ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Χαμένοι" όσοι... πρόλαβαν να πάρουν δάνειο

Συνεχίζεται η μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες

Συνεχίζεται ο "χορός" μείωσης των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, μετά το έναυσμα που έδωσε προχτές η Τράπεζα της Ελλάδος με τη μείωση των επιτοκίων παρέμβασης. Ετσι, μετά την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Τράπεζα Εργασίας, χτες ανακοίνωσαν μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων η Εμπορική Τράπεζα,η Xiosbank και η Τράπεζα Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι 2,5 μονάδες και καταθέσεων μέχρι 0,50 μονάδα με ισχύ από την 14η Δεκέμβρη 1998.Αναλυτικότερα τα νέα επιτόκια της Τράπεζας διαμορφώνονται ως εξής:

  • 14,5% από 16% το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων.
  • 14,5% από 15,5% το βασικό επιτόκιο δανείων (μεσομακροπρόθεσμων).
  • 13% από 14,5% το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (κυμαινόμενο).
  • 9,5% από 12% το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων για τα 3 πρώτα χρόνια. Παράλληλα για πρώτη φορά προσφέρει σταθερό επιτόκιο 9% για τα 5 πρώτα χρόνια.
  • 12% από 14% το ειδικό επιτόκιο επενδύσεων (για τα 3 πρώτα χρόνια) για ποσά από 30.000.000 δρχ. έως 100.000.000 δρχ. και 11% από 13% για ποσά από 100.000.001 δρχ. και πάνω.
  • 20% από 22% το βασικό επιτόκιο καταναλωτικών δανείων.
  • Τα κυμαινόμενα επιτόκια δανείων για αγορά αυτοκινήτων κυμαίνονται από 17,5% - 18,5% (έναντι 18,5% - 19,5%), ενώ τα σταθερά κυμαίνονται από 16,5% - 17,5% (έναντι 17,5% - 18,5%).

Σημειωτέον, ότι τα επιτόκια χορηγήσεων επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν. 128/75 και ΕΦΤΕ.

Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου της Εμπορικής διαμορφώνεται σε 8,5% από 9%, ενώ τα επιτόκια προνομιακών λογαριασμών κυμαίνονται από 9,25% - 10% (έναντι 9,75% έως 10,5%) αν τα ποσά καταθέσεων είναι μεγαλύτερα του 1 εκατ. δρχ.

Τα νέα επιτόκια που ανακοίνωσε χτες η Xiosbank έχουν ως εξής:

  • Το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται σε 13,75% από 14,5%.
  • Το επιτόκιο των προσωπικών δανείων διαμορφώνεται σε 20,5% από 22,5%. Το επιτόκιο της XIOSBANK VISA μειώνεται σε 23% από 25%.
  • Το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης μειώνεται στο 17%.

Επίσης και η Xiosbank προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου ταμιευτηρίου κατά 0,25 μονάδες. Ετσι διαμορφώνεται σε 8,5% από 8,75% ενώ η ετήσια απόδοση του λογαριασμού ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 8,68%.

Τα επιτόκια χορηγήσεων της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνονται ως εξής:

  • 16,3% (μείωση 0,8 μονάδες) το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαιο κίνησης.
  • 19,8% (μείωση 1,2 μονάδες) το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης.
  • 12,5% το επιτόκιο στεγαστικών δανείων (κυμαινόμενο).
  • 16,8% καταναλωτικό δάνειο αγοράς αυτοκινήτου (σταθερό).
  • 23,8% το επιτόκιο της ATTICA CARD (μείωση 0,95 μονάδες).

Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώνεται σε 8,75% (έναντι 9,25%).

Εξάλλου χτες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς σε συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να εκθειάσει την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων (τα οποία σημειωτέον παραμένουν ακριβά για το μέσο εργαζόμενο) αναφέροντας παραδείγματα για το οικονομικό "όφελος" που προκύπτει από τα νέα μειωμένα επιτόκια. Στην πραγματικότητα, βέβαια, εκείνο που προκύπτει από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν, είναι οι τεράστιες απώλειες που θα υποστούν όσοι... "ατύχησαν" να συνάψουν δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά) με το προηγούμενο καθεστώς επιτοκίων.

Στην ίδια συνέντευξη ο Θ. Καρατζάς ανακοίνωσε την πρόθεση της Τράπεζας να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε διαίρεση (split) των μετοχών της διά τέσσερα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα θα κάνει τη σχετική πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής για την τελική έγκριση.

"Εκσυγχρονιστικά" ψεύδη για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Οι αυξήσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης της ΔΕΗ την περίοδο 1990 - 1997 ήταν 130,2% (όσο περίπου και ο πληθωρισμός) και όχι 15% που υποστηρίζει η υπουργός Ανάπτυξης

Χοντρά ψέματα, για τα ποσοστά αυξήσεων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης της ΔΕΗ, επανέλαβε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Στην προσπάθειά της να αποδείξει πως η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ συνέβαλε σημαντικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η "εκσυγχρονίστρια" υπουργός ισχυρίστηκε ότι από το 1990 μέχρι το 1997, που ο πληθωρισμός αυξήθηκε 137%, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ήταν μόλις 15%!

Δεν ξέρουμε τη μέθοδο που ακολούθησε η κυρία υπουργός για να δηλώνει - και μάλιστα δημόσια - πως τα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκαν από το 1990 μέχρι το 1997 μόνο 15%. Η αλήθεια, είναι εντελώς διαφορετική, από αυτή που προσπάθησε να εμφανίσει η κυρία υπουργός. Και η αλήθεια - που τη βιώνει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ - είναι η εξής: Το τιμολόγιο οικιακής κατανάλωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών κλπ. με χαμηλά εισοδήματα, που καταναλώνουν μέχρι 350 κιλοβατώρες ρεύμα το δίμηνο, ήταν το 1997 130,2% ακριβότερο συγκριτικά με το 1990.

Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία που παραθέτουμε στον πίνακα, που προέρχονται από λογαριασμό οικιακού ρεύματος της ΔΕΗ συγκεκριμένης οικογένειας που το 1990, για 348 Kwh ηλεκτρικό ρεύμα (248 kwh με τιμολόγιο ημέρας και 100 kwh νύχτας) και το πάγιο πλήρωσε για τη ΔΕΗ (χωρίς τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων) συνολικά 3.423 δραχμές. Για την ίδια κατανάλωση το 1997 ο λογαριασμός της ΔΕΗ φτάνει στο ποσό των 7.879 δραχμών (χωρίς τις διάφορες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων). Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ (για τα νοικοκυριά με μικρή κατανάλωση ρεύματος) ακρίβυναν την περίοδο 1990 - 1997 κατά 130% και όχι κατά 15% που λέει η κυρία Παπανδρέου.

Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία όσο κι αν προσπαθεί να την εμφανίσει διαφορετικά η κυρία υπουργός, δεν μπορεί να πείσει όλους εκείνους που τη βιώνουν πληρώνοντας κάθε δίμηνο τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που φυσικά έχουν παραφουσκώσει με τις τσουχτερές φορομπηχτικού χαρακτήρα αυξήσεις δημοτικών τελών και φόρων.

Και φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αν είχε αρχίσει να εφαρμόζεται η μερική ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας. Αδιάψευστος μάρτυρας τόσο οι τσουχτερές αυξήσεις που επιβάλλουν κάθε χρόνο στα προϊόντα και υπηρεσίες τους οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και οι φοροεισπρακτικού χαρακτήρα αυξήσεις των τιμολογίων που επιβάλλονται στον ΟΤΕ από την επομένη της μερικής ιδιωτικοποίησής του.

Αισιοδοξία για τις εκλογές στο Επιμελητήριο

Μιλά στο "Ρ" ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων Αντώνης Ντρέκος, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο και τις θέσεις της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων", μίλησε στο "Ρ" ο Αντώνης Ντρέκος,εκπρόσωπος της Κίνησης και μέλος της κεντρικής διοίκησης του Επιμελητηρίου.

- Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, γίνονται οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδα (ΟΕΕ). Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, η σημασία τους;

- Κύριο ζητούμενο αυτών των εκλογών είναι το αν θα διαμορφωθούν όροι για ένα ΟΕΕ, που θα καταξιωθεί επιτέλους ως φορέας κοινωνικής παρέμβασης, αλλά και θεσμικής κατοχύρωσης των πραγματικών επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Και τελικά, όπως σημειώνουμε και στην εκλογική μας διακήρυξη, αν θα περάσει από τη φάση της πολύχρονης απραξίας, που το έχει καταδικάσει η σημερινή πλειοψηφία του (ΠΑΣΚ - Ο, ΔΗΚΙ - Ο, ΣΥΝ), σε εκείνη της συλλογικής παρέμβασης και δράσης, ώστε να δικαιώσει στην πράξη το ρόλο του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

- Μιλήσατε για απραξία της σημερινής πλειοψηφίας. Ποια ήταν η δική σας απάντηση όλα αυτά τα χρόνια;

- Ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν αρνητικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ" διαθέτει έναν(!) μόνο εκπρόσωπό της στην 15μελή Κεντρική Διοίκηση και μόλις 12 στους 200 της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων. Παρ' όλα αυτά, είμαστε οι μόνοι με ουσιαστική παρουσία, με δημοσιοποίηση των παραταξιακών μας θέσεων, με κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων σε όλα τα ζητήματα. Ταυτόχρονα, βέβαια, ασκήσαμε έντονη κριτική στις παραπάνω δυνάμεις, που ως προεδρείο του ΟΕΕ, απέφευγαν επιμελώς να τοποθετηθούν πάνω στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, να σχολιάσουν την ουσία της και να δείξουν στους εργαζόμενους ποιος πράγματι ευθύνεται για τη συνεχή επιδείνωση της θέσης τους. Η επίμονη σιωπή τους δήλωνε - και δηλώνει συνενοχή...

- Τι περιμένετε ν' αλλάξει με τις εκλογές αυτές;

- Περιμένουμε να επιδοκιμαστεί από πολύ περισσότερους - σε σχέση με το 1995 - συναδέλφους η στάση της Παράταξής μας, της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων", μέσα και έξω από τα όργανα διοίκησης του ΟΕΕ την τελευταία 3ετία. Να αυξηθεί σημαντικά η δύναμή μας τόσο στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων όσο και στις Τοπικές Διοικήσεις. Αλλωστε, η ουσιαστική αλλαγή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων είναι η μόνη ελπίδα να βγει κάποτε το ΟΕΕ από το τέλμα, να σταματήσει η πορεία εκφυλισμού του, που το καθιστά ως τώρα ανυπόληπτο στα μέλη του και στην κοινωνία γενικότερα.

- Είσατε αισιόδοξοι για τη μετεκλογική κατάσταση στο ΟΕΕ;

- Είμαστε αισιόδοξοι πρώτα απ' όλα για την ουσιαστική ενίσχυση της "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ" από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Δώσαμε μια δύσκολη προεκλογική μάχη με άνισους όρους. Απέναντι στις προκλητικές προεκλογικές δαπάνες των δεκάδων εκατομμυρίων άλλων δυνάμεων, την κούφια συνθηματολογία τους, τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης των μελών του ΟΕΕ, τους ποικίλους εκβιασμούς, την καλλιέργεια προσδοκίας μικροβολέματος κλπ., αντιπαραθέσαμε έναν καθαρό λόγο, καταθέσαμε στην κρίση χιλιάδων συναδέλφων μας τη μέχρι σήμερα παρουσία μας και τη σταθερή μας προσήλωση στην ανάγκη αλλαγής ρότας του ΟΕΕ. Στην ανάγκη να πάψει να είναι άνευρος γραφειοκρατικός μηχανισμός, με αφυδατωμένη, "ουδέτερη" και "απολιτική" στάση. Στην ανάγκη, τελικά, να διαμορφωθούν όροι για ένα άλλο ΟΕΕ που θα βάλει στο κέντρο της προσοχής του την προώθηση των συμφερόντων των πολλών, των εκατομμυρίων αληθινών παραγωγών του πλούτου και όχι εκείνων των ελάχιστων κερδοσκοπικών κυκλωμάτων, κάποιων παρατρεχάμενών τους ή των ποικιλώνυμων - πολιτικά - οπαδών της αριθμολαγνείας.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ο δρόμος για να συμβούν όλα αυτά είναι μακρύς και δύσκολος. Είμαστε αισιόδοξοι, πάντως, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα καλό ξεκίνημα...

Ε. Ζ.

Την Κυριακή οι κάλπες του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα

Την Κυριακήαπό τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει σε 100 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας, σε Νομαρχιακά Καταστήματα και στα γραφεία των 15 περιφερειακών τμημάτων του Επιμελητηρίου.

Στην Αθήνα οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 40 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στο Πολυτεχνείο (Πατησίων 42).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ