ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσωρινές συγκρούσεις και παροδικές... εκεχειρίες;
  • Συμφωνία με τις σερβικές αρχές και Κοσσοβάρους αυτονομιστές έκανε την Κυριακή ο επικεφαλής των επιβεβαιωτών της Συμφωνίας, δίνοντας προσωρινό τέλος στις συγκρούσεις που ξέσπασαν παραμονή Χριστουγέννων
  • Επίκεντρο μαχών ήταν το Ποντούγιεβο με απολογισμό 14 νεκρούς και χιλιάδες πρόσφυγες
  • Το αλβανικό Κοινοβούλιο ζήτησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ για την "αποτροπή" της κρίσης

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η παραμονή των Χριστουγέννων σήμανε την προσωρινή - όπως φάνηκε χτες - ανατροπή της Συμφωνίας του περασμένου Οκτώβρη για παύση των συγκρούσεων στο Κόσσοβο. Πάνω από 14 άτομα σκοτώθηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την ανακοίνωση εκπροσώπου των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών ότι τερματίζουν τη Συμφωνία και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για "υπεράσπιση" των εαυτών τους. Η αφορμή ήταν η έναρξη επιχειρήσεων των σερβικών αστυνομικών αρχών κοντά στο Ποντούγιεβο για τη σύλληψη των δραστών, που σκότωσαν πριν από μία βδομάδα έναν Σέρβο αστυνομικό. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν για τέσσερα 24ωρα ήταν σφοδρές, τροφοδοτώντας εκ νέου τους φόβους για αναζωπύρωση των μαχών και επέκτασή τους πέρα από τη γιουγκοσλαβο-αλβανική μεθόριο... Ομως, "περιέργως", αυτή τη φορά, η νέα "φλόγα" των συγκρούσεων στο Κόσσοβο δεν πήρε διαστάσεις.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών της συμφωνίας εκεχειρίας, Γουίλιαμ Γουόκερ, επέμενε να χαρακτηρίζει τις συμπλοκές Σέρβων και αυτονομιστών Κοσσοβάρων "σποραδικές", ενώ μετά από συνομιλίες που είχε με αμφότερους κατάφερε την Κυριακή το βράδυ να πείσει τα στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" να "ανανεώσουν" την κλονισμένη πίστη τους στη Συμφωνία της 12ης Οκτώβρη... Μέχρι πότε; Αυτό για την ώρα είναι άγνωστο... Πολλοί, ωστόσο, φοβούνται ιδιαίτερα την έλευση της ερχόμενης άνοιξης, τότε που οι κλιματολογικές (θερμότερες) συνθήκες ενδεχομένως να συμβάλουν στο άνοιγμα νέων μετώπων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Γιόργκεν Γκρούνετ, χτες, δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις στην πολύπαθη σερβική επαρχία. Ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές σε γενικές γραμμές σεβάστηκαν τη συμφωνία εκεχειρίας που διαπραγματεύτηκε την Κυριακή ο Γουίλιαμ Γουόκερ, λέγοντας ότι τα τελευταία επεισόδια "ήταν τοπικές αψιμαχίες και όχι μια πολεμική σύρραξη".

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, δήλωσε την Κυριακή ότι εάν οι τελευταίες ταραχές κλιμακώνονταν, ο ΟΑΣΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη φύση της αποστολής του στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία περιορίζεται στην επιτήρηση της εκεχειρίας και στην παροχή βοήθειας για την εφαρμογή πολιτικών λύσεων.

Μέσα σ' όλα αυτά, το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφιζε ομόφωνα απόφαση, καλώντας το ΝΑΤΟ να επέμβει στη γνωστή πια πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Το ψήφισμα του αλβανικού Κοινοβουλίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες, ο μόνος τρόπος για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και το άνοιγμα δρόμου για μία πολιτική λύση είναι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο".

Στη Γενεύη, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μάκι Σινοχάρα, ανακοίνωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Κόσσοβο προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη περίπου 5.000 πολιτών που πιστεύεται πως εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά το ξέσπασμα των νέων συγκρούσεων. Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι κατέφυγαν στους χιονισμένους λόφους για να αποφύγουν τα πυρά των συγκρούσεων. "Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αλλά ελπίζουμε πως η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, επέρριψε την ευθύνη για τις τελευταίες συγκρούσεις στους αυτονομιστές Κοσσοβάρους, λέγοντας πως αυτοί προκαλούν τη βία για να "εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον".

ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Η μομφή "κερδίζει έδαφος"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια επιθυμητή λύση που θα άρει το αδιέξοδο της παραπομπής στη Γερουσία με το αίτημα της καθαίρεσης του Προέδρου των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον, είναι πιθανά προ των πυλών. Μια ταχύτατη δίκη, η αναγκαία ψηφοφορία και τέλος μια δημοσία μομφή και η υπόθεση θα λήξει "αναίμακτα". Ολα αυτά γιατί πραγματικά τα "κουκιά" των Ρεπουμπλικανών δεν είναι ικανά να καθαιρέσουν τον Κλίντον - αφού μπορούν να εξασφαλίσουν το ανώτερο έως 55 ψήφους, ενώ χρειάζονται 67 - ο οποίος με ιδιαίτερη αλαζονεία παρακολουθεί τις εξελίξεις και τους ελιγμούς των Ρεπουμπλικανών. Η αναγκαστική διακοπή λόγω των εορταστικών ημερών των εργασιών του ανώτατου κοινοβουλευτικού Σώματος των ΗΠΑ δε σήμανε και τη διακοπή των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Χτες λοιπόν Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, που χαρακτηρίζονται κλειδιά για την έκβαση της υπόθεσης, δήλωσαν ότι η πρόταση για απόδοση μομφής στον Κλίντον μπορεί να είναι εφικτή μόνο μετά από μια ταχύτατη δίκη ενώπιον της Γερουσίας και πιθανά μετά από την ανάλογη και άκαρπη ψηφοφορία.

"Οφείλουμε να ψηφίσουμε - για τα δύο αυτά σκέλη - άρθρα με τα οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Κλίντον και μετά θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να σκεφτούμε τη μομφή" δήλωσε ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "Φοξ", για να συμπληρώσει ότι αυτή η υπόθεση λαμβάνεται υπόψη "καθώς θεωρείται δεδομένο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας... και μετά θα καθίσουμε να σκεφτούμε και να καταλήξουμε στην εναλλακτική λύση της μομφής". Ανάλογου ύφους και περιεχομένου δηλώσεις είχε κάνει και ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Τρεντ Λοτ,ο οποίος όμως απέρριψε εξ αρχής μόνο την απόδοση μομφής χωρίς τη δίκη, τονίζοντας ότι έχει τη συνταγματική υποχρέωση να ξεκινήσει τουλάχιστον την ακροαματική διαδικασία. Συνεπώς, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, οι δηλώσεις αυτές περιέχουν πιθανά και εκτός απροόπτου και τη λύση στο "γόρδιο δεσμό", αφού και τα δύο κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει για μία δίκη με συνοπτικές διαδικασίες... και μετά τέλος...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τα παιδιά του πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ανοίγει ντροπαλά τη λευκή μικρή τσάντα της κι αποκαλύπτει τον θησαυρό της: ένα κομμάτι ψωμί. Τη λένε Σαμίρα. Είναι 8 ετών. Και είναι "τυχερή". "Τυχερή", γιατί βρήκε κάτι να τραφεί. Δύσκολο αυτό, στους ρημαγμένους δρόμους της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, όπου η παρουσία του αέναου εμφυλίου πολέμου δε γίνεται εμφανής πλέον με σφαίρες και ρουκέτες, αλλά με ματιές παιδιών. Που λιμοκτονούν.

Δύο χρόνια πριν, όταν ο ουρανός έβρεχε ρουκέτες, οι γονείς της Σαμίρα σκοτώθηκαν. Εκείνη τραυματίστηκε, αλλά έζησε. Δείχνει τον αριστερό της μικροσκοπικό αστράγαλο, όπου υπάρχει μια φρικτή τρύπα. "Σράπνελ", εξηγεί. Θραύσματα. Τα σημάδια δεν είναι μόνο στο πόδι της, είναι σ' όλο της το παιδικό σώμα. Αλλά χαμογελάει ακόμα, αθώα. Δείχνει ένα άθλιο κτίριο. "Το σπίτι μου". Ενα ορφανοτροφείο.

28.000 παιδιά, εκτιμούν διεθνείς οργανώσεις, βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με μια έρευνα της Unicef, δύο στα τρία έχουν χάσει συγγενείς. Επτά στα δέκα, γονέα. Πώς ζουν; Μυστήριο. Πολλά μαζεύουν ξύλα και τα πουλάνε για κάρβουνα - είδος πρώτης ανάγκης στην κεντρασιατική χώρα, όπου ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς.

Ο Ζία είναι 7 ετών. Ο πατέρας του έπεσε νεκρός μπροστά του, σε μια πυραυλική επίθεση στην Καμπούλ. Το παιδί ομολογεί σε μια δημοσιογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι "βλέπει εφιάλτες κάθε βράδυ".

Στο μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Καμπούλ, όπου 400 παιδιά βρίσκουν δύο γεύματα την ημέρα και παρακολουθούν τρίωρα μαθήματα (κατά παράβαση της ισλαμικής νομοθεσίας των Ταλιμπάν, σ' αυτά περιλαμβάνονται και κορίτσια) η θέρμανση είναι είδος πολυτελείας. Μια φωτιά καίει στο κέντρο του κτιρίου.

Ενα 5χρονο κορίτσι, που επλήγη από αέρια και δεν μπορεί να περπατήσει, τραβάει την προσοχή. Εχει σπασμούς. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα. Δεν είναι "και τόσο σοβαρά".

Και ο πόλεμος συνεχίζεται. Για την εξουσία. Τα πετρέλαια. Και ασφαλώς, την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Δύσης, που υποκριτικά μιλά για την "ανθρωπιστική καταστροφή" που προκάλεσαν οι (κατά Ρήγκαν) "μαχητές της ελευθερίας", οι Ταλιμπάν και οι άλλοι Μουτζαχεντίν, που από σύμμαχοι έγιναν θανάσιμοι και αμείλικτοι εχθροί...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Παραμένει "ελεύθερος" ο "Απο"...

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Απερρίφθη το αίτημα δικηγόρου που φέρεται να εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Τουρκίας για νέα "φυλάκιση" του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Εφετείο της Ρώμης απέρριψε χθες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ο Ιταλός δικηγόρος Αουγκούστο Σινάγκρα είχε διατυπώσει το αίτημα αυτό μετά την απόφαση του Εφετείου, στις 16 του Δεκέμβρη, να άρει τον κατ' οίκον περιορισμό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο "Απο" σχολίασε το Γαλλικό Πρακτορείο, παραμένει στην Ιταλία περιμένοντας να βρει μια χώρα για να τον φιλοξενήσει. Το ζήτημα που επιχειρεί να εγείρει, πάντως, δηλαδή η "πολιτικοποίηση του Κουρδικού" και η έναρξη μιας "συζήτησης" Ευρώπης και Τουρκίας γι' αυτό, όλο και απομακρύνεται, αφού η κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα δε βρήκε "υποστήριξη" και τήρησε αποστάσεις, μετά το - άτυπο - εμπάργκο που η Τουρκία άρχισε σε βάρος προϊόντων της και εταιριών της (που κόστισε "αιμορραγία" 200 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις)...

Νέες ταραχές στην Ινδονησία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Πλήθη οπλισμένα με ξίφη και βόμβες μολότοφ πυρπόλησαν δεκάδες σπίτια στην πόλη Πόσο της ινδονησιακής νήσου Σουλαβέσι, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 22 ατόμων και τις άτακτες φυγές εκατοντάδων άλλων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν χειρότερα επεισόδια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων νεαρών με ακαθόριστο αίτιο. Αστυνομία και στρατιώτες στάλθηκαν στο κέντρο των ταραχών σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν εμπρηστικές ενέργειες σε κυβερνητικά κτίρια, χριστιανικούς ναούς και τζαμιά.

Κοσσοβάρος του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού σε στιγμή δράσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ