ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ στις 40 μέρες από το θάνατό του και μαζί στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, προσφέρω 50.000 δρχ. (20.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας, 10.000 στην ΚΟ Ελασσόνας, 10.000 στην ΚΟ Μηλέας και 10.000 στο "Ριζοσπάστη").

Ο Χριστόφορος Δαμάνης γνώρισε τον Νίκο Πλουμπίδη σαν δάσκαλο στη Μηλέα (Βούρμπα) Ελασσόνας το 1924 - 1929 και σαν κομμουνιστή στα πρώτα του βήματα, όταν μαζί με το θείο του Αντώνη Δεβελέγκα και άλλους κομμουνιστές αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα στην Ελασσόνα και μπήκαν μπροστά στους αγώνες του λαού ολόκληρης της περιοχής.

Ο Χριστόφορος Δαμάνης συνδέθηκε φιλικά και αγωνιστικά με τον Νίκο Πλουμπίδη.

Είναι αυτός που σαν στέλεχος της ΝΕ Λάρισας ανέλαβε τη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμήν του Νίκου Πλουμπίδη στη Μηλέα Ελασσόνας στις 11 Νοέμβρη 1988 και στις 14 Ιούνη 1992.

Τότε γνώρισα τον εξαίρετο αυτό άνθρωπο και αγωνιστή, καθώς και την αγωνίστρια γυναίκα του, την Ανέζα.

Νιώθω και εγώ βαθύτατα το κενό που αφήνει με το θάνατό του σ' όλους τους τομείς που πρόσφερε τις υπηρεσίες του και ας μου επιτραπεί και για το λόγο της φιλίας και της προσφοράς στη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη.

Ιουλία Πλουμπίδη

  • Στη μνήμη των ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ,αγαπητών μου φίλων, συντρόφων και "συγκατοίκων" μου, για πολλά χρόνια στις φυλακές, συνεργατών μετά τη μεταπολίτευση στη μάχη για την οικοδόμηση του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του μαζικού κινήματος στην πόλη και την ύπαιθρο, που έφυγαν πρόσφατα και ο θάνατός τους ήταν μεγάλη απώλεια για την Οργάνωση της Λάρισας, προσφέρω 40.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Στις συντρόφισσές τους εύχομαι κουράγιο και αγωνιστικότητα.

Θ. Σ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημ. ΛΙΑΚΟΥ, που πέθανε στις 20 Δεκέμβρη 1983, προσφέρω 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ στο "Ριζοσπάστη".

Ιωάννα Γεωρ. Λιάκου

* * *

Συμπληρώνονται 16 χρόνια από το θάνατο της αξέχαστης μητέρας μας και γιαγιάς ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Στη μνήμη της, οι κόρες της Κική Τσακριλή, Ευγενία Φειδάκη και η εγγονή της Καίτη Φειδάκη προσφέρουν 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ γεννήθηκε στη Σέριφο από γονείς φτωχούς αγρότες. Σε ηλικία 10 χρόνων ήρθε στην Αθήνα και ζούσε στην Καλλιθέα. Από την παιδική του ηλικία, ένιωσε την αδικία. Η βιοπάλη τον οδήγησε σε σωστούς δρόμους αγώνα για καλύτερη και δίκαιη ζωή. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του 1ου Τάγματος του 4ου Συντάγματος του εφεδρικού ΕΛΑΣ Πετραλώνων με διοικητή τον Γεώργιο Προβελέγγιο και καπετάνιο τον Στάθη Βλάχο για τα μεγάλα οράματα που έφερνε στο λαό το ΚΚΕ.

Οι μετέπειτα κυβερνήσεις της χώρας ως "ευχαριστώ" τον φιλοδώρησαν με πολλά χρόνια φυλακής και εξορίας σε Συγγρού, Ωρωπό, Ικαρία και Μακρονήσι.Μέσα από τη δύσκολη μα δίκαιη ζωή του, κατάφερε, μαζί με τη συντρόφισσα της ζωής του Βασιλική, να κάνει τη δική του οικογένεια με δυο παιδιά, τον Θόδωρο και τον Στάθη.

Ολοι εμείς, σύντροφε πατέρα, παππού και προπάππο σ' ευχαριστούμε για τη ζωή που μας χάρισες και τα ιδανικά που χάραξες στις καρδιές μας.

Καλό ταξίδι Σύντροφε

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μου φίλου ΑΡΓΥΡΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟΥ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσων.

Δεσπούλα Μαυρομάτη

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΓΓΕΝΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τα μέλη του Παραρτήματος Αμπελόκηπων - Ελληνορώσων της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

* * *

Η Ε. Κ. προσφέρει 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη του συζύγου της ΧΡΗΣΤΟΥ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΙΟΡΔΑΝΗ ΒΛΑΧΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που σκοτώθηκε στο Μακρονήσι, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης και 5.000 δρχ. για τα 30 χρόνια της ΚΝΕ, μέσω ΟΒ Κυψέλης.

Αρτεμις Βλάχου

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΗ, ένας φίλος του πρόσφερε 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο, 20 Δεκέμβρη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου Συκεών, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΓΙΑΒΛΑ

που πέθανε σε ηλικία 73 χρόνων.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ειρήνης Συκεών.Η οικογένειά του

Ο Σωτήρης Παγιαβλάς, παιδί του λαού, παιδί της φτωχογειτονιάς των Συκεών, από μικρός ένιωσε την αδικία στο πετσί του και τους άλλους εργαζόμενους.

Φύση επαναστατική, με υψηλό το συναίσθημα του δίκαιου, δεν έμεινε αμέτοχος στους αγώνες του λαού για κοινωνική απελευθέρωση, για πανανθρώπινη λευτεριά. Δεν έμεινε ουδέτερος, να δεχτεί τη μαύρη σκλαβιά, την κατοχή της πατρίδας μας από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους. Το 1943 εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Για την πατριωτική δράση του, το 1946 εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και το Νοέμβρη του 1947 καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε 12 χρόνια φυλακή. Κλείστηκε στο Γεντί Κουλέ και εξορίστηκε στα Γιούρα, από όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1953. Με την απελευθέρωσή του, δούλεψε στην ΕΔΑ. Πιάστηκε και πάλι για την υποδοχή του Τίτο.

Με το πραξικόπημα της χούντας, συλλαμβάνεται από τους πρώτους και εξορίζεται στα Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου.

Με τη μεταπολίτευση, δουλεύει στις οργανώσεις των Συκιών, χωρίς ποτέ να χάσει τον ταξικό προσανατολισμό του.

Σύντροφε Σωτήρη! Δίνουμε όρκο τιμής ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώσπου να συντρίψουμε το βάρβαρο καπιταλισμό και να στήσουμε και να στεριώσουμε το σοσιαλισμό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού αγωνιστή.

Οι πιστοί συνεργάτες του, οι σύντροφοι και συντρόφισσές του

* * *

Αύριο, Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 9.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μάτι Κορινθίας, γίνεται το μνημόσυνο του πολυαγαπημένου αδελφού μας και θείου

ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΕΜΕΝΤΖΗ

Τα αδέρφια του, τα ανίψια του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ