ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει

Παναγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Χανιά. Τη "σκυτάλη" παίρνουν αύριο Λέσβος και Θεσσαλονίκη

Με αγωνιστικά παναγροτικά συλλαλητήρια απαντούν οι αγρότες των Χανίων και της Λέσβου, αλλά και της Θεσσαλονίκης, στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, στις 11 το πρωί, οι αγρότες των Χανίων πραγματοποιούν προειδοποιητικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Αγοράς, ενώ για αύριο, την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί της Μυτιλήνης έχουν προγραμματίσει παλλεσβιακό συλλαλητήριο, στην πλατεία Σαπφούς. Παράλληλα, αύριο αγρότες της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς υποκαταστημάτων της ΑΤΕ στη Χαλκηδόνα και στη Χαλάστρα.

Στα Χανιά,η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί το πρώτο - και καθοριστικό για τη συνέχιση του αγώνα - βήμα των αγροτών, πριν εξαντληθεί η υπομονή τους. "Η αγανάκτηση των αγροτών έχει ξεχειλίσει!". Αυτό ήταν το μήνυμα που πήραν τα μέλη της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής, στις περιοδείες που έκαναν στα γύρω χωριά προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο και να συντονίσουν τον αγώνα τους. Αν και αυτή τη φορά, όμως, οι αγρότες των Χανίων δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της.

Οι αγρότες της περιοχής, διαμαρτύρονται για την κατάσταση με την παραγωγή στο λάδι και στα πορτοκάλια, που μένει απούλητη ή πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά και για την κτηνοτροφία που έχει φτάσει στα κατώτερα επίπεδα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα χωριά να ερημώνουν και το μέλλον να γίνεται αβέβαιο για τους νέους της υπαίθρου.

Και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου,με το αυριανό τους συλλαλητήριο θα απαιτήσουν αγωνιστικά λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη νέα σοδειά, λόγω των εξευτελιστικών τιμών που επικρατούν και φέτος στην αγορά του λαδιού.

Το παλλεσβιακό συλλαλητήριο, που γίνεται με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των ελαιοπαραγωγών του νησιού, στηρίζουν όλοι οι δήμαρχοι του νησιού, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών δηλώνουν, με ανακοίνωσή τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και το Εργατικό Κέντρο. Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, αύριο θα κλείσουν τα καταστήματα από τις 11.30 έως τις 13.30, έτσι ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των αγροτών. Οπως τονίζεται, στην ανακοίνωση του συλλόγου "το λάδι είναι το μοναδικό σχεδόν προϊόν του νησιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί επιδρούν άμεσα και έμμεσα στο σύνολο της οικονομίας του, επομένως και στην εμπορική κίνηση και στον τζίρο των καταστημάτων. Για να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος κατάρρευσης της λεσβιακής οικονομίας, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί".

Με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς υποκαταστημάτων της ΑΤΕ κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, ενώ τα πρώτα αγωνιστικά βήματά τους σχεδιάζουν μέσα από συσκέψεις οι αγρότες των Σερρών. Σε αναβρασμό βρίσκεται όμως η αγροτιά σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας - Θράκης, από την Κοζάνη μέχρι τον Εβρο. Οι αγρότες καταγγέλλουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ζητούν μια σειρά μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους και των καλλιεργειών.

Αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ σε Χαλκηδόνα και Χαλάστρα, ενώ για την επόμενη Δευτέρα προσανατολίζονται να αποκλείσουν το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Αποκλεισμοί στους οποίους δεν αποκλείεται οι αγρότες να πάρουν μέρος με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Το Σάββατο 23 του μήνα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Παλιόχωρα, συνεχίζοντας τον κύκλο αγωνιστικών συγκεντρώσεων που έχει προγραμματίσει να γίνουν σε όλα τα κεφαλοχώρια της περιοχής.

Το μάθημα

Τη Γνώση δεν την αποχτάμε, μόνον από τα βιβλία, αλλά κι από την ίδια τη ζωή. Αυτή είναι, σίγουρα, το μεγαλύτερο σχολείο για όλους μας και σε αυτό το σχολείο "φοιτούν" τον τελευταίο καιρό οι μαθητές των Λυκείων, που έχουν εξεγερθεί εναντίον της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Εξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, τα παιδιά αντικρίζουν πλέον έναν κόσμο εντελώς αλλιώτικο από τον εξιδανικευμένο κόσμο των βιβλίων τους. Και συνειδητοποιούν πως, όταν αποφοιτήσουν από τα σχολεία τους, δε θα βρεθούν σε κάποια "πλατωνική πολιτεία" κυβερνημένη από φιλοσόφους, αλλά σε μια κοινωνία σκληρή, άνιση, άδικη και κυβερνώμενη από άσοφους και σατραπίσκους. Σε μια κοινωνία που διαφημίζεται μεν ως δημοκρατική και ελεύθερη, αλλά αυτοαναιρεί τις ταμπέλες της στην πράξη. Σε μια κοινωνία που διδάσκει υποκριτικά την υψηλοφροσύνη, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να εξανδραποδίσει τους πολίτες της, ώστε να υπακούουν χωρίς αντίσταση στα κελεύσματά της (κελεύσματα που λειτουργούν πάντα υπέρ των ολίγων και σε βάρος των πολλών). Σε μια κοινωνία, τέλος, όπου πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα της κρύβει αδιέξοδα, απογοητεύσεις, περιθωριοποιήσεις, άγχη, αγωνίες και βάσανα ων ουκ έστιν αριθμός.

Αυτόν τον κόσμο συνειδητοποιούν οι εξεγερμένοι μαθητές με την ευγενή φροντίδα της "εκσυγχρονιστικής" ημών κυβέρνησης, η οποία έχει εξαπολύσει εναντίον τους εισαγγελείς και αστυνόμους, φετφάδες και απειλητικά τελεσίγραφα, αναβιώνοντας έτσι πρακτικές του παρελθόντος, που είχαν καταδικαστεί από το λαό και ουδείς ανέμενε τη νεκρανάστασή τους.

Αυτοί ακριβώς που κατά κόρον εφώναξαν στο παρελθόν ότι "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά" και εκέρδισαν δυο φορές τις εκλογές με αυτό το σύνθημα και με παρεμφερή ψευτοδιλήμματα, αυτοί ακριβώς λέγω, αντιγράφουν τώρα μεθόδους της πρώτης "καραμανλικής οκταετίας" και ανασυστήνουν το κράτος του χωροφύλακα και του πειθαναγκασμού με το βούρδουλα. Αυτοί που διακήρυξαν ψευδώς "ο λαός στην εξουσία" και υφάρπασαν έτσι ψήφους μυριάδες, φανερώνουν τώρα, πετώντας τη μάσκα, το θλιβερό αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό πρόσωπό τους. Και επιχειρούν με το "έτσι θέλω" να πνίξουν τη φωνή των "δεκαεξάρηδων", που αντιμάχονται την ψευδεπίγραφη "μεταρρύθμισή" τους. Με το "σιδερένιο πέλμα" τους δηλαδή, προσπαθούν να συντρίψουν ακόμη και τα παιδιά, αδιαφορώντας παντελώς ότι με αυτή τη στάση τους (την τρομοκρατία, το ψεύδος, τον ετσιθελισμό) διδάσκουν στους μαθητές μια φασίζουσα νοοτροπία και εμφυτεύουν στην ψυχή τους σπέρματα δουλοφροσύνης. Και το θλιβερότερο είναι πως αυτή η αισχρή προσπάθεια σε βάρος των παιδιών δεν οφείλεται ούτε στο πείσμα ενός υπουργού, ούτε στην επιπολαιότητα του συνόλου της κυβέρνησης. Είναι πράξη ψυχρή, μελετημένη, διότι υπακούοντες οι κυβερνώντες στις εντολές κέντρων εξουσίας επιχειρούν να διαμορφώσουν άτομα άνευρα και άβουλα, άτομα όμοια με δούλους.

Το "σκοτάδι όμως δε θα σκεπάσει το φως". Ούτε ο λαός γενικά ούτε περισσότερο αυτά τα παιδιά, που αντιστέκονται και παλεύουν ενάμιση μήνα τώρα, θα δεχτούν τον εξανδραποδισμό. Το "μάθημα" της κυβέρνησης λειτουργεί, πιστεύω, ανάποδα στους "δεκαεξάρηδες". Τους ανοίγει, νομίζω, τα μάτια για να δουν σε ποιον κόσμο θα βγουν αύριο. Τους ανοίγει τα μάτια για να δουν ότι πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα της κοινωνίας μας κρύβεται μια πραγματικότητα σκληρή, αδυσώπητη. Και μακάρι αυτή τη βιτρίνα της ψευτιάς να θελήσουν ετούτα τα παιδιά να τη σπάσουν με τη γροθιά του επαναστάτη και όχι με το λοστό του ληστή...

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο οι αγρότες της Λέσβου και της Θεσσαλονίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ