ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /50
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΤΟΥΣ χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους πρωτοπόρους αγωνιστές και διανοούμενους, που, στην 80χρονη ηρωική πορεία, με τη δράση και το έργο τους καταξίωσαν το ΚΚΕ ως αναντικατάστατη πολιτική δύναμη, φορέα των πιο υψηλών ιδανικών του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού και υπερασπιστή των λαϊκών δικαιωμάτων, είναι αφιερωμένη η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στο κλείσιμο των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα (σελίδα 5)

ΔΥΣΚΟΛΑ θα τα βγάλουν πέρα και αυτές τις γιορτές οι καταναλωτές, μισθωτοί και συνταξιούχοι, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια εικόνα για την αγορά σχεδόν ιδανική, με τις "συμφωνίες κυρίων" για δήθεν "πάγωμα" και μείωση των τιμών. Οι ίδιοι οι καταναλωτές - αλλά και οι έμποροι, που εξαρτώνται άμεσα από τα λαϊκά εισοδήματα - θα βιώσουν για άλλη μια χρονιά το χάσμα μεταξύ των εισοδημάτων τους και των πραγματικών αναγκών, που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται (σελίδα 16)

Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ του "μονόδρομου" προς την ΟΝΕ, ο χαρακτηρισμός αυτής της προοπτικής από τους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως "εθνικού στόχου", γίνεται η αιχμή της προπαγάνδας για την επιβολή της πιο αντιλαϊκής - αντιδραστικής πολιτικής για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για την πορεία της ενοποίησης και την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας, προκειμένου να υπηρετηθεί αυτή η πορεία, μιλούν στο "Ρ" η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, πανεπιστημιακή καθηγήτρια Οικονομίας, και ο Αντώνης Ντρέκος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδες 24 - 25)

ΠΟΛΥΣ θόρυβος έχει ξεσηκωθεί τελευταία σχετικά μ' ένα βιβλίο, που προορίζεται να κυκλοφορήσει στα σχολεία του Νομού Αχαϊας, και του οποίου μερικά σημεία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε συντηρητικούς κύκλους της περιοχής. Τι συμβαίνει συγκεκριμένα; Ο "Ριζοσπάστης" συζήτησε με τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου και είχε την ευθύνη της συγγραφής του επίμαχου κεφαλαίου. Ο ιστορικός παραθέτει τις πηγές του και καταθέτει την άποψή του, τόσο για τα ιστορικά γεγονότα, όσο και για τους λόγους που προκάλεσαν την υστερία κάποιων ανιστόρητων (σελίδα 33)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Μεξικό: Μια γιγαντούπολη με δύο όψεις... Εξω από το αναβαθμισμένο κέντρο, εκτείνονται οι απέραντοι τενεκεδομαχαλάδες. Πλάι στον αμύθητο πλούτο, τα παιδιά των δρόμων, η επαιτεία και η εξαθλίωση... (σελίδες 34 - 35)

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ κύματα αμερικανο-βρετανικών επιδρομών πλήττουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά και στόχους στη νότια περιφέρεια της χώρας. Η "Αλεπού της ερήμου" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, και φιλοξενείται με απευθείας σύνδεση στα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου σε θέση απόλυτης προτεραιότητας. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο έχουν προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, στο επίκεντρο των οποίων έχει τεθεί η αμερικανική ηγεσία και οι λόγοι που την οδήγησαν στο νέο αυτό τρομοκρατικό πλήγμα (σελίδες 46 - 47)

ΜΙΑ άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη φιλοξενεί ο "Ρ" με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, υπεύθυνο της κομματικής δουλιάς στο εργατικό κίνημα. Ο Μπορίς Γιατσμενιόφ αναφέρεται στα συμπεράσματα που αποκόμισε με βάση τις πολύχρονες παρατηρήσεις, την ανάλυση των γεγονότων, φαινομένων, τάσεων και την προσωπική του συμμετοχή στις διεργασίες, που συντελούνται στο εργατικό κίνημα της Ρωσίας (σελίδες 44 - 45)


Τα τερτίπια περί Βορά - Νότου

Της Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Η Σύνοδος κορυφής της Βιέννης μπορεί να τέλειωσε την περασμένη βδομάδα. Ομως τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση και τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν στόχο να παραπλανήσουν, να αποπροσανατολίσουν και να συγκαλύψουν ακόμη μια φορά τα σκληρότερα και πιο αντιλαϊκά μέτρα που προγραμματίζονται. Να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους της ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής περιφέρειας, που είναι η ενίσχυση της εκμετάλλευσης για ακόμη πιο φτηνή εργασία, με λιγότερα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που γεννά περισσότερη ανεργία, φτώχεια, ανισότητα, αδικία, για τους εργαζόμενους και περισσότερο πλούτο για το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

Το πρώτο που συζήτησαν ήταν η απασχόληση και η δημιουργία ενός "συμφώνου απασχόλησης" (η υποκρισία και κοροϊδία σε όλο το μεγαλείο της) σε αντιδιαστολή με το "σύμφωνο σταθερότητας". Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με το θέμα της ανεργίας, αφού είναι το υπ' αριθμόν ένα σήμερα πρόβλημα και οι περισσότερες οικογένειες γνωρίζουν καλά τι σημαίνει. Προσπαθούν μέσα από τέτοια υποκριτικά "τερτίπια" να κρύψουν τα πραγματικά αίτια της ανεργίας που είναι καρπός της δικής τους σκληρής, βάρβαρης και απάνθρωπης, ταξικής υπέρ του κεφαλαίου πολιτικής. Ταυτόχρονα φοβούνται ότι οι στρατιές ανέργων και φτωχών αργά ή γρήγορα θα αντιδράσουν. Θα αμφισβητήσουν την πολιτική τους και θα επιδιώξουν την ανατροπή της. Εχουν λοιπόν λόγους σοβαρότατους για να ασχοληθούν με την ανεργία και τους άνεργους, να δημιουργούν διάφορα "σύμφωνα απασχόλησης", στην ουσία προγράμματα μοιράσματος της φτώχειας, μέσα από τις "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης και απόκρυψης της πραγματικής ανεργίας.

* * *

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση για τους δημοσιονομικούς πόρους στην ατζέντα 2000 (ίδιοι πόροι - αναμόρφωση ταμείων - αναθεώρηση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) την παρουσίασαν σαν γεωγραφική αντιπαράθεση μεταξύ Βορείων και Νοτίων χωρών, προκειμένου να συγκαλυφτεί το ταξικό της περιεχόμενο. Ωστόσο σαν επιχείρημα δεν ευσταθεί, αφού στις νότιες περιοχές είναι και η Γαλλία και η Ιταλία, όμως δε συγκαταλέγονται στους φτωχούς του νότου. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι γεωγραφικό, είναι ταξικό. Οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες μπορεί να δίνουν περισσότερα στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ταυτόχρονα όμως απολαμβάνουν τις περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες από τον άνισο και άδικο ενδοκοινοτικό καταμερισμό, π. χ. τα ναυπηγεία στην Ελλάδα και Ισπανία συρρικνώνονται, στη Γερμανία ενισχύονται. Επίσης από τους πόρους των διαφόρων κοινοτικών ταμείων πολλά δίνονται στην κατεύθυνση υλοποίησης του άνισου καταμερισμού, χρηματοδοτώντας αντιπαραγωγικές και παρασιτικές δραστηριότητες. Στη χώρα μας π. χ. για το ξερίζωμα αμπελώνων, οπωρώνων, συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, σεμινάρια δήθεν εκπαιδευτικά στην ουσία για να χρυσωθεί το χάπι της ανεργίας, να χειραγωγηθούν συνειδήσεις ώστε να μην είναι ενάντια στην ΕΕ και να αρπάζουν τα κονδύλια διάφοροι επιχειρηματίες εργολάβοι και όχι μόνο.

Το αίτημα της Γερμανίας ότι δίνει πολλά (το 30% του κοινοτικού προϋπολογισμού) και παίρνει λιγότερα και ότι πρέπει να μειωθεί η συμμετοχή της, δεν είναι όλη η αλήθεια. Στη Γερμανία αλλά και στις άλλες πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, εκτός του ότι το κεφάλαιο, μέσα από τον άνισο καταμερισμό έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος, σε παραγωγικές δραστηριότητες που του εξασφαλίζουν οικονομική ανάπτυξη και πλούτο, επιστρέφονται πολλά από τα χρήματα που διοχετεύονται μέσα από τα κοινοτικά ταμεία στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Στο πακέτο Ντελόρ ΙΙ, αρκετοί από τους πόρους που παίρνει η Ελλάδα πηγαίνουν στις ξένες μεγαλοεταιρίες π. χ. εκατοντάδες δισεκατομμύρια από το πακέτο Ντελόρ ΙΙ παίρνει η γερμανική "Χόχτιφ" για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, το ίδιο συμβαίνει και με τη γαλλική μεγαλοεταιρία που έχει αναλάβει το μετρό Αθηνών κ. ο. κ. Παίρνουν λοιπόν πολλαπλάσια απ' ό,τι δίνουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στη Σύνοδο της Βιέννης συζητούσαν επίσης τρόπους μείωσης των πόρων που προορίζονται για τις χώρες με πιο χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα, από τον μέσον όρο της ΕΕ. Οι χώρες αυτές δεν είναι ο νότος γενικά και αόριστα, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, είναι η Ελλάδα - Ισπανία - Πορτογαλία και η Ιρλανδία από το Βορά. Οι πόροι - ψίχουλα που δίνονται από το Ταμείο Συνοχής, όλα αυτά τα χρόνια στις περιοχές αυτές, υποτίθεται ότι είχαν στόχο την αναβάθμιση και σύγκλισή τους με τις πιο ανεπτυγμένες. Αυτό ποτέ δε συνέβη, το αντίθετο μάλιστα. Αυτούς τους πόρους θέλουν να μειώσουν ή να τους καταργήσουν.

Ακόμη συζητούσαν την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης των πόρων των αγροτικών ταμείων κατά 25% και αντίστοιχης επιβάρυνσης των εθνικών προϋπολογισμών (συγχρηματοδότηση). Για την Ελλάδα η μείωση θα είναι 1 τρισ. δρχ. με πολλαπλές επιπτώσεις στους αγρότες.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι συζητήσεις τους έχουν στόχο για το πώς θα μειώσουν τα κοινοτικά λεφτά προς τις πιο φτωχιές περιοχές και τα πιο ασθενή στρώματα (αγρότες κ.ά.), δηλαδή για το πώς θα γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι.* * *

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν ο προϋπολογισμός της ΕΕ διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και οι κοινοτικοί πόροι μοιραστούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα λυθούν τα οξυμένα προβλήματα;

Δεν υπάρχει καμιά τέτοια ψευδαίσθηση. Η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική ένωση και όλα τα προγράμματα και οι αποφάσεις της εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό οξύνονται τα παλιά και δημιουργούνται νέα προβλήματα στην εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τη μείωση των κοινοτικών πόρων θα την πληρώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, με λιγότερα τοπικά έργα στις προβληματικές περιοχές και στην περιφέρεια γενικότερα. Ενώ το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι τους λιγότερους κοινοτικούς πόρους, σαν μια επιπλέον δικαιολογία για τα όλο και σκληρότερα προγράμματα λιτότητας, σε βάρος των εργαζομένων, εντείνοντας τις κοινωνικές αλλά και περιφερειακές ανισότητες. Το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, έχει όλη την υποστήριξη των κυβερνώντων και την ευελιξία να αλλάζει δραστηριότητες, να μετακινείται όπου το συμφέρει, από περιοχή σε περιοχή, απομυζώντας εργασία και πλούτο, δημιουργώντας στο δρόμο του περισσότερους άνεργους και φτωχούς από τη μια και περισσότερο πλούτο για τον εαυτό του από την άλλη.

* * *

Τα συμπεράσματα λοιπόν, που βγαίνουν από τη Σύνοδο της Βιέννης είναι ότι η αδικία και η ανισοτιμία στην ΕΕ ενισχύονται. Τα περί "κοινωνικής δικαιοσύνης", "αλληλεγγύης", "κοινωνικής συνοχής" αλλά και συμβιβασμού που υποστήριζε ο πρωθυπουργός, είναι για να κρύψει τη συνειδητή συμπόρευση της κυβέρνησής του με την πορεία της ΕΕ, και τα νέα σκληρότερα μέτρα που προγραμματίζονται ενάντια στους λαούς, στα πλαίσια του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Το σίγουρο είναι ότι συνειδητά συμφωνεί ακόμη μια φορά, όπως ακριβώς συνειδητά εκφράστηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών δολοφόνων και των γκανγκστερικών επιδρομών τους στο Ιράκ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Δε χρειάζεται άλλη ανοχή, οι αγώνες της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να επιταχυνθούν και να δυναμώσουν ακόμη πιο πολύ, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, για το γκρέμισμα του αντιδραστικού οικοδομήματός τους. Να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της κοινωνίας, που θα κυριαρχούν τα συμφέροντα αυτών που δημιουργούν τον κοινωνικό πλούτο. Που θα μπορούν να αποφασίζουν τι κλάδους συμφέρει να αναπτυχθούν, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της χώρας μας (γεωργία, βιομηχανία τροφίμων, ναυπηγοεπισκευές, κλωστοϋφαντουργία, τηλεπικοινωνίες, πρώτες ύλες κλπ.). Αυτό σημαίνει καταδίκη των κομμάτων στήριξης της πολιτικής της ΕΕ και πάλη στην προοπτική ενός λαϊκού μετώπου ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών, ανατροπή του σημερινού συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Ο λαός με την ψήφο του στις ευρωεκλογές, πού είναι μια πολιτική μάχη, ενισχύοντας το ΚΚΕ, κάνει ένα βήμα μπροστά σ' αυτή την κατεύθυνση.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου της Βιέννης είναι ότι η αδικία και ανισοτιμία στην ΕΕ ενισχύονται. Τα περί "κοινωνικής δικαιοσύνης", "αλληλεγγύης","κοινωνικής συνοχής" αλλά και συμβιβασμού που υποστήριζε ο πρωθυπουργός, είναι για να κρύψει τη συνειδητή συμπόρευση της κυβέρνησής του με την πορεία της ΕΕ και τα νέα σκληρότερα μέτρα που προγραμματίζονται ενάντια στους λαούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ