ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με τα φτερά της νιότης

Θεσσαλία, χτες. "Ποτάμια" της νιότης που κυλούν στις πόλεις. Οι μαθητές διαδηλώνουν. Πλήθος και πάθος. Ορμή και αποφασιστικότητα. Είναι τόσοι πολλοί! Πώς να τους μετρήσεις; Πώς να φτάσει το μάτι σου στο αμέτρητο; Είναι τόσο νέοι, τόσο αυθόρμητοι!

Θεσσαλία, χτες. Οι μαθητές διαδηλώνουν. Ο λαός καμαρώνει. Οι Σημίτιδες φοβούνται. Περνούν τα παιδιά της Θεσσαλίας. Οι μαθητές του παρόντος. Οι νικητές του μέλλοντος.

********

Λάρισα.Η συγκέντρωση στην οδό Πολυτεχνείου. Ερχονται συνεχώς. Κατά σχολείο. Από παντού. Αγόρια και κορίτσια. Με τα φτερά της νιότης. Με τη χαρά του αγώνα. Καθήκον να τους μετρήσεις. Πάνω από 3.500.Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Μαζί τους εκπρόσωποι των αγροτών, των γονιών, άλλων φορέων, τους χαιρετούν και τους συμπαραστέκονται. Ετοιμοι τώρα για την πορεία. Μπροστά τα παπάκια. Με αναμμένα τα φώτα, κορνάρουν δίνοντας το σύνθημα της εκκίνησης. Και το "ποτάμι" ξεκινάει. Τα πανό, οι πικέτες, τα συνθήματα, η φλόγα, η χαρά. Στάση μπροστά στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης. Προειδοποίηση:"Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία". Ξεκινούν πάλι. Τώρα βρίσκονται μπροστά στη νομαρχία. Εκεί είναι συγκεντρωμένοι οι αγρότες. Το δηλώνουν ξανά: "Δε θα περάσει". Εκπρόσωπός τους απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση των αγροτών. Παιδιά και πατεράδες στο ίδιο μετερίζι. Ποιος μπορεί να τους χωρίσει; Κανείς.

Συνεχίζουν. Πήχτρα οι δρόμοι. Οι Λαρισαίοι βγαίνουν στις πόρτες των μαγαζιών. Καμαρώνουν, συγκινούνται, συγχαίρονται, χειροκροτούν. Φτάνουν στην κεντρική πλατεία, μπροστά στο δικαστικό μέγαρο. Στήνουν τα πανό. Μιλούν από την ντουντούκα. Συνθήματα, καπνογόνα. Ενθουσιασμός. Καίνε μια σημαία της ΕΕ, γνωρίζουν τον ένοχο. Εξοργίζονται όταν ένας ανόητος από το δικαστικό μέγαρο πετάει ένα μπουκάλι με νερό στη συγκέντρωση. Εφορμούν στην πόρτα. Συγκρατιούνται. Χαιρετάει εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ. "Κάτσε καλά Γεράσιμε"...

Η διαδήλωση της οργής, του δίκαιου τελειώνει. Για σήμερα. Ραντεβού στα σχολεία. Και μετά ξανά στους δρόμους και στις πλατείες. Μέχρι τη νίκη.

******

Βόλος.Είναι απίστευτο. Πάνω από 6.000.Τόσο μικρή για να τους χωρέσει η τεράστια πλατεία Ελευθερίας. Μαθητές, καθηγητές και γονείς. Μέτωπο πανεκπαιδευτικό. Ομιλίες και χαιρετισμοί. Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων, ο θαλερός γέρων: "Σας θαυμάζουμε και σας ευχαριστούμε". Οι νέοι: "Αμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες".

Η πορεία ξεκινάει. Χιλιόμετρα ατέλειωτα απ' την πλατεία της αφετηρίας στο κτίριο όπου στεγάζεται η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δρόμοι της πόλης μια απέραντη θάλασσα της νιότης. Με πανό και πικέτες. Και πρωτοτυπίες: το φέρετρο με τον παπά που κηδεύει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ποιος μπορεί να δει, να αφουγκραστεί τη φωνή τους; Ποιος αντέχει να μη σταθεί πλάι τους; Ποιος θα τολμήσει να βρεθεί απέναντί τους;

*****

Τρίκαλα.Μιλιούνια κι εδώ. Τα παιδιά της παιδείας. Τα παιδιά του αγώνα. Απ' την κεντρική πλατεία της πόλης η εκκίνηση. Πορεία στους δρόμους της ελπίδας. Φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα, για να ακουστούν στο μέλλον. "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε με τον τσαμπουκά". Φτάνουν στη νομαρχία. Να δηλώσουν κι εκεί τα αιτήματα του δίκιου τους. Την αποφασιστικότητα της πάλης τους. Τη δύναμη της ψυχής τους. Το πιστεύω της νίκης τους.

****

Καρδίτσα.Ωριμοι στο πλευρό των πατεράδων τους. Η μια γενιά για την άλλη. Απλές η αλήθειες τους, "ξιραφιάζουν" και το τελευταίο ίχνος υποδούλωσης. "Το μαθητικό κίνημα δε θα γονατίσει. Οπως δε γονάτισε, τόσα χρόνια, το αγροτικό". Ολοι τους πιστεύουν. Φωτιές τα μάτια τους. Αθώες καταιγίδες, που σμίγουν και γίνεται ο χείμαρρος. Ποιος θα τον σταματήσει; Ποιος θα τολμήσει να τον σταματήσει; Ποιος έχει το κουράγιο να το κάνει; Δε γυρεύουν απάντηση. Την ξέρουν ήδη. Και οι μαθητές και αυτοί που ζηλεύουν και φθονούν τα μάτια τους...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δεν περνάνε οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, οι μαθητές ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης θα συνεχίσουν και την επόμενη βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, με μαζικές καταλήψεις στα σχολεία και μπλόκα στους δρόμους.

Για την επόμενη Πέμπτη, 21 Γενάρη, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης έχουν ορίσει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Πανεργατικό συλλαλητήριο διοργανώνει την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. και στον ίδιο χώρο η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Εργατικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.Χτες, με μεγαλειώδεις, μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι μαθητές απέδειξαν ότι δεν τρομάζουν μπροστά στον διαρκώς εντεινόμενο αυταρχισμό και την τρομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να σπάσει τη δυναμική του αγώνα τους.

Πρωτόγνωρη σε μαχητικότητα και δυναμισμό ήταν η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη,που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν και η μεγαλύτερη των τρίμηνων κινητοποιήσεων. Περισσότεροι από 6.000 μαθητές από 65 σχολεία της Θεσσαλονίκης και ένα Λύκειο της Τρίγλιας Χαλκιδικής, μαζί με δασκάλους, καθηγητές, αδιόριστους εκπαιδευτικούς και πολλούς γονείς συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, που ήταν το σημείο του αγωνιστικού ραντεβού. Προηγουμένως οι μαθητές από τα σχολεία των δυτικών συνοικιών είχαν φτάσει στο χώρο της συγκέντρωσης με πορεία. Αντίστοιχα και οι μαθητές της ανατολικής περιοχής που είχαν προσυγκέντρωση στην Καμάρα.

Το κέντρο της πόλης σείστηκε από τα συνθήματα, τους μουσικούς ρυθμούς και τα τραγούδια των μαθητών: "Δε θα περάσει η τρομοκρατία, κάτω τα χέρια από τα σχολεία", "Κατάργησε το νόμο ν' ανοίξουν τα σχολεία, να βρούνε οι εισαγγελείς λιγάκι ησυχία". Οδηγοί της πορείας ήταν μαθητές πάνω σε μηχανάκια, ενώ ακολουθούσε το Συντονιστικό, δίνοντας το ρυθμό. Το "Κάτσε καλά Γεράσιμε", μαζί με τα ανάλογα εφέ, αντηχούσε χτες σ' όλη την πόλη. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, οι μαθητές καλούσαν τους παρατηρητές στα πεζοδρόμια "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία" και εκείνοι τις περισσότερες φορές απαντούσαν με χειροκροτήματα.

Η πορεία των μαθητών κατευθύνθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, με σκοπό να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα τους. Λόγω της έντασης που προκλήθηκε από άτομα γνωστά για τη δράση τους, η πορεία συνεχίστηκε και από την οδό Αναγεννήσεως έφτασαν στη Μοναστηρίου, στο ύψους του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία. Τελικά, οι μαθητές επέστρεψαν από την Εγνατία στο σημείο που ξεκίνησε η μεγαλειώδεις χτεσινή κινητοποίηση.

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο έδρασαν οι γνωστοί παρακρατικοί μηχανισμοί, με μόνο στόχο να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια. Αυγά, πέτρες, βεγγαλικά, εκσφενδονίζονταν προς τα δικαστήρια, την αστυνομία και τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν εκεί. Οπου αυτά τα άτομα εντοπίστηκαν, απομονώθηκαν αμέσως από τους μαθητές και τα μέλη περιφρούρησης της πορείας. Γεγονός που αποδεικνύει τη σχεδιασμένη προβοκατόρικη δράση αποτελεί η επίθεση σε ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού από άτομο που πέρασε δίπλα και τη χτύπησε στο κεφάλι με το κράνος που κρατούσε. Στη συνέχεια, σα να μη συνέβαινε τίποτε, κάλυψε το πρόσωπό του με κασκόλ και προχώρησε προς τους προπορευόμενους μαθητές, οι οποίοι δεν είδαν τι έγινε πίσω τους.

Η στάση της αστυνομίας ήταν για άλλη μια φορά απαράδεκτη, αφού ακόμα κι όταν οι ίδιοι οι διαδηλωτές υπέδειξαν έναν από τους "γνωστούς άγνωστους", αδιαφόρησε για τη σύλληψή του. Αρκετή ώρα πριν την έναρξη των επεισοδίων, λίγο πριν το Βαρδάρι, κυκλοφόρησε πως το κέντρο επιχειρήσεων έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Τι να γνώριζαν άραγε;

Από τον πετροπόλεμο, τον αυγοπόλεμο και τις παράξενα σχεδιασμένες επιθέσεις, τραυματίστηκαν ελαφρά οι ρεπόρτερ Ντ. Σύρπου και Κλ. Εγγερς καθώς και ο εικονολήπτης της ΕΤ3, Β. Αλτιντόπης.

  • Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Νομού Θεσσαλονίκης καταδικάζει τα επεισόδια, σημειώνοντας πως πρόκειται για προβοκάτσιες που έγιναν από συγκεκριμένα άτομα του παρακράτους, με στόχο να αμαυρώσουν και να δυσφημίσουν τον αγώνα τους.
Λίγη ώρα μετά τη λήξη της κινητοποίησης, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν κοινοποίησε μέχρι αργά το βράδυ, ως ύποπτους για φθορές σε τράπεζες και καταστήματα. Ο ένας εξ αυτών πιάστηκε την ώρα που επιχειρούσε να τοποθετήσει γκαζάκι σε αυτοκίνητο της υπηρεσίας. Στις άλλες πόλεις

Από μαζικές αποχές, συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών σημαδεύτηκε η χτεσινή μέρα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης. Στις περισσότερες δε λειτούργησε σχεδόν κανένα Λύκειο.

  • Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Καβάλα.Περίπου 3.000 μαθητές απ' όλα τα σχολεία της πόλης, αλλά και της Θάσου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη, όπου πριν την πορεία πραγματοποιήθηκε συναυλία. Στη συνέχεια οι μαθητές προχώρησαν σε αποκλεισμό του κόμβου Φαλήρου για μισή ώρα. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία.
  • Στην Ορεστιάδα1.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, όπου την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο οι αγρότες. Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τη Νομαρχία.
  • Στην Αλεξανδρούπολη,όπου χτες πάρθηκαν αποφάσεις για καταλήψεις στο ΕΠΛ και το ΤΕΛ, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία.
  • Στην Κομοτηνή και την Ξάνθη εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στην Ξάνθη, οι μαθητές επιχείρησαν να κλείσουν την περιφερειακή οδό, αλλά απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
  • Στα Γιαννιτσά περισσότεροι από 500 μαθητές απέκλεισαν την Εγνατία Οδό - προς Θεσσαλονίκη για μισή ώρα.
  • Στην Κατερίνη περίπου 1.000 μαθητές πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, την οποία απέκλεισαν για μισή ώρα.
  • Αντίστοιχα, μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν και στις Σέρρες,τη Βέροια,την Εδεσσα,τη Φλώρινα,την Καστοριά,την Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών. Στη Νάουσα, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα.
ΚΡΗΤΗ
Στο ρυθμό των μαθητών

Ενα από τα μαζικότερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν χτες μαθητές από τα σχολεία της πόλης, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς. Με ένταση και παλμό χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και συνεχίζοντας στην οδούς Δημοκρατίας, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έγινε 5λεπτη στάση έξω από το νομαρχιακό κατάστημα και στην οδό Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία για 15 λεπτά στα "Λιοντάρια" και η πορεία αφού πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους, κατέληξε το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έγινε ροκ συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" και δημοτικός σύμβουλος Στ. Ορφανός,ο επικεφαλής και Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Μιχάλης Φαρσάρης και εκπρόσωποι της ΝΕ του ΚΚΕ.

Χανιά

Με καθολική συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών που συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Δημαρχείο. Ο δήμαρχος όχι απλώς δεν υιοθέτησε τα αιτήματα των μαθητών, αλλά με μία κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε και συνυπέγραφαν ο νομάρχης Χανίων και ο μητροπολίτης, κάλεσε τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία.

Στη συνέχεια η πορεία συνεχίστηκε προς τη Νομαρχία όπου εκεί "γνωστά - άγνωστα" προβοκατόρικα στοιχεία δημιούργησαν επεισόδια. Παρ' όλη την προσπάθειά τους όμως το συλλαλητήριο των μαθητών δεν αμαυρώθηκε.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε τη μεγαλειώδη μαθητική κινητοποίηση και καταγγέλλει στη νεολαία και στο χανιώτικο λαό μια ομάδα "γνωστών - αγνώστων", που προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό για τις προθέσεις, τους στόχους και τα πραγματικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μαθητών και των άλλων φορέων της εκπαίδευσης.

Ρέθυμνο

Κοντά στους 3.000 μαθητές, γονείς, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές πορεύτηκαν από το Δημαρχείο μέχρι τη Νομαρχία σε μια δυναμική πορεία. Μπροστά στον όγκο και στον παλμό της πορείας η Αστυνομία και η Νομαρχία με διάφορους τρόπους προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους μαθητές, συλλαμβάνοντας ένα μαθητή της Γ' Λυκείου, ο οποίος προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα. Τη σκυτάλη της τρομοκράτησης των μαθητών πήρε ο νομάρχης Μανώλης Λίτινας,ο οποίος δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας για "να μπει τάξη" στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις καταλήψεις των μαθητών.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια

Με μαζικά συλλαλητήρια σε όλη την Πελοπόννησο απάντησαν οι μαθητές στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και στην τρομοκρατία που την ακολουθεί. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους διέδιδαν πως οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα εκτονωθούν από τη Δευτέρα. Αντίθετα, το σύνολο της μαθητικής κοινότητας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από τα περισσότερα σχολεία της πόλης. Από νωρίς το πρωί χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας) και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98. Στη διάρκεια της πορείας, βρήκαν ευκαιρία να δράσουν ομάδες φασιστοειδών, οι οποίες προσπάθησαν να κατεβάσουν το πανό του Συντονιστικού οργάνου των μαθητών και πέταξαν πέτρες, αβγά και νεράτζια και φωτοβολίδες ενάντια στους μαθητές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και την αντιεκπαιδευτική της μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια, η ίδια μικρή ομάδα των παρακρατικών, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τη συγκέντρωση, δημιούργησε νέα επεισόδια έξω από τη Νομαρχία, σπάζοντας τζάμια και πετώντας αβγά, πέτρες και νεράτζια με κίνδυνο να τραυματιστούν ανήλικα παιδιά.

Τα γεγονότα αυτά καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ και καλεί τους μαθητές μαζί με τους γονείς τους να περιφρουρήσουν τις νέες κινητοποιήσεις τους. Τα επεισόδια καταδικάστηκαν και από το σύνολο των μαθητών, οι οποίοι εξέφρασαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

  • Στην Καλαμάτα χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τη Νομαρχία. Εκεί επέδωσαν στο νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματά τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις τρομοκρατικές ενέργειες μερίδας "αγανακτισμένων" και προσωπικά τον διευθυντή της ββάθμιας εκπαίδευσης Α. Σούμπλη.Στη συνέχεια, απέκλεισαν την είσοδο της πόλης στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, εκφράζοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη.
  • Μεγάλο σε έκταση και μαχητικότητα ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι μαθητές του Ναυπλίου, οι οποίοι απέκλεισαν διαδοχικά κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Και στην Τρίπολη οι μαθητές έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό "παρών", συμμετέχοντας μαζικά στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε και στην πορεία που ακολούθησε.
  • Ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο των μαθητών της Κορίνθου.
  • Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, καθώς μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη Νομαρχία με κοινή απαίτηση την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας παράλληλα την τρομοκρατία που ασκείται από τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Αργοστολίου πραγματοποίησαν και οι μαθητές της Κεφαλλονιάς.
Συνάντηση ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης - Εισαγγελίας

Μετά τη λήξη της κινητοποίησης, οι πρόεδροι των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μαζί με αντιπροσώπους των ΕΛΜΕ και αντιπρόσωπο της ΟΛΜΕ επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης Χ. Βουρλιώτη και ζήτησαν στα πλαίσια της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, να μην επιτρέψει παρεμβάσεις "αγανακτισμένων" γονιών και παρακρατικών οργανώσεων στους χώρους των σχολείων. Γεγονός, το οποίο τους ανησυχεί περισσότερο έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, που καλούσε "να επέμβει πλέον ο λαός και να πάρει στα χέρια το θέμα των καταλήψεων". Επίσης εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την είσοδο αστυνομικών σε σχολεία και την παρουσία ιδιωτικής αστυνομίας.

Ο Χ. Βουρλιώτης διαβεβαίωσε τους προέδρους των ΕΛΜΕ ότι χειρίζεται το ζήτημα με μεγάλη προσοχή. Βεβαίωσε επίσης ότι δε θα υπάρξει η παραμικρή εκδήλωση βίας στα σχολεία, ενώ δήλωσε άγνοια για τις δύο περιπτώσεις εισόδου της αστυνομίας. Εκπληξη φάνηκε του προκάλεσε η παρουσία της ιδιωτικής αστυνομίας μέσα στα σχολικά κτίρια. Οπως είπε "από κάθε άποψη είναι μια παράνομη πράξη, αφού η πολιτεία έχει αναθέσει τη φύλαξη τους στην Ελληνική Αστυνομία".

Αποβολή μαθήτριας στο Χολαργό

Τη ράβδο του εκσυγχρονισμού μετήλθε ο γυμνασιάρχης του 2ου Γυμνασίου Χολαργού Γ. Αλέστας, για να τρομοκρατήσει τους μαθητές.

Ετσι απέβαλε για τρεις μέρες τη μαθήτρια Μαργαρίτα Ζαχαρόγιαννη, επειδή πρότεινε στους μαθητές να κάνουν κατάληψη και να πάνε στη χτεσινή πορεία. Η Μ. Ζαχαρόγιαννη είναι μέλος του 15μελούς Συμβουλίου και αριστούχος μαθήτρια.

Επιπλέον, ο γυμνασιάρχης διαμήνυσε στους γονείς της μαθήτριας ότι θα τη διώξει - μαζί με τον αδερφό της - απ' το 2ο Γυμνάσιο. Ο πατέρας της μαθήτριαςΧ. Ζαχαρόγιαννης απάντησε στο γυμνασιάρχη ότι δε θα τα καταφέρει, γιατί η χούντα έχει περάσει.

Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Γυμνασίου Χολαργού με απόφασή του ζητά να μην ισχύσει η ποινή της αποβολής.

Σύσκεψη μαζικών φορέων στη Λάρισα

Χτες το απόγευμα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης συνεδρίασαν από κοινού και αποφάσισαν να καλέσουν σύσκεψη μαζικών φορέων του νομού σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Αποφάσισαν επίσης για την Τετάρτη συγκέντρωση - συναυλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στις 6 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ