ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοχρώματα απέραντης ομορφιάς

Νότες απέραντης ομορφιάς, που ξεδιπλώνουν μαγικές στιγμές ενός τρυφερού δημιουργού, του Μάνου Χατζιδάκι.Ο λόγος για την κασετίνα πέντε CD, με τα ορχηστρικά έργα που ηχογράφησε ο συνθέτης την περίοδο 1962 - 1966 και επανεκδόθηκαν από τη "Μίνος - ΕΜΙ". Πρόκειται για τα έργα:

  • "Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη" (ηχογραφήθηκαν το '62), με γνωστά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια των Μητσάκη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Περιστέρη καθώς κι ένα τραγούδι του ίδιου του συνθέτη.
  • "15 Εσπερινοί" με 15 γνωστά τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, που αντικατοπτρίζουν το μουσικό ύφος του τα πρώτα χρόνια του '60 (πρωτοκυκλοφόρησαν το '64).
  • "Το χαμόγελο της Τζοκόντα",μια σπαρακτική κραυγή για τη μοναξιά στη μεγάλη πόλη κι ένα από τα σημαντικότερα έργα του (ηχογραφήθηκε το '65 στη Ν. Υόρκη).
  • "Ο σκληρός Απρίλης του '45",διασκευές λαϊκών, ρεμπέτικων κι αρχοντορεμπέτικων. Η μουσική μέθεξη των Σουγιούλ, Τσιτσάνη, Μπιθικώτση, Καλδάρα, Βαμβακάρη κ.ά. με το δημιουργικό αυθορμητισμό του Χατζιδάκι.
  • "Η Αλλη Αγορά",είκοσι τραγούδια του συνθέτη, στα οποία οι φωνές έχουν αντικατασταθεί από όργανα, προκειμένου ν' αναδεικνύονται οι λεπτές αποχρώσεις της μουσικής του στη "Λαϊκή Αγορά". Οι επεμβάσεις έγιναν από τον Νίκο Κυπουργό,άξιο μαθητή του συνθέτη, που ανέφερε ότι αυτό το εγχείρημα ήταν επιθυμία του Μ. Χατζιδάκι, στον οποίο οφείλεται και ο τίτλος του έργου. Η νέα ηχητική επεξεργασία έγινε από τον Χρίστο Χατζηστάμου, ενώ η επιλογή των κειμένων που εμπλουτίζουν τους δίσκους έγινε από τον σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαϊδη.

"Πρόθεσή μας", είπε κατά τη χτεσινή παρουσίαση των δίσκων ο θετός γιος του συνθέτη Γιώργος Χατζιδάκις - Θεοφανόπουλος, που είχε τη γενική φροντίδα της έκδοσης, "είναι να κάνουμε κοινωνούς αυτής της ομορφιάς και τη νεότερη γενιά. Στόχος είναι να εκδοθεί όλο το αρχειακό υλικό του συνθέτη".

Καταστρέφεται ο Μόλυβος

"Προκλητική και αντιαισθητική" χαρακτηρίζουν οι "Φίλοι του Μολύβου" την κατασκευή του καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας, στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού του Μολύβου. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους "Ακριτικό χωριό, με ιδιαίτερο οικιστικό ύφος, με ιστορική και αρχαιολογική σημασία και το πρώτο σε τουριστική κίνηση του νησιού. Ολα αυτά όμως δε στάθηκαν αρκετά για να συγκινήσουν την Εμπορική Τράπεζα, η οποία έδειξε πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού στο χώρο και στον τόπο, αφού τσιμεντόστρωσε την αυλή ενός σπιτιού, στην είσοδο του οικισμού, έστησε ένα ιδιότυπου ρυθμού "πλαστικό κατασκεύασμα", καταστρέφοντας την πολύτιμη εικόνα του Μόλυβου ανεπανόρθωτα".

"Ελπίζουμε", καταλήγει η ανακοίνωση, "η Δημοτική αρχή να πάρει δραστικά μέτρα και να ρυθμίσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. (...) Να είναι βέβαιοι οι αρμόδιοι, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε στις υποδείξεις και στα σχόλια".

Θεατρολογικό συνέδριο

Στη μνήμη του Γιάννη Σιδέρη είναι αφιερωμένο το πρώτο πανελλήνιο θεατρολογικό συνέδριο, που διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Το Ελληνικό Θέατρο από τον 17ο στον 20ό αιώνα".Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν προχτές στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την έναρξη κήρυξε ο πρύτανης Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ενώ στη συνέχεια ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ στην ομιλία του τόνισε ότι με τις νέες ανακαλύψεις δραματικών κειμένων τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μια νέα εικόνα για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, η οποία έχει ένα βάθος που κανείς μέχρι τώρα δεν μπορούσε να φανταστεί. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, στη συνέχεια υπογράμμισε τη συνέχεια της θεατρικής παράδοσης του τόπου μας από τον 16ο αιώνα. Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής, περιλαμβάνονται τριάντα έξι ανακοινώσεις, που αναφέρονται στο νεοελληνικό θέατρο, από τις απαρχές του μέχρι τη δεκαετία του '90.

Βραβεία "Παρασκηνίου"

"Παρασκήνιο" είναι ο τίτλος των βραβείων, που από φέτος θεσμοθετεί το σωματείο "Το σπίτι του ηθοποιού".Τα βραβεία αυτά θα απονέμονται σε ανθρώπους με σημαντική προσφορά στο θέατρο και στην τέχνη γενικότερα, οι οποίοι όμως βρίσκονται πίσω από τις κουίντες και τα φώτα της δημοσιότητας. Η φετινή πρώτη απονομή θα γίνει τη Δευτέρα (21/12), στις 9μμ, στο θέατρο "Ακροπόλ",με τη συνεργασία της ΕΤ 1, η οποία ανέλαβε να καλύψει τηλεοπτικά την εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση. Το πρόγραμμα της βραδιάς θα παρουσιάσει η Αννα Παναγιωταρέα, ενώ στην τελετή θα παραστούν πολλοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες γενικότερα, πολιτικοί κλπ. Την απονομή των βραβείων θα κάνουν γνωστοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των τεχνών.

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο περιοδικό με τίτλο "Hellenic Qyarterly",το οποίο θα εκδίδεται από την ΠΠΚ, τις εκδόσεις "Πατάκη" και την εταιρία "Greece oytside Greece" ("H Ελλάδα έξω από την Ελλάδα"). Για το περιοδικό μίλησαν ο κριτικός λογοτεχνίας και πρόεδρος της εταιρείας Αλέξης Ζήρας,η συγγραφέας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και υπεύθυνη του περιοδικού Ρούλα Κακλαμανάκη και τα υπόλοιπα (εκτός των προαναφερόμενων) μέλη της συντακτικής επιτροπής Σόνια Ιλίνσκαγια, Γιώργος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ελενα Χουζούρη.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φλώρινας πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία,

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φλώρινας πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, ιδιαίτερα αφού αφορά μια ακριτική περιοχή. Ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία βιβλιοθήκης αλλά και ιστορικού αρχείου και ζητά την αρωγή εκδοτών, φορέων και ατόμων με αποστολή βιβλίων. Η διεύθυνσή του είναι: ΤΘ 132, ΤΚ 53200, Αμύνταιο Φλώρινας, τηλ. 0386 - 71.375, φαξ 0386 - 71.028.

Στην Πάτρα με Μπρεχτ

Σύνθεση σκηνών από θεατρικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ υπό τον τίτλο "Μην παρασταίνετε τον κόσμο, αλλάξτε τον",παρουσιάζει την προσεχή Δευτέρα (9μ.μ.) το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας,στο θέατρο "Απόλλων". Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπ. Μπρεχτ.

Η μετάφραση, σκηνοθεσία και η επιλογή των κοστουμιών είναι του Γιώργου Ρεμούνδου,τα σκηνικά της Αλίντας Σπηλιώτη,η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη,ο οποίος θα παίξει στο πιάνο επί σκηνής. Παίζουν οι: Μάνος Αγγελίδης, Μαρία Κάτσενου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιώργος Καραθάνος, Χριστίνα Παπακώστα.Κείμενα του Μπ. Μπρεχτ θα διαβάσει ο Θύμιος Καρακατσάνης.Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ