ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παραμένουν "ετοιμοπόλεμες" οι δυνάμεις στον Κόλπο

Δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός για τα θύματα των επιδρομών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Επιμένουν στις θριαμβολογίες και στις απειλές η αμερικανική και η βρετανική ηγεσία ενώ, μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα και έντονες διαφωνίες, άρχισε, χθες το πρωί, στη Νέα Υόρκη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσει την κατάσταση και το μέλλον της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού Αφοπλισμού - UNSCOM. Την ίδια στιγμή, παρά τη συμπλήρωση δύο εικοσιτετραώρων από τον τερματισμό των αμερικανο - βρετανικών επιδρομών, δεν υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός των θυμάτων ούτε και ακριβής εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της "Αλεπούς της Ερήμου".

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του Ιράκ εξέφρασε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του τερματισμού της. Ο Κλίντον, επικαλούμενος τις υπάρχουσες πρώτες αναφορές, εκτίμησε ότι η "Αλεπού της Ερήμου" στέφθηκε με επιτυχία και ότι "η δυνατότητα του Ιρακινού Προέδρου να κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και να απειλεί τους γείτονές του" μειώθηκε σημαντικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα είναι σύντομα σε θέση να επαναλάβουν το έργο τους"όταν και εφόσον η ιρακινή ηγεσία διασφαλίσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την απρόσκοπτη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές", τόνισε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στον Κόλπο σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να επέμβουν. Ο Μπιλ Κλίντον, πάντως, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο στόχος ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν παραμένει και "οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τους συμμάχους τους σ' αυτήν την κατεύθυνση".

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Χιουγκ Σέλτον και ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επικέντρωσαν, κυρίως, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σε δηλώσεις του, από το Πεντάγωνο, ο στρατηγός Σέλτον τόνισε ότι από τους 100 στρατηγικούς στόχους οι περισσότεροι πλήγησαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό και ανακοίνωσε ότι στο στόχαστρο της τελευταίας επιδρομής του Σαββάτου ήταν η Ρεπουμπλικανική Φρουρά των επιλέκτων του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Σέλτον συμπλήρωσε ότι έγιναν, συνολικά, 650 έξοδοι των μαχητικών αεροσκαφών και χρησιμοποιήθηκαν 425 πύραυλοι "Τόμαχοκ" (σε αντίθεση με τους 290 που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991). Ορισμένες πρώτες λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης έδωσε στη δημοσιότητα και ο Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη θλίψη του για τα συνεχιζόμενα βάσανα του ιρακινού λαού από το 1991 και στο εξής, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ευθύνη βαραίνει τον Ιρακινό ηγέτη. Ο Κοέν δε δίστασε να αναγνωρίσει ότι σε ορισμένο χρονικό διάστημα η ιρακινή ηγεσία θα είναι σε θέση να επισκευάσει ορισμένες από τις ζημιές που υπέστη στον στρατιωτικό τομέα και παραδέχτηκε ότι ο ιρακινός στρατός δεν προέβαλε καμία αντίσταση.

Εντελώς αντίθετη είναι η εκτίμηση του επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Βαλεντίν Καραμπελνίκοφ, ο οποίος δήλωνε χθες επικαλούμενος τις πρώτες επίσημες επιχειρησιακές εκθέσεις, ότι η "Αλεπού της Ερήμου" ήταν μάλλον αποτυχημένη αφού, μετά βίας, πέτυχαν το στόχο τους τα 4/5 των πυραύλων ενώ 100 από αυτούς, υποστηρίζει, ότι τους έριξαν τα ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά.

Θριαμβευτικές ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι "μετά τις επιδρομές το αμυντικό σύστημα του Ιράκ έχει πλήρως καταστραφεί". Ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που συναντήθηκε, χθες, με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, υπογράμμισε ότι"τώρα πρωταρχικός του στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για την ανατροπή του Ιρακινού Προέδρου".

Νίκη ευαγγελίζεται και η Βαγδάτη

Νικηφόρα χαρακτήρισε και αυτή τη μάχη "ενάντια στους εχθρούς του Θεού", ο Ιρακινός Πρόεδρος στο πρώτο μήνυμά του την Κυριακή στο κρατικό ραδιόφωνο και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Βαγδάτη δεν πρόκειται να επαναλάβει τη συνεργασία της με την UNSCOM, τουλάχιστον υπό τις γνωστές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, ο ιρακινός Τύπος επέκρινε σφόδρα τη στάση που τήρησε η Γαλλία απέναντι στις επιδρομές χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ "οπορτουνιστή".

Εναν πρώτο απολογισμό των απωλειών επιχείρησε να δώσει, χτες, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος τόνισε ότι σκοτώθηκαν 62 στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν 100 άλλοι, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο κατάλογος των θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους πρέπει να ανέρχεται σε χιλιάδες αλλά δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή. Ο Αζίζ δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες οι ξένοι δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν πληγείσες περιοχές και χαρακτήρισε προσωρινή "παύση" και όχι λήξη τον τερματισμό των επιδρομών.

Στη Βαγδάτη επέστρεψαν, χθες, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που απασχολούνται στο ανθρωπιστικό πρόγραμμα. Ο συντονιστής τους, Γερμανός Χανς βον Σπόνεκ, υποστήριξε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στο πρόγραμμα και κατέστρεψαν αποθέματα 2.600 τόνων ρυζιού στην πόλη Τικρίτ. Στην ιρακινή πρωτεύουσα μετέβησαν, χθες, και απεσταλμένοι της UNICEF, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι θα χρειαστούν μέρες για να επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα σχολεία που επλήγησαν στη Βαγδάτη και στη Βασόρα.

Αγανάκτηση των Αράβων, ένταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των αραβικών κυβερνήσεων είχε, χθες, στο Κάιρο ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "κανένα πρόβλημα του ιρακινού λαού δε λύθηκε με τις επιδρομές, οι οποίες αντίθετα αύξησαν τη δημοτικότητα του Σαντάμ". Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του 52μελούς Αραβικού Συνδέσμου για το θέμα των επιδρομών. Πάντως, ο Μεγκίντ δε δίστασε να εκφράσει τη διάθεση που κυριαρχεί στον αραβικό κόσμο για παραίτηση του επικεφαλής της UNSCOM και ανασύσταση της Επιτροπής χαρακτηρίζοντας τον Μπάτλερ "αποτυχημένο" που "εργάζεται μόνο για τον εαυτό του".

Ανάλογες κατηγορίες και σχόλια αναμένεται να γίνουν σε βάρος του Μπάτλερ, ο οποίος διατείνεται ότι έχει αποδείξεις για την έκθεσή του αρνούμενος κατηγορηματικά να παραιτηθεί, και κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που άρχισε χθες το απόγευμα. Γαλλία, Ρωσία και Κίνα επιμένουν στην αντικατάσταση του Μπάτλερ και στην αλλαγή της δομής της επιτροπής ελέγχου ενώ το Παρίσι επιμένει στην άμεση άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο. Οπως σχολίαζαν, πάντως, χθες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, το κυριότερο μέλημα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να αποκατασταθεί η θρυμματισμένη ενότητά του, με την κατάληξη ενός κοινού κειμένου ανακοίνωσης.

ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Παραπέμπεται στη Γερουσία

Η καθαίρεση προϋποθέτει μια πλειοψηφία δύο τρίτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από ένα διήμερο αψιμαχιών και υψηλών κορόνων, τελικά η Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμπει για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Γουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον, σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης. Το αποτέλεσμα έγινε γνωστό σχεδόν ταυτοχρόνως με το τελευταίο κύμα αεροπορικών επιθέσεων και βομβαρδισμών κατά του Ιράκ.

Μετά από τρεισήμισι ώρες που διάρκεσε η ψηφοφορία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τα δύο από τα τέσσερα άρθρα - σκέλη του κατηγορητηρίου που είχε συντάξει η Δικαστική Επιτροπή του Κογκρέσου. Τα δύο άρθρα που υπερψηφίστηκαν είναι η ψευδορκία ενώπιον Ανωτάτου Δικαστηρίου (εγκρίθηκε με 228 έναντι 206) και η παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, όσον αφορά την υπόθεση της Πόλα Τζόουνς (με 221 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά). Τα δύο άρθρα που αφορούν στην ψευδορκία στην υπόθεση Πόλα Τζόουνς, όπως και στην κατάχρηση εξουσίας απορρίφθηκαν. Το θέμα παραπέμπεται πλέον στη Γερουσία, όπου ξεκίνησε αυθημερόν η επίσημη διαδικασία για την παραπομπή του Κλίντον με το αίτημα της καθαίρεσης - από το Σάββατο, που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τρεντ Λοτ.Φυσικά η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις "η Γερουσία οργανωθεί για να εξετάσει τη διαδικασία καθαίρεσης. Τότε, πριν καταλήξουμε στην απόφαση πρέπει να εξεταστούν προσφυγές και να γίνουν και άλλες κινήσεις", δήλωσε ο Λοτ.

Το αδιέξοδο της Γερουσίας

Θεωρείται απίθανο βέβαια, αλλά και πρακτικά αδύνατο να μπορέσει ποτέ η σημερινή ή ακόμα και η επόμενη σύνθεση της Γερουσίας να προχωρήσει στη διαδικασία και να αποφασίσει για την καθαίρεση του Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή που είχε ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά το ατέρμονο της υπόθεσης δεν εμπόδισε τους ρεπουμπλικανούς να προχωρήσουν όσο μπορούσαν. Εξάλλου, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοέμβρη - όπου έγινε η ανανέωση των μισών μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας - ώστε να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες 12 έδρες που τους υπολείπονται, αφού τώρα όπως και πριν κατείχαν μόλις τις 55 σε σύνολο 100 εδρών, ενώ για την καθαίρεση χρειάζονται τα δύο τρία, δηλαδή 67 ψήφους. Ωστόσο, το "αρνητικό" για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις, δεν επιτρέπουν πλέον καμία προσδοκία, αφού και οι δύο "παρατάξεις" δείχνουν πολωμένες.

Συνεπώς, τώρα θα "παιχτεί" το τελευταίο έργο του δράματος των "ισορροπιών" που μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ σε όλη την υφήλιο εδώ και μήνες. Ηδη διατυπώθηκε, διά στόματος δύο "δημογερόντων", στις σελίδες των χτεσινών "Νιου Γιορκ Τάιμς" - των δύο πρώην Προέδρων, του δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ και του ρεπουμπλικάνου Τζέραλντ Φορντ - μία εναλλακτική πρόταση που εξ αρχής μπορούσε να λύσει το "γόρδιο δεσμό". Μία μομφή από τη Γερουσία που θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Κλίντον να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι την εξάντληση της θητείας του και θα είναι το πρώτο βήμα προς την επούλωση ενός "δυσάρεστου και βαθέος" εθνικού τραύματος... σύμφωνα με τους πρώην Προέδρους. Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους, το Σύνταγμα επιτρέπει στη Γερουσία να δικάσει τον Κλίντον και στη συνέχεια να ψηφίσει υπέρ μιας μομφής εναντίον του ή να προχωρήσει σε μομφή εναντίον του χωρίς να διεξαγάγει δίκη. Η ιστορία λέει, παρατηρούν οι δύο πρώην πρόεδροι, ότι η Γερουσία έχει την ευελιξία μέσα από τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της να "θέσει τέρμα σ' αυτή την εθνική δοκιμασία", χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι ή να ζημιωθεί περαιτέρω ο θεσμός της προεδρίας.

Δεν παύουν οι αντιδράσεις μαζικών οργανώσεων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών οργανώσεων, φορέων, κ.ά. για την αμερικανική και αγγλική επίθεση στο Ιράκ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων και Ριζούπολης "εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη βάρβαρη επίθεση των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών ενάντια στον ιρακινό λαό".

Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης σημειώνει ότι "το πρόσχημα της άρνησης των Ιρακινών να επιτρέψουν τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές στους "επιθεωρητές" του ΟΗΕ προσβάλλει τη νοημοσύνη των λαών, που γνωρίζουν πως πίσω από τις υποκριτικές κορόνες των ιμπεριαλιστών κρύβεται η επιδίωξή τους να τρομοκρατήσουν τους λαούς και να επιβάλουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη".Η Πανηλειακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη αναφέρει ότι "ο νέος πόλεμος στον Περσικό είναι ο πιο βρώμικος που γνώρισε ο κόσμος... Είναι το αποκρουστικό πρόσωπο της "νέας τάξης" που δεν έχει πλέον ανάγκη ούτε προσχήματα ούτε προβοκάτσιες".

Το ΔΣ του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει τις "γκανγκστερικές επιθέσεις των Αγγλοαμερικανών", αλλά και "τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης".

Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας - Νεανική Δράση για την Ειρήνη ανέλαβε την πρωτοβουλία σε σύσκεψη φορέων να πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη (22/12) και ώρα 7 το απόγευμα "ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας". "Μπροστά στη νέα πρόκληση των ιμπεριαλιστών", σημειώνει, "δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να σιωπούν".

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής,Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών καταδικάζουν τη νέα επέμβαση, που "έρχεται σε κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής Διεθνούς Δικαίου".

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,ομόφωνα μετά από σύνοδό της, αποφάσισε "να καταγγείλει τη νέα γκανγκστερική, ληστρική επίθεση των ΗΠΑ και της Αγγλίας ενάντια στο λαό του Ιράκ".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Λάρισας σημειώνει ότι "πίσω από την εγκληματική δράση των φονιάδων των λαών δε βρίσκεται κανένα Διεθνές Δίκαιο αλλά ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών".

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο σχολιάζει σε επιστολή του ότι "όταν ο κυνισμός των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους ανταμώνει με την πολιτική υποκρισία των αυτοδιαφημιζόμενων "αριστερών" και "σοσιαλιστικών" ηγεσιών των χωρών της Δύσης, το αποτέλεσμα είναι πόνος και αίμα για τους λαούς".

Το Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου καταδικάζει την επίθεση, αναφέροντας ότι "το τέρας του ιμπεριαλισμού είναι ακόρεστο σε πτώματα και αίμα".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ν. Θεσσαλονίκης "καταδικάζει την επίθεση και καλεί την κυβέρνηση να απόσχει από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες".

Ο Δήμος Περάματος "καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση", τονίζοντας ότι "τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της τυχοδιωκτικής επέμβασης στο Ιράκ".

Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση",με δελτίο Τύπου της, "καταδικάζει τους νέους γκανγκστερισμούς των ΗΠΑ και Βρετανίας".

Μετά από πρόταση του επικεφαλής της "Προοδευτικής Συνεργασίας" και πρώην δημάρχου Ασπροπύργου, Κώστα Παπαπολυχρονίου,το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης των ΝΑΤΟ-Αμερικάνων ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δημοκρατικών Φορέων της Περιοχής Αχαρνών - Βάθης - Πλατείας Βικτωρίας και Πλατείας Αττικής με ψήφισμά της αναφέρει ότι "θεωρούμε εθνική και πανανθρώπινη υποχρέωσή μας να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την κτηνώδικη επιχείρηση".

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αγίας Βαρβάρας καταγγέλλει την "ωμή και αδικαιολόγητη επέμβαση".

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, που "είναι επίδειξη ισχύος μιας χώρας που κανείς δεν έθεσε στην ηγεσία της υφηλίου".

  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ αναφέρει ότι η "γκανγκστερική επίθεση ΗΠΑ - Αγγλίας κατά του Ιράκ επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο ένας και μοναδικός εχθρός των λαών όλων των χωρών".

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Κυκλάδων του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "στην προσπάθειά τους οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές να κάνουν επίδειξη δύναμης δε δίστασαν να βομβαρδίσουν τον άμαχο λαό του Ιράκ".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εξοργιστική η στρατιωτική επίθεση

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (World Peace Council) με ανακοίνωσή του (18/12) "καταδικάζει τα πολυάριθμα βάρβαρα στρατιωτικά χτυπήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ, που αποτελούν ανοιχτή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Καταστατικής Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών". Και σημειώνει πως "η στρατιωτική επίθεση, στην οποία βρετανικές δυνάμεις επίσης έλαβαν μέρος, ήταν μια μονομερής δράση, τη στιγμή κατά την οποία διαβουλεύσεις, όσον αφορά το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση του Ιράκ, συνεχίζονταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ". Τέτοιες ενέργειες "χειροτερεύουν μόνον την οδύνη των Ιρακινών πολιτών, οι οποίοι ήδη υφίστανται μια άγρια δικτατορία και αντιμετωπίζουν επί μακρόν ένα εμπάργκο".

"Η ιρακινή κυβέρνηση", συνεχίζει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, "δε συνεργάστηκε πλήρως με τις επιθεωρήσεις της UNSCOM, όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής. Θα πρέπει να υποστεί την κριτική βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, αυτό δε δικαιολογεί τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, που ήρθε μετά την αναφορά της UNSCOM για μόλις τρία, ήσσονος σημασίας, επεισόδια στις επιθεωρήσεις. Η απόφαση 1154 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωνε ότι ουδεμία χώρα δύναται να αναλαμβάνει δράση ως προς στρατιωτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράκ δίχως απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ είναι τουλάχιστον εξοργιστική, καθώς αγνοεί τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και αγνοεί τον ίδιο τον ΟΗΕ".

"Είναι επίσης θλιβερό - προσθέτει η ανακοίνωση - το ότι, όπως η κυβέρνηση Κλίντον ανοιχτά δηλώνει, ο στόχος της στρατιωτικής δράσης είναι να ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ. Είναι αμφίβολο ότι μια τέτοια στρατιωτική δράση θα επιλύσει οποιοδήποτε από τα προβλήματα του Ιράκ και της όλης περιοχής. Δεν έχει ουδεμία δικαιολογία ή οτιδήποτε τέτοιο".

"Για ακόμη μια φορά", καταλήγει η ανακοίνωση, "ενώνουμε τη φωνή μας με τη σθεναρή κριτική και καταδίκη από την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον αυτής της στρατιωτικής επίθεσης, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να αναλάβουν κάθε μορφής πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να υποστηρίζονται οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

Οργή λαού

Η οργή, αγανάκτηση και αποστροφή ήταν τα κύρια συναισθήματα που προκάλεσαν, οι αμερικανο - βρετανικοί "χωρίς αιδώ" βομβαρδισμοί, σε όλη την ανθρωπότητα και που βρήκαν διέξοδο στα μαζικά συλλαλητήρια που έγιναν το Σαββατοκύριακο σε όλο τον πλανήτη.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλες τις αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν με έντονο τρόπο την καταδίκη τους κατά των ιμπεριαλιστικών αυτών επιθέσεων που στόχο είχαν το λαό του Ιράκ. Στο Κάιρο,στη Δαμασκός,σε πολλές πόλεις στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεών τους και διαδήλωσαν κατά των βομβαρδισμών και των αμερικανο - βρετανικών επιθετικών ενεργειών, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που διαδηλωτές είχαν αψιμαχίες με την αστυνομία. Στη Χεβρώνα έγιναν και τα σοβαρότερα επεισόδια, όπου οι αρχές ανέφεραν και πολλούς τραυματισμούς.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, με χιλιάδες να κατακλύζουν τα κέντρα του Σαν Φρανσίσκο,της Νέας Υόρκης αλλά και της Ουάσιγκτον έξω από το Λευκό Οίκο, "παρενοχλώντας" τον Πρόεδρο την ώρα της "περίσκεψης" και αναμονής του για να ακούσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα τον παρέπεμπε τελικά... Αίτημα όλων των συγκεντρωμένων να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις, αλλά και να σταματήσει το ληστρικό εμπάργκο που "δολοφονεί" τον ιρακινό λαό.

Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν και στον Καναδά και στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη. Η Γηραιά Αλβιόνα είχε την τιμητική της. Οι Βρετανοί εναντιώθηκαν και καταδίκασαν την απόφαση της χώρα τους να είναι ο αρωγός και το δεκανίκι των ΗΠΑ σε αυτές τις αναίτιες και γκαγκστερικές επιθέσεις και απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη να πραγματοποιείται το απόγευμα της Κυριακής στο Αμστερνταμ, όπου πάνω από 5.000 Ολλανδοί αλλά και ιρακινοί πρόσφυγες συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το αμερικανικό προξενείο και έγιναν και αρκετές συλλήψεις.

Από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αμερικανοβρετανική επίθεση που οργανώθηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ