ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταστολή εφ' όλης της ύλης

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,απουσίες και ό,τι άλλο κατασταλτικό μέσο μπορείτε να φανταστείτε έχει βάλει μπρος - όπως ήταν αναμενόμενο - η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν ακόμα "εσωτερικό εχθρό", δηλαδή ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

***

Οπως θα καταλάβατε, στόχος τούτη τη φορά είναι οι μαθητές, προκειμένου να ...πληρώσουν, γιατί τόλμησαν και αμφισβήτησαν (και ακόμη περισσότερο συνεχίζουν να αμφισβητούν) τις εκσυγχρονιστικές αυθεντίες που μας κυβερνούν...

***

Με τη συνήθη τακτική, πρώτα τους βάφτισαν υποκινούμενους, μετά είπαν ότι οι καταλήψεις τους τάσσονται κατά της κοινωνικής ηρεμίας και ομαλότητας, καθώς και της νομιμότητας, τώρα προχωρούνε και στην καταστολή.

***

Φαίνεται ότι θεωρούν πως έχει αποτελέσματα αυτή η τακτική, αν και το πού το βλέπουν αυτό, μόνο ο Τσουκάτος το ξέρει. Εμφανώς, βέβαια, πελεκάνε τα ίδια τους τα πόδια, κι αυτό θα φανεί πλέον συντομότατα.

***

ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΙΑ "στήσανε" οι εγκέφαλοι των Βρυξελλών στους ψαράδες, υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν τα δίχτυα, με τα οποία ψαρεύουν, προκειμένου να προστατευτούν τα μικρά ψάρια. Δε λέμε, πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά μάλλον δεν είναι εκεί η ουσία της υπόθεσης...

***

Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκονται και οι ψαράδες (και γενικότερα η αλιεία) στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού, όπως και οι Ελληνες αγρότες, δε "χωράνε" στο εκσυγχρονιστικό αύριο που μας ετοιμάζουν.

***

Γι' αυτό, άλλωστε, τους ζητάνε να μπούνε σε έξοδα, χωρίς να πληρώνουν φράγκο γι' αυτό, λες και δεν έχουν πληρώσει αρκετά μέχρι τώρα, ή έχουν χάσει λίγα από όσα είχαν κατακτήσει.

***

Μάλλον δηλαδή και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται ...ο "νόμος της θάλασσας", που γνωρίζουν πολύ καλά οι ψαράδες και λέει πως "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Ομως, γι' αυτό κι οι ψαράδες ...δεν τσιμπάνε.

Αλλού βρίσκονται οι αιτίες

Επειδή έδωσαν και πήραν οι συκοφαντίες, τις μέρες αυτές, για τις ζημιές και τα ναρκωτικά στα κατειλημμένα σχολεία - με πρόσχημα κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου έγιναν καταστροφές από εξωσχολικά και ύποπτα άτομα - αφιερώνουμε στην κυβέρνηση το χτεσινό ρεπορτάζ των "Νέων" από τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου:

"Στη σκιά του τρόμου ζουν εκατοντάδες σπουδαστές της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου από τη δραστηριότητα νεαρών τοξικομανών, που εισβάλλουν όποια ώρα θέλουν στους χώρους της", γράφει η εφημερίδα. Παραθέτει, επίσης, χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αναφορές των σπουδαστών, προς τη διεύθυνση του ιδρύματος. Αναφέρουμε ορισμένα: "... εθεάθησαν τα ίδια εξωέστια άτομα το Σάββατο βράδυ 5-12-98 και τη Δευτέρα στις 1.30 μμ μέσα στο χώρο του μπάνιου του 1ου ορόφου, στην πλευρά των δωματίων 135 - 168. Αφού φύγανε, βρεθήκανε στα μπάνια ενέσεις και αίματα. Επίσης, κοπέλα που μπήκε στα μπάνια βρήκε μέσα άτομο που έκανε ένεση ηρωίνης". Σε άλλη αναφορά, στις 18-10-98, 81 οικότροφοι του 9ου και 10ου ορόφου, αυτή τη φορά, σημειώνεται: "Καπνίζουν ανεξέλεγκτα χασίς, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στον όροφο να γίνεται τόσο αποπνικτική, που δεν τολμούμε να ανοίξουμε τις πόρτες των δωματίων μας. (...) Συχνά προχωρούν στη χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών ουσιών. (...) Μια μέρα, όταν ένα παιδί (σ. σ. οικότροφος) τους έκανε παρατήρηση, λόγω του ότι με τη φασαρία που έκαναν ήταν αδύνατο να μελετήσει, αγρίεψαν και κόντεψαν να του σπάσουν την πόρτα. Ξεκίνησε τότε καυγάς και κάποιος από αυτούς τράβηξε μαχαίρι...".

Εμείς να σημειώσουμε δυο μόνο πράγματα. Πρώτον, η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου δεν τελούσε και ούτε τελεί υπό κατάληψη. Δεύτερον, δεν υπάρχει ουσιαστική φύλαξη της Εστίας και δεν παίρνονται μέτρα προς το σκοπό αυτό, παρότι τα προαναφερόμενα περιστατικά έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον.

Ο υφυπουργός της ξεφτίλας

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος είναι γνωστός στο πανελλήνιο για το χυδαίο τρόπο που επιδεικνύει την υποτακτικότητά του στις πλέον σκληρές αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές επιλογές. Χθες, αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο ότι πρόκειται για έναν άθλιο υπάλληλο και ένθερμο οπαδό των πλέον αντιδραστικών και φασιστικών μεθόδων. Δε δίστασε, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του, να παίρνει προσωπικά τηλέφωνο τους λυκειάρχες των υπό κατάληψη σχολείων και να τους θέτει μπροστά στο δίλημμα "ή καλείς τον εισαγγελέα ή υποβάλεις την παραίτησή σου"!

Οποιοσδήποτε σχολιασμός χάνει τη σημασία του μπροστά στο μέγεθος της ποταπής πράξης του πρωτοπαλίκαρου του εκσυγχρονισμού και του Κ. Σημίτη. Τον παραδίνουμε, λοιπόν, στην περιφρόνηση των εργαζομένων και του λαού, γιατί οι μαθητές και οι καθηγητές γνωρίζουν πολύ καλά το "ποιόν" του συγκεκριμένου πολιτικού.

Ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα

Εκεί που έχει φτάσει ο αυταρχικός παροξυσμός της κυβέρνησης, τίποτα δεν εκπλήσσει πλέον σε σχέση με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον αγώνα των μαθητών. Ομως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και επικίνδυνο να εθίζεται η "κοινή γνώμη" στη χρήση τέτοιων "μέσων", που παραπέμπουν ευθέως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, ώστε να τα θεωρεί σχεδόν ως "αναγκαία", "φυσιολογικά". Σε αυτό σκοπεύει και η κυρίαρχη προπαγάνδα, η οποία - αρκεί μια ματιά στους τίτλους και τα άρθρα των εφημερίδων - νομιμοποιεί και ευλογεί την επιβολή των κυβερνητικών μέτρων, με την επιστράτευση των κατασταλτικών μηχανισμών και την επίδειξη ωμής βίας. Ομως, αυτή είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης Σημίτη και των ισχυρών υποστηρικτών της, των μεγάλων αφεντικών των ΜΜΕ και της οικονομικής ολιγαρχίας, που δεν έχουν, βέβαια, κανένα πρόβλημα για το "μανδύα" της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η δικτατορία των αγορών, των πολυεθνικών και των εγχώριων θεματοφυλάκων τους.

Είναι ολοφάνερο ότι η δικτατορική αντιμετώπιση των μαθητικών κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση εγείρει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα. Αυτό το καυτό ζήτημα δεν μπορεί να προσπερνιέται"ελαφρά τη καρδία" από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα από τους διανοούμενους, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, κ.ά. Οφείλουν να αντιδράσουν - όσοι βέβαια δεν είναι ενταγμένοι "οργανικά" στο σύστημα - γιατί το ζήτημα είναι μείζον και δεν αφορά, βέβαια, μόνο τους μαθητές.

Ο "εξανθρωπισμός" των ράμπο!

Στον εξωραϊσμό της μηχανής του πολέμου και τον εξανθρωπισμό των ταγμάτων των δολοφόνων των λαών, αποσκοπούσε το προχτεσινό ρεπορτάζ του "Μέγκα" πάνω στο αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ" που προκλητικά έχει σταθμεύσει τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά.

Το ρεπορτάζ επιχείρησε να δείξει ότι και οι μισθοφόροι που υπηρετούν στο αεροπλανοφόρο - σύμβολο των γκαγκστερικών επιθέσεων κατά των λαών, που δήλωναν μάλιστα με υπερηφάνεια μπροστά στην κάμερα ότι "κάναμε τη δουλιά μας με ενθουσιασμό" (!) κατά την πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά του Ιράκ, είναι"και αυτοί όπως όλοι μας" και απλά έτυχε να κάνουν αυτή τη δουλιά! Μια"όμορφη πολιτεία" που "σφύζει από ζωή" - αλλά σκορπά το θάνατο παντού - ήταν η εικόνα που εμφάνιζε το ρεπορτάζ για το αεροπλανοφόρο. Μάλιστα, υπήρχαν και"ανθρώπινες" - στημένες βέβαια - δηλώσεις πιλότων -- Ράμπο, που βομβάρδιζαν πριν μερικές ημέρες τους αμάχους στη Βαγδάτη, ότι τους "αρέσει το ρακί, τα Χανιά" και άλλα αντάξια για "ιθαγενείς" και "αμερικανολιγούρηδες".

Αν κάποιος ήθελε ένα τυπικό παράδειγμα κατευθυνόμενου και "στρατευμένου" ρεπορτάζ - στη συγκεκριμένη περίπτωση απευθείας από την αμερικανική πρεσβεία που θέλει να "βελτιώσει" την εικόνα των δολοφόνων των λαών - ασφαλώς το ρεπορτάζ του "Μέγκα" κάλυπτε όλες τις προδιαγραφές.

Τρομοκρατία

Τρόμος, βία

κι απειλές

στων λυκείων

τις αυλές,

στο μηνίγγι

το πιστόλι

κι, άντε, μπρος

στην τάξη όλοι!

Τρόμος, βία

στα σκολειά

χρόνια γύρισαν

παλιά,

νάτοι, πάλι,

επί θύραις

οι καινούργιοι

"εθνοσωτήρες"!

Τρόμος, βία,

υλακές,

χειροπέδες,

φυλακές,

φασισμός,

με μία φράση,

που, σιγά,

να μην περάσει!

Ο οίστρος

... και πρακτικές

Και, βέβαια, δεν είναι μόνο το περιστατικό αυτό, που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο καταδικασμένες πρακτικές. Και δε μιλάμε μόνο για τις προχτεσινές δικτατορικές αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής "διαχείρισης κρίσεων". Αλλά και για τα διάφορα χτεσινά, απαράδεκτα και πρωτοφανή κρούσματα πιέσεων σε γυμνασιάρχες και λυκειάρχες - ακόμη και από τον ίδιο τον υφυπουργό Παιδείας - προκειμένου να καλέσουν τους εισαγγελείς ή να "καρφώσουν" τους συναδέλφους τους που έπαιρναν μέρος στη στάση εργασίας, που προκήρυξε για χτες η ΟΛΜΕ. 'Η την τρομοκρατική παρουσία αστυνομικών σε σχολεία, όπως και "αγανακτισμένων γονιών", που επιστράτευσε απροκάλυπτα ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.

Δικτατορικές λογικές...

Η ώρα δεν είχε πάει ακόμη 10. Για χτες το πρωί, μιλάμε. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, κανένας δεν μπορούσε να ξέρει εκείνη τη στιγμή, τι ακριβώς έχει γίνει ή τι γίνεται στα σχολεία.

Και, όμως, εκείνη την ώρα, το υπουργείο Παιδείας είχε βγάλει ήδη μια ανακοίνωση, η οποία υπογράμμιζε: Τα σχολεία όλης της χώρας λειτουργούν κανονικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στα οποία παρεμποδίζεται η λειτουργία τους και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο.

Μη μας πείτε, ότι το γεγονός δε σας θυμίζει έντονα την εφτάχρονη χουντική δικτατορία;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ