ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /50
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 25 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, αδερφός και θείος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΗΚΑΣ.Γεννήθηκε το 1922 στο Τρίκορφο Γρεβενών από γονείς φτωχούς αγρότες. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ, όπως και τα πέντε αδέρφια του και οι γονείς του. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και αναδείχτηκε σε στέλεχός του στην περιοχή Γρεβενών - Βοϊου.

Από το 1946 ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Οπως και ως αντάρτης του ΕΛΑΣ τραυματίστηκε τρεις φορές.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, πέρασε, το 1950, στις ανατολικές χώρες και εγκαταστάθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί τελείωσε τη Σχολή "Μπελογιάννη". Δούλεψε ως στέλεχος της ΚΟ του ΚΚΕ και πρωτοστάτησε στην οργάνωση και δράση της.

Επαναπατρίστηκε το 1977. Ζούσε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Συνδέθηκε με την ΚΟ "Γιάννη Χαλκίδη" και πρωτοστάτησε στη δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ ως στέλεχος του ΚΚΕ και των οργανώσεων αυτών. Ηταν τακτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Οι σύντροφοι και συναγωνιστές του πάντα θα θυμούνται την πραότητα, τη συνέπεια και την αγωνιστικότητα του Δ. Τζήκα.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο κόμμα που για τα ιδανικά του αγωνίστηκε, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Γιάννη Χαλκίδη" Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγός του Αγλαϊα

Τα παιδιά, τα εγγόνια του και ο αδερφός του Γιώργος Τζήκας

* * *

Στις 28 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΑ,μέλους του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά της ειρήνης, της προόδου και του σοσιαλισμού. Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Ευανθία, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

Με αδύναμο το χρόνο να μετριάσει τον πόνο μας και με άσβεστο τον πόθο μας να διατηρούμε έντονα στη μνήμη τη λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΑΛΑΜΑΡΤΖΟΓΛΟΥ,υπενθυμίζουμε στους συντρόφους μας, συγγενείς, φίλους και γνωστούς ότι στις 23 Δεκέμβρη κλείνει ένας χρόνος από το θάνατό της.

Στο ΚΚΕ, στο οποίο και η ίδια ανήκε και σεβόταν, προσφέρουμε 40.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ., στο Παράρτημα Ανω Πόλης της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Κέντρου.

Οικογένεια Παλαμαρτζόγλου

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ,και αντί για μνημόσυνο με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς, 10.000 δρχ.

Ο Σταύρος Παπαγεωργάκης γεννήθηκε στο Μαυράτο Ικαρίας το 1929. Το 1946 εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα. Η Χωροφυλακή του Αγιου Κήρυκα επί κυβέρνησης του "δημοκράτη" Σοφούλη τον υπέβαλε στο μαρτύριο του φάλαγγα για να μαρτυρήσει πού κρύβονταν οι παράνομοι. Ο αμούστακος ακόμα νεολαίος τους εξευτέλισε με τη σιωπή του.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε οπαδός του ΚΚΕ.

Στη γυναίκα του και τις τρεις κορούλες του, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Στεφανής Παπαγεωργάκης

* * *

Στις 3 Γενάρη κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο της μητέρας μας ΜΑΡΙΝΑΣ ΨΗΜΜΕΝΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 2 Γενάρη συμπληρώνεται χρόνος από το θάνατο του κουμπάρου μας ΘΩΜΑ ΣΤΥΛΟΓΙΑΝΝΗ, από το Μεσενικόλα Καρδίτσας.

Ο Θ. Στυλογιάννης, στις αρχές του 1943, εγκατέλειψε τη Χωροφυλακή, όπου υπηρετούσε, και κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του ΓΣ του ΕΛΑΣ και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Τον ίδιο χρόνο, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ανέπτυξε σημαντική δράση. Μετά τη Βάρκιζα διώχτηκε, πιάστηκε και φυλακίστηκε. Αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Το 1947 - '48 ήταν διοικητής λόχου στα τμήματα της Ιης Μεραρχίας και αργότερα διοικητής Τάγματος στην 159 επίλεκτη Ταξιαρχία. Την άνοιξη του 1949, τραυματίστηκε βαριά και ονομάστηκε ταγματάρχης για ανδραγαθία.

Αν και σοβαρά ανάπηρος στο χέρι, στην πολιτική προσφυγιά, στη Βουδαπέστη, εργάστηκε παραδειγματικά σε διάφορα εργοστάσια.

Επαναπατρίστηκε το 1979. Πέρσι, στις γιορτές, σε εκδρομή που έκανε στη Βουδαπέστη, τον βρήκε ξαφνικά ο θάνατος.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ στην ΚΟΒ Υμηττού, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ.

Τάκης και Ευγενία Ψημμένου

* * *

Ο αγωνιστής ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, που έφυγε από κοντά μας στις 6 Μάη 1997, γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Μεγάλη Δοξαπάρα Εβρου. Πολέμησε ενάντια στους Γερανούς στο Διδυμότειχο, στο Σουφλί, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, επέστρεψε στο χωριό του, αλλά η τρομοκρατία που είχε εξαπολυθεί από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, τον ανάγκασε να βγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά σε μάχη και έμεινε ανάπηρος κατά 50%. Πέρασε στη Βουλγαρία για θεραπεία. Οταν έγινε καλά, εγκαταστάθηκε στην Πολωνία, όπου δούλεψε ως ηλεκτρολόγος σε Ραδιοφωνικό Σταθμό. Παράλληλα, ήταν δραστήριο μέλος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1987 και εκλέχτηκε μέλος ΔΣ του Παραρτήματος Σεπολίων - Θυμαρακίων της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγός του Σοφία Πανταζίδου

* * *

Πέρασαν κιόλας 6 μήνες από τότε που μας άφησε ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ.

Σήμερα, 20 Δεκέμβρη, γίνεται το μνημόσυνό του στο Κοιμητήριο της Καλαμαριάς.

Στη μνήμη του και για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Βότση" Καλαμαριάς, της οποίας ήταν μέλος.

Η συντρόφισσά του Σοφία. Οι κόρες του Αννα και Σίσυ

* * *

Ο πατέρας μας ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ από το Ρυάκιο Κοζάνης, εκτελέστηκε, σε ηλικία 36 χρόνων, στις 12 Δεκέμβρη 1948.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ,που πέθανε στις 5 Γενάρη 1998 και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε 15.000 δρχ.

Οι οικογένειες των παιδιών τους Κυριακής Κρητικού, Ιωάννου Μουρουζίδη, Δέσποινας Σαπρανίδου, Σοφία Χαλκιά, Μαρία Στήλογλου και Αντιγόνη Μουρουζίδη * * *

Συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατο του συζύγου και πατέρα μας ΣΑΒΒΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και 32 χρόνια από το θάνατο του γιου του ΑΛΕΞΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Αγγελική

Τα παιδιά Σοφία, Χρυσούλα, Χαράλαμπος, Ελλη

* * *

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΒΟΥΛΑ Μπαζίκου - ΓΑΛΥΦΑ, μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 18 Ιούνη 1998, έδωσε τα πάντα στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το 1948 πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από Εκτακτο Στρατοδικείο. Αφέθηκε ελεύθερη το 1961. Συμμετείχε στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Πιάστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών και εξορίστηκε στα Γιούρα, όπου κρατήθηκε ως το 1970.

Ως το τέλος της ζωής της έμεινε ακλόνητη.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.Ο αδελφός της Γιώργος Μπαζίκος

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μιχ. ΓΚΑΜΠΟΥΡΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1912. Υπήρξε αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή. Πέθανε τον Αύγουστο του 1946 ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό και βασανιστήρια στο Σταθμό Χωροφυλακής Δεσκάτης. Αφησε ορφανά τρία αγόρια και δύο κορίτσια.

Στη μνήμη του, ο γιος του Κώστας προσφέρει 3.000 δρχ. στην ΚΟ Δεσκάτης και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

(Η φωτογραφία του είναι από την εποχή που υπηρετούσε τη θητεία του).

* * *

Σήμερα, 20 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή ο αξέχαστος αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια, ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και μέλος της ΝΕ του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1928. Με πολλές στερήσεις σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε ανάμεσα στους καλύτερους. Ηταν απλός και καλοσυνάτος. Ξεχώριζε για την αγάπη του στους συνανθρώπους του.

Με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διέθετε πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην οργάνωσή μας και προσωπικά στους συντρόφους μας για τη λύση των προβλημάτων τους.

Το Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ τον ανακηρύσσει επίτιμο Πρόεδρό του.

Στη μνήμη του τα μέλη του Παραρτήματος προσφέρουν στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του, 15.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ είναι ο άνθρωπος που έγραψε την τραγωδία της Κατοχής και του Εμφύλιου. Είναι ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και ο γιος του πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας και αξέχαστος σύντροφος και πατέρας μας, ο αγωνιστής της Εθνικής ΑντίστασηςΜΙΜΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε για τα 30 χρόνια της ΚΝΕ 50.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του Στέλλα

Τα παιδιά του Γιώργος και Λίλα

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΤΣΑΛΑ από την Ηλιοκώμη Σερρών, η γυναίκα του Αναστασία και τα παιδιά του Σωτήρης και Γιώργος προσφέρουν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1933. Σκοτώθηκε το 1948.

Η ΜΑΡΘΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ γεννήθηκε το 1939. Εχασε τη ζωή της σε εργατικό δυστύχημα στη Ρουμανία το 1987.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1948 και πέθανε το 1991 στη Θεσσαλονίκη.

Στη μνήμη τους, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 40.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σταυρούπολης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Κώστας Εμμανουηλίδης

* * *

Στις 2 του Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ. Συμπληρώθηκαν επίσης 46 χρόνια από τη δολοφονία, από τρομοκράτες, του πατέρα μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ.Και οι δύο ήταν μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ.

Στις 22 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο της αξέχαστης εξαδέλφης μας ΟΥΡΑΝΙΑΣ Χριστοφορίου - ΧΑΤΖΗ,μέλους του ΚΚΕ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης Εύοσμου Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ.

Κατίνα Τσαβαχίδου, Πηνελόπη Ιωαννίδου

* * *

Στις 14 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΣΤΑΘΗ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ.Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Βοτάνι Καστοριάς. Μαθητής Γυμνασίου Καστοριάς εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Στην Κατοχή παίρνει δραστήρια μέρος στην προσπάθεια για συγκρότηση οργάνωσης του ΚΚΕ στην περιοχή της Καστοριάς και στην οργάνωση αντίστασης ενάντια στους κατακτητές. Την άνοιξη του 1943 εγκαταλείπει την Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας, όπου φοιτούσε στο πρώτο έτος και κατατάσσεται στο 28ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε ως την Απελευθέρωση και πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους Ιταλογερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές.

Μετά τη Βάρκιζα διώκεται για την αντιστασιακή δράση του και το φθινόπωρο του 1946 καταφεύγει στο ΔΣΕ και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο, παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1982 και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει τους αγώνες του για τα ιδανικά στα οποία πίστευε ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από τις Κομποτάδες Λαμίας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ και για ένα διάστημα ήταν αντιπρόεδρός του. Παράλληλα, ήταν γραμματέας της ΚΟΒ Κομποτάδων και από τις γραμμές της, συνέχισε τον αγώνα του για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στη ΝΕ Φθιώτιδας: Η γυναίκα του Κατίνα Οικονόμου 50.000 δρχ. και ο ανιψιός του Νίκος Χαρίσης 20.000 δρχ.

* * *

Στις 10 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, καθώς και στη μνήμη της ΦΡΟΣΩΣ Δημητριάδου - ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ, επίσης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, που συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος από το θάνατό της, προσφέρουμε στο κόμμα τους, το ΚΚΕ, 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Μαρίνας" Ηλιούπολης.

Η κόρη τους Χαρίκλεια και ο άντρας της Θόδωρος

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα, 20 Δεκέμβρη, στην εκκλησία Μεταμόρφωσης Καλαμαριάς, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου αδελφού μας

ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

που πέθανε στις 17 Νοέμβρη 1998.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών μας ΠΕΤΡΟΥ και ΣΟΦΙΑΣ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς, 100.000 δρχ., 30.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οικογένεια Νίκου Χριστοδουλίδη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ