ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Επικέντρωση της πρόληψης στους μαθητές

Η "κάνναβη" αποτελεί το εφαλτήριο για την ηρωίνη, ενώ το 71% των τοξικομανών είναι άνεργοι

Την ύπαρξη αυξητικής τάσης στη ζήτηση των υπηρεσιών θεραπείας τα τελευταία χρόνια καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθεί η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, τόνισαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Γ. Νοταράς και ο διευθυντής του Μπ. Πουλόπουλος,με βάση τα στοιχεία του 1997 που προκύπτουν από τα παιδιά που προσέγγισαν κάποια από τα κέντρα ενημέρωσης και θεραπείας του ΚΕΘΕΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα αυτή, είναι για το 1997 1.598,σε αντίθεση με το 1996 που ήταν 1.471 και το 1995 που ήταν μόλις 988.Ετσι, η αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο είναι 8,6%."Για μάς η έρευνα δεν είναι μια απογραφή της καταστροφής. Είναι εργαλείο δουλιάς και μέσο για να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας", τόνισε ο Γ. Νοταράς.

Ταυτόχρονα, όμως, επιτακτική είναι η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης παρεμβάσεων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στα κρίσιμα στάδια για την εξέλιξη του ατόμου, όπως τονίζεται στην έρευνα. Κι αυτό, αφ' ενός γιατί το άτομο που θα εμπλακεί με τις ουσίες θα το κάνει στην κρίσιμη ηλικία των 15 έως 30, περιορίζοντας τα ενδιαφέροντά του στην αναζήτηση της ουσίας και ακολουθώντας συχνά έναν παραβατικό τρόπο ζωής που οδηγεί στο περιθώριο και αφ' ετέρου γιατί η έναρξη της χρήσης συμπίπτει συνήθως με την ηλικία εγκατάλειψης του σχολείου που είναι τα 15 χρόνια.

Ετσι, αναφορικά με την πρωτογενή πρόληψη, τονίζεται, πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και περιλαμβάνει την εκπαίδευση γονέων και δασκάλων, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες, διαμορφώνοντας την κατάλληλη στάση απέναντι στις ουσίες. Οσον αφορά τη δευτερογενή πρόληψη, στην έρευνα τονίζεται ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά προγράμματα που να απευθύνονται σε εφήβους υψηλού κινδύνου, ηλικίας 15 - 20 ετών, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται έγκαιρα η πορεία από τη χρήση προς την κατάχρηση, σημαντικού αριθμού ατόμων.

Το χασίς "εφαλτήριο" για την ηρωίνη

Το γεγονός ότι το χασίς αποτελεί το εφαλτήριο για την ηρωίνη, επισημάνθηκε από το ΚΕΘΕΑ. Από τα στοιχεία λοιπόν προκύπτει ότι για το 76,3% των παιδιών που απάντησαν, η ηρωίνη αποτελεί την κύρια ουσία κατάχρησης. Το 17,1% χρησιμοποιούσε σαν κύρια ουσία το χασίς. Το ποσοστό όμως αυτό αφορά τους εφήβους που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα της "Στροφής" για έφηβους χρήστες.

Αντιθέτως, η ουσία με την οποία πειραματίστηκαν για πρώτη φορά τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ το 1997, ήταν κατά 66,6% η κάνναβη,ενώ η ηρωίνη χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ουσία μόλις από το 6% των χρηστών. Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης οποιασδήποτε ουσίας είναι περίπου τα 16 έτη, η ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας είναι τα 21 έτη, ενώ η ηλικία προσέλευσης στα Κέντρα Θεραπείας είναι τα 24 για τις γυναίκες και τα 27 για τους άντρες.

Ταυτόχρονα η ανεργία φαίνεται να "μαστίζει" τους τοξικομανείς, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 71% αυτών είναι άνεργοι ή δεν έχουν σταθερή απασχόληση. Σχολιάζοντας το παραπάνω δεδομένο, ο Μπ. Πουλόπουλος, τόνισε ότι "τα Θεραπευτικά Προγράμματα είναι αναγκαίο να συμπεριλάβουν στις παρεμβάσεις την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων ατόμων και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων αλλά και της αγοράς εργασίας".

Τέλος, τονίζεται, ότι οι περισσότεροι (8 στους 10) τοξικομανείς κάνουν παράλληλη χρήση ουσιών εκτός από αυτή της κύριας. Θα πρέπει λοιπόν, τονίζεται στην έρευνα, τα προγράμματα απεξάρτησης να έχουν στόχο την αντιμετώπιση της εξάρτησης από κάθε είδους ουσία και όχι μόνο από την κύρια.

Κ. ΤΡ.

Ενα κενό εφιαλτικό

Μη μου πείτε ότι τα αφεντικά της Ευρώπης δεν ενδιαφέρονται για τους ανέργους. Οχι μόνο ενδιαφέρονται, αλλά και αγωνιούν. Κατανοούν πλήρως το δράμα τους και συμπάσχουν μ' αυτούς. Το διαπιστώνουμε, σχεδόν κάθε μέρα, από όσα γράφονται στα δημοσιογραφικά έντυπα και από όσα λέγονται στις μικρές οθόνες.

"Η ανεργία είναι το πρώτο θέμα της Ευρώπης. Το πιο επείγον, το πιο φλέγον, το πιο ανησυχητικό".

Μετά τη γενική αυτή διαπίστωση, αναγγέλλουν τα αφεντικά τα σχέδιά τους, για την αντιμετώπιση κι επίλυση του τεραστίου προβλήματος. Σχέδια γενναία, δραστικά, μεγαλόπνοα. Προχθές διάβασα στις εφημερίδες ότι τριάντα Ευρωπαίοι υπουργοί και κορυφαίοι παράγοντες θα συνέλθουν για να επιληφθούν του θέματος.

Πότε ακριβώς θα συνέλθουν, δεν ορίστηκε. Θέλει προετοιμασία το πράγμα. Οχι βιασύνες. Κι έπειτα, τόσοι άνθρωποι, μάλιστα τόσο σπουδαίοι και τόσο επιφανείς, δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν. Αλλοι έχουν ανειλημμένες κοσμικές υποχρεώσεις, που δεν μπορούν να τις ματαιώσουν ή να τις αναβάλουν. Αλλοι έχουν ανάγκη από ένα ταξιδάκι αναψυχής. Τέλος πάντων, κάποτε, κάποια ώρα, θα συγκεντρωθούν.

Ποια θα είναι αυτή η ώρα; Στο μεταξύ, πολλοί, πάμπολλοι άνεργοι πεινούν. Δεν έχουν να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους. Κατανοητόν. Αλλά τι να γίνει; Υπομονή. Επιτέλους, θ' αναγγείλουν τ' αφεντικά, ότι θα συνέλθουν, θα παρακαθίσουν, κατά τα ειωθότα, σε επίσημο γεύμα και μετά το φαγητό θα ανταλλάξουν ιδέες μεγάλες, χορταστικές - ω, συγνώμην, παρεσύρθην από το γεύμα τους και χρησιμοποίησα αυτόν τον υλιστικό όρο. Ηθελα, να πω, ιδέες αποτελεσματικές...

Για τους κυρίους, τους έχοντες και κατέχοντες, έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Για τους μη έχοντες, για τους πεινασμένους, τους κοπιόντες και πεφορτισμένους, κατά την Ευαγγελική έκφραση, θα συμβεί κάτι αλλόκοτο. Θα προκύψει στο μυαλό τους ένα κενό χρόνου. Παράξενο κενό. Το ίδιο που προέκυψε σ' έναν άνεργο και πεινασμένο της εποχής του Ροϊδη. Ο πανέξυπνος συγγραφέας μας έδωσε την περιγραφή του φαινομένου:

Ενας άνεργος εκείνης της εποχής προσπαθούσε να δει ένα συμπατριώτη του βουλευτή, για να τον παρακαλέσει, να τον διορίσει κάπου. Ο βουλευτής απέφευγε να τον δεχθεί. Τελικά τον εδέχθη και του είπε:

- Ελα το μεσημέρι στο σπίτι μου, μετά το γεύμα, να μου εκθέσεις το αίτημά σου.

- Μετά το γεύμα είπατε; ρώτησε ο δυστυχής άνεργος.

- Ναι.

- Για μένα, κύριε υπουργέ, πριν με διορίσετε, τέτοια ώρα δεν υπάρχει...

Να, το κενό χρόνου! Φαινόμενο τραγικό ή μάλλον εφιαλτικό. Ενα από τα συμπτώματα της σημερινής κοινωνίας, που και γι' αυτήν, στο σύνολό της, ταιριάζει ο χαρακτηρισμός: Κοινωνία εφιαλτική...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

Η πρωινή κυκλική συγκέντρωση στη Θεραπευτική κοινότητα "Ιθάκη", που συμπλήρωσε 15 χρόνια προσφοράς στην απεξάρτηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ