ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Πόλεμος νεύρων" μετά τις συγκρούσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των Χριστουγέννων ανάμεσα σε αυτονομιστές και σερβικές αρχές, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι επιδίδονται τώρα σε λεκτικό "πόλεμο", ακονίζοντας παράλληλα τα "μαχαίρια" για παν ενδεχόμενο. Αλλωστε, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, φαίνεται πως δεν ξεχνά την κατάσταση στη γνωστή πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων ούτε τις ημέρες των γιορτών, υπενθυμίζοντας πάντα πως η εντολή για ενεργοποίηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή παραμένει "ενεργός" και πως οποτεδήποτε οξυνθούν οι συγκρούσεις, θα κάνουν την απειλητική εμφάνισή τους τα αεροσκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ετσι, μετά τους 15 νεκρούς των συγκρούσεων της περασμένης βδομάδας και την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για την είσοδο του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, τώρα ήρθε η σειρά των τοπικών Σέρβων αξιωματούχων. Δεν είναι τυχαίο πως "αίφνης" τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιλέγουν τελευταία να προβάλουν και την άποψη των τοπικών σερβικών αρχών σχετικά με τη δράση των αυτονομιστών στο Κόσσοβο. Ετσι, οι δηλώσεις του Βέλτζκο Οντάλοβιτς, τοπικός αξιωματούχος στο Κόσσοβο, φιλοξενήθηκαν προχτές από το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", όπου μεταξύ άλλων δινόταν "ειδικό βάρος" στην ανάγκη της Σερβίας να αντιμετωπίσει τις μαχητικές πρακτικές των Αλβανών αυτονομιστών, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως προκαλούν αλλαγές στη σύνθεση των τοπικών πληθυσμών, για ευνόητους λόγους.

Οι "σποραδικές συγκρούσεις" της περασμένης βδομάδας (όπως τις χαρακτήρισε ο επικεφαλής των επιβεβαιωτών της εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη, Γουίλιαμ Γουόκερ) ήταν όντως "σποραδικές", αλλά είχαν στόχους βασικά στρατηγικά σημεία της περιοχής. Ετσι, το γεγονός ότι το Ποντούγεβο ήταν επίκεντρο αυτών των "σποραδικών" πυρών δεν είναι τυχαίο, όπως δεν ήταν διόλου τυχαία η εκεί πραγματοποίηση των σερβικών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό των δραστών που είχαν σκοτώσει πριν από μέρες έναν Σέρβο αστυνομικό. Εάν οι αυτονομιστές αποκτήσουν τον έλεγχο του Ποντούγεβο, οι Σέρβοι θα χάσουν μία νευραλγική οδική αρτηρία που συνδέει την Πρίστινα με την κεντρική Σερβία. Σύμφωνα μάλιστα με Αλβανό Κοσσοβάρο δημοσιογράφο, που έχει αναλάβει την κάλυψη των κινήσεων των αυτονομιστών, οι αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν των προσπαθειών τους για την "εγκαθίδρυση" της δύναμής τους στο Ποντούγεβο. Η ίδια πηγή υποστήριζε πως μόνον στο Ποντούγεβο οι ντόπιοι υποστηριχτές των αυτονομιστών ανέρχονται σε 2.000 με 3.000 άτομα, "καλά εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα από οποιαδήποτε άλλη φορά"!

Απ' την άλλη, οι σερβικές αρχές φαίνεται πως αναγκαστικά αντιδρούν "μουδιασμένα" και "σπασμωδικά", μια που τα χέρια τους είναι δεμένα... έστω και χαλαρά από τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη, η οποία προέβλεπε την αποχώρηση του συντριπτικού αριθμού των δυνάμεων ασφαλείας από την περιοχή. Ετσι, οι σερβικές αρχές δε φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας τουλάχιστον στο Ποντούγεβο, εάν οι προκλήσεις από την πλευρά των αυτονομιστών δεν ανεβάσουν αίφνης το θερμόμετρο στην περιοχή. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους εξακολουθεί να εστιάζεται στη μεθόριο με την Αλβανία, απ' όπου κατά καιρούς επιχειρούν να εισέλθουν στο έδαφος του Κόσσοβου διάφορα άτομα που διαθέτουν εκτός των άλλων δύο "ατού": πολεμοφόδια ή πρόσωπα ικανά να μετατρέψουν τους απλούς "υποστηριχτές" των αυτονομιστών σε αντάρτες...

ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Μπήκε το νερό στο αυλάκι"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σύντομη και πιθανά χωρίς εκπλήξεις θα είναι τελικά η δίκη στη Γερουσία, που θα ολοκληρωθεί με την επίδοση μομφής κατά του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, είναι η διέξοδος μετά την απόφαση του Κογκρέσου να τον παραπέμψει στο ανώτατο Κοινοβουλευτικό Σώμα με το αίτημα της καθαίρεσης με την κατηγορία της ψευδορκίας και την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτό το σκηνικό που επιχειρείται ο Κλίντον μπορεί να ηρεμήσει, αφού όλα βαίνουν καλώς.

Η παρούσα λύση, που θα βγάλει από το αδιέξοδο την υπόθεση της παραπομπής του Προέδρου και κυοφορούνταν μέρες στους διαδρόμους της Γερουσίας, είναι μάλλον γεγονός, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κατά τις πληροφορίες η διάρκεια της δίκης θα είναι μικρότερη των δύο εβδομάδων, ενώ η ημερομηνία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε ότι η δίκη θα αρχίσει στις 11 Γενάρη και θα διαρκέσει ως τις 22 Γενάρη, ενώ το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μεταφέροντας τις δηλώσεις του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Τρεντ Λοτ,αναφέρει ότι η δίκη μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στις 7 Γενάρη. Τουλάχιστον αυτή ήταν η πρότασή του προς το Σώμα και κυρίως προς τη Δημοκρατική πτέρυγα.

Ακόμα τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ ακόμα και η προσαγωγή μαρτύρων είναι αβέβαιη, αφού κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, για μεγάλο τμήμα των ρεπουμπλικανών η προσαγωγή και η κατάθεση ορισμένων μαρτύρων κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη, αλλά ο Λοτ δε θέλησε να διευκρινίσει τίποτα περισσότερο. Ολες οι αποφάσεις θα παρθούν στις συνεδριάσεις της κατηγορούσας ρεπουμπλικανικής ομάδας που θα κρίνουν και οριστικά τη στρατηγική των Ρεπουμπλικανών, αλλά και την πρόταση προς την Ολομέλεια του Σώματος για τη διαδικασία της δίκης, τη διάρκεια και το περιεχόμενό της. Η πρώτη συνεδρίαση με το επίμαχο θέμα ήταν την προηγούμενη Τρίτη, χωρίς όμως να καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, παρότι στις συνεντεύξεις του προς το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ούτε ο Λοτ ούτε και ο ηγέτης των Δημοκρατών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ,έδειξαν να υποστηρίζουν το σχέδιο της 13μελούς κατηγορούσας ομάδας, να καλέσουν μάρτυρες για να καταθέσουν.

"Συμφωνίες κυρίων"

Η απροθυμία για την προσέλευση μαρτύρων φανερώνει αυτό που πολλοί αναλυτές υποστήριζαν εδώ και αρκετό καιρό, ότι οι ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί βουλευτές που απαρτίζουν το Σώμα έχουν συμφωνήσει σχετικά με τον τρόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης του Κλίντον, χωρίς όμως κανείς να έχει αφήσει να διαρρεύσει τίποτα συγκεκριμένο. Πάντως με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η παραδοσιακή ομιλία του Προέδρου "για το καθεστώς της Ενωσης", που εκφωνείται ενώπιον και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, θα αναβληθεί για μία κατοπινή ημερομηνία.

Ο Κλίντον παρακολουθεί "αγέρωχος" τις εξελίξεις και φυσικά θα αρνηθεί εκ νέου ότι ψεύστηκε ενόρκως, αφού γνωρίζει φυσικά εκ των προτέρων ότι οι ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να επιτύχουν το επιθυμητό, που δεν είναι άλλο από την καθαίρεσή του, καθώς χρειάζονται την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Γερουσία των 110 μελών, επομένως 67 ψήφους. Ομως οι Ρεπουμπλικανοί αριθμούν μόλις 55, ενώ από τους 45 Δημοκρατικούς δεν αναμένονται διαρροές. Εξάλλου και οι δύο πλευρές κατέρχονται εξαιρετικά πολωμένες, μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 4ης Νοέμβρη που ήταν μάλλον θετικό για τους Δημοκρατικούς και προκάλεσε συνοφρύωση τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι απάντησαν με την παραπομπή του Κλίντον από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την αναγκαία πλειοψηφία. Ενα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να χαροποιεί τον Κλίντον είναι ότι ο ανεξάρτητος εισαγγελέας, Κένεθ Σταρ,δε θα είναι σε θέση να διώξει άλλο ποινικά τον Κλίντον μετά τη λήξη της θητείας του, τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει το CBS, μία εκδοχή που είχε αφεθεί να αιωρηθεί από πολλούς κύκλους.

Ακόμα πιο πολλές στημένες φωτογραφίες και χαμόγελα τον τελευταίο καιρό...

Μέλος του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού σε δράση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ