ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αστυνομική προστασία στην παρανομία

Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ "Καταναλωτής" από την παρέμβαση της Αστυνομίας σε βάρος τους, την ώρα που ο νέος ιδιοκτήτης παρανομεί απροκάλυπτα

Απτόητοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "Καταναλωτής",διεκδικώντας τις θέσεις εργασίας τους, κόντρα σε απειλές και υποσχέσεις που δέχονται από τους υπεύθυνους των καταστημάτων που αγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Γαληνό και λειτουργούν υπό τη διεύθυνσή του.

Τους εργαζόμενους δεν κατάφερε να σπάσει ούτε η απρόκλητη παρέμβαση της Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο - συγκεκριμένα, του ΙΔ Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων - που συνέλαβε και κράτησε ως αργά το μεσημέρι στο τμήμα, τον Γ. Πέρρο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επειδή υπήρχε η πιθανότητα να κατατεθεί μήνυση εναντίον του!

Να σημειωθεί ότι, τόσο κατά τη διάρκεια μεταφοράς του συνδικαλιστή στο τμήμα, όσο και έξω απ' αυτό που είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι, οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν με βίαιο τρόπο, σπρώχνοντας και επιδεικνύοντας τα κλομπ τους! Το "αδίκημα" των εργαζομένων και του συνδικαλιστή ήταν ότι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κατάστημα Αμπελοκήπων, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την κατάστασή τους στους καταναλωτές.

Ο συνδικαλιστής αφέθηκε τελικά ελεύθερος αργά το μεσημέρι, αφού δεν κατατέθηκε μήνυση εναντίον του. Παρέμβαση έκανε αμέσως ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ενώ επιτόπου έσπευσε και ο Τ. Γόντικας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν και πάλι έξω από το κατάστημα, όπως εξάλλου και αστυνομικοί, οι οποίοι ρωτούσαν να μάθουν αν βρίσκεται μαζί τους ο Γ. Πέρρος! Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ήδη χτες οι εργαζόμενοι έκαναν καταγγελίες για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων του Σεπτέμβρη, αλλά και μη πληρωμή της διαθεσιμότητας, στην οποία έχουν τεθεί από τον "Καταναλωτή". Καταγγελία, επίσης, έκαναν και για το γεγονός ότι αρκετά από τα καταστήματα του Γαληνού λειτουργούν χωρίς άδεια και καταστάσεις προσωπικού.

Η παρέμβαση της Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο, αλλά και η στάση που κρατάνε οι αρμόδιοι, έχουν εξοργίσει τους εργαζόμενους, που καταγγέλλουν ότι, ενώ σε βάρος τους συμβαίνουν όλα αυτά, οι παρανομίες της επιχείρησης μένουν στο απυρόβλητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει κάνει τίποτα για την κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ κανείς από τους αρμοδίους δεν είπε κουβέντα για το σπάσιμο του λουκέτου και τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος των Αμπελοκήπων, την επόμενη μέρα από το σφράγισμά του από το Δήμο Αθηναίων, επειδή δε διέθετε άδεια και κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στρώνουν χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σήμερα, έξω από τον Οίκο Ναύτου, με φασολάδα και ελιές, οι άνεργοι ναυτεργάτες σαρκάζουν και καταδικάζουν μια πολιτική που τους καταδικάζει στην ομαδική και μακρά ανεργία. Θαύμα ...στο ΓΕΝΕ, ...λιγότεροι οι άνεργοι!

Με ...φασολάδα και ελιές, "στρώνουν" σήμερα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους οι άνεργοι ναυτεργάτες. Τα καζάνια θα στηθούν στις 11 το πρωί έξω από τον Οίκο Ναύτου στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Με αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών με την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,σαρκάζουν την κυβερνητική πολιτική, της οποίας το αντιναυτεργατικό μένος φτάνει στο σημείο να στερεί από τους άνεργους ακόμα και αυτό το πενιχρό έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων. Μιλάμε για ένα ποσό των ...45 χιλ. δραχμών (!) για τους έγγαμους και 30 χιλ. δραχμών (!) για τους άγαμους, που, για την καταβολή του, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά είναι τουλάχιστον εξωφρενικά!

Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, διενεργώντας ελέγχους στα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και δίνοντας καθημερινά το αγωνιστικό της "παρών" στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,από την οποία απαιτεί την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς και την ανάκληση όλων των αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης.

Οι άνεργοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, τη ριζική αναδιοργάνωση του αναξιόπιστου ΓΕΝΕ,το οποίο αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αναξιοπιστίας του ΓΕΝΕ είναι και το γεγονός ότι τα στοιχεία του εμφανίζουν μείωση της ανεργίας το 1998 σε σχέση με το 1997, δηλαδή την περίοδο που, με τα μέτρα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι ναυτεργάτες διώκονται μαζικά από τα ποντοπόρα πλοία! Αυτό το θαύμα οφείλεται και στο εξοντωτικό μέτρο του υπουργείου, που προβλέπει αφαίρεση των φυλλαδίων στους ανέργους μακράς διάρκειας.

Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα Νοέμβρη εμφανίζονταν 2.425, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα 2.626.Αυτό, όταν μόνο οι άνεργοι πρακτικοί μηχανικοί, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΜΕΝ, αγγίζουν τους 2.000!

Σύμφωνα και με αυτά τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, τη δραματική πρωτιά στους καταλόγους της ανεργίας, κατέχουν οι τρίτοι μηχανικοί που έφτασαν τους 392.Στη δεύτερη θέση εκτινάχτηκαν αυτό το μήνα οι θαλαμηπόλοι με 360 εγγεγραμμένους, από 273 που ήταν τον περασμένο μήνα Οκτώβρη. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ασυρματιστές με 343 εγγεγραμμένους ανέργους, από 324 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν οι ναύτες με 275 εγγεγραμμένους, οι μάγειροι με 242 και οι ηλεκτρολόγοι με 134 και οι καθαριστές(κατώτερο πλήρωμα μηχανής) με 105.

Να σημειωθεί ότι το πενιχρό επίδομα ανεργίας δόθηκε μόλις στο ...ένα όγδοο των εγγεγραμμένων, αφού, από τους 2.425, το πήραν οι 321!

Απομονώνει νησιά η εφοπλιστική ασυδοσία

Η πρακτική διάφορων εφοπλιστών να αραιώνουν ή ακόμα και να σταματούν τελείως δρομολόγια πλοίων, έχει αποτέλεσμα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου για άλλον ένα χειμώνα να αποκόπτονται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, δυο βουλευτές του ΚΚΕ ο Στρ. Κόρακας και ο Ν. Γκατζής.

Οι δυο βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το νησί Θηρασιά,στο οποίο το καράβι της γραμμής προσέγγιζε μια φορά τη βδομάδα και έτσι εξασφαλιζόταν η σύνδεση με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, αλλά και τον Πειραιά. "Ωστόσο - σημειώνεται - ο εφοπλιστής Αγαπητός,παρόλο που η άδεια σκοπιμότητας που έχει πάρει του επιβάλλει να εξυπηρετείται και η Θηρασιά, σταμάτησε την προσέγγιση του νησιού, εδώ και λίγες βδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι το νησί και οι κάτοικοί του να μένουν απομονωμένοι, ενώ η κυβέρνηση παραμένει απαθής μπροστά στην εφοπλιστική ασυδοσία".

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η τακτική προσέγγιση πλοίου στο νησί Θηρασιά;

Ελεύθερη η μετακίνηση μεταναστών

Ελεύθερη είναι η έξοδος και η είσοδος στη χώρα των οικονομικών μεταναστών που κατέχουν λευκή κάρτα ή σχετικές βεβαιώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,με αφορμή τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί καθώς πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι επιδιώκουν να βγουν από την Ελλάδα λόγω των γιορτών.

Συγκεκριμένα, η Γραμματεία Οικονομικών Μεταναστών του ΕΚΑ, τονίζει ότι "Επιτρέπεται, με βάση την 33972/11-11-98 απόφαση του υπουργείου Εργασίας και το υπ' αριθμ. Γ33974/12-11-98 έγγραφό του, η έξοδος και η επιστροφή των οικονομικών μεταναστών που κατέχουν λευκές κάρτες ή βεβαιώσεις Α και Β ή βεβαιώσεις πράσινης κάρτας των οποίων η ισχύς, σύμφωνα με τις πιο πάνω αποφάσεις, έχει παραταθεί μέχρι τις 30-4-99".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας "καλεί τις αρμόδιες αρχές, τηρώντας το σχετικό νόμο, να μη δημιουργούν προβλήματα στις διασυνοριακές αυτές μετακινήσεις των οικονομικών μεταναστών".

ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Στον "αέρα" οι εργαζόμενοι

Την ανησυχία του για το μέλλον των 140 εργαζομένων στο "Ξενία" Λαγονησίου,μετά την εκμίσθωσή του από ιδιώτη, εκφράζει, με επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο "Ξενία" Λαγονησίου και ζητά απ' τους υπουργούς να παρέμβουν και να λήξει το θέμα θετικά.

Συγκεκριμένα, στις 17 Δεκέμβρη, έληξε ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης του ξενοδοχείου, στην προκήρυξη του οποίου δεν υπήρχε όρος για την απασχόληση όλων των εργαζομένων, παρά μόνο για 11, που εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Στο διαγωνισμό υπήρξαν τρεις προσφορές, απ' τις οποίες η προσφορά του Ν. Δασκαλαντωνάκη απορρίφθηκε ως ελλιπής. Οι δυο άλλες προσφορές έχουν κατατεθεί από τον Μαναντωνάκη και τον Κ. Μήτση.Τις επόμενες μέρες, αναμένεται η υπουργός Ανάπτυξης να καταλήξει στην κατακύρωση ή μη του διαγωνισμού.

Το Σωματείο, στην επιστολή του, επισημαίνει πως σε συναντήσεις που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Κυριακίδη,του υπογράμμισε το πρόβλημα και ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων.

"Για τους εργαζόμενους - σημειώνει το σωματείο - η ανησυχία για το μέλλον της απασχόλησής τους είναι μεγάλη, όσο δεν προχωρεί με έμπρακτο τρόπο η διασφάλιση της απασχόλησης". Ενόψει της κατακύρωσης ή μη τις επόμενες μέρες του διαγωνισμού, ζητά συνάντηση με τους υπουργούς για το θέμα αυτό.

Διόρθωση

Ο δαίμων του τυπογραφείου αυτή τη φορά το παράκανε. Στο "Ρ" του περασμένου Σαββάτου και στο δημοσίευμα με τίτλο: "Αγωνιστικό "παρών" χτες στο ΓΕΝΕ", άλλαξε ένα "Ν" με ένα "Μ" και παρουσίασε την ΠΕΝΕΝ, την Ενωση Ναυτών δηλαδή, ως ΠΕΜΕΝ (Ενωση Μηχανικών). Ετσι, δεν είναι, βέβαια, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αλλά ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αν. Νταλακογιώργος, που βρίσκεται πίσω ακόμα και από τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά, ο οποίος έστω φραστικά καταδικάζει τα αντιναυτεργατικά μέτρα. Επίσης η ανακοίνωση της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) και όχι της ΠΕΜΕΝ είναι που καταγγέλθηκε από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας ως "διασπαστική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ