ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 1999
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μουντιάλ εναντίον Τσάμπιονς Λιγκ

Ο πόλεμος ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ για τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που προσφέρει η στρογγυλή θέα. Η θέση της ΔΟΕ και η αντίδραση της ΙΑΑΦ

Φωτιές άναψαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την αυγή του 1999 οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) Ελβετού Γιόζεφ Μπλάτερ, να αλλάξει τον χρόνο διεξαγωγής των Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, πρότεινε να διεξάγεται το Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια και όχι κάθε τέσσερα όπως είναι μέχρι σήμερα. Γιατί αυτή η καινοτομία; Σύμφωνα με τον Ελβετό μεγαλοπαράγοντα, οι πολλές συλλογικές διοργανώσεις λειτουργούν σε βάρος των εθνικών ομάδων και για αυτό το λόγο αυτές θα πρέπει να έχουν πιο συχνά ραντεβού. Και τεκμηριώνοντας την άποψή του επισήμανε ότι ο χρόνος διεξαγωγής των Παγκόσμιων Κυπέλλων (τα 4 χρόνια δηλαδή) καθορίστηκε πριν πολλά χρόνια όταν οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. "Σήμερα ο κόσμος άλλαξε. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να μη μένουμε στα παλιά", είπε μεταξύ άλλων ο Μπλάτερ σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα.

Αυτά σύμφωνα με τον Μπλάτερ... Γιατί οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ σε αυτή την απόφαση μάλλον απέχουν... χιλιόμετρα μακριά από τα λεγόμενά του. Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα χρόνο με το χρόνο της σπουδαιότερης διοργάνωσης της Ευρώπης, του Τσάμπιονς Λιγκ, πράγμα που σημαίνει και περισσότερα έσοδα για την ΟΥΕΦΑ (το πιο ισχυρό οικονομικά μέλος της ΦΙΦΑ) κάθε άλλο παρά ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη σημαντική νίκη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας την προηγούμενη χρονιά έναντι των μεγαλύτερων οικονομικά συλλόγων της Ευρώπης που ήθελαν να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτάθλημα (ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ) ο Μπλάτερ μάλλον θα... ζαλίστηκε αν σκέφθηκε τα καινούρια κέρδη της ΟΥΕΦΑ που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους σπόνσορες. Το ανανεωμένο Τσάμπιονς Λιγκ ήδη πριν δημιουργηθεί έχει επικεντρώσει το ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον της Ευρώπης. Και σε αυτό το θέμα η ΦΙΦΑ δεν έπρεπε να μείνει αμέτοχη. Επρεπε να εκμεταλλευτεί και αυτή λοιπόν το δικό της όπλο (βλέπε Μουντιάλ) προκειμένου να αντισταθμίσει το παιχνίδι. Τα υπέρογκα ποσά που κέρδισε η ΦΙΦΑ από του Μουντιάλ της Γαλλίας ήταν πάρα πολλά για να περιμένουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμμαχοι και αντίπαλοι

Από την πρώτη στιγμή που ο Μπλάτερ έκανε γνωστές τις απόψεις του δημιουργήθηκαν ποίκιλες αντιδράσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αλλοι βρήκαν την πρόταση θετική και άλλοι αντιτάχθηκαν με πολύ δυναμικό τρόπο από την πρώτη στιγμή. Από τους πρώτους συμμάχους του Μπλάτερ ήταν δύο μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, όπως ο Βραζιλιάνος Πελέ και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ που βρήκαν αρκετά θετικές τις προτάσεις του Ελβετού παράγοντα. Στους συμμάχους συγκαταλέγεται και ο βαρόνος των "μίντια", Ρούπερτ Μέρντοχ, που εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια του προέδρου της ΦΙΦΑ.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και αυτοί που αντέδρασαν έντονα. Οπως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας που από την αρχή έκανε λόγο για απαράδεκτες απόψεις του Μπλάτερ, καθώς αυτό θα αποβεί σε βάρος των παικτών αφού οι πολλές σημαντικές διοργανώσεις σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα κουράζουν σωματικά και ψυχικά τους ποδοσφαιριστές. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απόψεις διαφόρων άλλων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, όπως της Γερμανίας που εξέφρασε τις διαφωνίες της, παρά το γεγονός ότι ο Μπεκενμπάουερ είχε δηλώσει την υποστήριξή του στις καινοτομίες.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική ο πρόεδρος της ρωσικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βιάτσεσλαβ Κολοσκόφ, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα οικονομικά και οργανωτικά στην πόλη που θα τους φιλοξενεί, αφού μια διοργάνωση παγκόσμιου κυπέλλου, που θα γίνεται κάθε δύο χρόνια δε θα έχει την ανάλογη έλξη για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ούτε όμως και για τους θεατές.

Η άσπονδη φίλη ΟΥΕΦΑ

Μπορεί πέρσι στο θέμα της Σούπερ Λίγκα ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ να συνεργάστηκαν, τέλεια όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο καιρός της μεγάλης φιλίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αλλωστε ο πόλεμος συμφερόντων δε χωράει συμμαχίες... Το πιο ισχυρό μέλος (οικονομικά και μη) όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της ΦΙΦΑ αποχτάει συνεχώς μεγαλύτερη δύναμη λόγω Τσάμπιονς Λιγκ, που φθάνει σιγά σιγά να γίνει η πιο σημαντική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων ανά τον κόσμο. Ενα Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια θα αποσπούσε τη μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου και σίγουρα θα υποβαθμίσει αυτή τη διοργάνωση, αφού οι παίκτες θα είχαν πολλές υποχρεώσεις με τις Εθνικές τους ομάδες. Εκτος των άλλων δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την υποβάθμιση που επιφέρει και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Ετσι λοιπόν η αντίδραση της ΟΥΕΦΑ ήταν άμεση. Ο πρόεδρος Λέναρντ Γιόχανσον και αντίπαλος του Μπλάτερ για την προεδρεία της ΦΙΦΑ στις εκλογές του καλοκαιριού, ξεσπάθωσε για τα καλά. "Το σχέδιο Μπλάτερ είναι ανόητο. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ήδη παίζουν στο όριο των δυνατοτήτων τους και δεν είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην υποβάθμιση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος όπως είναι το Μουντιάλ", δήλωσε ο Γιόχανσον, αφήνοντας και αιχμές κατά του πρώην αντιπάλου του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένας πρόεδρος θα πρέπει πάνω απ' όλα να ακούει την απόφαση της πλειοψηφίας και να μη λειτουργεί δικτατορικά.

"Το σχέδιο μπορεί να επικυρωθεί από τη ΦΙΦΑ, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να απουσιάζει η Ευρώπη" απείλησε ο Γιόχανσον καταλήγοντας.

Στο παιχνίδι και η ΔΟΕ με την ΙΑΑΦ

Το παιχνίδι των αντιπαραθέσεων χόντρυνε ακόμα πιο πολύ όταν μπήκαν σε αυτό και δυο Ομοσπονδίες εκτός ποδοσφαίρου, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Η πρώτη, διά στόματος προέδρου της Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και εν μέσω κυκλώνα σκανδάλων για δωροδοκίες μελών της να τη συγκλονίζουν, έδειξε την προτίμησή της στα σχέδια Μπλάτερ. Αντίθετα όμως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου διάλεξε ένα διαφορετικό δρόμο, αφού σε περίπτωση που το Μουντιάλ διεξάγεται κάθε δυο χρόνια θα συμπίπτει με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Μάλιστα παράγοντας της Ομοσπονδίας Στίβου σχολιάζοντας τις απόψεις Μπλάτερ απείλησε ότι εάν υλοποιηθούν τότε όπως κι αυτή θα στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους αθλητές μόνο κάτω των 23 ετών, όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο. Νικητές και... ηττημένοι

Οπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν τα μεγάλα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά στις τάξεις των διοικούντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ο πόλεμος σιγά σιγά αρχίζει και φουντώνει περισσότερο. Πολλά θα κριθούν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ στις αρχές του Μάρτη (11 - 12) όπου θα εξεταστούν οι νέες προτάσεις Μπλάτερ. Εκεί αναμένεται να γίνει και η μεγάλη κόντρα συμφερόντων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Σε ένα τέτοιο αδυσώπητο πόλεμο για χάριν του κέρδους σίγουρα το να κάνεις προβλέψεις ποιος θα είναι ο τελικός νικητής μάλλον είναι παρακινδυνευμένες. Πρόβλεψη όμως μπορεί να γίνει για τον ηττημένο. Και αυτό θα είναι για άλλη μια φορά το λαοφιλέστερο άθλημα σε όλο τον πλανήτη: Η μετατροπή του σε μια καλοστημένη εμπορική επιχείρηση, όσο και εάν οι κατέχοντες τις μεγάλες καρέκλες διατυμπανίζουν ότι πρόκειται για το καλό του αθλήματος δεν πείθουν κανένα. Ο τελικός χαμένος θα είναι ένας.... Το ποδόσφαιρο.
Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ξανά στη σέντρα

Μετά από ένα μήνα αρχίζει το πρωτάθλημα. Δύσκολο το έργο για τους πρωτοπόρους

Επιτέλους πρωτάθλημα! Υστερα από διακοπή ενός περίπου μήνα οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής.

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στο ουδέτερο γήπεδο του Αργους απέναντι στην εκπληκτική, φέτος, Ξάνθη, που βαδίζει ολοταχώς για έξοδο στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στο ματς ο Μπάγεβιτς δήλωσε: "Η Σκόντα είναι μια συμπαγής και τεχνική ομάδα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αναμφίβολα το γεγονός ότι παίζουμε μακριά από το Ολυμπιακό στάδιο δεν είναι ό,τι καλύτερο για μας. Ελπίζω ότι με υπομονή και πάθος θα φτάσουμε στη νίκη και θα παραμείνουμε στην κορυφή".

Η ΑΕΚ που ακολουθεί τους ερυθρολεύκους στο βαθμολογικό πίνακα θα πρέπει να έχει τα μάτια της... τετρακόσια, απέναντι στον Ηρακλή στο "Νίκος Γκούμας".

Κάτι που παραδέχεται και ο Ολεγκ Μπλαχίν: "Δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες κυρίως στην έδρα μας. Σεβόμαστε τον Ηρακλή, όμως εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο και από την απόδοσή μας θα εξαρτηθεί η τελική έκβαση του αγώνα. "

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται αύριο (3μ.μ. ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) στην Ελευσίνα. Ο Βασίλης Δανιήλ ζήτησε από τους παίκτες του να έχουν ανάλογη απόδοση όπως στο ματς κυπέλλου με τον Πανηλειακό.

Επιστροφή και πάλι στο σημερινό πρόγραμμα: Στη Νέα Σμύρνη αναμένεται να γίνει ένα ανοιχτό ματς μεταξύ δυο ισοδύναμων ομάδων όπως είναι ο Πανιώνιος και ο Εθνικός Αστέρας.

Στα υπόλοιπα ματς του προγράμματος οι γηπεδούχοι δείχνουν να έχουν το αβαντάζ. Πρόκειται για τις συναντήσεις: ΠΑΟΚ - Προοδευτική (στάδιο Καρδίτσας), Ιωνικός - Πανηλειακός, Απόλλωνας - Εθνικός, Καβάλα - Βέροια (5μ.μ. ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

Τα υπόλοιπα παιχνίδια αρχίσουν στις 3μ.μ.

Τα τεράστια έσοδα, που είχε η ΦΙΦΑ από το Μουντιάλ της Γαλλίας, άνοιξαν την ...όρεξη στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Πελοποννησιακός "πόλεμος"

Στην Καλαμάτα η τοπική ομάδα υποδέχεται την Παναχαϊκή

Στην Καλαμάτα γίνεται αναμφίβολα το μεγάλο ντέρμπι κορυφής της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Πελοποννησιακή κόντρα με άρωμα... Α' Εθνικής, αφού η "μαύρη θύελλα" του Γιάτσεκ Γκμοχ θα υποδεχτεί την Παναχαϊκή του Τάκη Κυριακόπουλου.

Η πρώτη της βαθμολογίας Καλλιθέα αναμένεται να τα βρει... μπαστούνια στα Τρίκαλα αφού η θεσσαλική ομάδα είναι σε εξαιρετική φόρμα και ανεβαίνει συνεχώς στο βαθμολογικό πίνακα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα: Αγ. Νικόλαος - Αθηναϊκός, Γιάννενα - Λύκοι, Δόξα Βύρωνα - Παναιτωλικός, Ιάλυσος - Αναγέννηση Καρδίτσας, Καλαμαριά - Πιερικός, Λάρισα - Εδεσσαϊκός, Σέρρες - Νίκη Βόλου, Τρίκαλα - Καλλιθέα, Καλαμάτα - Παναχαϊκή.

Οι αγώνες αρχίζουν στις 3μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ