ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΖΑΝΑ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ιστιαίας Εύβοιας, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ελένη και η αδελφή του Εφροσύνη

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΕΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ιστιαίας Εύβοιας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η αδελφή του Αγγελική

* * *

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ Σπύρου ΠΡΟΚΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Λόγγος Ηπείρου. Πήρε μέρος ενεργό στους αγώνες του λαού και διώχτηκε από τις δυνάμεις Ασφάλειας στη δικτατορία του Μεταξά το 1938.

Στην περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Αύγουστο του 1942 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, αναδείχτηκε σε καπετάνιο λόχου, έλαβε μέρος στη μάχη του Δίστομου και σε πολλές άλλες μάχες στην περιοχή της Αττικής και Βοιωτίας.

Ελαβε μέρος στον αφοπλισμό των Εγγλέζων στο ξενοδοχείο Απέργη στην Κηφισιά.

Τον Ιούλη του 1947 συλλαμβάνεται, με τις συλλήψεις του Ζέρβα, και εξορίζεται στον Εύδηλο Ικαρίας. Ως τις τελευταίες μέρες του, στάθηκε συνεπής, αταλάντευτα υπερασπίζοντας τα ιδανικά και τις αρχές του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος, για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική.

Ηταν μόνιμος αναγνώστης της εφημερίδας του λαού, του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του αδελφού μου Νίκου, προσφέρω για τον ένα χρόνο από το θάνατό του 25.000 δρχ. στο κόμμα, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Θωμάς Πρόκος

* * *

Στη μνήμη του αδικοχαμένου ΑΡΗ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΥ,που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, και αντί για στεφάνι στη σορό του, ο θείος του Θανάσης Γκόγκογλου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Τελευταία χάσαμε πολλούς συντρόφους μας και συναγωνιστές και ανάμεσά τους τη ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ,τη ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ,τον ΑΛΕΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,τον ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΓΙΑΒΛΑ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Βάρνας - Συκεών, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για να συνεχίσει και μετά τα 80χρονά του τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.

Γρ. - Απ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΤΣΙΚΑ,στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, η σύζυγός του Ανθή Πατσίκα πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Τυρνάβου, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 7 Γενάρη έκλεισαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, του αξέχαστου ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Βάια Κωνσταντινίδου

* * *

Συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ.

Στις 29 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ και στις 6 Γενάρη έκλεισαν 12 χρόνια από το θάνατο του άλλου αδελφού μου ΜΙΧΑΛΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ.Και οι τρεις ήταν αγωνιστές, πιστοί στο ΚΚΕ και καταγόταν από τον Πύργο Δυρού Λακωνίας.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 5.000 δρχ. στο τιμημένο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου είμαι καθημερινή αναγνώστρια.

Η κόρη του μπάρμπα Δημήτρη και χαροκαμένη αδελφή των Μιχάλη και Γιώργου Μαριώ Κλουσάκου

* * *

Ο αγαπητός σε όλους αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 20 Νοέμβρη έπειτα από βραχύχρονη αρρώστια, ήταν από τα παλαιά στελέχη του ΚΚΕ. Ορφανός από μικρός, μέλος προσφυγικής οικογένειας Ποντίων, έζησε από την πιο τρυφερή ηλικία του τη φρίκη του πολέμου, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Ετσι δεν άργησε να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του αγώνα και σύντομα οργανώθηκε στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε κυριολεκτικά, ως το τέλος της ζωής του. Αρχικά στον τόπο που εγκαταστάθηκε και που με καμάρι πάντα ονόμαζε πατρίδα του, την Ξάνθη (περιοχή, αλλά και την πόλη), όπου και αναδείχτηκε στην Κατοχή σε τοπικό στέλεχος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική δράση του, το Δεκέμβρη του 1942 συλλαμβάνεται από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής και εξορίζεται στη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, όπου συνεχίζει την αντιστασιακή δράση του. Ο Φλεβάρης του 1944 τον βρίσκει καπετάνιο εφεδρικής διμοιρίας του ΕΛΑΣ των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά την Απελευθέρωση, επιστρέφει στην πόλη της Ξάνθης. Στον Εμφύλιο ήταν υπεύθυνος διαβιβάσεων στα τμήματα του ΔΣΕ στην περιοχή Καϊμακτσαλάν, παρέμεινε "παράνομος" στα μετόπισθεν και μετά το τέλος του Εμφύλιου και δούλευε στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων.

Εζησε 33 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη Βουλγαρία από όπου και επαναπατρίστηκε το Σεπτέμβρη του 1981. Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και αργότερα πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε ως την τελευταία του μέρα. Μέχρι και τη μοιραία μέρα, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά και τους αγώνες του ΚΚΕ, χωρίς να πάψει να προσφέρει, όσο και όπως μπορούσε, πραγματικό παράδειγμα για τους νεότερους.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 100.000 δρχ. για ενίσχυση της εφημερίδας που διάβαζε ανελλιπώς ως το τέλος της ζωής του και 100.000 στην ΚΟ Ξάνθης.

Η σύζυγός του Καλλιόπη

Τα παιδιά Παύλος και Σοφία, ο γαμπρός του Κώστας Μπαρμπούτης

* * *

Στις 26 Γενάρη κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗ από το χωριό Οχυρό Νευροκοπίου Δράμας. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο. Για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του, οι διώξεις και οι ταλαιπωρίες ήταν συνεχείς. Γι' αυτό αναγκάστηκε να φύγει για τη Γερμανία, όπου ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, που θα είναι πάντα ανάμεσά μας, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νευροκοπίου.

Η γυναίκα του Αλίκη

Τα παιδιά Θόδωρος και Σταύρος με τις οικογένειές τους

* * *

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΠΠΑ (Καραϊσκάκη), η κόρη του Αμαλία προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Την Πρωτοχρονιά του 1999 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τον πνιγμό του γιου μου ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ.Εχασε τη ζωή του σε ηλικία 40 χρόνων στο ναυάγιο του σαπιοκάραβου ΑΡΚΤΙΚ ΡΙΦΕΡ, στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ,προσφέρω 15.000 στη ΝΕ Λάρισας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Δήμητρα Μπαλογιάννη

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗ, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ., στο Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ 20.000 δρχ. και στη "Δημοκρατική Μέριμνα" 10.000 δρχ.

Η σύζυγος Κλειώ Κατσανάκου

Ο γιος του Διομήδης

* * *

Στις 24 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΕΣΣΑΣ, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Πειραιά, 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 2.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ.

Η αδελφή του Γεωργία

* * *

Η Κασσιανή Βασιλειάδου στη μνήμη του άντρα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης,10.000 δρχ.

* * *

Για τα 80χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΝΑΣ και ΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΙΑ από την Ιθάκη προσφέρω 80.000 δρχ., μέσω ΚΟ Αθήνας.

Αιμιλία Αγκαβανάκη

* * *

Στις 28 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΑΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Εμεινε σε όλη του τη ζωή, πιστός στα ιδανικά της ειρήνης, της προόδου και του σοσιαλισμού και αφοσιωμένος στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Ευανθία, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80 χρόνια του, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αδερφού μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑ,σμηνάρχου της Πολεμικής Αεροπορίας ε. α., ο οποίος πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα της Μέσης Ανατολής και στον Εμφύλιο, ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ.

Η αδελφή του Καλλιόπη και ο γαμπρός του Νίκος Καββαδίας

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ,μέλους του ΚΚΕ, τα παιδιά της Παναγιώτης και Φίλιππας Γεωργουδάκης προσφέρουν 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

* * *

Στις 12 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε πού έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας και μονάκριβος γιος, αδελφός, εγγονός και εξάδελφος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ.

Εφυγε από κοντά μας ο νεαρός επιστήμονας - γιατρός, στέλεχος της ΚΝΕ και αγωνιστής για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Εφυγε ο αγαπημένος σύντροφος και φίλος των νέων που τον γνώριζαν, τον αγαπούσαν και έκλαψαν πολύ για το χαμό του.

Στην άσβηστη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο η μητέρα του Βούλα, οι αδελφές του Γιάννα και Θωμαή, οι παππούδες του Θανάσης και Θωμαή και η εξαδέλφη του Ντιάνα Χατζάρα προσφέρουν 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονά του, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

* * *

Ο Μάνθος Σπύρου,τιμώντας τα 80χρονα του ηρωικού ΚΚΕ, προσφέρει στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 50.000 δρχ. και 5.000 δρχ. για το δοκιμαζόμενο λαό της σοσιαλιστικής Κούβας.

* * *

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ,που στις 27 Νοέμβρη 1998 έπαψε να χτυπά η καρδιά του. Γεννήθηκε στο Φανάρι Καρδίτσας το 1914 από γονείς αγρότες. Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στη βιοπάλη και γνώρισε την άγρια εκμετάλλευση. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και με το πρώτο σάλπισμα του ΕΑΜ στην Κατοχή αγωνίστηκε για τη συγκρότηση εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων στο χωριό του. Στις αρχές του 1944 εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, στο τμήμα του χωριού του και πήρε μέρος σε μάχες με τους κατακτητές.

Μετά την Απελευθέρωση συλλαμβάνεται και στέλνεται στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος δημιούργησε οικογένεια και ζούσε στην Πετρούπολη Αττικής. Ως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του αξέχαστου μπαρμπα - Μήτσου προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο γιος του Κώστας και η σύζυγός του Πηνελόπη

* Επίσης στη μνήμη του Δημήτρη Μπασδέκη οι συγχωριανοί και σύντροφοί του Λάμπρος Βασιλιάγκος και Στέργιος Παπαστεργίου πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ,γεννήθηκε το 1923 στη Μάνδρα Αττικής. Στην Κατοχή υπηρέτησε στο 2/34 τάγμα του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στις μάχες στα Δερβενοχώρια, στο Καπαρέλι, στην Αμφισσα, στις Καρούτες, στο Κακοσάλεσι και σε άλλες. Τραυματίστηκε σε μάχη στο Καπαρέλι και στην Αμφισσα.

Πριν από ένα χρόνο έφυγε από κοντά μας. Την περασμένη Κυριακή, 3 Γενάρη, έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Βασιλική Μεθενίτη

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΙΩΑΝΝΗ και ΕΥΜΟΡΦΙΛΗΣ ΜΩΫΣΙΔΗ και του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΣΑΧΙΝΙΔΗ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ. Τα παιδιά τους Δημήτρης Μωϋσίδης, Κίτσα και Τάκης Σαχινίδης

* * *

Στις 29 Νοέμβρη 1998 άφησε την τελευταία του πνοή ο αγωνιστής ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ,μέλος του ΚΚΕ από το χωριό Πολυκάρπη Καστοριάς. Γεννήθηκε το 1917 από γονείς αγρότες με δημοκρατικά φρονήματα. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, ήταν 7 αδέρφια από τα οποία τέσσερα ήταν μαχητές του ΔΣΕ στον Εμφύλιο και τα τρία σκοτώθηκαν.

Ο Δαμιανός Ιωάννου μετά τη Βάρκιζα διώκεται, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εξορίζεται στον Αϊ Στράτη, όπου κρατήθηκε για πολλά χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να δίνει "παρών" κάθε 15 μέρες στο Σταθμό Χωροφυλακής του χωριού του.

Ηταν γραμματέας της ΚΟΒ Πολυκάρπης, μέλος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στην ΚΟ Καστοριάς και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Αργυρώ Ιωάννου

Τα παιδιά του Πασχάλης, Σωτήρης, Τασούλα, Ζωή.

* * *

Η ΚΟΒ Καλλίπολης Πειραιά έχασε μέσα στο 1998 δύο μεγάλους σε ηλικία αγωνιστές. Τον Β. ΣΠΑΝΟ και τον Γ. ΚΑΤΣΙΚΑΡΟ και οι δύο ήταν μέλη του ΚΚΕ και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους ένα μέλος της ΚΟΒ πρόσφερε στην ΚΝΕ 100.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ,που πρόσφερε όλη του τη ζωή στον αγώνα για την προκοπή του λαού, από τις γραμμές του ΚΚΕ, και στο κόμμα των αγώνων της πιο ένδοξης ιστορίας της χώρας, προσφέρω 10.000 δρχ. ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Γ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ