ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στις ΗΠΑ οι "νέες βάσεις" του Κυπριακού!
  • Με ανυπόστατα επιχειρήματα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απολογηθεί για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και τη μεταφορά τους στην Κρήτη
  • Εμμένει δογματικά στην ανάθεση του Κυπριακού στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ ισχυρίζεται ότι το, χρεοκοπημένο, ενιαίο αμυντικό δόγμα αναβαθμίζεται

Με ανυπόστατα και αστεία επιχειρήματα ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να απολογηθεί και να στηρίξει την απόφαση για μη εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο και τη μεταφορά τους στην Κρήτη επιβεβαιώνοντας ότι εμμένει στην ίδια αδιέξοδη και χρεοκοπημένη πολιτική, ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο στη βάση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, το οποίο, όπως είπε, αναβαθμίζεται!

Οπως προκύπτει με σαφήνεια από τη δισέλιδη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός εναποθέτει την επίλυση του Κυπριακού αποκλειστικά στην "καλή διάθεση" των ΗΠΑ, για χάρη των οποίων, όπως αφήνει να εννοηθεί πάρθηκε και η χτεσινή απόφαση, ενώ επαναλαμβάνει το γνωστό παραμύθι ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ειρηνική ανάπτυξη και ευημερία".

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να δικαιολογήσει την απόφαση του Γλ. Κληρίδη για μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο - την οποία όπως αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση πλήρως υποστηρίζει - επικαλούμενος δύο βασικά επιχειρήματα: Πρώτον, ότι "η καλλιέργεια συνθηκών έντασης είναι πάγιος στόχος της τουρκικής πλευράς" (!) και δεύτερον ότι έτσι θα κερδίσουμε την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα (!): "Είναι η πλευρά μας που χρειάζεται τα απαραίτητα διεθνή στηρίγματα για την ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης και γι' αυτό έχει κάθε λόγο να αποδεικνύει την ετοιμότητά της για συνεργασία με την οργανωμένη διεθνή κοινότητα".

Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι επικαλείται τα πρόσφατα ψηφίσματα - προσχήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις δηλώσεις του Κλίντον (! ), για να ισχυριστεί ότι "μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική θετική εξέλιξη στις προσπάθειες μείωσης της έντασης"!

Δεν κρύβει ακόμα ότι η απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος Κληρίδης "πρέπει να εκτιμηθεί στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας, για να τεθεί το ουσιαστικό θέμα μέσα και από νέες διαδικασίες"!

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Κ. Σημίτης διαβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχίσουν τις επαφές, στο πλαίσιο μάλιστα του - χρεοκοπημένου - ενιαίου αμυντικού δόγματος, τις επαφές για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ισχυρίζεται ότι "η απόφαση για μεταφορά και εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος "S-300" στην Κρήτη, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με τη Ρωσική πλευρά, εντάσσεται στον ενιαίο σχεδιασμό του αμυντικού δόγματος και θα ενισχύσει την άμυνα και προάσπιση της Κύπρου"!!.

ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ
Με βάση τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης την απόφασή του για μη εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο και "πιθανή εγκατάστασή τους στην Κρήτη", η οποία, όπως υποστήριξε, ανταποκρίνεται "στο καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού και το ευρύτερο συμφέρον του ελληνισμού".

Στη γραπτή δήλωση που έκανε ο Γλ. Κληρίδης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε ότι "στη λήψη της απόφασης αυτής, έλαβα σοβαρότατα υπόψη τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές εξετέθησαν στις 27 Νοεμβρίου και επαναλήφθηκαν σήμερα (χτες), καθώς και τις θέσεις της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία υποστήριξε την ανάγκη συναπόφασης των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου".

Ταυτόχρονα, ανέλαβε την ευθύνη της απόφασης, παραδέχτηκε ότι συνιστά αλλαγή προηγούμενης απόφασης για εγκατάσταση των πυραύλων, αλλά δε δέχτηκε ότι η χτεσινή απόφαση "ήταν αποτέλεσμα υποταγής σε πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς". Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι δεν αποκηρύσσει ως εσφαλμένη την παλαιότερη απόφαση για αγορά και εγκατάσταση στην Κύπρο!

Ο Γλ. Κληρίδης υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης "να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ενιαίο αμυντικό δόγμα", ενώ ανέφερε ότι αναμένει την υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Εμείς - πρόσθεσε - με την απόφασή μας, προσφέρουμε στο διεθνή παράγοντα την ευκαιρία να ανοίξει το δρόμο για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και τη λύση του κυπριακού προβλήματος και αναμένουμε αποτελέσματα μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα". Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένταξη στην ΕΕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Διατηρούν τεράστιες βάσεις στην Κύπρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 1218/98 επιτάσσει για την Κύπρο "την έναρξη - σταδιακά - διαδικασίας για τον περιορισμό και την ουσιαστική μείωση του επιπέδου όλων των στρατευμάτων και των εξοπλισμών στο νησί".

Παράλληλα ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προβούν σε όλα τα αναγκαία διαβήματα και μέτρα για να υποστηρίξουν μια συνεχή προσπάθεια υλοποίησης του ψηφίσματος. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του Τόνι Μπλερ.

Η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση έκφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας "δείχνει αποφασισμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ασφάλειας της περιοχής και παράλληλα να κινηθεί αποφασιστικά για επίλυση του Κυπριακού" (ΝΕΑ 24/12/98).

Η πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει, είναι πώς είναι δυνατόν να ικανοποιούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και δηλώσεις των Κλίντον - Μπλερ μια βδομάδα μετά την απόφασή τους να βομβαρδίσουν εν ψυχρώ και βάρβαρα το Ιράκ.

Αλλά ας είναι. Είναι προφανές ότι οι Κλίντον- Μπλερ μεθόδευσαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ματαιωθεί η μεταφορά και η εγκατάσταση των πυραύλων "S - 300" στο κυπριακό έδαφος και να μπουν στη "ναφθαλίνη" οι "S - 300", όπως σημείωσε απογευματινή εφημερίδα.

Ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει ο καθένας μας για την εγκατάσταση των πυραύλων S - 300, το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση του ΟΗΕ είναι μείζον. Δείχνει ότι στην εποχή μας, στην εποχή της νέας τάξης, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να οργανώνει την άμυνά της όπως αυτή νομίζει, δεν μπορεί να αποφασίζει και να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα χωρίς τη συγκατάθεση των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πέρα από αυτό, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι δηλώσεις Κλίντον και Μπλερ χαρακτηρίζονται από πολιτικό κυνισμό. Γιατί πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για μείωση των στρατευμάτων και των εξοπλισμών όταν η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει και διατηρούν τεράστιες βάσεις στο κυπριακό έδαφος; Είναι φανερό ότι μιλάνε για μείωση στρατευμάτων και εξοπλισμών μόνον της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των δικών τους δυνάμεων ή των τούρκικων δυνάμεων.

Αλλά πώς έχει το θέμα των στρατιωτικών δυνάμεων των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο;

Κατ' αρχήν η Μεγάλη Βρετανία, με τις επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, διατηρεί γύρω στις 30 βάσεις στο κυπριακό έδαφος.

Πέρα από αυτό οι ΗΠΑ, μετά την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, εγκατέστησαν στο Λευκόνικο (στη Βόρεια Κύπρο) το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα στην Κυρήνεια εγκαταστάθηκε ναυτική βάση του ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχα την απορία τι θα γίνουν αυτές οι βάσεις αν λυθεί το Κυπριακό με τη μορφή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Το έψαξα και βρήκα ότι οι ιμπεριαλιστές στις αποφάσεις του ΟΗΕ προβλέπουν την εξασφάλιση της παραμονής των βάσεων αυτών στο νησί. Συγκεκριμένα στις ιδέες για την εγκατάσταση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, το 1992, του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται ότι: "Τα ομόσπονδα κράτη μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα της περιοχής της αρμοδιότητάς τους. Η εκπροσώπηση στις διεθνείς υποθέσεις θα αντικαθρεπτίζει τη διακοινοτική φύση της ομοσπονδιακής δημοκρατίας". Δηλαδή προβλέπεται ότι αν δε θελήσει να υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες για τις βάσεις στο Λευκόνικο και την Κυρήνεια, η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα τις υπογράψει το ομόσπονδο τουρκοκυπριακό κράτος.

Αυτή είναι και η μείωση των εξοπλισμών που ζητούν ο ΟΗΕ και οι Κλίντον - Μπλερ.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Διχασμένα τα κυπριακά κόμματα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Το Εθνικό Συμβούλιο που συνήλθε έκτακτα αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη απέτυχε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, γεγονός που υποχρέωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να αναλάβει με γραπτή δήλωσή του ολόκληρο το βάρος της ευθύνης για τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο και τη μεταφορά τους στην Κρήτη. Την οριστική απόφαση για τη μη έλευση των S - 300 στην Κύπρο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης με τη γραπτή δήλωσή του, η οποία διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Στυλιανίδη, αμέσως με τη λήξη της συνεδρίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού κατέστησε απόλυτα σαφές ότι το Κόμμα του διαφωνεί κάθετα με την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων. Η όλη κατάσταση που δημιουργείται, είπε, θα μελετηθεί από τα αρμόδια σώματα του κόμματος, ενώ σήμερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί λεπτομερώς στη νέα κατάσταση που δημιουργείται καθώς και στην τύχη του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Με την απόφαση για μεταφορά των S - 300 στην Κρήτη διαφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης,ο οποίος σε δηλώσεις του λίγο πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε ότι η αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επίσης ο Β. Λυσσαρίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου χαρακτήρισε την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων "πολιτική ήττα χωρίς αντίσταση και μάχη". Οι συνέπειες από την απόφαση αυτή, είπε, θα είναι πολύ αρνητικές για τον κυπριακό ελληνισμό και θετικές για την επιδρομική πολιτική της Τουρκίας.

Ενάντια στην απόφαση τάχθηκε και το Κόμμα των "Νέων Οριζόντων",που κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να παραιτηθεί, καθώς και το Κίνημα της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης του Αλέξη Γαλανού,ο οποίος είναι και πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη.

Η θέση του ΑΚΕΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛΑνδρέας Χρίστου εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση και παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη όσον αφορά την απόφαση για αγορά των πυραύλων, χωρίς τη συγκατάθεση των κομμάτων και του Εθνικού Συμβουλίου, που βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι χειρισμοί του Προέδρου, είπε, δεν έφεραν καμιά αλλαγή στους συσχετισμούς των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίναμε στόχος των περισσότερων χώρων της Ευρώπης, σε βάρος του εθνικού μας προβλήματος. "Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, είπε, ότι το θέμα αυτό συνδέθηκε απόλυτα με τη θεωρία του λεγόμενου ενεργού ηφαιστείου. Μια θεωρία που κατέρρευσε μαζί με όλη τη συνθηματολογία που την ακολούθησε. Η απόφαση αυτή δεν ανέτρεψε το στρατιωτικό ισοζύγιο και δόθηκαν προσχήματα για ενασχόληση με άλλα θέματα εκτός από την ουσία του Κυπριακού. Δόθηκαν προσχήματα για αμφισβήτηση του δικαιώματος της άμυνας. Δημιουργήθηκαν νέοι κίνδυνοι εμπλοκής της Κύπρου σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, κλιμακώθηκαν οι απειλές από μέρους της Τουρκίας, αλλά και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γαλλία και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση με αποτέλεσμα η Κύπρος να περιέλθει σε μια φοβερή απομόνωση και ο λαός της και η κυβέρνησή της τέθηκαν μπροστά σε φοβερά και δύσκολα διλήμματα. Είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες που η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε στην κυπριακή τις απόψεις της σ' αυτό το θέμα και είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες που η δική μας άποψη ήταν ότι οι δύο κυβερνήσεις έπρεπε να συναποφασίσουν. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα την ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έπρεπε να αναλάβει ακριβώς το βάρος αυτής της απόφασης, όπως ακριβώς πήρε την απόφαση για την αγορά αυτού του συστήματος, χωρίς την αναγκαία διαβούλευση και συζήτηση στο όργανο το οποίο εκαλείτο πρόσφατα να πάρει αυτή την απόφαση. Κατά συνέπεια η συναπόφαση αυτή έχει παρθεί και έχει ανακοινωθεί σήμερα σε όλους μας". Με την απόφαση, όπως την ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη δήλωσή, του συμφώνησαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Γ. Βασιλείου.

Θα υπάρξει συνέχεια του σίριαλ

Η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας της χώρας αυτής, την ακύρωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και τη διευκόλυνση της πορείας διχοτόμησης του νησιού, με βάση τα όσα σχεδιάζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα, που με τόσες τυμπανοκρουσίες εξαγγέλθηκε, υποτίθεται πως θα στηριζόταν στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και στην εξασθένιση της αεροπορικής υπεροχής της Τουρκίας, η οποία στηρίζεται στο πλεονέκτημα της μικρής απόστασή της από την Κύπρο. Η ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων ουσιαστικά αδρανοποιεί και αχρηστεύει την ελληνική αεροπορική βάση της Πάφου, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του δόγματος, καθώς τα μαχητικά πριν προλάβουν να απογειωθούν και να βρεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα θα πλήττονται ανεμπόδιστα από τα τουρκικά μαχητικά και μάλιστα από μεγάλη απόσταση. Η τυχόν εγκατάσταση άλλων πυραύλων μικρού βεληνεκούς, όπως οι ρωσικοί TOR που φθάνουν τα 15 χιλιόμετρα, ουσιαστικά θα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού τα τουρκικά μαχητικά διαθέτουν πυραύλους που μπορούν να βάλλουν στόχους από απόσταση μέχρι 70 χιλιομέτρων.

Οσον αφορά την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κρήτη και τον ισχυρισμό που προβάλλεται ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου, κάτι τέτοιο είναι εξ ολοκλήρου ανυπόστατο. Το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων είναι 150 χιλιόμετρα, δηλαδή μέχρι τόση απόσταση μπορούν να πλήξουν αεροσκάφη. Εάν, λοιπόν, εγκατασταθούν κάπου κοντά στις ανατολικές ακτές της Κρήτης θα καλύπτουν μια περιοχή που μετά βίας περιλαμβάνει ένα μέρος της Ρόδου. Φτάνει δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής Κρήτης - Κύπρου. Η υπόλοιπη διαδρομή, τα δύο τρίτα του συνόλου, που πρέπει να διανύσουν τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία θα απογειώνονται από την Κρήτη με προορισμό την Κύπρο, θα είναι ακάλυπτη, όπως βέβαια ακάλυπτη θα είναι και η ίδια η Κύπρος και θα πρέπει τα ελληνικά μαχητικά να παίζουν και ρόλο αναχαίτισης των τουρκικών. Στα πλαίσια, λοιπόν, του ενιαίου αμυντικού δόγματος για να στηριχτούν κάποιες επιχειρήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο θα πρέπει να διατεθεί το σύνολο, σχεδόν, της δύναμης των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει, αφήνοντας ακάλυπτο το Αιγαίο και τις υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει.

Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν οι "S-300" με την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, είναι η αντιαεροπορική κάλυψη της ίδιας της Κρήτης και η ασφαλής απογείωση των μαχητικών από τα αεροδρόμια του νησιού. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει αν τελικά εγκατασταθούν και στην Κρήτη, γιατί αφ' ενός οι Αμερικανοί ενδέχεται και για την περίπτωση αυτή να "ανακαλύψουν" λόγους ανάλογους με αυτούς που είχαν για την Κύπρο - όπως π. χ. ότι τα ραντάρ των πυραύλων, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, πιθανά να χρειαστούν Ρώσους χειριστές - αφ' ετέρου δεν πρέπει να λησμονείται ότι η τελική εγκατάστασή τους στην Κρήτη θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους που το αποτέλεσμά της δεν μπορεί, ασφαλώς, να προεξοφληθεί.

Τα συγκεκριμένα ραντάρ των "S-300" εντοπίζουν αεροσκάφη σε απόσταση μέχρι 300 χιλιομέτρων προς κάθε κατεύθυνση, που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν εικόνα για μια περιοχή 600 Χ 600 χιλιόμετρα. Ομως και στην περίπτωση της εγκατάστασης στην Κρήτη θα υπάρχει αναγκαστικά εμπλοκή των Ρώσων, καθώς όπως αναφέρθηκε η απόφαση προβλέπει ότι οι πύραυλοι θα είναι μεν υπό ελληνική διοίκηση, αλλά θα παραμείνουν κυπριακής ιδιοκτησίας και θα τους χειρίζονται Κύπριοι αξιωματικοί που εκπαιδεύτηκαν από Ρώσους. Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές βάσης των Αμερικανών, ηβάση της Σούδας.Βέβαια μπορούν να έχουν τη σιγουριά ότι η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ και υπό τον έλεγχό τους αλλά εδώ προκύπτει και θέμα Ρωσίας καθώς, όπως αναφέρεται, δε θέλει να πέσει η τεχνολογία των πυραύλων σε αμερικανικά χέρια. Ετσι προανεγγέλθηκε νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους αλλά παράλληλα αναμένονται και νέες πιέσεις από τους Αμερικανούς. Θα υπάρχει λοιπόν συνέχεια του σίριαλ.

Κ. Ζ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Εθνικά υπεύθυνη" σύμπλευση

Ως κόμμα που κρατά "εθνικά υπεύθυνη" στάση και δεν εκμεταλλεύεται τα "εθνικά θέματα" για να κερδίσει πόντους στη δικομματική αντιπαράθεση, επιχείρησε να εμφανιστεί η ηγεσία της ΝΔ με την ανακοίνωση για τις χτεσινές αποφάσεις σχετικά με τους "S-300". Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ, έστω και καταγγέλλοντας τους εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις και την πολιτική που ακολουθείται, πειθαρχώντας βέβαια και στη βούληση των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος επικρίνεται η κυβέρνηση επειδή δεν "εξήγησε στον ελληνικό λαό, γιατί και με τι στόχο αποφασίστηκε η προμήθεια και εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο, ούτε τι εξυπηρετεί η απόφαση για μεταφορά τους στην Κρήτη"! Ταυτόχρονα όμως αναγορεύει σε "εθνικό καθήκον" την προσπάθεια "να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες της εσφαλμένης και αδιέξοδης επιλογής του κ. Σημίτη", χωρίς βέβαια να αναφέρει πώς μπορεί να γίνει αυτό.

ΔΗΚΚΙ
Αγωνία(!) για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Για "την εθνικά επιζήμια πολιτική συνεχών υποχωρήσεων για την οποία πρέπει να λογοδοτήσει στον ελληνισμό και στον ελληνικό λαό" καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των πυραύλων ενώ ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για το θέμα, σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος. Στην ανακοίνωση που είναι και ομόφωνη απόφαση της ΠΓ, τονίζεται ότι "ο πρωθυπουργός και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας εξελίσσονται σε θλιβερούς υπαλλήλους της ελληνικής ιστορίας μετά την κοινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Χωρίς να θίγεται στο ελάχιστο η ουσία της υποταγής στους ιμπεριαλιστές με τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων, ισχυρίζεται ότι "με την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο, που οδηγεί στην ουσιαστική ματαίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, η Τουρκία αναγορεύεται ως ηγεμονεύουσα χώρα στην περιοχή...".

ΣΥΝ
Κριτική στη διαδικασία

Κριτική στην τακτική και τις διαδικασίες επιλέγει να ασκήσει ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, στην οποία τονίζει ότι "η περιπέτεια των "S-300" αποτελεί μια ακόμα χρεοκοπία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με νοοτροπία του βλέποντας και κάνοντας".

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις "γιατί είναι υπόλογη που με τους ευκαιριακούς και επιπόλαιους και ανεύθυνους χειρισμούς της, επιφύλαξε μια ακόμα δοκιμασία στην Ελλάδα και την Κύπρο, με διαρκείς συνέπειες". Επαναφέρει, επίσης, το ζήτημα της ενημέρωσης με τη σύγκληση Συμβουλίου των Αρχηγών, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος Ν. Κωνσταντόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ