ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει, οι απαιτήσεις παραμένουν

Την αναστολή της αποχής αποφάσισε η ΕΠΑΕ. Ξανά ποδόσφαιρο από το Σαββατοκύριακο

Τα πρωταθλήματα ξαναρχίζουν αλλά οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών για περισσότερα κέρδη παραμένουν. Οπως αναμενόταν, χτες, η ΓΣ των ΠΑΕ αποφάσισε ως τις 24 του μήνα να παιχτεί ποδόσφαιρο. Ως τότε το ΔΣ εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει σ' επαφές με την πολιτεία και στις 25 να επαναληφθεί η ΓΣ ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και φυσικά να καθοριστεί η παραπέρα στάση των εταιριών. Θεωρείται πάντως απίθανο να υπάρξουν νέα προβλήματα, αφού η ΓΓΑ υποσχέθηκε πως θα καταβάλει άμεσα τα χρωστούμενα (300 εκατ. δρχ. και το ποσοστό από τα δελτία ΠΡΟΠΟ του τελευταίου τριμήνου).

Από κει και πέρα το ΔΣ της ΕΠΑΕ δεσμεύτηκε να καταρτίσει μέχρι, το αργότερο, αρχές Μάρτη "συνολική πρόταση για την επανατοποθέτηση του ποδοσφαίρου", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας Κ. Αλαμάνος. Αυτό ήταν και η εισήγηση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σ. Κόκκαλη, που εμμέσως πλην σαφώς μέμφθηκε το ΔΣ: "Πρέπει η διοίκηση να φέρει συγκεκριμένη πρόταση που θ' αφορά το θεσμικό πλαίσιο, τη λειτουργία και τα οικονομικά του ποδοσφαίρου". Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν και εξωποδοσφαιρικοί παράγοντες αλλά σχετικοί με το αντικείμενο.

Μεταξύ άλλων στις προθέσεις των επιχειρηματιών είναι η διεκδίκηση ελεύθερης σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, ώστε είτε ως πλαφόν, είτε ως ποσοστό ν' αποκομίζουν ετησίως περίπου 4,5 δισ. δρχ. Ακόμα ο οργανισμός να καταβάλλει ποσοστό για εκσυγχρονισμό γηπέδων και την αμειβόμενη διαιτησία. Αίτημα της ΕΠΑΕ είναι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το συνδρομητικό κανάλι, γιατί σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη "παίρνουμε ψίχουλα".

Απ' τη ΓΣ απουσίαζε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός (και από Β Εθνική: Εδεσσαϊκός, Καλαμαριά, Καλαμάτα). Ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας οικογένειας, Γ. Βαρδινογιάννης, είχε κατ' ιδία ραντεβού με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Α. Φούρα, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Πάντως πληροφορίες ήθελαν τους δύο παράγοντες να συνομίλησαν τηλεφωνικά.

  • Αίτημα κατάργησης του ποσοστού 5% που καταβάλλουν στην ΕΠΟ οι ομάδες για κάθε μεταγραφή θα υποβάλει η ΕΠΑΕ. Ομως την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο η ΓΣ της ομοσπονδίας.
ΜΠΑΣΚΕΤ-Α1
Η εξέγερση των μικρών

Αγρίεψαν οι μικροί κι ομόρφυνε το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο Σπόρτιγκ έστω κι αν αγωνίστηκε χωρίς δεύτερο ξένο, επειδή η ομοσπονδία την τελευταία στιγμή δεν έβγαλε δελτίο στον Μακ Κι, επειδή είχε βρεθεί ντοπαρισμένος στην Ισπανία, επικράτησε της ΑΕΚ στην εκπνοή με 76-74. Κορυφαίος της συνάντησης και της 16ης αγωνιστικής, σύμφωνα με το δημοψήφισμα του ΕΣΑΚΕ, ο Αλέξης Παπαδάτος. Το Περιστέρι προσγείωσε ανώμαλα τον ΠΑΟΚ, που κατέβηκε στην Αθήνα πανηγυρίζοντας για την επιτυχία επί της Κίντερ Μπολόνια, αλλά και την πιθανή ένταξη του Ορτίθ στο δυναμικό του. Με κορυφαίο τον Ντάιαλ, το Περιστέρι έφτασε στη νίκη με 70-66. Από τις στάχτες του αναγεννήθηκε ο Παπάγου. Οι παίκτες του Τ. Κορωναίου βρήκαν τις δυνάμεις να κρατηθούν όρθιοι στο κυνήγι της παραμονής στην κατηγορία, νικώντας στη Ν. Σμύρνη τον Πανιώνιο με 71-58. Ο Ηρακλής επικράτησε στο Αλεξάνδρειο του Αρη με 83-72, ενώ στο ντέρμπι των νεοφώτιστων στην κατηγορία, η Νήαρ Ηστ νίκησε το Μαρούσι με 68-64. Ο Παναθηναϊκός λόγω έδρας δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του Απόλλωνα Πάτρας, αντίθετα με τον Ολυμπιακό που χρειάστηκε να ιδρώσει για να καταβάλει την αντίσταση του Ηρακλείου με 65-63.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό...

Ο Ιωνικός υποδέχεται σήμερα τον Ολυμπιακό σε αγώνα νοκ - άουτ

Η Νίκαια θα 'ναι η σκηνή στην οποία θα "σηκωθεί" η αυλαία του Κυπέλλου αλλά και (επίσημα) της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Ο Ιωνικός υποδέχεται τον Ολυμπιακό (14.30, ΕΤ 1) σ' ένα παιχνίδι που ο χαμένος αποχαιρετάει κάθε όνειρο για το δεύτερο τη τάξη θεσμό, αφού ισχύει το σύστημα του νοκ - άουτ. Αμφότεροι οι αντίπαλοι λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να κυνηγήσουν τη νίκη.

Ο τεχνικός των γηπεδούχων, Σέρχι Μαρκαριάν, στις δηλώσεις του φάνηκε αρκετά επιφυλακτικός: "Ξέρουμε ποια ομάδα θ' αντιμετωπίσουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και επειδή το παιχνίδι είναι νοκ - άουτ, έχουμε ελπίδες". Το ρόλο του Αντριόλι θα επωμιστεί ο Αφάς. Την αρχική 11άδα μάλλον θα στελεχώσουν ακόμα οι: Πουρλιοτόπουλος, Παχατουρίδης, Ξανθόπουλος, Φίλης, Κλάεβιτς, Δεληγιάννης, Νταρακλίτσας, Φρούσσος, Μπρούστερ, Μουτσοντρίγκο.

Επιθετικά θα παρατάξει την ομάδα του ο Μπάγεβιτς, που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει (ύστερα από αρκετό καιρό) με τον Ιβιτς. Πάντως ο ελληνοποιημένος τεχνικός επισημαίνει στους παίχτες του ότι επιβάλλεται να δείξουν τη δέουσα προσοχή και στην άμυνα. "Κάθε λάθος ίσως αποδειχτεί μοιραίο", τους επαναλαμβάνει συνεχώς. Αντί του τιμωρημένου Ανατολάκη θα παίξει ο Αντζας και αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμα οι: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Γεωργάτος, Καραταϊδης, Πουρσανίδης, Καραπιάλης, Νινιάδης, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος.

Διαιτητής θα 'ναι ο Π. Κωνσταντινίδης του Συνδέσμου Πειραιά.

ΠΟΛΟ
Ευρωπαϊκή δοκιμασία

Σε Ιταλία και Ουγγαρία αγωνίζονται Βουλιαγμένη και Ολυμπιακός

Στη μάχη της Ευρώπης ξαναρίχνονται από σήμερα Βουλιαγμένη και Ολυμπιακός, που δίνουν τους πρώτους αγώνες της προημιτελικής φάσης στον όμιλο του Τσάμπιονς Καπ και στο Κύπελλο Κυπελλούχων αντίστοιχα.

Η αποστολή και των δυο εκπροσώπων μας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αλλά βασικός στόχος τους είναι να θέσουν από σήμερα τις βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά των διοργανώσεών τους. Η Βουλιαγμένη στην πρώτη αγωνιστική του ομίλου στο Τσάμπιονς Καπ κοντράρεται στη Νάπολι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ποζίλιπο.

Ο Ολυμπιακός στην Ουγγαρία με αντίπαλο τη Βάσας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η ρεβάνς στον Πειραιά να αποτελέσει το βήμα για την πρόκριση στην τετράδα.

  • Επίδειξη δύναμης έκανε το Σάββατο η Βουλιαγμένη, που στα πλαίσια της κουτσουρεμένης 11ης αγωνιστικής επικράτησε του Ηλυσιακού με 11 - 5. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν: Εθνικός - Αρης Νικαίας 16 - 4, ΟΦΘ - Χανιά 11 - 15, Παναθηναϊκός - Χαλκίδα 10 - 8. Ας σημειωθεί ότι αναβλήθηκαν τα παιχνίδια Γλυφάδας - Πάτρας και Χίου - Ολυμπιακού.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Πολύ κοντά στην κατάκτηση μεταλλίων βρίσκονται τα ελληνικά πληρώματα στην κατηγορία με σκάφη τύπου 470, στους αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοϊας, που διεξάγεται στη Μελβούρνη, ενώ καλά πηγαίνει και ο Γιώργος Κοντογούρης στα ΦΙΝΝ και την κατηγορία των νέων.

Στους άνδρες ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Κώστας Τριγκώνης προκρίθηκαν στο χρυσό στολίσκο, όπου στον τελικό θα διεκδικήσουν με αξιώσεις ένα μετάλλιο, ενώ μια από τα ίδια ισχύει και για το γυναικείο πλήρωμα που αποτελείται από την Σοφία Μπεκατώρου και την Αιμίλα Τσουλφά.

Καλά πηγαίνει και ο Αντώνης Μπουγιούρης στα Λέιζερ, όπου μετά και την 8η ιστιοδρομία βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ 142 αθλητών, ενώ στα ΦΙΝΝ ο Αιμίλιος Παπαθανασίου είναι 21ος.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Η ατυχία στέρησε από τη γυναικεία ομάδα της Αρτας τη δεύτερη νίκη της στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού ηττήθηκε στην έδρα της από την ουγγρική Ντούναφερ με 33-29. Τα κορίτσια της Αναγέννησης σημάδεψαν 9 φορές τα δοκάρια των αντιπάλων τους, δείγμα ότι κάθε άλλο παρά στη ...μέρα τους ήταν. Επόμενος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας είναι η αυστριακή Χίπκο στις 31 Γενάρη.

ΒΟΛΕΪ
Ξέφυγε ο Ολυμπιακός

Την ύστατη ώρα και χάρη και στα λάθη του Ηρακλή ο Ολυμπιακός απέφυγε το στραβοπάτημα και παρέμεινε πρώτος και αήττητος στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο σαββατιάτικο ντέρμπι οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν ένα σπουδαίο αντίπαλο με 3-2 (25-18, 20-25, 24-26, 25-21, 17-15). Κορυφαίος του Ολυμπιακού ο Βούγιεβιτς και του Ηρακλή ο Κατζ, που αναδείχτηκε και MVP της 8ης αγωνιστικής. Στη Μίκρα η Ορεστιάδα μετέτρεψε σε περίπατο το ντέρμπι με τον Αρη, κερδίζοντας με 3-0 (25-21, 25-16, 25-18). Ο κατήφορος του ΠΑΟ συνεχίστηκε, αφού έχασε στη Δράμα από τον Ηφαιστο με 1-3 (25-18, 25-10, 30-28, 25-19). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προέκυψε και κόντρα μεταξύ του προπονητή Τ. Κουμπλή και του αρχηγού Δ. Ανδριόπουλου με τον πρώτο να τιμωρεί τον δεύτερο και να τον στέλνει να προπονείται με τους εφήβους. Τα άλλα αποτελέσματα: ΑΕΚ - Κομοτηνή 3-0 (25-22, 25-17, 25-17), ΠΑΟΚ - Ιωνικός Ν. 3-0 (25-22, 25-23, 25-21), Φιλία Ηλ. - Κτησιφών 3-0 (25-20, 25-21, 25-23). Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 16, Ορεστιάδα, Ηρακλής, ΑΕΚ 14, ΠΑΟΚ 13, Αρης, Φιλία 12, Ηφαιστος 11, Ιωνικός, Κτησιφώντας 10, ΠΑΟ, Κομοτηνή 9.

  • Προβάδισμα για τον τίτλο πήραν τα Βριλήσσια που κέρδισαν τον ΠΑΟ με 3-2 (10-25, 25-19, 25-22, 23-25, 15-11) και έχουν 2-0 νίκες επί του αντιπάλου τους και θέλουν μία νίκη στα πλέι - οφ για να κατακτήσουν τον τίτλο.
Ο Κ. Πολίτης κοντά στην ΑΕΚ

Παραιτήθηκε ο Καλαφατάκης. Σήμερα παίζει στο Βελιγράδι. Ο Αρης στο Βίλνιους κόντρα στη Στατίμπα

Ο Κώστας Πολίτης βρίσκεται προ των πυλών της ΑΕΚ. Η συνεργασία με τον Γιώργο Καλαφατάκη διακόπηκε στα Πατήσια. Το καλάθι του Πάτερσον αποδείχτηκε μαχαιριά στις προσωπικές του φιλοδοξίες. Λίγο μετά ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το άσχημο κλίμα είχε διαφανεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ολίγων οπαδών, όπως και η διοίκηση του συλλόγου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Γ. Γρανίτσας, στο τέλος αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις. Οι οπαδοί απαίτησαν την παραίτηση Καλαφατάκη, την εκδίωξη του Ουίλιαμς και τον ερχομό του Σβι Σερφ με αιτιολογικό ότι "γνωρίζει τον ΠΑΟΚ και θα μας βοηθήσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου". Η συνεργασία με τον Κ. Πολίτη πιθανότατα να ανακοινωθεί το βράδυ, μετά τον αγώνα με την Μπούντουσνοστ στο ΟΑΚΑ για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο (21.00, ΕΤ 1). Εναντίον των Γιουγκοσλάβων την ομάδα θα κοουτσάρει ο Φ. Κατσικάρης.

Χωρίς δεύτερο ξένο θα αγωνιστεί και ο Αρης στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Στις 21.30 αντιμετωπίζει στο Βίλνιους τη Στατίμπα (ΕΤ 3), αλλά η συμμετοχή του Μιχαϊλοφ δεν είναι δεδομένη. Ο Ρώσος έχει πρόβλημα στη μέση του κι η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να τον αντικαταστήσει τουλάχιστον για το ελληνικό πρωτάθλημα. Χτες έφτασε στην Ελλάδα ο 29χρονος Αμερικανός Στάνλεϊ Ρόμπετς, που στο παρελθόν αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης και στους Μινεζότα Τίμπεργουλβς. Ο Μιχαϊλοφ, εφόσον ξεπεράσει το πρόβλημά του, θα αγωνίζεται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Α 1 Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(16η αγωνιστική)

Παναθηναϊκός - Απόλλωνας 75-61

Νήαρ Ηστ - Μαρούσι...... 68-64

Πανιώνιος - Παπάγου..... 58-71

Σπόρτιγκ - ΑΕΚ.......... 76-74

Αρης - Ηρακλής.......... 72-83

Ηράκλειο - Ολυμπιακός... 63-65

Περιστέρι - ΠΑΟΚ........ 70-66

Η Β Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α

1. Ολυμπιακός.. (14-2) 30

2. Παναθηναϊκός (14-2) 30

3. ΠΑΟΚ........ (12-4) 28

4. Αρης........ (11-5) 27

5. ΑΕΚ......... (10-6) 26

6. Ηρακλής...... (8-8) 24

7. Περιστέρι.... (7-9) 23

8. Σπόρτιγκ.... (6-10) 22

9. Πανιώνιος... (6-10) 22

10. Μαρούσι..... (6-10) 22

11. Νήαρ Ηστ.... (5-11) 21

12. Απόλλωνας... (5-11) 21

13. Ηράκλειο.... (4-12) 20

14. Παπάγου..... (4-12) 20

@
  • Η νομική υπηρεσία της ΕΠΑΕ αποφάνθηκε χτες ότι ο αθλητικός δικαστής δεν έχει δικαιοδοσία στον τρόπο εφαρμογής των κανόνων εντός παιδιάς. Ετσι η ΕΠΑΕ ζήτησε από τον αθλητικό δικαστή την ανάκληση της κλήσης σε απολογία του διαιτητή Παπαδάκου, ο οποίος είχε διαιτητεύσει το ντέρμπι μεταξύ των "αιωνίων", Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ