ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Καταγγέλλεται για ατασθαλίες και απάτες

Πρόταση μομφής, την οποία προσυπογράφουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

Κείμενο πρότασης μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απάτες και ατασθαλίες κατά την εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού και παρατυπίες στη διαχείριση συγκεκριμένων κοινοτικών προγραμμάτων συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης και Γιάννης Θεωνάς μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο κείμενο επισημαίνεται η επανειλημμένη και πεισματική άρνηση εκ μέρους της Επιτροπής να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να του παράσχει λεπτομερή πληροφόρηση, απαραίτητα έγγραφα, αποτελέσματα ερευνών και της συνέχειας που δόθηκε σε καταγγελίες και διερεύνηση συγκεκριμένων περιπτώσεων απάτης, διαφθοράς και άλλων ανάλογων αδικημάτων, γεγονός που υπογραμμίζει την αδιαφάνεια των δραστηριοτήτων της Επιτροπής.

Οι σοβαρότατες κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζεται στην πρόταση μομφής, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προηγούμενο Δεκέμβριο να εγκρίνει την απαλλαγή της για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού του 1996, καταδεικνύουν ότι η Επιτροπή δε διαθέτει πλέον την επιβεβλημένη αξιοπιστία και το απαραίτητο κύρος για την άσκηση των καθηκόντων της και επιβάλλουν την άρση εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις δραστηριότητές της.

Είναι αγώνας όλων!

Δεν υπάρχει πραγματικά άλλη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση, που να έχει προσφύγει τόσο συχνά και με τόσο πάθος στην επίδειξη και χρήση ωμής βίας, στην επιστράτευση των κατασταλτικών μηχανισμών, στην κατασυκοφάντηση και στις προβοκατόρικες μεθόδους, προκειμένου να επιβάλει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση Σημίτη, εκμεταλλευόμενη βέβαια το "γενικότερο κλίμα" και τη δικτατορία των πολυεθνικών, επιχειρεί να πείσει τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας ότι αποτελεί τον καλύτερο διαχειριστή και εγγυητή των συμφερόντων τους. Αυτό που την ξεχωρίζει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι δε γνωρίζει κανέναν φραγμό, δεν έχει κανέναν πολιτικό ή ηθικό ενδοιασμό, στο να επιβάλλει τις επιλογές της, στην κυριολεξία, "διά πυρός και σιδήρου".

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των μαθητών να γνωρίσουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών". Αν παρακολουθήσει κανείς πώς αντιμετωπίστηκε η γνήσια και καθ' όλα δίκαιη αντίδραση των μαθητών στο ζοφερό μέλλον, που τους ετοιμάζουν μέσω και της κυβερνητικής "μεταρρύθμισης" στην παιδεία, τότε δικαιολογείται κάθε χαρακτηρισμός για τη στάση της κυβέρνησης. Στην αρχή, επιχείρησε να εμφανίσει τους μαθητές ως θύματα παραπληροφόρησης, αλλά αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένοι από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, προσπάθησε να εξηγήσει την πρωτοφανή μαζικότητα και την αντοχή των κινητοποιήσεών τους, ως αποτέλεσμα υποκίνησης από τους καθηγητές και το ΚΚΕ. Επειδή όλα αυτά αποδείχτηκαν εξαιρετικά φτηνά και γελοία, ανασύρθηκαν πιο βαριά όπλα από το οπλοστάσιο αντιμετώπισης των λαϊκών αγώνων. Προκειμένου να διασπάσουν το μέτωπο και να στρέψουν κυρίως τους γονείς και την "κοινή γνώμη" κατά των μαθητών, άρχισαν, πρωτοστατούντος του Γερ. Αρσένη, τη συστηματική πλύση εγκεφάλου περί καταληψιών - ταραχοποιών στοιχείων, καταστροφέων της δημόσιας περιουσίας. Ακόμα και ως χρήστες ναρκωτικώνδε δίστασαν να τους εμφανίσουν!

Φυσικά, όλο αυτό το διάστημα, η ρίζα του κακού, η ταξική και άθλια μεταρρύθμιση Αρσένη, είτε έμενε στο απυρόβλητο, είτε πλασάρονταν από τα φιλικά ΜΜΕ ως αναγκαιότητα. Στην πρώτη γραμμή παρέμενε η κατασυκοφάντηση και το προβοκάρισμα των μαθητικών αγώνων.

Η κυβέρνηση, βέβαια, είχε, καιρό τώρα, προσδιορίσει ως "καθοριστικό σημείο", για την τύχη του νόμου Αρσένη, τις πρώτες μέρες μετά τις σχολικές διακοπές των γιορτών. Παραμονές, λοιπόν, της κρίσιμης ημερομηνίας κλιμάκωσε στο έπακρο την επίθεσή της με το χαρακτηριστικό γι' αυτήν τρόπο: Τη χρησιμοποίηση κατασταλτικών μεθόδων, που δύσκολα μπορούν να διακριθούν από αυτές που έχει ζήσει ο λαός στις πιο μαύρες εποχές. Αστυνομία, εισαγγελείς και προβοκάτορες ρίχνονται στη μάχη για να τσακίσουν το μαθητικό κίνημα. Αλήθεια - το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό - ο πρωθυπουργός, που επιδεικνύει, όλο και λιγότερο είναι αλήθεια, τις αντιστασιακές περγαμηνές κατά της χούντας, δεν αισθάνεται την παραμικρή "ενοχή" για την αναβίωση μεθόδων εκείνης της εποχής;

Η συχνότητα με την οποία η κυβέρνηση Σημίτη βάζει σε δοκιμασία τα όρια κι αυτής της αστικής δημοκρατίας, δεν μπορεί παρά να προβληματίσει και να συναντήσει αντιστάσεις από ευρύτερες λαϊκές μάζες. Η καμπάνα δεν χτυπά, βέβαια, μόνο για τους μαθητές. Εχει χτυπήσει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν (αγρότες, συνταξιούχοι, ναυτεργάτες, TVX, Ιονική, τελωνειακοί, κ.ο.κ.), ώστε χρειάζεται να σημάνει γενικός συναγερμός για την προάσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες πλήττονται βάναυσα και καίρια από την κυβέρνηση Σημίτη και τους υποστηρικτές της. Ο αγώνας των μαθητών είναι αγώνας κάθε δημοκράτη και πατριώτη, είναι αγώνας όλων όσοι αντιστέκονται.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΑΤΟΪΚΟ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑ
Διογκώνονται οι διαμαρτυρίες

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκης, εκφράστηκε η αντίθεση του φιλειρηνικού κινήματος στη συνεχιζόμενη χρησιμοποίηση του λιμανιού και αεροδρομίων της πόλης για μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, με σκοπό τη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο και συμμετείχε μεγάλος αριθμός γυναικών και φίλων της ειρήνης, που με αγωνιστικό παλμό διατράνωσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στην κυριαρχία της "νέας τάξης" των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η συγκέντρωση κατέληξε σε πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ σε ραδιοφωνική εκπομπή των Σκοπίων ανακοινώθηκε ότι διά μέσου της μεθοριακής διάβασης Μπογκορόβιτσα, στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, πέρασαν χτες τα δύο τελευταία γαλλικά κομβόι, αποτελούμενα από μεταφορικά σχήματα, που τελικός τους προορισμούς είναι η πόλη Κουμάνοβο. Το κομβόι συνόδευε αστυνομία του γειτονικού κράτους. Εξάλλου, στη μεθοριακή διάβαση Ντομπρόβιτσα αναγγέλθηκε η άφιξη των τελευταίων Βρετανών στρατιωτών, που ανήκουν στη δύναμη απόσυρσης του ΝΑΤΟ.

Η ραδιοφωνική εκπομπή των Σκοπίων ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ελληνικές πηγές, και όπως ανήγγειλαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επίκειται σύντομα αποστολή των 18 κοντέινερ - που περιέχουν βαρύ οπλισμό - με τρένο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι την πόλη Τέτοβο.

Εάν αληθεύει αυτός ισχυρισμός σημαίνει ότι επαληθεύεται άλλη μια φορά ότι η Θεσσαλονίκη έχει πράγματι γίνει "ξέφραγο αμπέλι" για την παράνομη μεταφορά οπλισμού σε γειτονικές χώρες στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων.

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Γραμματεία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, αφού καταδικάζει τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών, επισημαίνει: "Η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες που για μια ακόμα φορά προσφέρει γη και ύδωρ στα μεγάλα της αφεντικά, προσπαθώντας να κερδίσει κάτι από την πίτα που μοιράζεται στην περιοχή μας, ξεχνώντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων αυτού του τόπου που καμιά σχέση δεν έχουν με τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης".

Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί, τέλος, το λαό και τη νεολαία της πόλης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει την Τρίτη 12 Γενάρη στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Τη χρησιμοποίηση του λιμανιού και αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης για πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Ξέφραγο αμπέλι" η χώρα για τους ιμπεριαλιστές

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη μετατροπή της πόλης σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, μέσω της έντονης στρατιωτικοποίησης του λιμανιού και του αεροδρομίου.

Στην καταγγελία αυτή σημειώνεται: "Οπως είναι γνωστό, εδώ και μέρες ξεφορτώνονται στο λιμάνι της πόλης βαρέα όπλα, πύραυλοι κλπ. με προορισμό τα Σκόπια. Το ίδιο γίνεται και στο αεροδρόμιο της Μίκρας, όπου εκεί ξεφορτώνονται, από μεταγωγικά αεροπλάνα, στρατιώτες και ελαφρύ υλικό για τον ίδιο προορισμό. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα".

Και συνεχίζει: "Η χώρα ολόκληρη, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει γίνει "ξέφραγο αμπέλι" για κάθε λογής τυχοδιωκτισμό των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της υποτέλειας, πέρα από τον τυχοδιωκτισμό που εμπεριέχουν αυτές οι ενέργειες, εμπλέκοντας τη χώρα σε πολεμικά παιχνίδια με άγνωστη προοπτική, είναι ότι οι ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές αγνοούν και το μέγεθος και το είδος της αποστολής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που διέρχονται από το ελληνικό έδαφος".

Καταλήγοντας οι οικοδόμοι υπογραμμίζουν: "Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων, που με πρώτη ευκαιρία θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο κατά των σερβικών δυνάμεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΜΕ
Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Eκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση" διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών,την Τετάρτη 13 Γενάρη στις 6.30 μ.μ.,στην αίθουσα Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8).

Ομιλήτρια θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ