ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Φαίνεται δεν κατάλαβε τι σημαίνει "κάτσε καλά Γεράσιμε"
  • Την επιμονή στην εφαρμογή της αντιδραστικής μεταρρύθμισης επανέλαβε χτες ο υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα κάποιες "ρυθμίσεις", που αφορούν μόνο τη Β' Λυκείου και μόνο για φέτος
  • Αμεση η απάντηση των μαθητών που συνεχίζουν δυναμικά για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • ΟΛΜΕ: Κακότεχνος ελιγμός

Στο κενό πέφτουν οι "ρυθμίσεις" στις οποίες εξαναγκάστηκε χτες ο υπουργός Παιδείας, με στόχο την εκτόνωση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των μαθητών οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα απαιτώντας την κατάργηση των νόμων της "μεταρρύθμισης" και την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου για όλους, αιτήματα που συσπειρώνουν ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και της κοινωνίας, ο Γερ. Αρσένης επιχείρησε χτες να δείξει ότι "κάνει ένα βήμα" προς τους μαθητές. Ανακοίνωσε κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες όμως δεν θίγουν σε τίποτα την βαθιά ταξική ουσία της "μεταρρύθμισης". Αντίθετα, όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενισχύονται "τα θεμέλιά" της. Πίσω από τις φαινομενικές υποχωρήσεις του υπουργείου Παιδείας διαφάνηκε για μια ακόμα φορά η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο υπουργός δήλωνε χαρακτηριστικά ότι αυτά που ανακοίνωσε χτες είναι τελική θέση του υπουργείου ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για διάλογο...

Ο υπουργός Παιδείας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια να διασπάσει το μαθητικό κίνημα "προσφέροντας" μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τους μαθητές της Β' Λυκείου, να δωροδοκήσει τους καθηγητές με "επιμόρφωση" ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να μιλήσει για τους "υποκινητές", για "πλύση εγκεφάλου" που έχουν υποστεί οι μαθητές και για "ψυχολογικό κλονισμό" τους, επιμένοντας ότι αιτία για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας είναι η περιβόητη "παραπληροφόρηση".

Ομως, άμεση ήταν η απάντηση των μαθητών. Ενώ το πρωί είχε σημειωθεί ένα μπαράζ αποκλεισμών δρόμων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, αμέσως μετά την περιβόητη συνέντευξη, οι μαθητές προχώρησαν και σε νέους αποκλεισμούς. Στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων και σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Ο κ. Αρσένης φαίνεται ότι εδώ και δύο μήνες δεν κατάλαβε καλά τι εννοούμε όταν του λέμε "κάτσε καλά Γεράσιμε"". Από την πλευρά του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας δίνει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Στην Αθήνα

Ενδεικτικό της συντονισμένης δράσης τους και της ωριμότητας που διακρίνει τους αγώνες τους, είναι ότι οι μαθητές αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γερ. Αρσένη, προχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε νέα "μπλόκα" κλείνοντας συμβολικά δρόμους στις εξής περιοχές:

  • Στη Φιλαδέλφεια,τις οδούς Δεκελείας και Φωκών.
  • Στους Αμπελόκηπους την Ιπποκράτους και τη Φαναριωτών.
  • Στην Ανω Κυψέλη,τη Βελβενδούς.
  • Στην Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη,τη Βουλιαγμένης.

Επίσης χτες το πρωί μαθητικά "μπλόκα" στήθηκαν στις εξής περιοχές:

Στη Ν. Σμύρνη,στην Ελ. Βενιζέλου.Στο Παλ. Φάληρο,σε Ποσειδώνος και Ελευθερίας.Στην Καλλιθέα,σε Σιβιτανίδου και Δαβάκη.Στο Αιγάλεω,στη Θηβών και στην Ιερά Οδό.Στη Φιλαδέλφεια,στην εθνική οδό στο ύψος της Ρενό. Στη Βούλα και στη Γλυφάδα,την παραλιακή λεωφόρο.Στο Μπραχάμι και στον Αλιμο,την Αγ. Δημητρίου.Στο Βύρωνα και στην Καισαριανή,τη Φορμίωνος και την Εθν. Αντιστάσεως.Στους Αμπελόκηπους,την Πανόρμου - Λαρίσης.

Επίσης, στο Χαϊδάρι,οι μαθητές πραγματοποίησαν συναυλία στο Παλατάκι και μοίρασαν στους οδηγούς γλυκά, καραμέλες και την ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Στη Λάρισα

Στον κόμβο της οδού Λάρισας - Βόλου,εκεί όπου είχαν στηθεί και τα "μπλόκα" των αγροτών, πήγαν χτες μαθητές της Λάρισας για ν'αποκλείσουν την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης,για ν'ανοίξουν τους δρόμους για μια παιδεία της ουσιαστικής γνώσης και μόρφωσης. Μαζί τους, ως υπόμνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων, ήρθε κι ένα τρακτέρ που στήθηκε δίπλα στα θρανία που τοποθετήθηκαν στο δρόμο. Σύμβολο της μαχόμενης αγροτιάς το τρακτέρ, σύμβολο ελπίδας το θρανίο για τους μαθητές, αναδεικνύουν την ανάγκη του κοινού αγώνα.

Οι μαθητές, επί δυο ώρες, κράτησαν κλειστή την εθνική οδό, ανάβοντας φωτιές και φωνάζοντας, συνεχώς, συνθήματα. Δεν ήταν τόσοι πολλοί όσοι στις προηγούμενες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, αλλά ήταν εκεί οι πιο συνειδητοποιημένοι και οι πιο μαχητικοί.

Στην συγκέντρωση των μαθητών χαιρέτισε ο Γ. Παττάκης,μέλος της ΠΑΣΕ των αγροτών, εκφράζοντας την υπερηφάνεια του αγροτικού κόσμου για την αγωνιστική ζωντάνια της μαθητικής νεολαίας κι υποσχόμενος ότι στους αγώνες της αγροτιάς που συνεχίζονται και κλιμακώνονται, ένα από τα αιτήματα θα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για την οποία παλεύουν οι μαθητές.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης χτες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των μαθητών επισήμαναν ότι ο νέος χρόνος θα τους βρει όλους μαζί ενωμένους στο δρόμο του αγώνα για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: "Εντρομη η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει τους αγώνες μας αλλά δεν το πετυχαίνει. Ο κ. Αρσένης φαίνεται ότι εδώ και δύο μήνες δεν κατάλαβε καλά τι εννοούμε όταν του λέμε "κάτσε καλά Γεράσιμε". Το μόνο που έκανε, ήταν ν' αλλάξει το κοστούμι και τη γραβάτα του. Εμείς απαιτούμε την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ανανεώνουμε το ραντεβού για τις 15 Γενάρη, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης".

Χτες το πρωϊ, εκατοντάδες μαθητές έκλεισαν κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης (την Παπαναστασίου στου Χαριλάου, την Τσιμισκή στο ύψος της Αγίας Σοφίας, την Κλεάνθους στην Τούμπα, το δρόμο προς το αεροδρόμιο στο ύψος του ΒΙΑΜΥΛ, και κεντρικούς δρόμους του Ελευθέριου - Κορδελιού).

Στη Θράκη

Οι μαθητές του Εβρου απέκλεισαν για τρεις ώρες την εθνική Αλεξανδρούπολης - Θεσσαλονίκης,ψάλλοντας τα μαθητικά κάλαντα, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Την εθνική Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης έκλεισαν για δυο ώρες εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Κομοτηνής.

Στην Καβάλα

Στην Καβάλα οι μαθητές που έχουν προγραμματίσει εξόρμηση ενημέρωσης την παραμονή των Χριστουγέννων, απέκλεισαν χτες το πρωί την Εγνατία Οδό, εναρμονίζοντας την δράση τους με τους μαθητές της υπόλοιπης χώρας.

Στη Βέροια

Με ψήφισμά τους τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της Βέροιας καθιστούν το υπουργείο Παιδείας ως μόνο ηθικό αυτουργό των μαθητικών κινητοποιήσεων. Δηλώνουν ξεκάθαρα πως συμπαραστέκονται στον αγώνα των μαθητών και προειδοποιούν πως δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί πάνω τους η λογική του "πόλεμος γίνεται, θα υπάρξουν και θύματα".

Στη Χαλκίδα

Σήμερα στη Χαλκίδα στις 11 π.μ. στη πλατεία Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και θα ακολουθήσει πορεία.

Επιμονή στην αντιδραστική μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, μόνο για φέτος και μόνο για τη Β Λυκείου,ο μέσος όρος της Β Λυκείου θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό του Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, μόνο αν είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το μέσο όρο της Γ Λυκείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 246/98 για την αξιολόγηση των μαθητών, αν ο Γενικός Μέσος Ορος Βαθμολογίας της Β Λυκείου είναι 15 και ο Γενικός Μέσος Ορος Βαθμολογίας Γ Λυκείου είναι 18, τότε ο Βαθμός Απολυτηρίου διαμορφώνεται σε 12,6.

Κατ' εξαίρεση, για το μαθητή της φετινής Β Λυκείου, για την εξαγωγή του βαθμού του Απολυτηρίου θα υπολογιστεί μόνο ο Γενικός Μέσος Ορος της Γ Λυκείου, δηλαδή το 18.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι μόνο για φέτος, "δεν έχει αντίρρηση" οι μαθητές της Β Λυκείου που δεν καταφέρουν να προαχθούν, να ξαναδώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβρη, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει μόνο για φέτος και ότι "ο θεσμός των μετεξεταστέων έχει καταργηθεί και δεν επαναφέρεται".

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπογράφτηκε χτες η Υπουργική Απόφαση για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1999 θα επιμορφωθούν 610 εκπαιδευτικοί και προοδευτικά μέχρι το 2000 να έχουν περάσει τα προγράμματα επιμόρφωσης 1.570 εκπαιδευτικοί με άδεια από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Θυμήθηκε επίσης τη σχολή διαρκούς επιμόρφωσης και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, το οποίο θα χορηγείται από του χρόνου στα πανεπιστήμια με φοίτηση ενός έτους. Επίσης επανέφερε την πρότασή του για συγκρότηση "επιτροπής προσωπικοτήτων", τα ονόματα των οποίων - όπως είπε - θα ανακοινωθούν μέσα στο Γενάρη. Στην ίδια κατεύθυνση, να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε χτες την Απόφαση για πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Επιμένουν στην παραπληροφόρηση

Η ένταση των μαθητικών κινητοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας μένοντας μόνο στις καταλήψεις εμφάνισε εκτόνωσή τους, απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν έχει "πιάσει τόπο" η προπαγάνδα για τις "καλές προθέσεις" που υπηρετεί η "μεταρρύθμιση". Το υπουργείο Παιδείας, μετά την αποτυχία της επιχείρησης συκοφάντησης των μαθητών και εκπαιδευτικών, των προσπαθειών ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, χτες επιδόθηκε σε κινήσεις με στόχο να σπάσουν το μέτωπο μαθητών - εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Παιδείας υποβάθμισε τα ώριμα και συγκεκριμένα αιτήματα των μαθητών, που τους οδηγούν στους δρόμους για τη διεκδίκησή τους, σε... φόβο.

Προκλητικά δήλωσε ότι οι μαθητές έχουν υποστεί "πλύση εγκεφάλου", τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για την προπαγάνδιση της "μεταρρύθμισης", προκειμένου - ανεπιτυχώς - να πείσει τους μαθητές ότι είναι "για το καλό τους". Μάλιστα εκτίμησε ότι οι "υποκινητές" των μαθητικών κινητοποιήσεων, μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται μετά την "ενημέρωση", "πολύ δύσκολα θα βρουν συνομιλητές".

Ο υπουργός μοιράζοντας ευθύνες για τις κινητοποιήσεις σε κάθε κατεύθυνση, για να κρύψει ότι "υποκινητής" είναι η ίδια η αντιεκπαιδευτική πολιτική, μίλησε ακόμα και για περιπτώσεις στελεχών εκπαίδευσης που είχαν την ευθύνη της ενημέρωσης και όμως δε λειτούργησαν σωστά, ενώ έκανε λόγο και για διοικητικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών που δεν επιτέλεσαν το έργο της "ενημέρωσης".

ΟΛΜΕ: Κακότεχνος ελιγμός

Για "κακότεχνο ελιγμό" κάνει λόγο το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφερόμενο στις χτεσινές μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τη Β Λυκείου και τις εξαγγελίες για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τονίζει ότι "προδίδουν, εκτός από αδιαλλαξία, λανθασμένη εκτίμηση της πραγματικότητας, και κυρίως, υποτίμηση των δυνατοτήτων, της έκτασης και του βάθους των κινητοποιήσεων στους χώρους της εκπαίδευσης".

Ειδικότερα τονίζει ότι οι ρυθμίσεις για τη Β Λυκείου "δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ή να αμβλύνουν ούτε στο ελάχιστο το εξουθενωτικό εξεταστικό σύστημα που εγκαθίσταται στο λεγόμενο ενιαίο λύκειο και το οποίο οδηγεί στη μορφωτική οπισθοδρόμηση του "λυκείου για λίγους"".

"Πεποίθησή μας είναι ότι η ενότητα του μαθητικού - σπουδαστικού και εκπαιδευτικού κινήματος, που διαμορφώνεται στους δρόμους των σημερινών αγώνων και αποκτά μια πρωτοφανή κοινωνική απήχηση, θα δώσει την πραγματική διέξοδο, που είναι η κατάργηση, τελικά, των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ως προϋπόθεση για κάθε θετικό εκπαιδευτικό μετασχηματισμό".

Η ΔΕΕ

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών χαρακτηρίζει "φτηνά τερτίπια και αντιπερισπασμό" τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργείου. "Η κυβέρνηση, τονίζει η ΔΕΕ, επιμένει παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του λαού, στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αποκλείοντας έτσι οποιοδήποτε διάλογο. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει την αδιαλλαξία και να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των αγώνων που συμπυκνώνονται στην κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640".

ΚΚΕ
Δε θίγεται στο ελάχιστο το ταξικό περιεχόμενο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

"Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας έδωσε και πάλι ο υπουργός Παιδείας. Αυτό αποδείχνει η εμμονή του ίδιου και της κυβέρνησης ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από το μεγαλειώδες κίνημα της παιδείας και αποκαλύπτοντας τον κρυφό της φόβο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, προχώρησε σε εξαγγελίες μεταβατικού χαρακτήρα, που δε θίγουν στο ελάχιστο το ταξικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Δεν αποσυνδέουν το Λύκειο από το σύστημα επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επιμένουν στο εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα σαν προθαλάμου των ΑΕΙ. Αποθαρρύνουν τους μαθητές από τη συνέχιση των σπουδών τους, θέλοντας να τους στρέψουν μαζικά στη χαμηλή κατάρτιση των ΤΕΕ και ΙΕΚ.

Ο στόχος της κυβέρνησης, να διαμορφωθεί ένα μαζικό "απασχολήσιμο" εργατικό δυναμικό, παραμένει σε ενέργεια. Ο στόχος αυτός βρίσκεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη λαϊκή απαίτηση να έχουν όλοι οι νέοι άνθρωποι ολοκληρώσει τη γενική τους μόρφωση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, πριν από οποιαδήποτε επαγγελματική κατάρτιση και πριν από οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι ώριμο το αίτημα του μαθητικού κινήματος για 12χρονο ενιαίο για όλους δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Η μόνη επιδίωξη του υπουργείου, μέσα από τις προσωρινές κι ανούσιες ρυθμίσεις, είναι να κοροϊδέψει τους γονείς και τους μαθητές, για να πέσει στα μαλακά η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην παιδεία, να διασπαστεί η ενότητα των μαθητών, η συμπαράταξή τους με τους γονείς και εκπαιδευτικούς, να σταματήσει η δυναμική ανάπτυξη του κινήματος παιδείας. Η υποκριτική επίθεση "φιλίας και κατανόησης" των μαθητικών προβλημάτων, που συνδυάζεται με την ποινικοποίηση και την κατασυκοφάντηση των δίκαιων αγώνων τους, θα πέσει στο κενό. Οι αγώνες θα συνεχιστούν".

Η απάντηση του μαθητικού κινήματος θα είναι άμεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

"Είναι φανερό ότι οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας έχουν στριμώξει σοβαρά την κυβέρνηση. Είναι επίσης, φανερό ότι οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στους νόμους της κυβέρνησης", τονίζει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του το ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας. Και συνεχίζει:

"Κάτω από την πίεση του μαθητικού κινήματος, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε κάποιες ρυθμίσεις που δε θίγουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Οι ρυθμίσεις του κ. Αρσένη δε βασίζονται στα αιτήματα του μαθητικού κινήματος. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποκαλύψουν τους φόβους της κυβέρνησης, για τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού μας, για ενιαίο 12χρονο σχολείο, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Παιδείας, προχώρησε σ' αυτές τις ψευτοαλλαγές με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να χτυπήσει και να διασπάσει το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα. Εχει την ψευδαίσθηση ότι οι μαθητές θα πέσουν στη χοντροκομμένη παγίδα που στήνει, έχει την ψεύτικη ελπίδα ότι θα συμβιβαστούν με ένα λύκειο - εξεταστικό κέντρο, με τη διόγκωση της παραπαιδείας, την ψευτοκατάρτιση, το διαρκές άγχος και την ανασφάλεια. Ομως κάνει λάθος!

Η απάντηση του μαθητικού κινήματος θα είναι άμεση. Οι μαθητές θα βροντοφωνάξουν για άλλη μια φορά ότι οι νόμοι της κυβέρνησης δε θα περάσουν. Οι αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ