ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιούν την ΕΡΤ;

Μπροστά στις ευθύνες της θέτει την κυβέρνηση για τις αρνητικές εξελίξεις στην ΕΡΤ, με Ερώτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ, καλώντας την να εφαρμόσει πολιτική αναβάθμισης του ρόλου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Το προβλήματα της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης όπου οδηγεί τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα η κυβέρνηση φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος,απαιτώντας να ληφθούν μέτρα ανάπτυξης και αναβάθμισης της λειτουργίας των κρατικών ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση του ΚΚΕ, τονίζεται: "Την πλήρη παράδοση του χώρου των ραδιοηλεκτρονικών ΜΜΕ στα χέρια του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου προωθεί με όλα τα μέσα η κυβέρνηση:

  • Απέκλεισε την ΕΡΤ από την καλωδιακή και ψηφιακή ραδιοτηλεόραση.
  • Προχωρά στο "σπάσιμο" του ραδιοφωνικού δικτύου της ΕΡΤ, με τη μεταβίβαση των περιφερειακών κρατικών ραδιοσταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Οι νέες εργασιακές σχέσεις εφαρμόζονται ολοένα και πιο μαζικά στην ΕΡΤ, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων της να είναι ήδη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου.

Μετά απ' όλα αυτά, ουσιαστικά εξαγγέλλεται και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα, σε έκθεση που υπέβαλε ήδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση "δεσμεύεται" για "μερική μεταφορά της επιχείρησης στον ιδιωτικό τομέα". Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η διοίκηση της ΕΡΤ σχεδιάζει να αναθέσει το σύνολο της παραγωγής του τηλεοπτικού προγράμματος σε ιδιώτες, στους οποίους θα διαθέτει και την υλικοτεχνική υποδομή της, ενώ, στα πλαίσια του ίδιου σχεδιασμού, προγραμματίζεται ο περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν μόνο τη διοίκηση και λειτουργία της εταιρίας.

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ εμφανίζει ελλείμματα, παρ' όλο τον πακτωλό δισεκατομμυρίων δραχμών, που ο ελληνικός λαός πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στην 252/16.11.98 Αίτηση κατάθεσης εγγράφων την περίοδο του 1992 μέχρι και την 30.9.98, η ΔΕΗ απέδωσε στην ΕΡΤ 265,8 δισεκατομμύρια δραχμές (τα στοιχεία αναλυτικά στον ΠΙΝΑΚΑ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, όπως αναφέρεται στην έκθεση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση;
  • Ποια είναι η κυβερνητική άποψη για τους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΕΡΤ να προχωρήσει σε ανάθεση του συνόλου της παραγωγής του τηλεοπτικού προγράμματος σε ιδιώτες, παραχωρώντας τους μάλιστα και την υλικοτεχνική της υποδομή και τι πρόκειται να κάνει η ίδια η κυβέρνηση;
  • Πώς εξηγεί η κυβέρνηση τα ελλείμματα της ΕΡΤ, πολύ περισσότερο μάλιστα, που ο ελληνικός λαός, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πληρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές για την κρατική ραδιοτηλεόραση;
  • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε για να αξιοποιηθεί το προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή της ΕΡΤ, ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικές ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και η κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της;".
Πρόταση πάλης και προοπτικής

Με το έμπα του νέου χρόνου, βρισκόμαστε ήδη στην ευθεία για τη μάχη των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνη, όπου θα συγκρουστούν τα προγράμματα και οι θέσεις των διαφόρων κομμάτων. Το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση με οικονομική και κοινωνική βάση. Αυτή δε γίνεται, φυσικά, αποδεκτή από την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί έχει άλλη πολιτική κατεύθυνση, στηρίζεται στη λογική της ρήξης με τα βάθρα και τα στηρίγματα αυτής της κοινωνίας. Η ρεαλιστικότητά της στηρίζεται στον αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Εμείς, δουλεύουμε για να πείσουμε το λαό για τη ρεαλιστικότητα και την αναγκαιότητα της ρήξης με τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας, για την αναγκαιότητα αντίθεσής του με τα μονοπώλια. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική της προσαρμογής στη σημερινή τάξη πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι θέμα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να επιλέξει. Από όποια πλευρά και να εξετάσει κανείς τα διάφορα σχέδια της ΕΕ, τα προγράμματά της, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα βγει το συμπέρασμα ότι καμία υπόσχεση προς το λαό δε δικαιώθηκε. Δικαιώθηκαν μόνο οι υποσχέσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το θέμα είναι να ξεκινήσει από τώρα η μεγάλη λαϊκή προσπάθεια, που θα κάνει δυνατή την ανάδειξη μιας νέας κυβερνητικής εξουσίας, μιας λαϊκής κυβέρνησης, που θα εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τα λαϊκά στρώματα, θα συγκρούεται με τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, με τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, που θα επιχειρήσει βαθιές αλλαγές και ρήξεις με τη σημερινή κατάσταση. Η κοινωνικοπολιτική λαϊκή συσπείρωση πρέπει να έχει ως αφετηρία της σήμερα τον αγώνα κατά της ΟΝΕ. Η ΟΝΕ αποτελεί τη βασική γραμμή συσπείρωσης του ελληνικού λαού, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα στο πολιτικό επίπεδο σήμερα.

Το ΚΚΕ παλεύει για να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο ανάπτυξης, που κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οπου τα επιτεύγματα της ανώτατης τεχνικής και της τεχνολογίας, της επιστήμης, θα ανήκουν στο λαό, επομένως, δε θα μετατρέπονται σε εργαλεία και όπλα εκμετάλλευσης και χειραγώγησής του. Το ΚΚΕ παλεύει για μια Ελλάδα, που συμμετέχει πολύ ενεργά στις διεθνείς σχέσεις, προσπαθώντας, αυτές να οικοδομηθούν με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον, την ισοτιμία, και όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού και του "διαίρει και βασίλευε". Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει ριζικά τα πιο βασανιστικά προβλήματα, που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος εδώ και στην Ευρώπη, την ανεργία και την υποαπασχόληση, την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο, την παραβίαση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας της προσωπικότητας.

Αυτός ο δρόμος είναι ασυμβίβαστος με τη σημερινή πολιτική, είναι ασυμβίβαστος με την υποταγή και συμμόρφωση στην ΟΝΕ. Αυτός ο δρόμος, για να γίνει ρεαλιστικός, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις σταθερών και βιώσιμων κατακτήσεων, απαιτεί συνεχή και σχεδιασμένη, μελετημένη, αλλά πάντα αποφασιστική, αντιπαράθεση, με τους φορείς και τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, εντός Ελλάδας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ, μαζί με τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις του για την κοινωνική πολιτική, για την παιδεία, για την οικονομική πολιτική και τόσα άλλα αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης και τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου Πάλης, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

ΚΜΕ
Για τις εξελίξεις στην ΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) με θέμα: "Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Τετάρτη 13.1.99 στις 18.30 στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες - εισβολείς των Βαλκανίων

Αντιπολεμικό μαχητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ διοργανώνεται σήμερα στις 6.00μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη"

"Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών Ράμπο, σε διαμετακομιστικό κέντρο ακόμα και παράνομου οπλισμού, για να σφαγιαστούν οι γύρω λαοί, σε στρατηγείο "ευκίνητων εκστρατευτικών σωμάτων" δεν αφήνει το λαό της αδιάφορο. Το φιλειρηνικό κίνημα της πόλης αντιστάθηκε σε κάθε προσπάθεια "συμμαχικής" εισβολής και ας εμφανιζόταν ως "ειρηνική"".

Τα παραπάνω τονίζονται σε προκήρυξη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης,που εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της πόλης και τη λαϊκή αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, οργανώνει μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη 12 Γενάρη στις 6.00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Με κεντρικά συνθήματα: "Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών", "Εξω τώρα το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Ζήτω η φιλία των λαών" η ΝΔΕ καλεί τη νεολαία και το λαό της πόλης σε ένα παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, ενάντια στον πόλεμο και τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων", για να μπει φραγμός στα επικίνδυνα σχέδια πολεμικής ανάφλεξης που συνδαυλίζουν ΝΑΤΟ, ΔΕΕ και ελληνική αστική τάξη. Η σημερινή αντιπολεμική διαμαρτυρία δε θα είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα ένα μεμονωμένο γεγονός, μια συνηθισμένη διαδήλωση. Θα είναι η αρχή ενός δυνατού μαζικού αντιπολεμικού κινήματος, που απαιτούν οι σημερινές δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ