ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Τα φαινόμενα αυξάνονται και δεν είναι απλά μεμονωμένα. Για παράδειγμα, πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων προκειμένου να σπάσει την απεργία τους, ταυτόχρονα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου που έκριναν την απεργία του συγκεκριμένου κλάδου παράνομη και καταχρηστική. Απόδειξη ότι το ιερό δικαίωμα και όπλο της εργατικής τάξης στήνεται για τα καλά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η πρακτική της κυβέρνησης δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία" ούτε αποσπασματική κίνηση. Εγκαιρα το ΚΚΕ - ήταν και το μοναδικό κόμμα - είχε προειδοποιήσει για αυτόν τον επικίνδυνο, αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Είχε έγκαιρα αποκαλύψει και με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής και την εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση που αντανακλάται στα χρηματιστήρια και στις αγορές, αλλά και με αφορμή πολιτικές παρεμβάσεις στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ότι επέρχεται νέα αντεργατική καταιγίδα στο όνομα της ΟΝΕ, η οποία για να περάσει, θα συνοδεύεται και από πολύ μεγάλη ένταση αυταρχισμού, τρομοκράτησης και καταστολής. Φάνηκε επίσης, με αφορμή τα γεγονότα της απεργίας των τελωνειακών, πάλι, αυτό που συνεχώς επισημαίνει το ΚΚΕ, δηλαδή ότι, "ΟΝΕ και κοινωνικό πρόσωπο" δε συμβιβάζονται. Το πραγματικό πρόσωπο της ΟΝΕ - των πολυεθνικών και όσων τις υποστηρίζουν είναι ένα και μοναδικό. Βαθιά απάνθρωπο και αντιδραστικό.

****

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει και συμπαραστάτες από την "αντιπολίτευση".

Η ΝΔ δε χάνει ευκαιρία. Και με αφορμή την απεργία των τελωνειακών, αλλά και ιδιαίτερα με τις κινητοποιήσεις των μαθητών και με πρωτεργάτη τον πρόεδρό της, επιχειρεί να κάμψει το αγωνιστικό λαϊκό φρόνημα με τη δήθεν "αθώα" πρότασή του, μετά τους αγρότες, τώρα και προς τους μαθητές, για... εθνικό διάλογο για την παιδεία, με την προϋπόθεση της αναστολής των κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να δείξει στην οικονομική - ξένη και ντόπια - ολιγαρχία ότι αυτός... αναίμακτα παραμερίζει τα... εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο τον περιβόητο εθνικό στόχο της ΟΝΕ, με τον οποίο φυσικά η ΝΔ ταυτίζεται απόλυτα. Ταυτόχρονα, η ΝΔ, όπως έδειξε και η τακτική της στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αφήνει το πολιτικό κόστος για τη λήψη αυτών των σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων για την κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέσα από τη συγγένεια των απόψεων και τη θολούρα που προκαλούν στα λαϊκά στρώματα το ΠΑΣΟΚ, η ίδια και όλα γενικά τα κόμματα του λεγόμενου"ευρωπαϊκού προσανατολισμού", να αντλεί ψήφους από την κοινή πολιτική δεξαμενή.

Ο ΣΥΝ από τη μεριά του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά και είναι έτοιμος για συνεργασία με την κυβέρνηση, αρκεί να λυθούν ορισμένα ζητήματα "ευπρεπούς" διαχείρισης, καθώς και ο εκλογικός νόμος. Επίσης "διαρρηγνύει τα ιμάτιά του" για το λεγόμενο τρίτο δρόμο προς την ΟΝΕ - δηλαδή επανάληψη της απάτης περί κοινωνικού προσώπου της ΟΝΕ, με τελικό στόχο την εξ... αριστερών παγίδευση των λαϊκών στρωμάτων. Με λίγα λόγια η ηγεσία του ΣΥΝ προσφέρει για μια ακόμη φορά πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο γι' αυτούς, αφού υπάρχει έντονη αντίδραση και δράση του λαϊκού κινήματος.

Ομως και άλλα κορυφαία πολιτικά, πολιτειακά και εκκλησιαστικά πρόσωπα προβλέποντας ότι η ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων αρχίζει και αποκτά ιδιαίτερα... επικίνδυνα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, πότε κραδαίνουν το κοντάρι της κινδυνολογίας, των σκοταδιστικών, εθνικιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων και πότε της συναίνεσης, της εγκράτειας, της σωφροσύνης, της μοιρολατρίας, ουσιαστικά προκειμένου, βέβαια, να κρύψουν τον διακαή τους πόθο για την ΟΝΕ και την ΕΕ.

****

Η αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης των αγώνων δείχνει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Η σκληρή πραγματικότητα μόλις τώρα αρχίζει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στον περίφημο ευρωμονόδρομο. Η επιστράτευση των τελωνειακών, ο ξυλοδαρμός των κατοίκων του Κρυονερίου, η επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών και γονιών από κυβερνητικούς εντεταλμένους προϊσταμένους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων είναι πολύ απλά η συνέχεια της ίδιας κυβερνητικής τακτικής απέναντι στους αγρότες και την επιχείρηση "βουλκανιζατέρ", στους ναυτεργάτες που τους τσάκιζαν από κοινού στους καταπέλτες των πλοίων κυβέρνηση και εφοπλιστές, στους εκπαιδευτικούς που τους αλυσόδεναν καταγής το καλοκαίρι γιατί αντιδρούσαν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, στους εργαζόμενους της Ιονικής που έξω από το "Κάραβελ" αλλά και από το Μηχανογραφικό γνώρισαν στο πετσί τους τι σημαίνει... εκσυγχρονισμός, καθώς και στους συνταξιούχους που... παλαιότερα εισέπρατταν την αύξηση... των συντάξεών τους από τα ΜΑΤ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Είδαμε πώς λειτουργεί η κρατική μηχανή και με τι αποτελεσματικότητα, φυσικά μόνο όταν πρόκειται να χτυπήσει ένα λαϊκό αγώνα και να υπερασπίσει τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, σε αντιδιαστολή με την "ανυπαρξία" της, όταν πρόκειται για πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Με Επιτροπές Κρίσεων, επιστρατεύσεις και τη δικαιοσύνη φορώντας, όπως πάντα, τα ταξικά της γυαλιά προχωρά στην ποινικοποίηση του αγώνα όταν η περίσταση το απαιτεί. Βοήθησαν βεβαίως και τα αστικά ΜΜΕ που "έσκουζαν" για το καλό του κοινωνικού συνόλου (!). Ανασυγκροτείται λοιπόν μια μηχανή που, όσο θα προσδενόμαστε περισσότερο στο άρμα της ΟΝΕ, τόσο θα τρομοκρατεί, θα δρα όλο και με πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως φαίνεται, θα δρουν και τα σώματα πραιτοριανών που συστήνονται σε όλο το δημόσιο βίο, με τελευταίο παράδειγμα το Σώμα επιθεωρητών - ελεγκτών σε όλους τους οργανισμούς που υπάγονται στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τους Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού των ΔΕΚΟ.

*****

Σ' αυτόν τον αντιδραστικό κατήφορο μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό. Πρώτ' απ' όλα το εργατικό συνδικαλιστικό, αναπτύσσοντας τη δράση του κόντρα στις πλειοψηφίες των διεφθαρμένων και συμβιβασμένων ηγεσιών.

Γιατί όλο και πιο ανάγλυφα αποκαλύπτεται η πραγματική, μοναδική διαχωριστική γραμμή. Από τη μια μεριά το κεφάλαιο, τα πολιτικά κόμματά του και οι συνδικαλιστικοί υπηρέτες του και από την άλλη οι άνθρωποι του μόχθου, με τους κομμουνιστές στο πλευρό τους.

Το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει τον ταξικό του προσανατολισμό. Το "δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες"... που κυριαρχεί στην καρδιά, στη σκέψη και τη συνείδηση κάθε καλόπιστου εργαζόμενου και ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, μπορεί να βρει τη συνειδητή του έκφραση. Η συγκρότηση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και των απεργιακών επιτροπών σε κλάδους, τόπους δουλιάς, σε διάφορες πόλεις, που οργάνωσαν την απεργία στις 15 Δεκέμβρη, είναι ένα καλό βήμα. Είναι τέτοιο το μέγεθος της επίθεσης που πρέπει να ενταθούν τέτοιες πρωτοβουλίες συσπείρωσης και ενότητας δράσης των εργατών σε ταξική βάση, στο σήμερα, αλλά και στο αύριο. Ενα αύριο που προϋποθέτει τέτοιου είδους κινήσεις, που στο επίκεντρό τους θα έχουν όχι τον εξωραϊσμό και τη διαιώνιση αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος των λίγων, αλλά την πάλη για την ανατροπή του σε όφελος των πολλών.

Ανδρέας ΘΕΡΜΟΣ

Στον αντιδραστικό κατήφορο μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό. Πρώτ' απ' όλα το εργατικό συνδικαλιστικό, αναπτύσσοντας τη δράση του κόντρα στις πλειοψηφίες των διεφθαρμένων και συμβιβασμένων ηγεσιών. Γιατί όλο και πιο ανάγλυφα αποκαλύπτεται η πραγματική, μοναδική διαχωριστική γραμμή. Από τη μια μεριά το κεφάλαιο, τα πολιτικά κόμματά του και οι συνδικαλιστικοί υπηρέτες του και από την άλλη οι άνθρωποι του μόχθου, με τους κομμουνιστές στο πλευρό τους


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΛΙΤΣΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Χρεοκοπημένη" κοροϊδία

- Η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών, με βάση το νόμο 2538/97, λύνει κανένα πρόβλημα στις συνεταιριστικές οργανώσεις και, αν ναι, σε ποιο βαθμό;

- Πρόκειται καθαρά για μια ρύθμιση - απάτη, που σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα των χρεών που δημιουργήθηκαν στους συνεταιρισμούς. Η ρύθμιση αυτή έγινε για να εισπράξει η ΑΤΕ κάποια χρήματα, στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της. Ομως, οι συνεταιρισμοί δεν εξυγιαίνονται. Γιατί στη ρύθμιση αυτή μπήκαν μερικές συνεταιριστικές οργανώσεις, στις οποίες, όμως, δε ρυθμίζεται το σύνολο των χρεών τους και από εκεί και πέρα εντάσσονται κάποιες δημοτικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις, που ήδη έχουν κλείσει, καθώς και διάφοροι ιδιωτικοί φορείς. Αλλά και στους συνεταιρισμούς, που τελικά εντάχτηκαν στη ρύθμιση αυτή και βρίσκονται ακόμα στη ζωή, δε λύνεται το πρόβλημα και το σίγουρο είναι πως θα οδηγηθούν στη συρρίκνωση και το κλείσιμο. Εδώ στην Καρδίτσα, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έφτασε να χρωστά περισσότερα από 4 δισ. δραχμές και ο νόμος της κυβέρνησης ρυθμίζει μόνο τα 1,9 δισ. δραχμές. Επιπλέον κυβέρνηση και ΑΤΕ ζητάνε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Ενωσης, απολύσεις προσωπικού, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και άλλα διάφορα. Ολα αυτά, όμως, δε συμβάλλουν στη στήριξη της λειτουργίας της Ενωσης και μιας προοπτικής ανάπτυξής της σε όφελος των αγροτών, αλλά συνηγορούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

- Η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ κάνουν συνεχώς λόγο τις τελευταίες μέρες για "χριστουγεννιάτικο μποναμά στους αγρότες". Αλήθεια, οι αγρότες έχουν κάποιο όφελος από τη ρύθμιση αυτή;

- Αυτό κι αν είναι κοροϊδία! Αν είναι δυνατόν, να λέγεται ότι ρυθμίζονται τα χρέη των αγροτών, τη στιγμή που δε ρυθμίζονται καλά καλά ούτε τα χρέη των συνεταιρισμών! Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί τους επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, γιατί τους αγρότες δεν μπορούν να τους κοροϊδέψουν. Από τη ρύθμιση αυτή δε "σβήστηκαν" χρέη αγροτών. Το μόνο που έγινε, για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, ήταν να ρυθμιστούν τα χρέη κάποιων αγροτών, στα Τρίκαλα, για παράδειγμα, που έχουν θερμοκήπια και στη Θεσπρωτία, που όλοι μαζί είναι καμιά 30αριά. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για δίκαιη και αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών τους, όμως μέχρι τώρα η κυβέρνηση και η ΑΤΕ δεν έχουν δώσει καμία συγκεκριμένη και πειστική απάντηση.

- Τι πρέπει να γίνει, τελικά, για να λυθεί και να απαλειφθεί το μεγάλο πρόβλημα των χρεών των αγροτών, καθώς και των συνεταιρισμών;

- Πρώτα από όλα, πρέπει να αλλάξει η αντιαγροτική πολιτική, που οδηγεί τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς στη χρεοκοπία. Οι αγρότες της Θεσσαλίας και η Πανθεσσαλική έχουν θέσει συγκεκριμένα αιτήματα και αποκαλύπτουν τις αιτίες τους προβλήματος. Πρέπει να ρυθμιστούν δίκαια και αποτελεσματικά τα χρέη, που δημιούργησαν τα πανωτόκια της ΑΤΕ, τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς και η λεγόμενη κοινωνική πολιτική σε βάρος των συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με τη στήριξη της ασυδοσίας των ιδιωτών, εμπόρων και βιομηχάνων. Οι αγρότες, βέβαια, δεν έχουν αυταπάτες. Ξέρουν πολύ καλά πως και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με τον αγώνα. Αυτός είναι ο μονόδρομος και όχι η ΟΝΕ και το πρόγραμμα σύγκλισης που προβάλλει η κυβέρνηση.

Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ