ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ
Τριβές "μνηστήρων"

Η εσωκομματική διαμάχη για το ποιος "επενδυτής" θα επιλεγεί, είναι η αιτία που καθυστερεί την όσο κι όσο πώληση της εταιρίας από την ΑΤΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε μακρά "κυοφορία", που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, έχει περιέλθει το θέμα της πώλησης της βιομηχανίας "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ" από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία, αφ' ότου ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας πριν ενάμιση χρόνο, χειρίζεται τη διαδικασία.

Ετσι, εκτός του ότι μέχρι στιγμής η ΑΤΕ έχει καταβάλει το ποσό των 8-10 δισεκατομμυρίων δραχμών για την οικονομική της "εξυγίανση" (εκτός των χρεών της ΜΙΜΙΚΟΣ προς την Τράπεζα που ανέρχονται στα 22 δισεκατομμύρια δραχμές που δεν πρόκειται να επιστραφούν), η Τράπεζα κινδυνεύει να χάσει από την πώληση και επιπλέον χρήματα, αφού οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της, δε διαθέτουν - σύμφωνα με πληροφορίες - περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ενα άλλο σημείο "τριβής" τόσο στο εσωτερικό της διοίκησης της Τράπεζας, όσο και τον κομματικό - κυβερνητικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί η επιλογή του "επενδυτή", που θα στηριχτεί, για να εξαγοράσει την επιχείρηση.

Είναι γνωστό ότι μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων "επενδυτών", δηλαδή της πορτογαλικής "Μπαλούρο" και της ελληνικής Κοινοπραξίας "ΠΙΝΔΟΣ - Νητσιάκος", υπάρχει μια "διελκυστίνδα" τις άκρες της οποίας τραβάνε τα δύο "λόμπι" που έχουν σχηματιστεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και της διοίκησης της ΑΤΕ και τα οποία πιέζουν. Ανάλογα το βάρος της πίεσης, η διοίκηση της ΑΤΕ... αλλάζει συνέχεια τις αποφάσεις της, υπέρ του ενός ή του άλλου "επενδυτή". Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος της μεγάλης καθυστέρησης στην επιλογή και στην αναγγελία της πώλησης.

Στο παιχνίδι αυτό "παίζουν" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τα Γιάννενα, την Αρτα και ενίοτε από την Εύβοια, καθώς και στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ εν ενεργεία και μη.

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, δεν τους ενδιαφέρει το αν εξυγιάνθηκε η επιχείρηση ή το πόσο θα πουληθεί. Πολύ περισσότερο δεν τους ενδιαφέρει η κατάσταση των 730 εργαζομένων και των μικροπαραγωγών, ούτε αν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους ή όχι, ή αν η ΑΤΕ σπαταλάει χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ από την άλλη κυβέρνηση και τράπεζα αρνείται να ρυθμίσει τα χρέη χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών που αφανίζονται. Το πρόβλημα για όλους αυτούς τους"παρατρεχάμενους" και "ενδιαφερόμενους" είναι ο έλεγχος των διαδικασιών και του αποτελέσματος, για να δώσουν "αύριο" χέρι βοήθειας στο ξεπούλημα και στη συρρίκνωση μιας μονάδας. Μιας μονάδας, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε - αφού όλες οι μετοχές του παλιού ιδιοκτήτη περάσουν στην ΑΤΕ, χωρίς καμία αποζημίωση και θεωρηθούν ποσά εξόφλησης οφειλών τους προς το Δημόσιο και την ΑΤΕ - να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει σαν εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος. Και αυτό, μαζί με τους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς στους οποίους θα πρέπει να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι που, ήδη, συνεργάζονται με την επιχείρηση, με τη μέθοδο του φασόν, αλλά και όσοι άλλοι παραγωγοί της περιοχής ενδιαφέρονται - και δεν είναι λίγοι - να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πτηνοτροφίας.

Ζητάνε κι άλλα οι κατασκευαστές!

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαντά στο "αίτημα" των κατασκευαστών, να μειωθεί κι άλλο η ασφάλιση των εργαζομένων στις οικοδομές

Στις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας κατασκευαστών, ο οποίος ζητά προκλητικά ακόμα μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές από αυτή που έκανε με την πρόσφατη πειρατική τροπολογία η κυβέρνηση, απαντά με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν έμειναν ευχαριστημένοι με το δώρο που τους έκανε η κυβέρνηση, μειώνοντας τον συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο σε 1,35 ανά τετραγωνικό, πλήττοντας έτσι την ασφάλιση των οικοδόμων, αλλά και το ΙΚΑ. Ο κ. Φακαλής- συνεχίζει - πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατασκευαστών, με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ζητάει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή με νόμο και επικαλείται ότι θα χρεοκοπήσουν και θα κλείσουν οικοδομικές επιχειρήσεις, επειδή οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν είναι αυτές που ήθελαν οι κατασκευαστές!

"Φαίνεται - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων - ότι ο κ. Φακαλής νομίζει ότι ζούμε σε άλλη χώρα και δε γνωρίζουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Θησαυρίσατε κύριοι κατασκευαστές, βαφτίζοντας "νόμο" την παρανομία, κλέβοντας την ασφάλιση των οικοδόμων, πουλώντας διαμερίσματα σε αστρονομικές τιμές χωρίς κανένα έλεγχο, κάνοντας κατασκευές κακής ποιότητας, πουλώντας ημιυπαίθριους χώρους, υπόγεια, πυλωτές κλπ.".

Σημειώνει ότι το θράσος του προέδρου της Ομοσπονδίας κατασκευαστών δε σταματά εδώ, αλλά ζητά να μην απαιτείται ένσημο για τους ακάλυπτους και αίθριους χώρους! Δηλαδή, ζητά οι οικοδόμοι που εργάζονται για τη διαμόρφωση του ακάλυπτου και περιβάλλοντος χώρου, στο καθάρισμα της οικοδομής, στα μερεμέτια κλπ., να μην ασφαλίζονται! Επισημαίνει, στη συνέχεια, ότι στις παραπάνω δουλιές οι κατασκευαστές απασχολούν συνταξιούχους ή αλλοδαπούς ανασφάλιστους και τονίζει ότι στις περισσότερες πολυκατοικίες συμπεριλαμβάνουν τους αίθριους χώρους στα διαμερίσματα και τους πουλούν, δηλαδή πληρώνονται για τα μεροκάματα και την ασφάλιση που δεν αποδίδουν". "Γι' αυτή την παρανομία - σημειώνει - δεν υπάρχει εισαγγελέας να παρέμβει; ". Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα οικοδόμων δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα υπερασπιστούν την ασφάλιση του κλάδου.

Απολύσεις μαζί με το "δώρο"!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζί με το "δώρο", παραμονή των Χριστουγέννων, δέκα εργαζόμενοι στη βιομηχανία επίπλων της Θεσσαλονίκης KOCHEN έλαβαν και την απόλυσή τους! Η εταιρία τούς ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε απολύσεις γιατί κλείνει το τμήμα της κουζίνας του εργοστασίου στα Διαβατά.

Στο εξής η KOCHEN θα εισάγει από την Ιταλία έπιπλα κουζίνας, γιατί θα αποκομίζει με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερα κέρδη. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι εργαζόμενοι στην εταιρία 17 και 18 χρόνια, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, δεδομένου ότι πολύ δύσκολα μπορούν να ξαναβρούν εργασία ιδιαίτερα στον κλάδο του ξύλου που διέρχεται την τελευταία περίοδο μεγάλη κρίση, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ