκαν στις φυλακές για τα πολιτικά τους φρονήματα. Σήμερα, στη Μαλαισία φυλακίζονται και βασανίζονται χωρίς κατηγορίες χιλιάδες. Να θυμηθούμε τους χιλιάδες Αργεντινούς και Χιλιανούς που "εξαφανίζονταν" εν μία νυκτί από τους δικτάτορες που τοποθέτησαν οι ΗΠΑ;

- Αρθρο 14: Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.Ασφαλώς και πρόκειται για σενάριο φαντασίας, μια που μία από τις πλέον "πλούσιες" χώρες, η Γερμανία, χορηγεί σήμερα άσυλο με το σταγονόμετρο, απελαύνοντας χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες. Το πρόσχημα; Η δήθεν αντιμετώπιση της εγχώριας εκρηκτικής ανεργίας!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αρχισαν οι νομικές αντιπαραθέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ .-

Ο τρίτος γύρος του "νομικού πολέμου" όσον αφορά την υπόθεση Πινοτσέτ ξεκίνησε χτες, ενώ ο "διπλωματικός πόλεμος" συνεχίζει να μαίνεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μια μέρα μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο, που ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του Πινοτσέτ στην Ισπανία, για να δικαστεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας, των βασανιστηρίων και των απαγωγών, απαγγέλθηκε επισήμως και από τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν η κατηγορία εναντίον του Πινοτσέτ ότι διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αφορά την εξαφάνιση ή τη δολοφονία 3.197 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της στυγερής τυραννίας του από το 1973 έως το 1990, ενώ ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων παγκοσμίως, ανέφεραν δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη. Παράλληλα, οι δικηγόροι του Πινοτσέτ σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν ή και να αποφύγουν την έκδοσή του, κατέθεσαν χτες δύο εφέσεις, η μία κατά της απόφασης της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Λόρδων όπου είχε αποφανθεί ότι ο Πινοτσέτ δε χαίρει ασυλίας όπως και κατά της απόφασης του Στρο, η οποία επιτρέπει στα δικαστήρια να εξετάσουν την αίτηση έκδοσης του Χιλιανού πρώην δικτάτορα στην Ισπανία, δήλωσε στο Λονδίνο ο Χιλιανός γερουσιαστής και συγγενής του Πινοτσέτ, Ιγκνάθιο Πέρες Γουόκερ.

Ωστόσο, ο διπλωματικός πόλεμος, που έχει ξεκινήσει από την ημέρα σύλληψης του Πινοτσέτ έχει ενταθεί, μετά την αντίδραση της χιλιανής κυβέρνησης να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Λονδίνο, "ως διπλωματική κύρωση", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χιλιανός Πρόεδρος Εντουάρτο Φρέι από το Ρίο Ντε Τζανέιρο όπου βρίσκεται, για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Μερκοσούρ. Δεν έπεισαν φαίνεται τα μηνύματα που απέστειλε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ στον Χιλιανό ομόλογό του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, όπου επαναλαμβάνει ότι "η σύλληψη και οι διαδικασίες κατά του Πινοτσέτ ήταν και παραμένουν ένα θέμα αποκλειστικά νομικό" και τον διαβεβαιώνει ότι η χώρα του "υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της χιλιανής κυβέρνησης για εδραίωση της δημοκρατικής διαδικασίας και ότι θαυμάζει τα οικονομικά επιτεύγματα που συνοδεύουν την πολιτική διαδικασία". Οι ΗΠΑ, που έπαιξαν ρόλο στο αιματηρό πραξικόπημα του Πινοτσέτ το 1973 και στην ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε, εξακολουθούν να "νίπτουν τα χείρας τους" αν και δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα...

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ερωτηματικά για την υπόθεση των ομήρων

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ο αντιπρόεδρος της Τσετσενίας Βάχα Αρσάνοφ παρουσίασε χτες μια βιντεοταινία, στην οποία εμφανίζονται οι τέσσερις σφαγιασθέντες Δυτικοί όμηροι να ομολογούν ότι διενεργούσαν κατασκοπία υπέρ της βρετανικής "Ιντέλιτζενς Σέρβις" στην περιοχή της Τσετσενίας. Οπως είναι γνωστό, τα καρατομημένα πτώματα τριών Βρετανών και ενός Νεοζηλανδού ανακαλύφτηκαν την Τρίτη σε αυτοκινητόδρομο της Δυτικής Τσετσενίας. "Πρέπει να εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν όλα αυτά. Δεν ξέρουμε ακόμα τι έγινε. Θα ελέγξουμε όλες αυτές τις πληροφορίες", τόνισε ο Αρσάνοφ. Την ταινία είχαν δείξει οι ειδικές υπηρεσίες της Τσετσενίας στον ανταποκριτή του πρακτορείου "Ρόιτερ" στο Γκρόζνι. Στην ταινία οι 4 όμηροι λένε ότι ονομάζονται: (οι Βρετανοί) Ρούντολφ Πέτσι, Ντάρεν Χίκι και Πίτερ Κένεντι και (ο Νεοζηλανδός) Στάνλι Σο. "Μας είχε προσλάβει η βρετανική αντικατασκοπία. Είχαμε τοποθετήσει έναν εναέριο δορυφόρο έτσι, ώστε όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από την περιοχή της Τσετσενίας να ακούγονται από τις ειδικές υπηρεσίες της Γερμανίας, της Αγγλίας, του Ισραήλ και από τη CIA", δηλώνει στα ρωσικά ο Κένεντι. Ο ίδιος παραδέχεται ότι εγκατέστησαν όργανα για να παρακολουθούνται οι στρατιωτικές βάσεις της Τσετσενίας.

Στο μεταξύ, η βρετανική εταιρία τηλεπικοινωνιών "Granger Telecom", στην οποία εργάζονταν οι τρεις Βρετανοί και ο Νεοζηλανδός, διέψευσε ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, εκφράζοντας ταυτόχρονα αμφιβολίες για την αυθεντικότητα αυτής της βιντεοταινίας. Από την πλευρά του και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να "επαληθεύσει", αν υπάρχει πράγματι αυτή η βιντεοταινία και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα σε αυτό το στάδιο.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Δολοφονία υφυπουργού

ΕΡΕΒΑΝ.-

Ο υφυπουργός Αμυνας της Αρμενίας Βαγκράμ Χορκορούνι δολοφονήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της νύχτας έξω από σπίτι του στην πρωτεύουσα Ερεβάν, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Επικαλούμενο πηγές της αρμενικής Αστυνομίας, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι δράστες παραμένουν άγνωστοι και κατόρθωσαν να διαφύγουν μετά τη δολοφονική επίθεση. Στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκαν κάλυκες από οβίδες.

Χτεσινή κινητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νότια Κορέα

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βιομήχανοι υπέρ Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Ετσεβίτ ανασύρει από το μανίκι του τον τελευταίο του άσο, το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, κι από ό,τι δείχνουν τα πράγματα έχει τη στήριξη και των βιομηχάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγκυρα, όπου αυτές τις μέρες ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) πραγματοποίησε σύνοδο, ως "προτιμότερη" λύση οι στυλοβάτες της οικονομίας της χώρας ορίζουν τον Ετσεβίτ επειδή θα "βοηθήσει" την οικονομία της Τουρκίας.

Η άποψη έχει ως βασικό επιχείρημα ότι μια τέτοια κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Μπ. Ετσεβίτ, θα "αποτρέψει" την ανάληψη εκλογικού τύπου οικονομικών μέτρων.

Αλλά ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης και πέραν αυτού η βιωσιμότητά της (ψήφος εμπιστοσύνης) δε χωρά στοιχήματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ