ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Ενας χρόνος εκδηλώσεις

Ενα πανόραμα των εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό για τα 80χρονα του Κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης

Τον περασμένο Νοέμβρη έκλεισαν 80 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Σαν ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) στην αρχή και σαν ΚΚΕ, από το Νοέμβρη του 1924 (στο 3ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ), αργότερα, το Κόμμα της ελληνικής εργατικής τάξης δε συμπλήρωσε απλά ένα κενό στο πολιτικό "παζλ" της εποχής. Αποτέλεσε τον πιο συνεπή, ειλικρινή, αποφασιστικό εκφραστή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ελλήνων εργαζομένων. Απέδειξε αυτή τη συνέπεια με αίμα. Με τις θυσίες των μελών και στελεχών του σε κάθε στιγμή που αμφισβητούνταν ή καταλύονταν τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού, η ανεξαρτησία της χώρας. Με το γεγονός ότι τα 27 από τα χρόνια της ύπαρξής του ήταν σε κατάσταση παρανομίας. Αλλά ακόμη και τις εποχές της νομιμότητας, δεν έπαψε να αποτελεί τον κύριο στόχο του μεγάλου κεφαλαίου του τόπου, των πολιτικών εκφραστών του και των ιμπεριαλιστικών αφεντικών τους.

Η σημαντική αυτή επέτειος δε θα μπορούσε παρά να γιορταστεί όπως της άξιζε από το ΚΚΕ. Με τη σεμνότητα που ταιριάζει στην επανάσταση, με τη λαμπρότητα ενός βαρυσήμαντου ιστορικού γεγονότος της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με την αναπόφευκτη σύνδεσή της με τους σημερινούς και τους αυριανούς αγώνες.

Ετσι, από τα τέλη του '97 και καθ' όλη τη διάρκεια του επετειακού '98, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, πάνω από 200 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεγάλων πόλεων, ενώ δεκάδες ήταν οι εκδηλώσεις στην Αθήνα. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στο εξωτερικό από τις εκεί Κομματικές Οργανώσεις. Σήμερα παρουσιάζουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό δείγμα από το γιορτασμό της επετείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το "σύνθημα" για την έναρξη των εκδηλώσεων το έδωσε η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80χρονα, το Νοέμβρη του '97.Ενώ το άνοιγμα των εκδηλώσεων έγινε με τη συγκλονιστική, από πολλές απόψεις, εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.

Η Διακήρυξη

Στην, πολυσέλιδη, Διακήρυξη τονίζεται ότι "πρόκειται για βαρυσήμαντη επέτειο, ένα πρωτόγνωρο γεγονός στη νεότερη ιστορία της χώρας μας".Το ΚΚΕ "υπήρξε, είναι και θα παραμείνει σάρκα και αίμα της εργατικής τάξης, του πιο πρωτοπόρου τμήματος του λαού μας. Η εμφάνιση του ΚΚΕ σηματοδότησε την πολιτική και ιδεολογική χειραφέτηση αυτής της τάξης".

Στη Διακήρυξη γίνεται αναφορά στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος, στην προσφορά του στο διεθνισμό, τον πολιτισμό, στην ιδεολογία και την πολιτική του. Η Διακήρυξη καταλήγει με τη δέσμευση του ΚΚΕ "μπροστά στην εργατική τάξη και το λαό ότι θα συνεχίσει τον ανυποχώρητο αγώνα του".

Η έναρξη

Στις 14 Δεκέμβρη '97 το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ζει συγκλονιστικές στιγμές κατά την εναρκτήρια γενέθλια εκδήλωση για τα 80χρονα. Οι χιλιάδες λαού που το κατέκλυσαν, θα μαγευτούν από το βίντεο για τα 80χρονα, μια ταινία στην οποία περιλαμβάνονται οπτικά ντοκουμέντα που προβάλλονται για πρώτη φορά. Από τη συναυλία με τη συμμετοχή πολλών, αξιόλογων καλλιτεχνών. Και θα ακούσουν τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη να τονίζει πως "η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός μετώπου όπου θα εκφράζεται η συμμαχία της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων και της προοδευτικής διανόησης".

Στη Βουδαπέστη

Λίγο πριν, στις 24 Νοέμβρη,οι Ελληνες αντιστασιακοί που ζουν στην Ουγγαρία θα γιορτάσουν τα 80χρονα στη Βουδαπέστη,στη Λέσχη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ελλήνων της Ουγγαρίας. Την εκδήλωση, που περιλάμβανε ομιλία και απαγγελία ποιημάτων, χαιρέτισε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας.

Στη Φραγκφούρτη

Τη σκυτάλη παίρνει η Φραγκφούρτη στις 26 Νοέμβρη.Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΚΚ Γερμανίας,του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.Ακολούθησε γλέντι με μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα παιδιών των μεταναστών.

Στο Βόλο

Στις 11 Γενάρη '98,η ΝΕ Μαγνησίας διοργανώνει εκδήλωση στο δημαρχείο του Βόλου,με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ. Στην εκδήλωση τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια η χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ενώ ηθοποιοί απήγγειλαν ποιήματα. Στην εκδήλωση προβλήθηκε και το βίντεο των 80χρονων. Στις 17 Γενάρη,οι εκδηλώσεις στο Βόλο θα κορυφωθούν με τη συναυλία των Λ. Χαλκιά,Μ. Δημητριάδη και Γ. Θωμόπουλου στο κλειστό γυμναστήριο της Ν. Ιωνίας.

Στην Πάτρα

Στις 21 Γενάρη,η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν στην Πάτρα εκδήλωση στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 80χρονα, αφιερωμένη στη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης αποδείχτηκε πολύ μικρή για το πλήθος που την κατέκλυσε. Ομιλητής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα ιστορικό αφιέρωμα στην Οχτωβριανή Επανάσταση με την επιμέλεια του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων.

Η ΚΟ Ναυτεργατών

Στις 25 Γενάρη η ΚΟ Ναυτεργατών πραγματοποιεί μια συγκινητική εκδήλωση στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ" στον Πειραιά,στην οποία εκτυλίχτηκαν ηρωικές στιγμές του ναυτεργατικού κινήματος. Την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της ΚΟΝ Γ. Μαρίνος.Εκτός από την αντιπροσωπεία της ΚΕ και της ΚΟΠ, αιρετών, αντιστασιακών και μαζικών φορέων, παραβρέθηκαν και παλαίμαχοι ναυτεργάτες. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ηρωικές στιγμές του κινήματος των ναυτεργατών μέσα από αφηγήματα, χρονογραφήματα και ποιήματα, ενώ συμμετείχε και το μουσικό συγκρότημα του Γ. Θωμόπουλου.

Στο Πέραμα

Στις 6 Φλεβάρη η ΚΟ Περάματος επιλέγει να τιμήσει τα 80χρονα με μια εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν τα παιδιά του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και αποσπασμάτων από βιβλίο του δημοσιογράφου Δ. Σέρβου για την προσφορά των γυναικών στο κίνημα. Υπήρχε πλούσια φωτογραφική έκθεση από τη δράση των γυναικών στο ΔΣΕ, ενώ έπαιξε μουσική το συγκρότημα του Λυκείου Παλλήνης.

Η ΚΝΕ

Στις 8 Φλεβάρη πραγματοποιείται η μεγάλη εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στον Περισσό, με την οποία γίνεται συγχρόνως και η έναρξη της Δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης της ΚΝΕ. Ηταν μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, με τον βετεράνο του Κόμματος Στρατή Τσαμπή να μοιράζεται τις μνήμες του από τη συμμετοχή του στο ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα με τη νέα γενιά. Βραβεύτηκαν πρωτοπόρες Οργανώσεις στην Οικονομική Εξόρμηση και ακολούθησε συναυλία από το Μουσικό Σύνολο Ιωνίας.

Στην ΚΟΒ "Τυποεκδοτικής"

Η εκδήλωση έγινε στον Περισσό, την Κυριακή 15 Μάρτη.Οι εργαζόμενοι της "Τυποεκδοτικής", αλλά και οι οικογένειές τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΒ πήραν μέρος στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ηρωικής ζωής και δράσης του Κόμματος. Ηταν μια εκδήλωση στην οποία αρμονικά "δέθηκαν" η ιστορία, οι μνήμες, η μουσική, η ποίηση, το τραγούδι και η αισιοδοξία που βγαίνει από τους σημερινούς αγώνες του ΚΚΕ και των εργαζομένων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας της ΚΟΒ "Τυποεκδοτικής" του ΚΚΕ, Κ. Παπαγεωργίου,ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική αποστολή της επιχείρησης, αφού "δουλεύουμε σ' έναν χώρο που παράγει τα "πολεμοφόδια" του ΚΚΕ: Τον "Ριζοσπάστη", την "Κομμουνιστική Επιθεώρηση", τον "Οδηγητή", μπροσούρες, φυλλάδια, όλη την έντυπη προπαγάνδα του Κόμματος". Στη συνέχεια ο παλαίμαχος κομμουνιστής δημοσιογράφος Γιώργης Μωραϊτης σημείωσε ότι "για το ΚΚΕ ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός "το πουλί της καταιγίδας"" και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλη την ιστορική πορεία του Κόμματος και στην ξεχωριστή του συμβολή στους λαϊκούς αγώνες.

Στον Πειραιά

Την ίδια μέρα, στις 15 Μάρτη,από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - από την πόλη που πριν 80 χρόνια γεννήθηκε το ΚΚΕ - στάλθηκε σε όλους τους εργάτες της χώρας μήνυμα ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Στο κατάμεστο από κομμουνιστές θέατρο και παρουσία του επίτιμου Προέδρου του Κόμματος Χαρίλαου Φλωράκη,ο Σήφης Κωτσαντής,γραμματέας της ΚΟΠ,επισήμανε πως "η πολιτική πρόταση της οικοδόμησης του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου είναι η μόνη, προς όφελος του λαού, διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση και είναι αναγκαία γιατί εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας". Καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας το σύνθημα "Τιμημένο ΚΚΕ" δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ μετά τη λήξη της ακολούθησε η παρουσίαση της πλούσιας δράσης της ΚΟΠ στα 80 χρόνια ζωής του ΚΚΕ και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια από τον Στ. Ψαραδάκο και το συγκρότημά του.

Στη Σόφια

Στις 21 Μάρτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σόφια η εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, που διοργανώθηκε από τις οργανώσεις της ΚΝΕ στη Βουλγαρία.Σ' αυτή την εκδήλωση, εκτός απ' τους φοιτητές, παραβρέθηκαν και αντιπρόσωποι βουλγαρικών κομμάτων και κινήσεων. Συγκεκριμένα εκεί ήταν ο Α. Παούνοφ γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος,ο Μ. Μίντσεφ γραμματέας της Μαρξιστικής Πλατφόρμας του ΒΣΚ,ο βουλευτής του ΒΣΚ Β. Βολκάνοφ,καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ Σόφιας.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε αντιπροσωπεία της ΔΟΜΕ (Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Βουλγαρία), οι οποίοι μίλησαν σαν βετεράνοι του κόμματος που γνώρισαν από κοντά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλία του Κώστα Βουλγαρόπουλου,μέλους της Γραμματείας της ΚΕ, καθώς και προβολή ταινίας αφιερωμένης στα 80χρονα.

Στη Λάρισα

Παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έγινε στις 18 Μάη,σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας,η εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του νομού και πλήθος κόσμου, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα εναντιώνεται αποτελεσματικά στη συντήρηση και στη "νέα τάξη πραγμάτων" και που θα θέτει ως στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Μάη,η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ διοργάνωσε ημερίδα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα, με στόχο να αναδειχτεί ο ρόλος του Κόμματος ως οργανωτή και καθοδηγητή των λαϊκών αγώνων, ως εμπνευστή και κύριου αιμοδότη της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μέσα από τις εισηγήσεις των Ελένης Κουτούπα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστου Τσιντζιλώνη ιστορικού, Βασίλη Φυτσιλή συγγραφέα - ιστορικού και προέδρου της Πανθεσσαλικής Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ, Χριστόφορου Δαμάνη αντιστασιακού και Τάκη Μαμάτση ιστορικού, αναδείχτηκαν στιγμές από τη μακρόχρονη και πολυκύμαντη δράση του Κόμματος της εργατικής τάξης υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Μια δράση, που - όπως επισήμαναν οι ομιλητές - κινητοποίησε το λαό μας στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλισμό και ανέδειξε ηρωικές μορφές του κινήματος, που έδωσαν και τη ζωή τους για την επίτευξη αυτών των ιδανικών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 24 Μάη στη Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, μίλησε - στην εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΟΘ για τα 80χρονα του ΚΚΕ - για τους αγώνες του Κόμματος και του ΔΣΕ. "Το δέσιμο του σήμερα με το χθες ανοίγει το δρόμο του μέλλοντος. Και η ιστορία δε χάνει τους κρίκους της αλυσίδας των γεγονότων, όσο κι αν προσπαθούν οι αστοί να την αποκόψουν από τις λαϊκές ρίζες, γιατί τη γράφει ο λαός", είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κόφφας. Στην εκδήλωση αυτή επισημάνθηκε ακόμα πως τα ηρωικά κατορθώματα του λαού μας στη νεότερη ιστορία είναι άρρηκτα δεμένα με το ΚΚΕ και ότι σ' αυτή τη συνέχεια η πολιτική πείρα και τα διδάγματα της πάλης του ΔΣΕ είναι ακαταμάχητο όπλο της ταξικής πάλης στις σύγχρονες συνθήκες.

Στην Ακροναυπλία

Μια εκδήλωση, που ξεχείλιζε από δύναμη, παλμό και μηνύματα πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιούνη στον ιερό βράχο του μαρτυρίου, στην άκρη του Ναυπλίου. Η εκδήλωση πολύ γρήγορα μετατράπηκε σ' έναν όρκο σ' όλους εκείνους, που επί έξι χρόνια στο κάτεργο της βασιλομεταξικής δικτατορίας, στην Ακροναυπλία, δίδαξαν τι θα πει αντίσταση, τι θα πει να λες την αλήθεια στο λαό και να στέκεσαι αταλάντευτα στο πλευρό του, τι θα πει πίστη και αγώνας για τα πιο λαμπρά ιδανικά την ανθρωπότητας. Σ' αυτή την εκδήλωση έδωσαν όλοι το "παρών": Εκεί ήταν η γενιά της Ακροναυπλίας και της Εθνικής Αντίστασης, η γενιά του ΔΣΕ, η γενιά της αντιδικτατορικής πάλης και της μεταπολίτευσης, αλλά και η σημερινή γενιά. Αυτή που από δω και πέρα υπόσχεται νέους αγώνες, νέες αντιστάσεις, καινούρια δράση.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Στις 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στον Περισσό, με την οποία έγινε, συγχρόνως, και η έναρξη της δίμηνης πολιτικής εξόρμησης της Οργάνωσης

ΛΕΖΑΝΤΑ

Από την εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 14/12/97

ΛΕΖΑΝΤΑ

Η Αλέκα Παπαρήγα, στο βήμα της εκδήλωσης, που έγινε στις 21/12/98, στον Περισσό και αποτέλεσε το κλείσιμο των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του Κόμματος. Δεξιά, σκηνή από τη θεατρική παράσταση "Η εξαίρεση και ο κανόνας" του Μπ. Μπρεχτ, που παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση

ΛΕΖΑΝΤΑ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: 17/11/98. Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση. Πάνω, από την έκθεση φωτογραφικού υλικού

Στις 21 Γενάρη, η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ διοργάνωσαν στην Πάτρα εκδήλωση, στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 80χρονα, αφιερωμένη στη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση

Μια εκδήλωση, που ξεχείλιζε από δύναμη, παλμό και μηνύματα, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιούνη στον ιερό βράχο του μαρτυρίου, στην άκρη του Ναυπλίου

Στις 6 Φλεβάρη, η ΚΟ Περάματος επιλέγει να τιμήσει τα 80χρονα, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ