ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Ξανά στην παγκόσμια κορυφή

Τα βάρη του ελληνικού αθλητισμού, σήκωσε και φέτος η Εθνική ομάδα άρσης βαρών. Τα παιδιά του Χρ. Ιακώβου μετά τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας το 1995, και την πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα ένα χρόνο αργότερα, πέτυχαν το απόλυτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φινλανδίας, κατακτώντας την πρώτη θέση στα μετάλλια και τη βαθμολογία. Εξι χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα ήταν η συγκομιδή. Οι επτά από τους οκτώ αθλητές που εκπροσώπησαν την ελληνική άρση βαρών ανέβηκαν στο βάθρο, δημιουργώντας παράλληλα δύο νέα παγκόσμια και έξι ευρωπαϊκά ρεκόρ. Λίγους μήνες νωρίτερα, στη Ριέξα της Γερμανίας, η ελληνική ομάδα είχε καταλάβει την 5η θέση με ένα χρυσό, επτά ασημένια και οκτώ χάλκινα, εκ των οποίων τα πέντε κατέκτησαν οι Μαρία Χριστοφορίδου και Αννα Στρούμπου.

Κορυφαίος όλων ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Στο Λάχτι της Φινλανδίας, στην κατηγορία των 62κ. κατέκτησε τρία χρυσά, στο αρασέ με 147,5κ. επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, στο ζετέ με 172,5 (ευρ. ρεκόρ) και στο σύνολο με 320κ. (ευρ. ρεκόρ). Ο Σαμπάνης ήταν κορυφαίος και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με χρυσό μετάλλιο στο αρασέ (135κ.) και αργυρά στο ζετέ (157,5κ.) και στο σύνολο (292,5κ.). Στην κατηγορία των 85κ. ο Πύρρος Δήμας αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο σύνολο με 387,5κ. Στο αρασέ με 178κ. (παγκ. ρεκόρ) και το ζετέ με 210κ. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των 94κ. αναδείχτηκε ο Ακάκιος Καχιασβίλι, κατακτώντας χρυσό στο σύνολο με 400κ. και στο ζετέ με 220κ. Στο αρασέ ήταν τρίτος με 180κ. Δύο μετάλλια κατέκτησε στην κατηγορία των 69κ. ο Γ. Τζελίλης. Το χάλκινο στο αρασέ με 155κ. και το αργυρό στο σύνολο με 340κ. Στην ίδια κατηγορία ο Β. Λεωνίδης κατέκτησε το χάλκινο στο ζετέ με 185κ. Το χάλκινο στο ζετέ της κατηγορίας των 77κ. με 202,5κ. κατέκτησε ο Βίκτορας Μήτρου, ενώ το παζλ των επιτυχιών συμπλήρωσε ο Λεωνίδας Κόκας στην κατηγορία των 94κ., με αργυρό μετάλλιο στο ζετέ (217,5κ.) και χάλκινο στο σύνολο με 392,5κ.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, τον τίτλο κατέκτησε ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με 194 και 191 βαθμούς αντίστοιχα.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Σημάδια βελτίωσης

Βρήκαν στόχο οι ελληνικές "γροθιές", παρουσιάζοντας μικρά αλλά σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς κατέκτησε ο Τιγκράν Ουσλιάν που στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μινσκ, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Σημαντικότερες ήταν οι επιτυχίες των Ελλήνων πυγμάχων στο ευρωπαϊκό κύπελλο που διοργανώθηκε για πρώτη φορά και φιλοξενήθηκε στο γυμναστήριο του Μετς. Η ελληνική ομάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 2 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα. Χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Αρτούρ Μικαελιάν στα 54κ. και Στ. Κοφίνης στα +91κ. Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκαν οι Μπ. Γεωργιάδης (57κ.), Αντ. Γιαννούλας (71κ.) και Π. Μουρατίδης (75κ.). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Μ. Αρναούτης (60κ.), Β. Τζόκας (63,5κ.) και Χρ. Κλαμπανάς (67κ.). Στα πανελλήνια πρωταθλήματα κυριάρχησαν, ο Παναθηναϊκός στους άνδρες με 87 βαθμούς και ο Μ. Αλέξανδρος στις γυναίκες με 25.

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 1998
ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ

Το τετραπλό κανόε των ανδρών, αποτελούμενο απο τους Αμβράζη, Κιλιγκαρίδη, Ζυγούρη, Τερζίδη, που αναδείχθηκε 10ο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 200 μ. και 13ο στα 500 μ., ήταν αυτό που ξεχώρισε στο χώρο του κανόε - καγιάκ για τη χώρα μας.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Σε τροχιά Σίδνεϊ

Πολλές και σημαντικές ήταν οι διακρίσεις για την ελληνική ιστιοπλοϊα τη χρονιά που πέρασε και επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δίκαια συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Ηδη σε τέσσερες κατηγορίες η Ελλάδα πήρε την πρόκριση για το Σίδνεϊ με Κακλαμανάκη, Παπαθανασίου, Κοσματόπουλο - Τριγκώνη, Μπεκατώρου - Τσούλφα.

Αναλυτικά αυτοί που ξεχώρισαν ήταν:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα ήταν 4ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ και 3ος στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση. ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κατάφερε να καταλάβει την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας ΦΙΝ.

ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΚΩΝΗΣ: Το ελληνικό πλήρωμα στα σκάφη τύπου "470" κατέλαβε την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την 5η στο Ευρωπαϊκό.

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ - ΑΙΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΛΦΑ: Βαδίζοντας στο βήματα των ανδρών το γυναικείο πλήρωμα των "470" κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την 5η θέση στο Παγκόσμιο.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ: Σημαντική επιτυχία σημείωσε ο νεαρός πρωταθλητής μας που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα Μιστράλ.

ΤΑΕ - ΚΒΟΝ - ΝΤΟ
Ξεχώρισαν οι γυναίκες

Μεγάλες στιγμές γνώρισε το 1998 το ελληνικό Τάε - Κβον - Ντο, αφού κατάφερε να φθάσει στις κορυφές της Ευρώπης και του Κόσμου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Αυτή που ξεχώρισε ήταν η Κατερίνα Μπάση, που σημείωσε διπλή επιτυχία κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς των γυναικών και σημειώνοντας την ίδια επιτυχία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στους άνδρες ο Μιχάλης Τόλλιος ήταν αυτός που σημείωσε τη σημαντικότερη επιτυχία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις νεάνιδες Φωτεινή Μπίρμπα και Αδαμαντία Ψαλίδα, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στις κατηγορίες τους στο Παγκόσμιο των νεανίδων.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Γερά κουπιά

Πολύ καλή χρονιά θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το 1998 για την ελληνική κωπηλασία, αφού υπήρξαν πολλές διακρίσεις, ιδιαίτερα μάλιστα από το χώρο των νέων που αποτελεί πολύ καλό οιωνό για το μέλλον του αθλήματος.

Τη σημαντικότερη επιτυχία σημείωσαν τα κορίτσια του Τετραπλού Σκιφ ελαφρών βαρών Ειρήνη Ζώρα, Χρύσα Μπισκιντζή, Ευαγγελία Κοκκίνου και Αγγελική Γκρέμου, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πολύ καλή όμως ήταν και η παρουσία των ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού η Δίκωπος με πηδαλιούχο, αποτελούμενη από τους Κώστα Καρυώτη, Γιώργο Φώτου, Λάμπρο Ρίζο κατέλαβε την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Από κει και πέρα ακολούθησαν:

ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ (χωρίς πηδαλιούχο) ΕΛΑΦΡΩΝ ΒΑΡΩΝ: Η Εθνική μας ομάδα αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Βασιλειάδη, Παναγιώτη Πρωτόγερο, Ευάγγελο Γεωργούλα και Δημήτρη Δερέκα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.

ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΣΚΙΦ (ελαφρών βαρών): Οι Φίλιππος Χρυσοχόου, Ηρακλής Μαρκελής, Θανάσης Λίγκας, Περικλής Πούλιας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Ο νεαρός κωπηλάτης κατέλαβε την 8η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Χαραμάδα αισιοδοξίας

Επιτέλους κάτι κινείται στην ελληνική κολύμβηση αφού η χρονιά που πέρασε δεν ήταν σαν τις προηγούμενες. Τα "δελφίνια" μας με την παρουσία τους σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις άφησαν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον. Οσον αφορά τα πρόσωπα που ξεχώρισαν αυτά ήταν:

ΚΑΤΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ: Καθ' όλα επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμφάνιση της Κάτιας Σαρακατσάνη στα 200μ Μ. Ατομικής, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματοςαφού για πρώτη φορά στην καριέρα της συμμετείχε σε μικρό τελικόστην όγδοη θέση με 2.22.34.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΑΦΝΗ: Κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια στους ευρωπαϊκούς αγώνες νεανίδων στα 400 Μ.Α. και τα 200 Μ.Α. καταρρίπτοντας παράλληλα και δυο πανελλήνια ρεκόρ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΛΙΑΜΟΥ: Στους ίδιους αγώνες κατάφερε να πάρει ένα χάλκινο μετάλλιο και να καταρρίψει τρία πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ. ύπτιο, στα 200μ. ύπτιο και στα 100μ. πεταλούδα.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η ελληνική αποστολή στο πρωτάθλημα μικρής πισίνας που έγινε στο Σέφιλντ αφού μπορεί να μην γεύτηκε τη χαρά κάποιου μεταλλίου αλλά τα 8 πανελλήνια ρεκόρ και η παρουσία σε τρεις τελικούς θεωρείται αρκετά αξιόλογη.

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

Μπορεί το φετινό πρωτάθλημα στο Ναύπλιο να έδειχνε από την αρχή το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών, όμως ο Ολυμπιακός μίλησε τελευταίος αφού οι "ερυθρόλευκοι" πιο εύκολα του αναμενομένου υπερασπίστηκαν επάξια τον τίτλο τους για τρίτη συνεχόμενη φορά κυριαρχώντας τόσο στη γενική βαθμολογία, (830,5 βαθμούς), όσο και στις επιμέρους βαθμολογίες (387 στους άνδρες και 443,5 στις γυναίκες).

ΠΑΛΗ
Πιο δυνατή η ελευθέρα

Οι αθλητές της ελευθέρας σήκωσαν στην πλάτη τους το κύρος της ελληνικής πάλης. Ο Αμιράν Καρντάνοφ και ο Αβραάμ Ξανθόπουλος πέτυχαν να επιστρέψουν με το χάλκινο μετάλλιο από την Μπρατισλάβα, όπου διεξήχθη το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Καρντάνοφ στην κατηγορία των 54κ. αναδείχτηκε νικητής στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", ενώ ο Ξανθόπουλος στην κατηγορία των 97κ. έμεινε στην τρίτη θέση. Οι δύο παλαιστές είχαν την τιμητική τους και στις επιλογές της FILA για την παγκόσμια κατάταξη. Ο Καρντάνοφ ανακηρύχτηκε πρώτος αθλητής στον κόσμο στην κατηγορία των 54κ. μεταξύ 55 παλαιστών. Ο Ξανθόπουλος κατέλαβε την 5η θέση στην κατηγορία των 97κ. μεταξύ 44 παλαιστών.

Οι διεθνείς αθλητές της ελληνορωμαϊκής δε συμμετείχαν στο τουρνουά "Ακρόπολις", διεκδικώντας λύση των προβλημάτων τους. Από τους νεότερους που αγωνίστηκαν διακρίθηκε ο Γ. Σάββας που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των 85κ.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πολυνίκης σύλλογος αναδείχτηκε ο ΒΑΟ και στην ελευθέρα ο Ατλας Καλλιθέας. Το 1988 διεξήχθη και κύπελλο Ελλάδας, αλλά με πολλές απουσίες, καθώς κορυφαίοι σύλλογοι δε συμμετείχαν, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Στην ελληνορωμαϊκή ο ΒΑΟ έκανε το νταμπλ, ενώ στην ελευθέρα κυριάρχησε η ΧΑΝΘ.

Ο Λ. Σαμπάνης έλαμψε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με τρία χρυσά μετάλλια

Ο Λ. Σαμπάνης έλαμψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τρία χρυσά μετάλλια

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η επιτυχία της Χριστίνας Θαλασσινίδου, που κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό του σόλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που έγινε στο Περθ, ήταν το σημαντικότερο γεγονός στη συγχρονισμένη κολύμβηση, τη χρονιά που πέρασε. Η Θαλασσινίδου κατάφερε να συγκεντρώσει 93,867 βαθμούς, ενώ παράλληλα έγινε η δεύτερη αθλήτρια μετά την κολυμβήτρια Ελλη Ρουσάκη, που συμμετέχει σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ

Τα δυο μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων (κάτω των 21 ετών) ήταν οι σημαντικότερες επιτυχίες για τη χώρα μας στο Θαλάσσιο Σκι τη χρονιά που πέρασε.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Χατζής, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα του τριάθλου, ενώ ο Τάσος Χατζής στο σλάλομ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ