ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράδοση στο πολυεθνικό κεφάλαιο

Η απόφαση της ΦΙΜΠΑ για άνοιγμα των συνόρων δώρο σε πολυεθνικές και Αμερικανούς

Η απόφαση της FIBA να παραδώσει το μπάσκετ στο πολυεθνικό κεφάλαιο, σημάδεψε τη χρονιά που περνάει. Ανέκαθεν η παγκόσμια ομοσπονδία δεν έβλεπε με καλό μάτι το γεγονός ότι το άθλημα αναπτυσσόταν πρώτιστα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η κατάργηση των συνόρων, με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος σε χώρες που δε διαθέτουν παιδεία κι υποδομή, παρά μόνο πανίσχυρες οικονομικά εταιρίες, δημιούργησε μια νέα κατάσταση, την οποία αδυνατούν να δεχτούν ακόμα κι η Ιταλία με την Ισπανία που τη δεκαετία λειτούργησαν ως αντίβαρο στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα διπλασιάστηκαν, ακριβοπληρωμένοι άσοι αποκτήθηκαν, αλλά ο κόσμος δείχνει να βαρέθηκε. Η απομάκρυνση των φιλάθλων από τα γήπεδα είναι πραγματικότητα. Τα περισσότερα παιχνίδια διεξήχθησαν σε άδειες εξέδρες, καθώς όλο και περισσότεροι έδειξαν με τη στάση τους να κατανοούν, ότι το επαγγελματικό πρωτάθλημα, εκτός από σόου, είναι και μια καλοστημένη μηχανή από την οποία οικονομικό όφελος έχουν μερικές δεκάδες παικτών και μάνατζερ. Για τον αθλητισμό, τα ταλέντα, τους νέους προπονητές, τον καλλωπισμό των γηπέδων, δεν περίσσεψε ούτε δραχμή από τα δέκα και πλέον δισ. δρχ. που πλήρωσε με τον ένα ή άλλο τρόπο φέτος ο ελληνικός λαός. Η ανταμοιβή για τις θυσίες στις οποίες υποχρεώθηκαν οι φίλοι του αθλήματος, ήταν το "κλείδωμα" του πρωταθλήματος στο συνδρομητικό κανάλι.

Οι "πλάβι" το παγκόσμιο

Κορυφαίο γεγονός τη χρονιά που περνάει, ήταν η διοργάνωση από την ελληνική ομοσπονδία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών. Ελλάδα, Ιταλία, Καναδάς, Σενεγάλη, Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Πουέρτο Ρίκο, Ιαπωνία, Λιθουανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ν. Κορέα, Ισπανία, Αργεντινή, Αυστραλία και Νιγηρία μοιράστηκαν τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα των φιλάθλων. Κορυφαία όλων η Γιουγκοσλαβία, που στον τελικό επικράτησε της Ρωσίας με 64 - 62. Η ελληνική ομάδα με προπονητή τον Π. Γιαννάκη κατέκτησε την τέταρτη θέση, καθώς στον μικρό τελικό ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 61 - 84.

Η ΑΕΚ στον τελικό της Ευρωλίγκα

Στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μετά από χρόνια κυριάρχησαν και πάλι οι Ιταλοί. Στον τελικό της Ευρωλίγκα, η Κίντερ Μπολόνια αντιμετώπισε στη Βαρκελώνη την ΑΕΚ. Η ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας, με προπονητή τον Γ. Ιωαννίδη, δεν πέτυχε να ολοκληρώσει την εντυπωσιακή της πορεία, χάνοντας με 44 - 58. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση των πλέι οφ. Οι Πειραιώτες από την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 0 - 2 νίκες και οι Θεσσαλονικείς από την Αλμπα Βερολίνου με 1 - 2. Στο κύπελλο Ευρώπης ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μείνει εκτός τελικού, αν και θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Στον ημιτελικό ηττήθηκε 61 - 86 στο Μιλάνο από τη Στεφανέλ την οποία είχε νικήσει 77 - 58 στην Αθήνα. Στον τελικό η Ζαλγκίρις Κάουνας έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τη Στεφανέλ στο Βελιγράδι με 82 - 67. Στον τελικό του κυπέλλου Κόρατς, η Βερόνα αν και ηττήθηκε στην Ιταλία από τον Ερυθρό Αστέρα με 68 - 74, στο Βελιγράδι επικράτησε με 73 - 64, κατακτώντας το τρόπαιο. Στις γυναίκες, πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η γαλλική Μπουρζ. Στον τελικό του φάιναλ φορ που φιλοξενήθηκε στην έδρα της, επικράτησε της ισπανικής Γκεταφέ με 76 - 64. Στους τελικούς του κυπέλλου Ρονκέτι η γαλλική Σοπρόν επικράτησε της ουγγρικής Προβάνς με 70 - 65 και 72 - 70.

"Πράσινο" το πρωτάθλημα

Στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, τα σκήπτρα επανέκτησε μετά από δεκατέσσερα χρόνια ο Παναθηναϊκός. Στους τελικούς των πλέι οφ, οι "πράσινοι" επικράτησαν του ΠΑΟΚ με 3 - 2 νίκες (63 - 55, 58 - 73, 55 - 48, 57 - 64, 68 - 58). Πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος αναδείχτηκε ο Πρ. Στογιάκοβιτς του ΠΑΟΚ. Το φάιναλ φορ του κυπέλλου φιλοξενήθηκε στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των Αρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το τρόπαιο κατέκτησε ο Αρης που νίκησε στον τελικό την ΑΕΚ με 71 - 68. Στο πρωτάθλημα της Α2, νικήτρια αναδείχτηκε η Νήαρ Ηστ, με δεύτερο το Μαρούσι. Στις γυναίκες τον τίτλο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινες" ισοβάθμησαν με το Σπόρτιγκ, αλλά είχαν δύο νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Το κύπελλο κατέκτησε ο Θρίαμβος που στον τελικό επικράτησε του Σπόρτιγκ.

ΒΟΛΕΪ - ΕΛΛΑΔΑ
Χρονιά Ολυμπιακού και καινοτομιών

Χρονιά του Ολυμπιακού σε συλλογικό και μεγάλων καινοτομιών σε επίπεδο κανονισμών ήταν το 1998.

Μετά από τρία χρόνια απουσίας οι ερυθρόλευκοι επέστρεψαν στην κορυφή, κατακτώντας τον 17ο τίτλο της ιστορίας τους. Με μεγάλα ατού τους Ελληνες διεθνείς Γκιούρδα, Κουρνέτα, Τσακιρόπουλο, αλλά και τον αγέραστο Ντράγκοβιτς κατάφεραν να ξεπεράσουν το μειονέκτημα έδρας που είχαν στον τελικό και να κερδίσουν μέσα στην Ορεστιάδα το τρόπαιο. Ετσι ο Ιταλός προπονητής Τζιάν Πάολο Μοντάλι αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό, κατακτώντας μετά από παρουσία δύο χρόνων στον πάγκο του τον πολυπόθητο τίτλο.

Στο μεγάλο λιμάνι πήγε και ο δεύτερος ελληνικός τίτλος, το κύπελλο, αφού στον τελικό του φάιναλ - φορ οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τον Αρη με 3-0.

Ο Ολυμπιακός ήταν και ο καλύτερος εκπρόσωπος του ελληνικού βόλεϊ στην Ευρώπη. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Βρήκε όμως και πάλι απέναντί του την ιταλική Αλπιτούρ Κούνεο, και μάλιστα στην έδρα της και έτσι έμεινε ξανά στη δεύτερη θέση.

Στις γυναίκες ο ΠΑΟ σταμάτησε το σερί των Βριλησσίων και κατέκτησε τον τίτλο, αν και είχε μειονέκτημα έδρας.

Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ ήταν η απόφαση της Ομοσπονδίας Βόλεϊ για αλλαγή των κανονισμών με την κατάργηση της αλλαγής. Μια αλλαγή που εφαρμόζεται ήδη στα πρωταθλήματα της Α1 των ανδρών και των γυναικών και έχει κάνει πιο συναρπαστική την εξέλιξη των αγώνων. Η ελληνική αυτή καινοτομία υιοθετήθηκε ήδη και από την παγκόσμια ομοσπονδία και από τις αρχές του 1999 το βόλεϊ θα παίζεται με "ελληνικό" τρόπο. Στην Ελλάδα επιπλέον ο άσος από το σερβίς μετρά δύο πόντους.

ΒΟΛΕΪ - ΚΟΣΜΟΣ
Σκοτσέζικο ντους για την Ελλάδα

Στην Ιαπωνία δόθηκε το κορυφαίο παγκόσμιο ραντεβού στο βόλεϊ το 1998. Η Εθνική ομάδα των ανδρών βρέθηκε εκεί, αλλά όχι στην καλύτερη της κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην πετύχει το στόχο της, που ήταν η είσοδος στην πρώτη οχτάδα του κόσμου. Η μίζερη 13η θέση δεν ανταποκρίνεται ούτε στις φιλοδοξίες των διεθνών ούτε στις δυνατότητές τους, όπως άλλωστε τις απέδειξαν στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις η ομάδα του Στέλιου Καζάζη ήταν συνεπής, αφού είναι ήδη αγκαλιά με την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου θα πάρουν μέρος μόνο οχτώ ομάδες. Στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Εθνική πέτυχε σπουδαίες εκτός έδρας νίκες επί Γαλλίας και Ουκρανίας, ενώ στην Ελλάδα κέρδισε Ισπανούς και Ουκρανούς. Η Εθνική γνώρισε δύο ήττες από την Ιταλία. Δύο μήνες όμως αργότερα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η ελληνική ομάδα στην πιο σημαντική της υποχρέωση παρουσιάστηκε χλομή και ανέτοιμη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στερήθηκε τον Θ. Μπάεφ και τον Σ. Αθανασιάδη από την αρχή και στη διάρκεια των αγώνων τον Κ. Χριστοφιδέλη. Στις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει και το σύστημα των αγώνων και τα παιχνίδια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που θέλοντας να βοηθήσει την οικοδέσποινα Ιαπωνία, έριξε την Ελλάδα στον δύσκολο όμιλο της δεύτερης φάσης.

Τελικός απολογισμός για την Εθνική 8 ήττες και δύο νίκες επί της Αλγερίας και της Κίνας.

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά η Ιταλία, που κέρδισε στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 3-0. Η Κούβα πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Η "σκουάντρα ατζούρα" έγινε έτσι η μοναδική ομάδα στην ιστορία που κερδίζει τρεις συνεχόμενες φορές τον παγκόσμιο τίτλο.

Στο παγκόσμιο των γυναικών ο τίτλος πήγε και πάλι στην υπερδύναμη του γυναικείου βόλεϊ Κούβα, που κέρδισε στον τελικό την Κίνα. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη Ρωσία.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Γιουγκοσλάβοι, αγωνίζονται ήδη στα κορυφαία

Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Γιουγκοσλάβοι, αγωνίζονται ήδη στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με το άνοιγμα των συνόρων ελπίζουν να συγκεντρώσουν όλα τα ταλέντα, που έφυγαν την περίοδο του εμφυλίου, στην Εθνική τους ομάδα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αισιοδοξία για το μέλλον

Η γυναικεία ομάδα της Αναγέννησης Αρτας και η Εθνική Νέων ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στο χώρο του χάντμπολ, τη χρονιά που σε λίγες μέρες "δύει" και αφήνει αισιόδοξα μηνύματα, όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.

Τα κορίτσια της Αναγέννησης κατάφεραν, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, να προκριθούν στους "16" του Τσάμπιονς Λινγκ, σημειώνοντας τη σημαντικότερη επιτυχία του ελληνικού γυναικείου χάντμπολ.

Η Εθνική Νέων πήρε την 7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αντίθετα, οι Εθνική Ανδρών απογοήτευσε, αφού τερμάτισε τελευταία στον όμιλο της, στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 1999.

Στη χώρα μας, αξιοσημείωτη ήταν η πορεία του ΑΣΕ Δούκα, που, μετά από είκοσι χρόνια, κατέκτησε το "νταμπλ" στην Α1 Ανδρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ