ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αγάπες πάνε στον Παράδεισο

"Η καρδιά από γυαλί",του Βέρνερ Χέρτζοκ, που θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στη 01.00, κλέβει κυριολεκτικά την αποψινή τηλεοπτική παράσταση. Είναι μια ταινία παράξενη, αλληγορική, γεμάτη οραματισμούς και όνειρα. Μια ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός χωριού της Βαυαρίας, το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγή ενός παραδοσιακού είδους γυαλιού, ενώ ο ιδιοκτήτης προσθέτει ουσίες, που μόνον εκείνος γνωρίζει, για να κατασκευάσει το "ρουμπινένιο γυαλί", ένα γυαλί που δεν έχει δει όμοιό του ο κόσμος όλος. Και το καταφέρνει, όμως εκείνος πεθαίνει μια μέρα και παίρνει το μυστικό μαζί του. Τότε σιγά σιγά το χωριό αρχίζει να φθίνει, να σβήνει, να μαραίνεται οικονομικά. Να παρακμάζει. Είναι η ιστορία της ακμής και της παρακμής, είναι μια ιστορία δοσμένη με υποβλητική φωτογραφία, με σκηνές πραγματικά οραματιστικές, η οποία εμπνέεται από τον ρομαντικό ζωγράφο Φρίντριχ, βασισμένη στο σενάριο του Γερμανού σκηνοθέτη Αχρενμπους.

Από το SEVEN X στις 21.00 "Η ιδιωτική ζωή του Ερρίκου του 8ου",του Αλεξάντερ Κόρντα... Μια εξαιρετική ιστορική ταινία με την εκπληκτική ερμηνεία του Τσάρλε Λότον στο ρόλο του μονάρχη, που είχε παράξενες σχέσεις με τις συζύγους του. Αλλες τις έστελνε σπίτι τους, άλλες σε μοναστήρι και από άλλες ζητούσε το κεφάλι τους όταν επιθυμούσε διακαώς να απολαύσει ένα καινούριο σώμα. Αυτό έκανε με την έρημη Αννα Μπόλεϊν - την Αννα των χιλίων ημερών - της οποίας, όμως. η κόρη που απέκτησε με τον "άτακτο" σύζυγό της και δολοφόνο της, βασίλευσε. Και με τη σειρά της, οικογενειακό το 'χανε φαίνεται, έστειλε στην κρεμάλα χρόνια αργότερα την εξαδέλφη της, την Μαρία Στιούαρτ. Ο Ερρίκος ο 8ος παντρεύτηκε οκτώ φορές! Χαρά στο κουράγιο εκείνων των γυναικών που δέχτηκαν τις προτάσεις γάμου.

Από την ΕΤ-3 στις 21.00 "Η νύχτα με τη Σιλένα" του Δ. Παναγιωτάτου.Ενας νεαρός ερωτεύεται μια κοπέλα που μένει στο απέναντι διαμέρισμα και παρακολουθεί νύχτα - μέρα τις κινήσεις της. Επειτα από χρόνια συναντά, εντελώς τυχαία, μια νεαρή γυναίκα έξω από ένα μπαρ, που μοιάζει εκπληκτικά με τον έρωτα των εφηβικών του χρόνων. Είναι μια ταινία που στηρίζεται σ' ένα πραγματικό γεγονός, μια ταινία αινιγματική, ερωτική, τυλιγμένη σ' ένα πέπλο μυστήριου. Με τον Αντώνη Καφετζόπουλο.

Από το MEGA στις 00.30 "Πάθος και οργή",του Τζον Μάντεν.

Στην Αμερική στην εποχή του μακαρθισμού ένας νεαρός πράκτορας του FBI συλλαμβάνει έναν αθώο Κινέζο που προσπαθούσε να στείλει χρήματα στην οικογένειά του. Οταν ο τελευταίος αποφυλακίζεται, δέκα χρόνια αργότερα, θα δει κάτι που ποτέ δεν περίμενε. Η κόρη του έχει δημιουργήσει ερωτικό δεσμό με το λεβέντη του FBI που τον είχε στείλει άδικα φυλακή. Με τους Ματ Ντιλόν, Τζόαν Τσεν.

Με κλειστό το στόμα

Μια αστυνομική μίνι σειρά τριών επεισοδίων αρχίζει σήμερα στις 00.30 από τη ΝΕΤ. Πρόκειται για το "Χαλινάρι της στρίγκλας" σε σενάριο Μίνετ Γουόλτερ, παραγωγής του BBC. Ενα τερατώδες έγκλημα ζητάει τη λύση του, ζητά τον ένοχό του και την τιμωρία του. Μια μεσόκοπη γυναίκα βρέθηκε γυμνή στο μπάνιο, με κομμένες τις φλέβες. θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία, αν δεν υπήρχε μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Το κεφάλι της είναι κλεισμένο με σ' ένα μεσαιωνικό εργαλείο μαρτυρίου, μια σιδερένια μάσκα σαν χαλινάρι, την οποία χρησιμοποιούσαν τότε για να κλείνουν το στόμα των γυναικών που τις θεωρούσαν μέγαιρες ή μάγισσες. Η σειρά τιμήθηκε στην Αγγλία με το "Χρυσό βραβείο" καλύτερης αστυνομικής σειράς. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική ηθοποιός Μιράντα Ρίτσαρτσον.

Σκηνή απο την ταινία "Η νύχτα με την Σιλένα" που προβάλλει η ΕΤ-3 στις

Σκηνή από την ταινία "Η νύχτα με την Σιλένα", που προβάλλει η ΕΤ-3 στις 21.00

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στον Αδη...

Από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις 17.00 μεταδίδεται η εκπομπή "Πνευματικό περισκόπιο" που παρουσιάζει η Μαρία Μαυρουδή. Η εκπομπή επιχειρεί κριτικές προσεγγίσεις στο έργο του Διονυσίου Σολωμού "Από τον μαύρο Αδη στη θύρα του παραδείσου: Κρητικός και η Φαρμακωμένη στον Αδη". Ο καθηγητής Πίτερ Μάκριτζ θα μιλήσει στους ακροατές για τον ποιητή και τα έργα του. Επίσης θα γίνει μια έρευνα για το σατιρικό ποίημα του Δ. Σολωμού, ενώ και ο λυκειάρχης - φιλόλογος Ζακύνθου, ο Σπύρος Καββαδίας, που χαρακτηρίζεται ως "Ζακυνθινός Σολωμιστής", θα μιλήσει και εκείνος με τη σειρά του για τον αγαπημένο του ποιητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ