ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΡ
Αυστηρή σύσταση για "προεκλογικές" παραβάσεις

Δεν τηρήθηκαν οι αρχές της αντικειμενικότητας και της ισότητας κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο

Σε "καταφανή παράβαση" των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και της αντίστοιχης οδηγίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προέβη ένας μεγάλος αριθμός ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής εμβέλειας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Τη διαπίστωση αυτή έκανε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο, μάλιστα, για το λόγο αυτό, απευθύνει, με επιστολή - σύσταση προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τους προειδοποιεί ότι κάθε μελλοντική παράβαση διατάξεων που αφορούν την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και των οδηγιών του ΕΣΡ, σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων, θα αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα. Θα συνεπάγεται, όπως τονίζεται, αυτομάτως την "κίνηση της κυρωτικής διαδικασίας", με στόχο την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων εναντίον κάθε παραβάτη.

Και με την εκτίμηση και "σύσταση" του ΕΣΡ γίνεται φανερό ότι δεν αντιμετωπίστηκαν ισότιμα οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί τους την προεκλογική περίοδο, όπως άλλωστε είχε καταγγελθεί από πολλές πλευρές. Δεν τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου - όπως υπογραμμίζεται και στην επιστολή του ΕΣΡ - η κείμενη νομοθεσία και η οδηγία του ΕΣΡ, σχετικά με την τήρηση των γενικών αρχών της αντικειμενικότητας, της ισότητας, του πλουραλισμού και της αμεροληψίας ως προς την παρουσίαση των υποψηφίων και των συνδυασμών τους, τόσο κατά την παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων, όσο και στη διάρκεια της παρουσίασης των ενημερωτικών εκπομπών.

Το ΕΣΡ, όπως είναι γνωστό, είχε ζητήσει από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, να αποστείλουν στοιχεία που θα αφορούσαν την καταγραφή της παρουσίασης των υποψηφίων και των συνδυασμών τους. Σύμφωνα και με τη χτεσινή επιστολή του ΕΣΡ, πολλοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΕΣΡ. Αθέτησαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, την υποχρέωση καταγραφής και καταμέτρησης σε ημερήσια βάση, της συχνότητας και του συνολικού χρόνου εμφάνισης, παρουσίασης και μνείας σε ενημερωτική εκπομπή των υποψηφίων και των συνδυασμών τους. Το ΕΣΡ γνωστοποιεί προς τους σταθμούς, που δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτή την υποχρέωση, ότι η "παράλειψη" αυτή θα ληφθεί αρνητικά υπόψη κατά την "επερχόμενη διαδικασία αδειοδότησης".

  • Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών στις συναντήσεις που είχαν με το ΕΣΡ για τις συνεχείς παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου, δεσμεύτηκαν να εναρμονιστούν με τους νόμους. Το ΕΣΡ αποδέχτηκε τη δέσμευσή τους, ενώ, σε επιστολή του προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται για τις "περαιτέρω ενέργειές του σε περιπτώσεις παραβιάσεων από τούδε και στο εξής".
Εκπλήξεις "Εναλλάξ"

Πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις είναι σήμερα το τηλεπεριοδικό του "902" "Εναλλάξ", που θα μεταδοθεί στις 19.00. Η εκπομπή φιλοξενεί τον Θανάση Παπαρήγα,ο οποίος θα μας μιλήσει για την ιστορική πραγματικότητα κάποιων μεγάλων "μύθων". Αμέσως μετά, ένα επίκαιρο θέμα που αφορά τις χριστουγεννιάτικες μέρες. Μία έρευνα για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, καθώς και σπιτικές συνταγές, από κυρίες με γούστο. Στο θεατρικό μέρος του "περιοδικού", θα μεταδοθούν αποσπάσματα, από τη θεατρική παράσταση "Projekt RAF",που παρουσιάζεται στο θέατρο "Εντροπία", σε σκηνοθεσία Μ. Μαστραντώνη. Μουσική συντροφιά θα μας κρατήσουν οι "Εναπομείναντες",ενώ η συγγραφέας Ζωή Βαλάση θα μας μιλήσει για το βιβλίο της. Τέλος, το "μικρόφωνο" θα πάρουν οι φοιτητές των ΤΕΦΕΑ, που θα αναφερθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Ναστάζια Κίνσκι στην ταινία του Ρομάν Πολάνσκι "Τες, γλυκιά μου ξαδέλφη" (ΕΤ-3 21.00)

Αδιέξοδοι έρωτες

Μια εξαιρετική, ανορθόδοξη ταινία, μας προσφέρει το αιρετικό παιδί της Γερμανίας, το παιδί που χάθηκε τόσο πρόωρα, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Πρόκειται για "Το παιχνίδι της τύχης",που θα παρουσιαστεί από την ΕΤ - 3 στις 21.00. Ο σκηνοθέτης με απίστευτη ειλικρίνεια θίγει το θέμα της συναισθηματικής εκμετάλλευσης με μια αμεσότητα που συγκλονίζει το θεατή. Εδώ έχουμε μια ιστορία αγάπης, έναν έρωτα που νιώθει ένας νέος που προέρχεται από τις λαϊκές τάξεις που κάποια στιγμή νομίζει ότι, επιτέλους, η τύχη του χαμογελά. Κερδίζει ένα σημαντικό ποσό σε ένα τυχερό παιχνίδι τύπου Λόττο και την "καρδιά" ενός διανοούμενου μεγαλοαστού. Με τον ίδιο τον Φασμπίντερ στο κεντρικό ρόλο.

Από την ΕΤ - 1 στις 23.30 "Τες, γλυκιά μου ξαδέλφη" του Ρομάν Πολάνσκι.

Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, η Τες, κόρη φτωχού αγρότη, μένει έγκυος από έναν πλούσιο εξάδελφό της. Το παιδί πεθαίνει και η Τες παντρεύεται το γιο ενός πουριτανού πάστορα, ο οποίος θα την εγκαταλείψει, όταν μάθει το παρελθόν της. Αργότερα, η Τες θα παντρευτεί τον ξάδελφό της, που δεν τον αγαπά πια, ενώ η αναπάντεχη επιστροφή του πρώτου συζύγου θα περιπλέξει τη ζωή της.. Με μεγάλη άνεση ο σκηνοθέτης καταγράφει την καθημερινή ζωή της Αγγλων αγροτών, υπογραμμίζει τις κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις, θίγει τις κοινωνικές διακρίσεις της εποχής. Εξαιρετική είναι η ερμηνεία της Ναστάζια Κίνσκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ