ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /60
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Η Ιέρεια της Παιδείας ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΥΔΑΚΗ,πρώτη στην περιφέρεια σε ζητήματα Παιδείας και αγωγής, αλλά και ανθρωπισμού, τονίζει: Ο άνθρωπος πρέπει να είναι μορφωμένος. Και είναι μορφωμένος εκείνος που δεν ξεχωρίζει στην κοινωνία μικρούς και μεγάλους, υψηλούς και χαμηλούς. Αυτός που δεν είναι κόλακας μπροστά στους υποτιθέμενους ανώτερους και βασανίζει τους κατώτερούς του. Μορφωμένος είναι αυτός που θέτει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα για να εξυπηρετήσει τον διπλανό του. Μορφωμένος είναι ο άνθρωπος που πονεί για τη λύπη τους και χαίρει για τη χαρά τους. Μορφωμένος είναι κάτι το θεϊκό, είναι ο θεός που κατοικεί μέσα μας.

Οι απόψεις αυτές δείχνουν το υψηλό παιδαγωγικό ήθος, φιλοσοφική θεωρία, ιδεολογικές αντιλήψεις, που σημαδεύουν όλη τη ζωή της, αγάπη, αδελφοσύνη, ειρήνη, θυσία. Οι δεκάδες χρόνια που πέρασαν δεν ελαφρύνουν το βάρος του στυγερού εγκλήματος. Κομμάτιασαν τον μεγάλο άνθρωπο, μαζί με τη συντρόφισσά της Μαρία Δρανδάκη.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέου Ψυχικού, 100.000 δρχ. προς τιμήν των 80 χρόνων τουΚΚΕ.

Η αδελφή της Χαρά Λιουδάκη

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τις 17 Δεκέμβρη 1996, που μας άφησε για πάντα ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,μέλος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του πολυαγαπημένου μου συζύγου ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΖΕΡΒΑ,συνταγματάρχη Πυροβολικού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αντί μνημοσύνου, προσφέρω 50.000 δρχ. για το "Σπίτι του Αγωνιστή".

Η σύζυγος Ευγενία

* * *

Στις 4 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ Λ. ΧΑΤΖΗΓΟΥΛΑ.Σε ηλικία 19 χρόνων πιάστηκε από τους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών, απέδρασε από το γερμανικό στρατόπεδο και συνέχισε τον ένοπλο αγώνα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ.

Με την Απελευθέρωση αποτέλεσε και εκείνος θύμα της ντόπιας βίας και τρομοκρατίας του "νόμιμου" κράτους. Σύρθηκε σε φυλακές, στρατόπεδα και στο κολαστήρι της Μακρονήσου. Οταν επέστρεψε στην Αθήνα, μετά το τέλος του Εμφύλιου και ως το τέλος της ζωής του, συνέχισε τους αγώνες από τις γραμμές του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, πάντα πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού.

Στη μνήμη του και για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 20.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ και 5 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ.

Αντί για λουλούδια στους τάφους τους, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ γεννήθηκε το 1918 στην Αδριανούπολη της Αν. Θράκης. Από το 1922 ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Νωρίς εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Πιάστηκε το 1946 για την αντιστασιακή δράση του, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και μετά στη Γυάρο.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1952. Ως το θάνατό του ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Σήμερα, 13 Δεκέμβρη, στις 10.00 π.μ. στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 45.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Φοίνικα" και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 13 Δεκέμβρη, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μεταξοχώρι Κιλκίς, γίνεται το μνημόσυνο, με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα και αδελφού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ,λοχαγού του ΔΣΕ, και της συζύγου του ΦΡΟΣΩΣ ΦΩΤΙΑΔΗ,το γένος Αλέξανδρου Μαυροματίδη από την Ποντοκώμη Κοζάνης, που πέθανε πριν από 7 χρόνια. Και οι δύο ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ, 7.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά τους Ζώγια, Μαρία και Λευτέρης

Τα αδέρφια τους Μαρία, Χαράλαμπος και Σπύρος Φωτιάδης

* * *

Στις 28 Οκτώβρη 1998 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του εργατικού κινήματος, μέλος του ΚΚΕ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΕΖΕΡ.Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1919. Παιδί ακόμα ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών και εγκαταστάθηκε στις Παγασσές Μαγνησίας. Ηταν ναυτεργάτης και υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το 1941 πήγε στη Θεσσαλονίκη και το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι και αργότερα στον Αϊ - Στράτη. Αφέθηκε ελεύθερος το 1953. Αμέσως μπήκε στην οργάνωση της ΕΔΑ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης. Στη δικτατορία του 1967 κρύφτηκε για μεγάλο διάστημα και απέφυγε τη σύλληψη.

Ως το θάνατό του, στάθηκε κοντά στο κόμμα και δούλεψε στο Παράρτημα Αμπελόκηπων της ΠΕΑΕΑ. Ηταν τακτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του στις 6 Δεκέμβρη, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Γιάννη Χαλκίδη" Αμπελόκηπων.

Η σύζυγός του Βαρβάρα

Ο γιος του Ιγνάτιος

* * *

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ Πιέρρου ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ από το Γύθειο, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, πιάστηκε από ντόπιους προδότες και εκτελέστηκε από Γερμανούς στα 17 του χρόνια, μαζί με άλλους 40 πατριώτες στον Πασαβά Γυθείου στις 7 Δεκέμβρη 1943.

Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΕΠ Λακώνων, 20.000 δρχ.

Κατερίνα Σαραντάκου

* * *

Στις 19 Νοέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που χάσαμε τον πολυαγαπημένο μας και αξέχαστο ΓΕΡΑΣΙΜΟ Μιχ. ΜΠΑΖΙΓΟ.

Για την ανάπαυση της ψυχής του, ετελέσαμε μνημόσυνο στον τάφο του σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η γυναίκα του, ο γιος του, τα αδέρφια του, οι λοιποί συγγενείς

Τιμώντας τη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ,αγωνιστή του λαϊκού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ.

Η σύζυγος και η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΠΟΥΖΗ από τη Δαδιά Εβρου, μέλους του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατό του, η κόρη του Αννα Τοπούζη προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο Μανόλης Πατεράκης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 16 Γενάρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Πρόσφατα "έφυγαν" η συντρόφισσά του ΛΕΥΚΟΘΕΑ και η αδελφή του ΙΩΑΝΝΑ.

Τιμώντας τη μνήμη τους, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων.

Τα παιδιά τους Γιούλα και Αθηνά, η αδελφή Φωτεινή

* * *

Στις 16 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΛΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1936 ως το τέλος της ζωής του, ΕΛΑΣίτη στην Κατοχή και μαχητή του ΔΣΕ στον Εμφύλιο.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αδικοχαμένης αδελφής και θείας μας ΤΟΥΛΑΣ ΚΟΦΤΕΡΟΥ,που πέθανε στις 15 Νοέμβρη 1997 και της αδελφής του ΑΝΝΑΣ ΠΟΥΝΤΟΥ,το γένος Αδάμη, που πέθανε στις 17 Απρίλη 1998, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Σοφίας Αδαλή

* * *

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ Νικ. ΠΑΥΛΙΔΟΥ,που έφυγε από κοντά μας στις 19 Σεπτέμβρη 1998, γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Αετόπουλο στην Κατοχή, στον Εμφύλιο κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και πολέμησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1978.

Σε όλη της τη ζωή, ήταν αταλάντευτη αγωνίστρια για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά της Νίκος και Δημήτρης

* * *

Στις 13 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από το 1940. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και πέθανε το 1988.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟ Κιλκίς και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οικογένεια Φωτόπουλου

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. προσφέρουν 40.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Οι Βαγγέλης και Στέλλα Χαλκίδα προσφέρουν 30.000 δρχ. για τα 30χρονα της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ