ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εξίσωση της Εύας

Σήμερα η ΕΤ - 1 διάλεξε την πιο καλή ταινία να προβάλει στις 09.15. Πρόκειται για την ταινία "Αδάμ και Εύα" του Τζορτζ Κιούκορ, με πρωταγωνιστές τους Σπένσερ Τρέισι και Κάθριν Χέμπουρν. Μια κοινωνική κομεντί, γυρισμένη στα 1949, που αντέχει στο χρόνο και βλέπεται ευχάριστα ακόμη και σήμερα. Μια ζηλοτυπία, ένας πυροβολισμός, μια απιστία, ένας καβγάς, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο πλέκεται η ιστορία. Μια γυναίκα πυροβολεί το σύζυγό της γιατί την απατά. Μια δικηγόρος, φεμινίστρια πέρα για πέρα, αναλαμβάνει την υπεράσπισή της για απόπειρα δολοφονίας. Η δικηγόρος πιστεύει στα δικαιώματα της γυναίκας και στο αξίωμα ότι το ωραίο φύλο μπορεί να κάνει ακριβώς όσα κάνει το ισχυρό φύλο. Η κατάσταση, όμως, θα περιπλακεί όταν ο σύζυγος της Αμάντα, που είναι βοηθός εισαγγελέας, αναλαμβάνει τη θέση του δημόσιου κατηγόρου στην υπόθεση. Ενας δεύτερος οικογενειακός καβγάς θα ξεσπάσει σαν εμφύλιος πόλεμος στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.05 "Ερωτικές εξισώσεις" του Φρεντ Σκεπίζι.

Πρόκειται για ευχάριστη ταινία που μας μεταφέρει σε μια κωμόπολη των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '50. Εκεί είχε φτάσει κυνηγημένος ο Αλμπερτ Αϊνστάιν και εκεί διδάσκει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο μεγάλος επιστήμονας έχει μια ανιψιά αρραβωνιασμένη με έναν μελετηρό, σιωπηλό και αντιπαθητικό επιστήμονα. Ο Αϊνστάιν προβλέπει ότι ο γάμος αυτός - αν τελικά γίνει - θα εξελιχθεί σε μια τραγωδία. Για να το αποφύγει, αποφασίζει με τις εξισώσεις του και με τα μαγικά μαθηματικά του να βρει στην αγαπημένη του ανιψιά το ιδανικό ταίρι. Και παρόλο που η κοπέλα είναι αποφασισμένη να παντρευτεί το μεγαλοφυή επιστήμονα που μοιάζει κάπως με το πρότυπό της, τον θείο της, ο τελευταίος ανακαλύπτει τον ιδανικό σύζυγο και της προτείνει για σύζυγο έναν φιλότιμο γκαραζιέρη. Με τον Γουόλτερ Ματάου.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.15 "Η νύχτα με τη Σιλένα" του Δημήτρη Παναγιωτάτου. Πρόκειται για αισθηματική ελληνική ταινία, που αφηγείται την ιστορία ενός νέου άνδρα που συναντά ένα βράδυ σε κάποιο μπαρ μια γοητευτική γυναίκα. Η γυναίκα αυτή αποτελούσε το ερωτικό πρότυπο, όταν ήταν νεαρός και την παρακολουθούσε κρυφά από το παράθυρό του.. Ετσι αρχίζει να την αναζητά παντού, χωρίς να είναι σίγουρος αν είναι η ίδια. Το σίγουρο είναι ότι η γυναίκα αυτή του έχει γίνει έμμονη ιδέα. Επιθυμεί να της ζητήσει να επαναλάβει, μαζί του όμως, σκηνές που είχε παρακολουθήσει ως έφηβος. Με τον Αντώνη Καφετζόπουλο.

Το πορτρέτο του Ν. Παπάζογλου

Στον Νίκο Παπάζογλου, τον καλλιτέχνη που μεγάλωσε ακούγοντας αυτοδίδακτους μουσικούς να παίζουν στις ταβέρνες, είναι αφιερωμένη η εκπομπή "Μουσικά πορτρέτα",που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 20.30 από τη ΝΕΤ. Ο Νίκος Παπάζογλου μιλά στην εκπομπή για τις πρώτες του συνεργασίες με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Μανώλη Ρασούλη, για τα τραγούδια που ο ίδιος γράφει και για τον τρόπο ερμηνείας του. Ο φακός θα τον ακολουθήσει στο στούντιό του, στη Θεσσαλονίκη, ένα στούντιο που ξεκίνησε να φτιάχνει το 1970, από εξαρτήματα που βρήκε στα παλαιοπωλεία και το οποίο σήμερα θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα της χώρας. Τον Νίκο Παπάζογλου, το μεγάλο κοινό τον αναγνώρισε αμέσως ως τραγουδιστή, παρότι από τον πρώτο κιόλας δίσκο, την "Εκδίκηση της γυφτιάς",είχε δείξει συνθετικά δείγματα με δυο τραγούδια. Το τραγούδισμα, έτσι το λέει, το αγαπά πολύ. Ακόμα κι όταν γράφει ένα τραγούδι, πρώτα το τραγουδά και έπειτα το επενδύει μουσικά. Γράφει μουσική, στίχους ερμηνεύει, δίνει συναυλίες και απευθύνεται στο κοινό, κυρίως το νεανικό. Δημοσιογραφική επιμέλεια Αννα Βλαβιανού. Σκηνοθεσία Δάφνη Τζαφέρη.

Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Τηλεόρασης, διοργανώνεται ημερίδα για την οπτικοακουστική παιδεία, με θέμα "Παιδί και οπτικοακουστικά μέσα". Η ημερίδα πραγματοποιείται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν. Γερμανός" στη Θεσσαλονίκη. Η οπτικοακουστική παιδεία επιδιώκει να εξοικειώσει τα παιδιά με τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων. Τα παιδιά μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που δέχονται, αναπτύσσουν κριτικό πνεύμα και χρησιμοποιούν δημιουργικά τα οπτικοακουστικά εργαλεία, για να παράγουν τα δικά τους μηνύματα.

Οι Σπένσερ Τρέισι και Κάθριν Χέμπουρν σε μια σκηνή της ταινίας του Τζορτζ Κιούκορ "Αδάμ και Εύα" (ΕΤ-1 09.15)

Μουσικές διαδρομές στον "902"

"Μουσικές διαδρομές" μας προσφέρει σήμερα στις 21.30 η εκπομπή της τηλεόρασης του "902". Συντροφιά θα μας κρατήσει ο Μπάμπης Τσέρτος,από το πρόγραμμα που παρουσιάζει στο κέντρο "Το περιβόλι του ουρανού".

Αύριο Κυριακή στις 20.00, και πάλι από την τηλεόραση του "902", θα μεταδοθεί η εκπομπή "Φωτεινή επιγραφή". Φιλοξενούμενη της εκπομπής είναι η Νάντια Καραγιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ