ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οδυνηρή υπενθύμιση μιας τραγικής κατάστασης
  • Ενα στα τέσσερα παιδιά του κόσμου, ηλικίας 5 - 14 χρόνων, εργάζεται
  • Τη Δευτέρα ο τηλεμαραθώνιος της "Γιούνισεφ" από τη ΝΕΤ

H Γιάου Μάγια, η Ρούκου, η Σαπάνα, ο Ντερέντρα, ο Ραμ, ο Κρίσνα, η Μίνα, η Σόμι, η Μαντζού και ο Τσετ είναι δέκα παιδιά απ' το Νεπάλ, που έχουν βιώσει τη σκληρότητα της εκμετάλλευσης από τους μεγάλους. Είναι δέκα μόλις από τα 200 - 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 5 έως 14 ετών, που εργάζονται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί και κάτω από αντίξοες ή και απάνθρωπες - σε ορισμένες περιπτώσεις - συνθήκες. Είναι τα δέκα παιδιά, που θα πάρουν μέρος στον τηλεμαραθώνιο της "Γιούνισεφ", που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις 6.15 μ.μ. στη ΝΕΤ.Εκεί θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους απ' τη δουλιά και θα περιγράψουν τους λόγους και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες βρέθηκαν σ' αυτήν τη θέση, θα μιλήσουν, όμως, και για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Γιατί τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο όνειρο...

Στόχος του τηλεμαραθώνιου φέτος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση αρκετών από τα 200 - 250 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται, τα 1.000.000 παιδιά που μπαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά του σεξ, τα 300.000 παιδιά που εμπλέκονται άμεσα σε εμπόλεμες συρράξεις και τα τουλάχιστον 100.000.000 παιδιά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους. "Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο ωθούνται σε μορφές εργασίας που βλάπτουν την ανάπτυξή τους από τρεις παράγοντες - κλειδιά: Την εκμετάλλευση της φτώχειας, την απουσία σχετικής εκπαίδευσης και τους περιορισμούς της παράδοσης", τόνισε χτες - σε συνέντευξη Τύπου - ο πρόεδρος της "Γιούνισεφ" Αντώνης Κομνηνός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διεθνή οργάνωση, οι πολλές εκφάνσεις της παιδικής εργασίας μπορούν να ταξινομηθούν σε εφτά κύριους τύπους, που κανένας τους δεν είναι μοναδικός για κάποια περιοχή του κόσμου: Οικιακοί βοηθοί, σκλαβιά και δουλεία, εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, βιομηχανία και φυτείες, δουλιά στο δρόμο, οικογενειακή δουλιά και εργασία κοριτσιών.

Οσον αφορά την παιδική πορνεία, η "Γιούνισεφ" επισημαίνει πως τα εμπλεκόμενα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους κάθε μέρα, όπως μολυσματικές ασθένειες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και χρήση ναρκωτικών. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 18 κορίτσια, ηλικίας 14 - 19 ετών, που εντοπίστηκαν σε πορνείο της Μπανγκόκ και απελευθερώθηκαν, τα 17 ήταν θετικά στο τεστ για Εϊτζ!

Στις βιομηχανικές χώρες τώρα, η τεχνολογική εξέλιξη διευκολύνει την αθέατη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών μέσω τηλεφωνικών γραμμών, βιντεοταινιών κ.ά. Στις ΗΠΑ, 100.000 - 300.000 παιδιά εμπλέκονται στην πορνεία, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν και τη μεγαλύτερη αγορά παιδικού πορνογραφικού υλικού με τουλάχιστον 500.000 πελάτες.

Για τα παιδιά - στρατιώτες, η "Γιούνισεφ" αναφέρει πως παιδιά κάτω των 15 ετών υπηρετούν σε τακτικές ή παραστρατιωτικές δυνάμεις, σε τουλάχιστον 25 εμπόλεμες ζώνες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 παιδιά στρατιώτες κάτω των 16 ετών ήταν μαχητές μέσα στο 1988. "Συχνά τα παιδιά κακοποιούνται, ώστε να γίνουν σκληρότερα και να τα καταστήσουν πιο ανελέητους στρατιώτες. Σε μερικές συρράξεις τα παιδιά έχουν υποχρεωθεί να προβούν σε ωμότητες, ακόμα και εναντίον των οικογενειών τους", τονίζει η οργάνωση.

Ευθύνη του κράτους η κάλυψη των κενών

Επιστολή της διευθύντριας του "18 Ανω" Κ. Μάτσα προς τους οργανωτές της εκδήλωσης για τη βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων

Η χτεσινή βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων αποκάλυψε με τον πιο ευκρινή τρόπο τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και το είδος του εθελοντισμού που προσπαθεί να θεσμοθετήσει στη χώρα μας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα: Οτι, δηλαδή, επιχειρεί να αντικαταστήσει τις υποχρεώσεις του κράτους με την προσφορά ατόμων ή ομάδων που κινούνται από ευγενή αισθήματα. Από εκεί βέβαια και πέρα, θα φανεί και στη χώρα μας πώς "θα δουλέψει" ο εθελοντισμός που θα οργανωθεί και θα εκπαιδευτεί από επαγγελματίες του είδους.

Η μία, λοιπόν, εκ των τριών εθελοντικών οργανώσεων της Αθήνας που βραβεύτηκε χτες στο πλαίσιο της εκδήλωσης "για την ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού", που συνδιοργάνωσαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και η Ελληνική Ραδιοφωνία, ήταν η ομάδα πέντε λειτουργών ψυχικής υγείας, που πλαισιώνουν εθελοντικά τη μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών και αλκοολικών του "18 Ανω".

Το πρόβλημα της στελέχωσης του "18 Ανω" χρονίζει και πριν δυο χρόνια θεραπευτές και θεραπευόμενοι είχαν κλείσει τη μονάδα, διαμαρτυρόμενοι για τη μη έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η μονάδα και πάλι, καθώς σε δυο μήνες λήγουν οι συμβάσεις 14 θεραπευτών.

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή της διευθύντριας του "18 Ανω" Κ. Μάτσα προς τους οργανωτές της εκδήλωσης: "Το "18 Ανω" λειτουργεί και παρέχει τις υπηρεσίες της στα πλαίσια του ΕΣΥ, αναπτύσσοντας 8 τμήματα και υλοποιώντας πολλά πρωτοποριακά για τον ελληνικό χώρο προγράμματα απεξάρτησης, στηρίζει την προσφορά της στο χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας, στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της και την ανιδιοτελή αφοσίωση των λειτουργών της. Ομως, στο αναγνωρισμένο πια κύρους έργο της, παρεμβάλλονται πολλά προβλήματα, που, στην πλειοψηφία τους, έχουν σχέση με την ανεπαρκή στελέχωσή της. Η κάλυψη αυτών των κενών επιχειρείται με την εθελοντική προσφορά λειτουργών της ψυχικής υγείας (ψυχολόγων, ειδικών θεραπευτών, κοινωνιολόγων, γραμματέων κ.ά.), που πλαισιώνουν τη θεραπευτική ομάδα, συμβάλλοντας, ο καθένας στο δικό του ρόλο και στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην υλοποίηση των θεραπευτικών στόχων του προγράμματος, που η θεραπευτική ομάδα σαν σύνολο υλοποιεί".

Και η επιστολή καταλήγει: "Βασική αρχή της Μονάδας Απεξάρτησης "18 ΑΝΩ" είναι ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας και να καλύψει τα κενά της στελέχωσης τέτοιων Μονάδων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Η κοινωνική προσφορά των λειτουργών της ψυχικής υγείας, και σ' αυτήν περιλαμβάνεται και αυτή των εθελοντών στη Μονάδα, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της ανάπτυξης ενός ευρύτερου πεδίου δράσης, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός κοινωνικού κινήματος για την ψυχική υγεία".

Φιλοφρονήσεις

Κατά τα άλλα, η εκδήλωση "κύλησε" με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης μίλησε για την πολύτιμη συνεργασία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην καταγραφή των Εθελοντικών Οργανώσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΡΑ Γ. Τζανετάκος χαρακτήρισε "πρωτοποριακό το νόμο για την πρόνοια", με τον οποίο θεσμοποιείται ο εθελοντισμός και "αναδύεται - όπως είπε χαρακτηριστικά - το πρόσωπο του υφυπουργού Θ. Κοτσώνη".

Το πρώτο βραβείο για την Αθήνα δόθηκε στους "Γιατρούς χωρίς Σύνορα" και το δεύτερο στους "Γιατρούς του Κόσμου". Ακολούθησε η βράβευση 55 εθελοντικών οργανώσεων απ' όλη τη χώρα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, ήταν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς και ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος.

Υποκρισία μπροστά στο διαρκές έγκλημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η 11η Δεκέμβρη υπενθυμίζει οδυνηρά την τραγική κατάσταση εκατομμυρίων παιδιών όλου του κόσμου. Αναδεικνύει, με τον πιο ωμό τρόπο, τις αιτίες αυτής της τραγωδίας: Τον καπιταλισμό και την πολιτική των κομμάτων που τον υπηρετούν. Σ' αυτά - και όχι στην ανθρώπινη μοίρα - πρέπει να αναζητηθούν η εξάπλωση της πείνας, των θανάτων από τις αρρώστιες και τους πολέμους, καθώς και της παιδικής πορνείας, που εξολοθρεύουν, βιολογικά και ηθικά, εκατομμύρια παιδιά".

Τα παραπάνω επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή επέτειο. "Αυτή η φοβερή κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιδεινώθηκε με γρήγορους ρυθμούς, την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Αγκάλιασε και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στις οποίες τέτοια φαινόμενα, κληρονομημένα από το προσοσιαλιστικό παρελθόν, είχαν εξαλειφθεί. Επιδεινώθηκε εξαιτίας της επιδρομής των πολυεθνικών κατά των λαών, της δραστικής μείωσης κι αυτών των ήδη ελάχιστων κοινωνικών δαπανών, της ανεργίας και της εντεινόμενης εκμετάλλευσης. Τα άστεγα και πεινασμένα παιδιά, τα παιδιά του εμπορίου σαρκός και των φαναριών, όσα υποχρεώνονται να εργάζονται σε τρυφερή ηλικία, δεν είναι "προνόμιο" μόνο των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου, αλλά και των αναπτυγμένων καπιταλιστικών. Μπροστά σ' αυτό το διαρκές έγκλημα περισσεύουν οι υποκριτικές εκκλήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Πυκνώνουν οι διεθνείς εκστρατείες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αλλού, τη στιγμή που πρώτα απ' όλα ποδοπατούνται στις μητροπόλεις του ιμπεριαλισμού. Με στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα βάσανα, πολλαπλασιάζονται και οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες ιδρυμάτων, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και παραγόντων της δημόσιας ζωής".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ θεωρεί πρόκληση την προσπάθεια να αναχθεί η ελεημοσύνη σε μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων των παιδιών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και γενικά των πιο εξαθλιωμένων και πεινασμένων. Θεωρεί πρόκληση την πολιτική που στρώνει το έδαφος για να περάσουν τα νέα μέτρα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, που καταργούν και τα τελευταία ψήγματα της κρατικής και εργοδοτικής υποχρέωσης, καθώς και όσα θεσμοθετούν τις νέες, βάρβαρες εργασιακές σχέσεις. Τα δικαιώματα των παιδιών θα υπάρξουν, θα κατοχυρωθούν και θα διευρυνθούν, μόνο ως αποτέλεσμα βαθιών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, με το ξεπέταγμα των λαϊκών δυνάμεων στο προσκήνιο".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Στάσεις εργασίας των γιατρών

Εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) τη Δευτέρα και την Τρίτη, 14 και 15 Δεκεμβρίου, προκηρύσσει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί άμεση πληρωμή των αναδρομικών μισθού και εφημεριών σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς με τη μόνη νόμιμη εκκαθάριση, που είναι ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση τα προγράμματα των εφημεριών. Διεκδικεί να εξασφαλιστούν στον προϋπολογισμό του 1999 τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εφημερεύοντες γιατρούς, όπως προσδιορίζεται από το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων Εφημερίας. Επίσης, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την υγεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, τα προβλήματα αυτά είναι:

  • Η εξαθλίωση τόσο των δημοσίων νοσοκομείων όσο και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσω της οικονομικής ασφυξίας, της περικοπής κοινωνικών δαπανών, των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων.
  • Η ασυδοσία του μεγάλου οργανωμένου ιδιωτικού τομέα που διαρκώς ενισχύεται και θησαυρίζει από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
  • Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της θέσης και προοπτικής της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, με τους νέους γιατρούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, με υπαρκτό το φάσμα της ανεργίας και με τους παλιότερους καθηλωμένους, καθόσον η διαδικασία της εξέλιξης δεν έχει ολοκληρωθεί. "Ιδιαίτερα το πρόσφατα ψηφισμένο νέο ιατρικό μισθολόγιο - καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ - δεν αναγνωρίζει την προσφορά, το έργο και την υψηλή εξειδίκευση των νοσοκομειακών γιατρών και βρίσκεται πολύ μακριά από τις προσδοκίες μας".

Δυστυχώς, τα θλιβερά νούμερα επιβεβαιώνονται και στη χώρα μας με τις θλιβερές καθημερινές εικόνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ