ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οψεις του νέου χρόνου

ΕΙΔΑΤΕ ΤΕΛΙΚΑ,δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Ενα "κλικ" και από το 1998 περνάμε στο 1999. Ετσι απλά. Γίναμε ένα χρόνο μεγαλύτεροι (κακό αυτό), αλλά και κατά ένα χρόνο... σοφότεροι (αυτό είναι καλό, αν φύγουν τα αποσιωπητικά).

***

Βεβαίως, ο καθένας βλέπει αυτό το αντικειμενικό γεγονός από το δικό του πρίσμα και του δίνει το δικό του ορισμό. Π.χ. αν ρωτήσετε τον Γιάννο Παπαντωνίου δε θα σας πει ότι άλλαξε ο χρόνος.

***

Απλά, ότι θέλουμε δύο έτη αντί τρία για το 2001, όπου θα γίνει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση για την Ελλάδα! Και θα χαίρεται όταν θα σας το λέει, γιατί, τι να κάνουμε, έτσι τα βλέπει αυτός...

***

Αλλιώς θα το δει το πράγμα ο πρωθυπουργός, βέβαια. "Οχ, τελειώνει ο καιρός μου στην εξουσία" θα πει, κι αυτό γιατί, αν μη τι άλλο, μετά από την εμπειρία του στην κυβέρνηση έχει αποκτήσει και στοιχειώδη αυτογνωσία.

***

Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός θα αναλογιστεί και την προεκλογική περίοδο, που έρχεται και δεν ξέρει τι να πει στον κόσμο. Ομως το ίδιο σκέφτεται και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού ο χρόνος άλλαξε, αλλά όχι και η Νέα Δημοκρατία. Ούτε βήμα πιο δεξιά από το Σημίτη δεν κατάφερε να πάει.

***

Συνασπισμός είναι αυτός και δεν πρόκειται να αλλάξει τις θέσεις του επειδή άλλαξε ο χρόνος. Αλλωστε το κόμμα αυτό... φημίζεται για τη σταθερότητα και τη σαφήνεια των απόψεών του (για όποιους τις καταλαβαίνουν φυσικά).

***

Ετσι (και) για φέτος, ένα είναι το σύνθημα: "1999, το Ετος της Κεντροαριστεράς"!

***

Οσο για τον Δ. Τσοβόλα, πεδίον δόξης λαμπρό ο νέος χρόνος. Ξεκινάει βλέπετε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, με συνεδριάσεις επερωτήσεις και άλλα τέτοια όμορφα πράγματα. Θα μπορεί να τσακώνεται με τον Απ. Κακλαμάνη 5 φορές την εβδομάδα...

Ποιοι θα τα έχουν;

Το πρώτο επιχείρημα που επαναλαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας όλες τις τελευταίες μέρες, απευθυνόμενος στους απλούς πολίτες - όπως λέει - υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής και της ΟΝΕ, είναι ότι από το 2001 όλοι θα κυκλοφορούμε με ΕΥΡΩ. Εκείνο βέβαια που επιμελώς αποφεύγει να πει είναι πόσα ΕΥΡΩ θα έχουν οι απλοί πολίτες και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και πόσα περισσότερα όλοι εκείνοι για χάρη των οποίων εκπονήθηκαν και εφαρμόζονται τα σχέδια της ΟΝΕ...

Το ΝΑΤΟ "κατέλαβε" τη Θεσσαλονίκη

Ετοιμο να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο δηλώνει πάλι το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε ισχύ η διαταγή ενεργοποίησης που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβρη. Και στο μεταξύ η Θεσσαλονίκη "πλημμύρισε" από "Ράμπο" της ΝΑΤΟικής δύναμης που βολτάρουν στους δρόμους της πόλης, με στολές παραλλαγής, αρβύλες και μπερέδες. Ταυτόχρονα ΝΑΤΟικά πλοία ξεφορτώνουν οχήματα και όπλα στο λιμάνι, απ' όπου η Συμμαχία θα εφορμήσει προς τη Γιουγκοσλαβία.

Και καλά, η κυβέρνηση του "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" και της ξεφτίλας των "S-300" δε διαθέτει ίχνος εθνικής υπερηφάνειας. Ομως, δε σκέφτονται οι κυβερνώντες ούτε καν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ελλάδα και το ειρηνικό παρόν και μέλλον του λαού μας η μετατροπή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο εναντίον των γειτονικών χωρών;

Κρίσιμα ερωτήματα

Τα ερωτήματα, βέβαια, που αντικειμενικά μπαίνουν για τα όσα έχουν γίνει στην "Ολυμπιακη Αεροπορία" τα τελευταία χρόνια είναι πολλά. Αρκούμαστε, όμως, σε ορισμένα:

Μόνο την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση επέβαλε στην επιχείρηση δύο "προγράμματα εξυγίανσης". Τα προγράμματα αυτά, ο κρατικός προϋπολογισμός και οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή", τα πλήρωσαν πολύ ακριβά. Μόνον οι τελευταίοι "κατέβαλαν" ρεπό, αργίες, άδειες ασθένειας, υπερωρίες κλπ. Με τον τελευταίο νόμο θεσμοθετήθηκε η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενώ κάθε εργαζόμενος έχασε απο 80 έως 120.000 δραχμές το μήνα. Σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται η "εισφορά" των εργαζομένων στην "εξυγίανση" της επιχείρησης. Τι έγιναν και πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Η "Ολυμπιακή" έδοσε σε ξένους οίκους συμβούλων δισεκατομμύρια δραχμές, για να επεξεργασθούν προγράμματα και μελέτες. Τι έγιναν; Ποια είναι τα αποτελέσματα των μελετών αυτών;

Και μια προειδοποίηση προς αρμοδίους: Αυταπατώνται, αν πιστεύουν, ότι δημιουργώντας ένα κλίμα καταστροφολογίας θα μπορέσουν να ξεπουλήσουν την "Ολυμπιακή" και, μάλιστα, όσο όσο.

Ποιος φταίει για το όποιο χάλι;

Για το χάλι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" μιλάνε, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Και το κάνανε και πριν, αλλά τώρα πήραν αφορμή κι από την έκθεση - πόρισμα των εταιριών "Salomon" και ΕΤΕΒΑ, που είδε πρόσφατα και το φως της δημοσιότητας κι έχουν στην κυριολεξία ξεσαλώσει...

Και, βέβαια, εμείς δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία, είτε να τους αντικρούσουμε, είτε να τους επιβεβαιώσουμε. Και μπορεί να είμαστε σίγουροι, για τους κρυφούς και απώτερους στόχους αυτής της εκστρατείας, αλλά πριν απ' οτιδήποτε άλλο, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να απολογηθεί για τη μέχρι σήμερα πορεία της "Ολυμπιακής". Στο κάτω κάτω της γραφής, αν η "Ολυμπιακή" βρίσκεται σήμερα στο κακό της το χάλι, η δική της πολιτική και πρακτική την έχει φέρει σ' αυτή τη δεινή θέση.

... δεκάδων δισ. το χρόνο

Και μη νομίζετε ότι το προαναφερόμενο θέμα αφορά κάποιο μικρό και αμελητέο ποσό. Είκοσι πέντε (25) δισεκατομμύρια δραχμές ζητάνε οι μεγαλοεισαγωγείς, για να προμηθεύσουν φίλτρα το ελληνικό δημόσιο για το 1999. Αλλα τόσα περίπου τσέπωσαν για τα φίλτρα του 1998. Και η "δουλιά" αυτή γίνεται χρόνια τώρα.

Εάν λειτουργούσε το εργοστάσιο της Λάρισας, όχι μόνο το δημόσιο θα ωφελούνταν κάθε χρόνο το σημαντικό αυτό ποσό, αλλά θα είχαν δημιουργηθεί αρκετές θέσεις εργασίας και θα δημιουργούνταν προοπτικές αντίστοιχων εξαγωγών, ακόμη και κερδών.

Είπαμε, όμως, το κράτος των "εκσυγχρονιστών", πράσινων και γαλάζιων, δεν μπορεί να είναι ...μπακάλης.

Ενα αποκαλυπτικό σκάνδαλο...

Το γεγονός έχει καταγγελθεί αρκετές φορές από το "Ρ". Η τελευταία ήταν μόλις προχτές. Και δεν πρόκειται για ένα απλό γεγονός. Είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Μια χεροπιαστή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ποιοι και πώς λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, αλλά και για τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες των εκσυγχρονιστών κυβερνώντων - αλλά και των προηγούμενων απ' αυτούς - που αγωνίζονται δήθεν να νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Μιλάμε για την υπόθεση των φίλτρων αιμοκάθαρσης, που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, χιλιάδες ασθενείς. Χρόνια, τώρα, τα φίλτρα αυτά αποτελούν μια πηγή σκανδαλώδους υπερπλουτισμού για ορισμένους μεγαλοεισαγωγείς φαρμάκων. Γι' αυτούς που εισάγουν και πουλάνε στο ελληνικό δημόσιο τα φίλτρα, σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι αυτά κυκλοφορούν στο εξωτερικό και, μάλιστα, στο λιανικό εμπόριο. Κι όλ' αυτά, παρότι από χρόνια έχει κατασκευαστεί και εξοπλιστεί εργοστάσιο παραγωγής φίλτρων αιμοκάθαρσης στη Λάρισα, αλλά ποτέ δε λειτούργησε, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το άφησαν να αραχνιάζει.

Βλέπετε, το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον... μπακάλη και να φτιάχνει φίλτρα αιμοκάθαρσης... Ο ρόλος του κράτους είναι αυτός του στρατηγείου, του επιτελείου, όπως λέει και ο Κ. Σημίτης. Προφανώς, του επιτελείου αναδιανομής του εθνικού πλούτου, προς όφελος της ολιγαρχίας και των "ατσίδων" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Υποδεχτείτε τον!

Νέος χρόνος,

νέο έτος

σαν καφές

βαρύς και σκέτος,

νέα έφτασε

χρονιά

σαν... καδρόνι

σαν μπουνιά!

Νάτος, νάτος

όλο χάρη,

μ' ένα τρισ.

καινούρια βάρη,

με το Γιάννο

με το Δρυ,

οχ κακό

που θα μας βρει!

Νέος χρόνος,

νέο έτος,

...τρισ. χειρότερα

εφέτος,

τραγικό είναι,

αλλά...

κάθε πέρσι

πιο καλά!

Ο οίστρος

Δε θα διασπάσουν το μέτωπο

Μπορεί η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών να μην υπερασπίζεται δημόσια τη φασίζουσα θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού", την οποία συστηματικά έχει χρησιμοποιήσει για να στρέψει "αγανακτισμένες" κοινωνικές ομάδες κατά όσων αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική (αγρότες, ναυτεργάτες, κτλ.), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σταμάτησαν να την προωθούν στην πράξη. Σε αυτή ακριβώς την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για το χτύπημα του μαθητικού κινήματος, πέρα από την αστυνομία και τα ΜΑΤ που θέλει ο Πάγκαλος και οι "δικοί του". Τις κυβερνητικές επιδιώξεις καταγράφει αυθεντικά το ανεπίσημο όργανό της η "Αυριανή", η οποία - από την πρώτη της μάλιστα σελίδα - ανακάλυψε "οργή γονέων για τη στάση του ΚΚΕ"! Στο σχετικό ρεπορτάζ αναμασιούνται τα γνωστά επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας περί "οργής και αγανάκτησης των γονέων που βλέπουν μικρές ομάδες μαθητών να αγνοούν τα αρμόδια όργανα των σχολείων που είναι τα 15μελή και να βάζουν λουκέτα στους χώρους μάθησης". Ακόμα χύνονται κροκοδείλια δάκρυα γιατί "οι γονείς βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς τα παιδιά τους έχουν χάσει από 60 έως 120 διδακτικές ώρες" και για άλλα αναλόγου επιπέδου.

Οσο και αν πασχίζουν δεν πρόκειται να σπάσουν το μέτωπο της Παιδείας, όσο επιχειρείται η "μεταρρύθμισή" της μέσα από το νόμο του Αρσένη.

Φορολογικός... εκσυγχρονισμός ενόψει

Σειρά για...αναμόρφωση έχει τώρα το φορολογικό σύστημα της χώρας. Αυτό διαμηνύθηκε ανεπίσημα στους δημοσιογράφους, μετά από σύσκεψη που έγινε τελευταία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Μάθαμε δε, ότι για την αναμόρφωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος που αναμένεται να ισχύσει το 2000, θα προηγηθεί..."κοινωνικός διάλογος" ανάμεσα στους "αρμόδιους" φορείς το 1999.

Γνωρίζοντας την κυβερνητική πολιτική και ενθυμούμενοι τι ακολούθησε ανάλογους "κοινωνικούς διαλόγους" που πραγματοποιήθηκαν για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα κ.ο.κ., αντιλαμβάνεσθε σε τι κατεύθυνση θα κινούνται οι προωθούμενες φορολογικές αλλαγές...

Εχουν άλλο "θεό" αυτοί

"Πονάει" περισσότερο, τούτες τις χρονιάρες μέρες, μια απόλυση σ' ένα εργαζόμενο. Ισως γι' αυτό - λες και πάσχουν από "σαδισμό" - πολλοί εργοδότες προχωρούν αυτές τις μέρες σε απολύσεις.

Ανάλογα συναισθήματα νιώθουν, όμως, όχι μόνο οι απολυμένοι των "άγιων ημερών", αλλά κι άλλοι, όπως π.χ. οι μακροχρόνια άνεργοι της Λάρισας, από τους οποίους ο ΟΑΕΔ στερεί φέτος, εντελώς αδικαιολόγητα, το έκτακτο βοήθημα Χριστουγέννων που έπαιρναν ή όπως οι 350 εργαζόμενοι της πτηνοτροφικής επιχείρησης "Κελαϊδής" που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οχτώβρη και δεν πήραν ούτε το δώρο.

Γνωρίζουν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι ότι οι εκμεταλλευτές δεν έχουν τον ίδιο Θεό με το δικό τους και στο μόνο "θεό" που πιστεύουν είναι το χρήμα. Γι' αυτό και δεν καταλαβαίνουν από "άγιες μέρες" κι ανθρωπιά. Το μόνο που καταλαβαίνουν αυτοί είναι η δύναμη του αγώνα, στον οποίο αναγκάζονται να προσκυνούν, μη έχοντας άλλη επιλογή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ