ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Μύθος και πραγματικότητα

Κάποιοι ήρθαν σαν... μεσσίες. Αλλοι σαν... τσόντες. Τι απέγιναν άραγε τα αστέρια του καλοκαιριού; Στο ελληνικό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο οι μεταγραφές μοιάζουν με ριψοκίνδυνη επένδυση. Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε μεταγραφική περίοδο. Πολλές ομάδες θα προσπαθήσουν να ενισχυθούν. Ισχύει όμως αυτό; Μήπως άραγε το όλο "γαϊτανάκι" είναι ένας μύθος; Για να θησαυρίζουν οι μάνατζερ; Σήμερα ο "Ρ" παρουσιάζει το μεταγραφικό πανόραμα του καλοκαιριού, αξιολογώντας παράλληλα και την προσφορά των παικτών ανά ομάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οι ερυθρόλευκοι απόκτησαν πέντε παίκτες και ο μόνος που δεν έχει αγωνιστεί είναι ο Σάββας Πουρσαϊτίδης. Ισως βιάστηκαν να... επενδύσουν στον Βεροιώτη. Πολύ μελάνι χύθηκε και για το Σταύρο Τζιωρτζόπουλο, όμως προς το παρόν μπορεί να περιμένει. Ο Λουτσιάνο που αποκτήθηκε αθόρυβα είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ενώ ο Αντζας λόγω τραυματισμού δεν έδειξε τα αναμφισβήτητα προσόντα του. Στα... αζήτητα και ο Αμποάγκουε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς έφτασε μετά βαϊων και κλάδων στην Παιανία, όμως φαίνεται πως η λάμψη του έσβησε στη διαδρομή. Θετική η παρουσία του Βώκολου, ενώ Κιάσσος και Καραγκούνης ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς. Ο Μάουρο θέλει πίστωση χρόνου αφού έχει ταπεραμέντο βραζιλιάνικο, όμως του λείπει η πείρα.

ΑΕΚ: Ο "μουντιαλικός" Ιλιεφ έχει ήδη επιστρέψει στη Βουλγαρία με το παράπονο ότι δεν του δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες. Ο Δημήτρης Μάρκος τα πήγε μια χαρά, ενώ περισσότερα αναμένονται από τους Λάκη και Ζουμπούλη. Θετικός ο Ζήκος, ενώ ο Μπαμπούνσκι μάλλον δεν είναι αυτό που ήθελε η Ενωση στον άμυνα. Ισως γι' αυτό αποκτήθηκε ο Μιχάλης Καψής.

ΠΑΟΚ: Μια ντουζίνα συν.. ένα παίκτη πήρε ο "δικέφαλος" της Θεσσαλονίκης, όμως τρεις είναι αυτοί που έχουν καλή παρουσία. Πρόκειται για τους Τάκολα, Κωνσταντινίδη και Μπάντοβιτς. Οι άλλοι 10 είχαν σχεδόν τυπική παρουσία.

ΞΑΝΘΗ: Πόνταραν σε νεαρούς παίκτες, όμως αυτοί που τελικά φάνηκαν χρήσιμοι ήταν οι Τσακίρ, Γελαδάρης και Δαμιανός.

ΑΡΗΣ: Η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία συνοδεύτηκε με συγκρατημένες μεταγραφικές κινήσεις. Από τους Ελληνες ο Μάντζιος βοηθάει σημαντικά, ενώ επένδυση για το μέλλον είναι οι Βακιρτζής και Σίμος. Ο Ερακ είναι σταθερός όμως και οι τρεις ξένοι δεν πείθουν, αφού ο Μίστερ έφυγε ενώ οι Φλόρες, Τσέβες είναι υπ' ατμόν.

ΟΦΗ: Οικονομική στενότητα στο Ηράκλειο και η απόκτηση του Μοχάμεντ Ντιάρα και του Βάργκας ήταν μια λύση ανάγκης. Ο πρώτος είναι ταλέντο, ενώ ο δεύτερος επιβιώνει στην Κρήτη λόγω έλλειψης παικτών στην ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Η ομάδα της Νίκαιας ήταν δεμένη από πέρσι και έτσι κανένας από τους νέους παίκτες δεν μπόρεσε να χτυπήσει την πόρτα της 11άδας. Ετσι οι Ροντρίγκεζ, Μουτσοντρίγκο τώρα προσπαθούν να πείσουν τον Σέρχι Μαρκαριάν να τους εμπιστευτεί.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Η δίψα για διάκριση για την ομάδα της Καισαριανής έκανε τους διοικούντες να πέσουν σε... γκέλες. Ραντόγεβιτς, Μόνος και Ξανθόπουλος αποτελούν παρελθόν, όμως ο Μπασινάς βοήθησε σημαντικά όπως και οι Πάβλοβιτς, Κόγιογλου, Ντράγκας.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο Λευτέρης Βελέντζας αρχίζει να βγάζει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή του, όπως και ο Χάγκαν που επέστρεψε από τη σύντομη παραμονή του στο Βέλγιο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Αρκετούς παίκτες πήρε το συγκρότημα της Νέας Σμύρνης και οι περισσότεροι κάνουν απόσβεση των χρημάτων. Ρόμπινς, Χέιλοκ, Ζαχόπουλος, Κρουσέ τα πάνε μια χαρά.

ΚΑΒΑΛΑ: Τελείωσαν πριν καλά... αρχίσουν οι Ράντονιτς, Μούτας, Παυλίδης και μόνο ο Λουκάς Καραδήμος είναι βασικός σε αρκετά παιχνίδια.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Βασικοί έγιναν οι περισσότεροι από αυτούς που ήρθαν στον Πύργο. Αυτοί είναι οι Τασιόπουλος, Παπανδρέου, Κόλτζος και Ζιάκκας.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Δεκαέξι παίκτες ήρθαν στο Θριάσιο Πεδίο, όμως οι μόνοι που επέπλευσαν ήταν οι Ράντος, Ρούσος, Σάραμπα.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Ο Ολεγκ Προτάσοφ ήταν η καλύτερη μεταγραφή για το συγκρότημα του Κορυδαλλού. Ο έμπειρος επιθετικός είναι η δύναμη κρούσης για τους "βυσσινί" που δείχνουν να συνέρχονται με την έλευση του Νίκου Αλέφαντου.

ΒΕΡΟΙΑ: Απέτυχε στους ξένους παίκτες αφού Μπλαντένοβιτς και Βόρκαπιτς γύρισαν ήδη στη Σερβία. Λίγη και η προσφορά του Μηνά Χαντζίδη.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Μια από τα ίδια και για την "ελαφρά ταξιαρχία" αφού οι ξένοι ήταν σκέτο... δράμα. Μπάνιατς, Φιλίποβιτς, Γκλόμποβατς είναι... τουρίστες. ΕΘΝΙΚΟΣ: Ο Παντελής Κουμπής ήταν η καλύτερη μεταγραφή. Οι υπόλοιποι κινήθηκαν στην αφάνεια όπως άλλωστε και η ομάδα του Πειραιά.

ΒΟΛΕΙ
Το πείραμα πέτυχε

Πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον έκαναν το βόλεϊ οι καινοτομίες, λένε ο προπονητής της ΑΕΚ Στ. Πολύζος και ο παίκτης του Ολυμπιακού Ανδρ. Θεοδωρίδης. Ενστάσεις για τη χρήση του λίμπερο

Η αυγή του 1999 έφερε και μια μεγάλη αλλαγή στο χώρο του παγκόσμιου βόλεϊ. Από την αρχή του χρόνου και σε όλο τον κόσμο στις διεθνείς διοργανώσεις το άθλημα του φιλέ παίζεται χωρίς αλλαγές με το σύστημα της συνεχούς καταγραφής πόντων. Μια επαναστατική μεταρρύθμιση που μεταμορφώνει το βόλεϊ και δημιουργεί νέα αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά δεδομένα. Επιπλέον, ήδη από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας καθιερώθηκε η θέση του λίμπερο, του παίκτη δηλαδή που αγωνίζεται μόνο στην πίσω ζώνη και δεν έχει δικαίωμα στην επίθεση και στο μπλοκ, αλλά μόνο στην υποδοχή και στην άμυνα.

Πρωτοπόρος σ' αυτή την ανανέωση του βόλεϊ ήταν η Ελλάδα, όπου το σύστημα της συνεχούς καταγραφής πόντων εφαρμόζεται ήδη στα πρωταθλήματα της Α1 και Α2 ανδρών και γυναικών. Επιπροσθέτως στο ελληνικό πρωτάθλημα ο άσος από το σερβίς δίνει δύο πόντους στην ομάδα που τον πέτυχε. Το ελληνικό βόλεϊ μετρά έτσι μια σχεδόν τετράμηνη εμπειρία, από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος της Α1 των γυναικών, ενώ στους άνδρες έχουν ήδη διεξαχθεί επτά αγωνιστικές μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Καθώς λοιπόν το πρωτάθλημα της Α1 των ανδρών έχει διανύσει σχεδόν το 1/3 της κανονικής του διάρκειας, μπορούν να βγουν ήδη κάποια ασφαλή συμπεράσματα για τη σημασία του νέου συστήματος, για το αν εξυπηρετεί τους στόχους των εμπνευστών, που ήταν να κάνουν το άθλημα πιο συναρπαστικό αλλά και πιο τηλεοπτικό.

Οπως κάθε καινούριο έτσι και οι νέοι κανονισμοί δημιούργησαν όταν εξαγγέλθηκαν ένα ορισμένο σκεπτικισμό, που όμως εξαλείφεται σιγά σιγά με την εφαρμογή στην πράξη. Σήμερα όλοι μοιάζουν να συμφωνούν ότι βοηθούν το βόλεϊ να γίνει πιο γρήγορο, ενδιαφέρον και συναρπαστικό.

Τα υπέρ

Για τον προπονητή της ΑΕΚ Στέφανο Πολύζο η κατάργηση της αλλαγής "έκανε το άθλημα πιο τηλεοπτικό, αφού πλέον ο χρόνος έχει μειωθεί και είναι πιο συγκεκριμένος. Ταυτόχρονα το παιχνίδι είναι πιο συναρπαστικό για τον θεατή, αφού κάθε κερδισμένη φάση μετατρέπεται σε πόντο και διαμορφώνει το σκορ. Οι δύο αντίπαλες ομάδες συνήθως είναι κοντά στο σκορ ενώ τυχόν μεγάλες διαφορές μπορεί να εξανεμιστούν γρήγορα χάρις και στο δίποντο από τον άσο. Επιπλέον η κατάργηση της αλλαγής βοηθά να κλείνει και η ψαλίδα ανάμεσα σε διαφορετικής δυναμικότητας ομάδες. Με το προηγούμενο σύστημα μια καλή ομάδα επέβαλλε το παιχνίδι της μέσα από τη διάρκεια και τις συνεχόμενες αλλαγές. Τώρα αν δεν προσέξει μπορεί να πέσει θύμα έκπληξης".

Θετικός υπέρ του νέου συστήματος εμφανίζεται και ο έμπειρος πρώην διεθνής μπλοκέρ του Ολυμπιακού Ανδρέας Θεοδωρίδης. "Σίγουρα το άθλημα γίνεται πιο συναρπαστικό από την άποψη της εξέλιξης του σκορ. Υπάρχει πάντα αγωνία για το σκορ. Το άθλημα γίνεται πιο γρήγορο και βέβαια πιο τηλεοπτικό. Ταυτόχρονα μειώνει την αγωνιστική απόσταση μεταξύ των ομάδων και δημιουργεί έδαφος για εκπλήξεις. Υπάρχει πιο πολύ το στοιχείο του απρόβλεπτου. Είναι ευτύχημα που έγιναν αυτές οι αλλαγές φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου οι μεγάλες ομάδες, με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, έχουν αποδυναμωθεί. Ετσι δόθηκε ένα νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα".

Οι δυσκολίες

Η εφαρμογή των νέων κανονισμών, όμως δημιούργησε και δυσκολίες. "Το παιχνίδι είναι πια πιο πιεστικό για όλους. Παίκτες αλλά και προπονητές", επισημαίνει ο Στέφανος Πολύζος. "Κάθε λάθος πια γράφει πόντο και δε συγχωρείται. Αυτό φέρνει πρόσθετο άγχος στους παίκτες με αποτέλεσμα να έχει πέσει λίγο η ποιότητα του θεάματος. Ομως νομίζω ότι με το χρόνο και την προσαρμογή όλων μας αυτό θα εξαλειφθεί. Η κατάργηση της αλλαγής ήταν αναγκαία και σωστή απόφαση".

Χρόνο για την αφομοίωση τού νέου συστήματος ζητά και από την πλευρά των παικτών και ο Ανδρέας Θεοδωρίδης, που επιπλέον θεωρεί ότι η κατάργηση της αλλαγής πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες καινοτομίες. "Πρέπει πια οι αλλαγές των παικτών να γίνονται πιο ελεύθερα. Να μην υπάρχει το όριο των 6 αλλαγών σε κάθε σετ και να γίνονται πιο γρήγορα και εύκολα. Ο προπονητής όταν κάνει κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας και δεν του βγαίνουν πρέπει να έχει δικαίωμα να δοκιμάσει γρήγορα άλλους παίκτες. Με το νέο σύστημα οι παίκτες πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι συνεχώς. Δεν έχουν δικαίωμα σε χαλάρωση και νεκρά διαστήματα απόδοσης".

Ο λίμπερο

Αρνητικά σχόλια όμως υπάρχουν για τον λίμπερο. Σύμφωνα με τον προπονητή της ΑΕΚ όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι ολοκληρωμένοι και να μπορούν να κάνουν τα πάντα. "Με τον λίμπερο οι κεντρικοί μπλοκέρ δεν παίζουν πια πίσω στην υποδοχή και δεν ολοκληρώνονται ως παίκτες". Οσο για τον Ανδρέα Θεοδωρίδη ο λίμπερο είναι ένας ευνουχισμένος αθλητής αφού μπορεί να κάνει μόνο ορισμένα πράγματα στο γήπεδο (υποδοχή και άμυνα) και δεν μπορεί να συμμετέχει ολοκληρωμένα μέσα στο παιχνίδι.

Γιάννης ΤΖΟΥΣΤΑΣ

Ηρθε "μεσσίας" όμως ακόμα δεν έχει πείσει ο Ασάνοβιτς στον ΠΑΟ

Ηρθε σαν "μεσσίας", όμως ακόμα δεν έχει πείσει ο Ασάνοβιτς στον ΠΑΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ