ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολέμησαν και έγραψαν για τον αγώνα

Την περασμένη Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Κ. Γαμβέτα και του Κ. Καραγιώργη στη Λίμνη Ευβοίας

Δυο άξια τέκνα της τίμησε η Λίμνη της Ευβοίας: Τον Κώστα Καραγιώργη και τον Κώστα Γαμβέτα. Δυο κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ και εξέχοντες δημοσιογράφους της Εθνικής Αντίστασης.

Την περασμένη Κυριακή αποκαλύφθηκαν οι προτομές τους στην πλατεία Ηρώων της Λίμνης. Εκεί στην ίδια πλατεία - και παρά το τσουχτερό κρύο - συναντήθηκαν νέοι, ηλικιωμένοι, παλιοί σύντροφοι και συναγωνιστές, καθώς και πολύς κόσμος από την περιοχή. Στη φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα οι παλιοί συναγωνιστές, οι συγγενείς των τιμώμενων αγωνιστών, τα μικρά παιδιά, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια.

Ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ήταν η στιγμή που η γυναίκα του Κ. Καραγιώργη, η Μαρία Καραγιώργη,έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του άντρα της και στη συνέχεια είπε λίγα λόγια. "Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους μέσα από τους οποίους ξεφύτρωσαν τα βλαστάρια σας, αυτά τα παιδιά, αυτοί οι αγωνιστές. Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν ψυχή, ζωή για ιδέες, ψυχή, ζωή για αγώνα, για την ευτυχία των ανθρώπων, για την αγάπη της πατρίδας τους και για την αγάπη για σας και για όλους μας. Σας ευχαριστώ όλους σας",είπε η Μ. Καραγιώργη.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος της Λίμνης Γρ. Μαναρίτσας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Καραντηνός,πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και ταμίας της ΕΣΗΕΑ. "Ο Κ. Καραγιώργης ήταν δάσκαλός μας, μας έβγαλε δημοσιογράφους. Μας έμαθε να πολεμάμε με την πένα, για την αλήθεια, για το ψωμί, για τη λευτεριά, για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια πρέπει να έχει η πένα των δημοσιογράφων", τόνισε ο Ν. Καραντηνός συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν να στηθεί η προτομή των δύο αγωνιστών. "Χρειάζεται να έχουμε μνήμη γιατί χωρίς τη μνήμη πεθαίνει η ιστορία. Και την ιστορία δεν τη θέλουμε για τις προθήκες μόνο των μουσείων, τη θέλουμε για τον αγώνα. Και αυτόν τον αγώνα τον έζησε, τον πολέμησε, τον έγραψε ο Κώστας Καραγιώργης", κατέληξε ο Ν. Καραντηνός.

Στο επίκαιρο μήνυμα του αγώνα των δύο αγωνιστών αναφέρθηκε ο Πέτρος Αθηναίος,πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα πως οι αντιστασιακοί αρνούνται να δεχτούν την πολιτική της υποτέλειας και του εξευτελισμού της χώρας, που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. "Εμείς, κύριε Σημίτη, που αγωνιστήκαμε και θυσιαστήκαμε για τη λευτεριά και για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, δεν ανεχόμαστε τον εξευτελισμό και το κατάντημα που έχετε φέρει τη χώρα μας, με την πολιτική υποτέλειας και με το να βγάζετε τα πάντα στο σφυρί, ακόμα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Με την παράδοση στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο θα μας φέρετε πίσω τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους πλουτοκράτες", υπογράμμισε.

Ο. Γ. Μωραϊτης

Εκ μέρους της διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη" μίλησε ο Γιώργης Μωραϊτης,ο οποίος συνεχάρη το Δήμο Λίμνης, την ΠΕΑΕΑ και την Επιτροπή Προτομών.

"Είναι, συνέχισε ο Γ. Μωραϊτης, μεγάλη τιμή για την πόλη σας, για την Εύβοια, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα ότι η Λίμνη υπήρξε γενέτειρα δυο σημαντικών προσώπων και ταυτόχρονα ηρωικών μορφών του λαού μας, της Εθνικής μας Αντίστασης και βέβαια κορυφαίων στελεχών του ΚΚΕ, που τα γαλούχησε και τα ανέδειξε στην ηγεσία του αλλά και τα διαπαιδαγώγησε να δίνουν τα πάντα και την ίδια τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της ειρήνης. Για ν' απαλλαγεί κάποτε τούτος ο μαρτυρικός μας τόπος από ξένους κατακτητές και ντόπιους δυνάστες, να εκλείψει η εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, να κυριαρχήσουν οι αρχές του ουμανισμού και το δίκιο, να δουν οι σκλάβοι της δουλιάς και του μόχθου "ήλιου πρόσωπο". Και ν' ανατείλει για τη νεολαία και τις καινούριες γενιές ένα λαμπρό, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον".

Και ο Γ. Μωραϊτης κατέληξε: "Τόσο ο Γαμβέτας όσο και ο Καραγιώργης, υπήρξαν μεγάλοι πατριώτες, αγωνιστές και διεθνιστές. Μας άφησαν πολύτιμη κληρονομιά. Και πρότυπα για το πώς πρέπει να είναι, να ζει και να αναλώνει τη ζωή του ο άνθρωπος για ένα σκοπό. Θα διατηρούμε πάντα, με σεβασμό και ευλάβεια, ζωντανή τη μορφή τους στη μνήμη μας. Και θα είμαστε περήφανοι γι' αυτούς. Τους ανήκει αιώνια δόξα και τιμή".

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ελιμνίων Ευβοίας, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Προτομών, παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος της πόλης, εκπρόσωποι των κεντρικών γραφείων της ΠΕΑΕΑ, πολλά παραρτήματα από την Αττική και την περιοχή της Εύβοιας, εκπρόσωποι από την ΠΕΑΤΑΘ, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τέλος ο Δημήτρης Προκόβας,παλιός γραμματέας της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ.

Η εκδήλωση έκλεισε με το "Επέσατε θύματα", τον Εθνικό Υμνο και την υπενθύμιση ότι οι ήρωες είναι "Αθάνατοι".

Σύντομα βιογραφικά

Σύντομα βιογραφικά παρουσίασε στην ομιλία του ο Γ. Μωραϊτης.

Ο Κώστας Γαμβέτας γεννήθηκε το 1909. Φοιτητής οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και ήταν δραστήριο στέλεχος. Φυλακίστηκε πολλές φορές. Φαντάρος στο Καλπάκι (Μακρονήσι της εποχής) υπέστη τα πάνδεινα και άντεξε. Καταδικάστηκε σε θάνατο. Βγήκε απ' τα δεσμά με κλονισμένη υγεία. Κι αμέσως ρίχτηκε με τα μούτρα στη δράση. Ηταν Γραμματέας στην Αχτίδα Ν. Ιωνίας της Αθήνας. Η"κοσμογονία" του Κονδύλη το 1935 στη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος τον πιάνει και τον φυλακίζει. Αποφυλακίζεται αργότερα, αλλά ξαναπιάνεται με τη δικτατορία Μεταξά το 1936. Κλείνεται στις φυλακές Αίγινας και Κέρκυρας στο εξοντωτήριο που λεγότανε Θ' ακτίνα. Με τη λήξη της ποινής του στέλνεται εξορία στον Αϊ - Στράτη το 1940. Δραπετεύει. Ξαναπιάνεται και κλείνεται στην Ακροναυπλία. Στην Κατοχή δραπετεύει από σανατόριο φυματικών. Τοποθετείται γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Εμεινε εκεί ως το 1942. Ηταν ο στυλοβάτης του αντιστασιακού και του ΕΑΜικού κινήματος στη Θεσσαλία. Εβαλε γερές βάσεις οργανωτικές, πολιτικές και ιδεολογικές. Και το έργο του το συνέχισε ο Καραγιώργης, που τον αντικατέστησε. Στη συνέχεια ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο. Τεράστια κι εκεί η προσφορά του. Στο Μοριά όμως έμελλε ν' αφήσει και τα κόκαλά του. Ηταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το 1943 πιάνεται στην Πάτρα. Και οι χιτλεροφασίστες κατακτητές στις 23.2.1944 τον τουφέκισαν στα Ψηλά Αλώνια. Νόμισαν πως τον σκότωσαν. Αλλά ο Γαμβέτας έζησε και θα ζει αιώνια στις καρδιές του λαού μας. Πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων.

Ο Κώστας Καραγιώργης γεννήθηκε το 1906. Εγινε ιδιαίτερα γνωστός ως διευθυντής του "Ριζοσπάστη" μετά την απελευθέρωση και ο καθημερινός πολιτικός αρθρογράφος του. Τα άρθρα του άφησαν εποχή, ιδιαίτερα το Δεκέμβρη του 1944 και μετά τη Βάρκιζα, στην περίοδο της Αγγλοκρατίας και στις αρχές της Αμερικανοκρατίας, του Δόγματος Τρούμαν και του Εμφυλίου. "Εξακολουθούν, τόνισε ο Γ. Μωραϊτης, να είναι διαφωτιστικά και διδακτικά και για σήμερα, στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων". Είχα την καλή τύχη να τον γνωρίσω και προσωπικά στο ΔΣΕ. Οταν ήμουν ασυρματιστής στο Κλιμάκιο του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ) που ήταν διοικητής, με το βαθμό του αντιστρατήγου. Πολύπλευρο ταλέντο, διορατικός πολιτικός, άριστος οργανωτής και καθοδηγητής, σπουδαίος ρήτορας, θαρραλέος επαναστάτης, δυνατή καρδιά παλλόμενη από ενθουσιασμό, έξαρση και αισιοδοξία. Αλλά και άνθρωπος καλλιεργημένος, με μεγάλη μόρφωση, επιστήμονας και προπάντων προικισμένος δημοσιογράφος. (Αυτό ποτέ κανείς, φίλος ή αντίπαλος, δε θα βρεθεί να το θέσει εν αμφιβόλω). Τραγική μοίρα το θέλησε να χαθεί πρόωρα - το 1954 - και το χειρότερο να έχει άδοξο τέλος. Ο χαμός του μας στοίχισε ακριβά. Πόσο μάλλον όταν ποικιλώνυμες σκοπιμότητες τον κατέστησαν θέμα ανίερης εκμετάλλευσης. Εκείνο όμως που μετράει, πάνω απ' όλα τα σκόπιμα και τα εφήμερα, είναι τούτο: Ο Καραγιώργης ούτε στιγμή δεν έπαψε να είναι ο εαυτός του. Δεν έχασε την πίστη του στην ιδεολογία του. Ούτε διανοήθηκε ν' αλλάξει χαράκωμα. Τέλειωσε το βίο του σαν αξιοπρεπής άνθρωπος. Και έτσι καταξιώθηκε στην κοινή συνείδηση. Τεράστιας σημασίας δίδαγμα είναι αυτό που αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα: "Ο,τι θετικό έχω το χρωστώ στο Κόμμα και στη βοήθεια που μου έδωσε. Λυπάμαι που στην επαναστατική μου ζωή δεν του αφιερώθηκα πιο ολοκληρωμένα"".

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
Μέγα οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο

Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, συνολικού μήκους 12,8 χιλιομέτρων, θα μείνει στην ιστορία ως ένα έργο που η κυβέρνηση έκανε το παν για να εξυπηρετήσει τους εργολάβους, παραβλέποντας κατάφωρα κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα έργο που ενώ ξεκίνησε το 1992 με έναν προϋπολογισμό που μόλις άγγιζε τα 5 δισ. δρχ., τώρα έχει "φουσκώσει" στα 60 δισ. δρχ. (σε τιμές 1994), δηλαδή σε σημερινές τιμές κάθε χιλιόμετρο θα έχει ένα κόστος που ξεπερνά τα 6 δισ. δρχ. Μπορεί και να πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ! Και παρ' όλα αυτά, κυβέρνηση και εργολάβοι, αρνούνται να κατασκευάσουν ένα τμήμα της Λεωφόρου σε σήραγγα (1.300 μέτρα), όπως ζητούν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής για να μην καταστραφούν χιλιάδες δέντρα, με πρόσχημα ότι θα... αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος!

Να σημειώσουμε ότι το έργο είχε ανατεθεί για πρώτη φορά το 1992 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, σταμάτησε όμως κάτω από την κατακραυγή των γύρω δήμων και των κατοίκων, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούσαν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όταν όμως έγιναν κυβέρνηση ανέκρουσαν πρύμναν και έγιναν υπέρμαχοι της κατασκευής του. Τι άλλαξε τη γνώμη τους; Προφανώς το γεγονός ότι η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού εντάχτηκε στο πακέτο της λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων, συνολικού κόστους 600 δισ. δρχ., που ανατέθηκε στην κοινοπραξία "Αττική Οδός" στην οποία μετέχουν 14 από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες της χώρας, με επικεφαλής την "Ακτωρ" του Μπόμπολα...

Στη συνέχεια η Περιφερειακή Υμηττού επανασχεδιάστηκε και προωθείται με μια αστεία περιβαλλοντική μελέτη, που για να "περάσει" χρειάστηκε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο της σύμβασης των Σπάτων που κυρώθηκε από τη Βουλή. Ο"φιλοπεριβαλλοντικός" αυτός επανασχεδιασμός στοίχισε - με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ - 22 δισ. δρχ. παραπάνω, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να δεντροφυτευτούν όλα τα καμένα δάση της Αττικής. Μόνο αποτέλεσμα του επανασχεδιασμού αυτού ήταν να εκτιναχτεί το κόστος του έργου στα 60 δισ. δρχ. σε τιμές 1994. Παρ' όλα αυτά τόσο οι εργολάβοι, όσο και η κυβέρνηση, εξακολουθούν να αρνούνται τη λύση της σήραγγας, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, κραδαίνοντας μάλιστα διάφορες "περιβαλλοντικές" μελέτες που έγιναν επί παραγγελία και οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι η λύση της σήραγγας θα έχει πιο πολλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα!

Γιατί, όμως αυτή η επιμονή κατά της σήραγγας, αφού όπως υποστηρίζουν θα έχει μεγαλύτερο κόστος και άρα μεγαλύτερα κέρδη για τους εργολάβους; Οι λόγοι είναι προφανείς: Οι εργολάβοι περιμένουν να βγάλουν πολύ περισσότερα από την εκμετάλλευση των παρόδιων εμπορικών και άλλων εγκαταστάσεων που - δεν ομολογούν τώρα ότι - θα φτιάξουν καταστρέφοντας ακόμη περισσότερο τον Υμηττό, αλλά και από τους σταθμούς διοδίων που φτάσουν στου Παπάγου, δηλαδή στις παρυφές της Αθήνας! Η κυβέρνηση σπεύδει να τους εξυπηρετήσει.

Το μόνο που μπορεί να δώσει ένα τέρμα στις άνομες ορέξεις τους, είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
"Μποναμάς" υψηλής τάσης

Εγκαινιάστηκε χτες η τρίτη γραμμή υπερυψηλής τάσης

Οι εφτά πυλώνες της ΔΕΗ ήταν το "χριστουγεννιάτικο δώρο" της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου στους κατοίκους του Κρυονερίου. Η γραμμή εγκαινιάστηκε χτες από την υπουργό Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΔΕΗ, που επιθεώρησαν το έργο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί την επομένη των Χριστουγέννων.

Η τοποθέτηση διήρκεσε 18 μέρες και χρειάστηκε ακόμη και η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που επιτέθηκαν σε κατοίκους που διαδήλωναν, και ο αποκλεισμός της περιοχής για πολλές μέρες.

Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του έργου, είπε ότι η τρίτη αυτή γραμμή βορρά - νότου "είναι έργο εθνικής σημασίας, αφού πλέον, μαζί με τις γραμμές του Λαυρίου και του Κερατσινίου, θωρακίζει την Αττική σε περίπτωση μπλακ - άουτ και πτώση τάσης, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο". Ειπώθηκε ακόμα ότι το έργο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σημείωσε επίσης ότι το έργο αυτό κάνει τη ΔΕΗ "ανταγωνιστική για την ελεύθερη αγορά", ενώ παραδέχτηκε ότι "υπάρχει μεν οπτική ρύπανση, ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των κατοίκων".

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

Αντίθετη άποψη όμως έχουν οι κάτοικοι του Κρυονερίου, που βλέπουν τη γραμμή υπερυψηλής τάσης, ισχύος 400 κιλοβόλτ, να περνάει μέσα από τις αυλές των σπιτιών τους και πάνω από τα κεφάλια τους.

Μιλήσαμε με τον κοινοτικό σύμβουλο Απ. Χάλαρη,ο οποίος τόνισε ότι η γραμμή θα μπορούσε να περάσει από άλλο σημείο, σύμφωνα με ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει η κοινότητα. "Η ΔΕΗ όμως προτίμησε αυτή τελικά τη λύση, λέγοντας ότι οι άλλες προτεινόμενες είναι πολύ πιο δαπανηρές". Και συνέχισε: "Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να γίνει το έργο, αλλά όχι εις βάρος της υγείας των κατοίκων του Κρυονερίου".

Δεν είναι όμως μόνο η οπτική μόλυνση που προκαλεί το έργο. Αντίθετα, "το βασικότερο είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπει η γραμμή, που δεν είναι καθόλου αθώα όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν", επισήμανε ο Απ. Χάλαρης. "Γι' αυτές τις επιπτώσεις η κ. υπουργός δεν έκανε καμία κουβέντα". Και κατέληξε: "Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούσε να περάσει εκτός οικισμού και θα αγωνιστούμε με όποια μέσα μπορούμε για την κατάργηση της όδευσης της γραμμής".

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι μπουλντόζες των εργολάβων συνεχίζουν απτόητες το έργο της καταστροφής του Υμηττού...

Ν. Καραντηνός

Γ. Μωραϊτης

Γ. Προκοβάς

Π. Αθηναίος

Γενική άποψη από τα αποκαλυπτήρια των προτομών

Δύο ξεχωριστές στιγμές: Η Μ. Καραγιώργη αποκαλύπτει την προτομή του Κ. Καραγιώργη. Ο δήμαρχος Λίμνης Γρ. Μαναρίτσας αποκαλύπτει την προτομή του Κ. Γαμβέτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ