ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΤΖΑΒΑΡΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της δημοκρατίας, εργατοτεχνίτη του ΟΣΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα του, 20.000 δρχ.

Δύο συνάδελφοί του

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο σύντροφος, πατέρας και παππούς ΖΗΝΩΝ ΖΟΡΖΟΒΙΛΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Πέρασαν 18 μήνες από τότε που μας έφυγε για πάντα η πολυαγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΣΤΕΛΛΑ Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,ανταρτοΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και οπαδός του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της, αντί για μνημόσυνο και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. στην ΚΝΕ για τα 30χρονα.

Η οικογένειά της

* * *

Η Σοφία Τασούλη - Πούλιου, από τα Τρίκαλα, προσφέρει στη ΝΕ Τρικάλων 10.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", για τη συμπλήρωση 80 χρόνων του ΚΚΕ.

* * *

Ο Γεώργιος Βλαχούδης προσφέρει στην ΚΟΒ Ανάληψης 20.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥΔΗ,καθώς και στη μνήμη των συντρόφων του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΜΟΝΙΔΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΪΖΑΝΗ, μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο.

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΝΕΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΖΙΝΗΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και ο γιος του πρόσφεραν στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ 15.000 δρχ.

* * *

Στις 28 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του ΔΣΕ και στελέχους του ΚΚΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που υπηρέτησε ως το θάνατό του.

Η συντρόφισσά του Μάρθα

Τα παιδιά του Δέσποινα - Πάνος

Ο εγγονός του Αλέξανδρος

* * *

Συμπληρώνονται το μήνα αυτό 50 χρόνια από τότε που σκοτώθηκε ο ΕΠΟΝίτης και μαχητής του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥΤΗΣ.Επεσε στις μάχες που έγιναν στα υψώματα Τσιούκας Μακρακώμης μεταξύ τμημάτων του ΔΣΕ και δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού.

Ο Χρήστος Μαρκούτης γεννήθηκε το 1929 στην Καρδίτσα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Αργότερα με την κατάληψη της Καρδίτσας από το ΔΣΕ, στις 12 Δεκέμβρη 1948, κατατάχτηκε στα τμήματα της 1ης Μεραρχίας, στο Τάγμα του Πρίκου.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Αποστόλης Μαρκούτης προσφέρει στη ΝΕ Καρδίτσας 5.000 δρχ.

* * *

Η Ευδοξία Στεφανίδου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γοργόπης Κιλκίς, 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη των 12 συμπατριωτών της, που εκτελέστηκαν από Γερμανούς.

* * *

Στις 19 Δεκέμβρη 1998 πέθανε ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΔΗΣ.Σε ηλικία 24 χρόνων έγινε μέλος του ΚΚΕ και στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, πολεμώντας τους κατακτητές ως την Απελευθέρωση. Για την πατριωτική δράση του, το καθεστώς των δοσίλογων τον συλλαμβάνει. Φυλακίζεται και εξορίζεται ως το 1960.

Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του μέλος του ΚΚΕ, πιστός στην ιδεολογία του και αγωνιζόταν για το δίκαιο, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Χρυσούλα και τα παιδιά του Θανάσης και Ειρήνη προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

Επίσης στη μνήμη του τα ανίψια του Κώστας, Θόδωρος και Ανέστης Μαχαιρίδης προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 15.000 δρχ.

* * *

Ο Κ. Α. Ν. πρόσφερε στην ΚΟΒ Ανάληψης 60.000 δρχ. για το τιμημένο ΚΚΕ.* * *

Η αγωνίστρια ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΟΥΤΣΙΑΔΟΥ, το γένος Ναούμ, γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Χιλιόδεντρο Καστοριάς.

Το 1942 εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ - ΕΠΟΝ). Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το 1947 μπήκαν στο χωριό τους τα κυβερνητικά στρατεύματα με τους συνεργάτες των Γερμανών. Με τη βία εκτόπισαν από το χωριό τους κατοίκους του, έκαψαν τα σπίτια τους και τους έδιωξαν προς τα βουνά του Γράμμου. Ο αδελφός της Χρήστος Ναούμ υπηρετούσε στα τμήμα του ΔΣΕ στο Γράμμο. Ο δεύτερος αδελφός της Λάζαρος Ναούμ, ΕΛΑΣίτης από το 1942 ως το 1945, πιάστηκε για τη δράση του και εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Εκείνη την εποχή, η Βασιλική Μπουτσιάδου κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Το 1949 παντρεύτηκε τον Νίκο Μπουτσιάδη. Στις 29 Γενάρη θα γιόρταζαν την 50ή επέτειο του γάμου τους. Δεν πρόλαβαν όμως, επειδή η Βασιλική έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Ζούσαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία και απόκτησαν τρία παιδιά. Η Βασιλική πολλές φορές τιμήθηκε ως καλύτερη εργαζόμενη της επιχείρησης, στην οποία εργαζόταν.

Το 1988 επαναπατρίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Ως τις τελευταίες μέρες της ζωής της, η Βασιλική στάθηκε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ. Πέθανε ξαφνικά στις 4 Δεκέμβρη 1998 σε ηλικία 73 χρόνων.

Θα θυμούμαστε πάντα με αγάπη τη λατρεμένη σύζυγο, μαμά και γιαγιά.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο των Πολ. Προσφύγων.

Ο σύζυγος Νίκος

Τα παιδιά της Γιώργος, Δημήτρης και Ελλη

Τα εγγόνια της Μαρία, Νίκος, Σοφία και Βασιλική

Επίσης στη μνήμη της Βασιλικής Μπουτσιάδου, η συμπεθέρα τους Μαρίκα Ράπτη πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Η Ολγα Λουκανίδου προσφέρει 15.000 δρχ. στη ΝΕ Ροδόπης, στη μνήμη του συζύγου της ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΔΗ,μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή Αρριανών Ροδόπης, του κουνιάδου της ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΔΗ,επίσης μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πιάστηκε στην Ξάνθη, καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε σε ηλικία 18 χρόνων, καθώς και στη μνήμη του αδελφού της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, που πέθανε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

* * *

λ9

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ γεννήθηκε το 1910. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Μετά το 1922 εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και έφηβος εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Μετά τη συνθηκολόγηση και την επιστροφή του στην Κομοτηνή, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μαζί με άλλους πατριώτες το 1941 συγκρότησαν την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση.

Το 1942 για να μην πιαστεί από τη βουλγαρική Οχράνα, κατέφυγε με τον αδελφό του Χαρίλαο στη Μέση Ανατολή και κατατάχτηκε στον ελληνικό στρατό. Πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν, πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής και γι' αυτό πιάστηκε και κλείστηκε στο στρατόπεδο Ντεκαμερέ. Ο αδελφός του, που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Τμίμι, δολοφονήθηκε από Αγγλους.

Στις αρχές του 1946 επέστρεψε στην Κομοτηνή, για να συνεχίσει τον αγώνα του. Το 1967 πιάστηκε και στάλθηκε στη Γυάρο.

Ως την τελευταία πνοή του, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του σοσιαλισμού.

Στις 17 Γενάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατό του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του και τα παιδιά του πρόσφεραν 70.000 δρχ. στην ΚΟ Ροδόπης και 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Κομοτηνής της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη των βετεράνων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ,στελεχών του ΚΚΕ και του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ,ο Δημήτρης Ρέμπας πρόσφερε για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Την επόμενη Κυριακή, 31 Γενάρη, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Βέροιας, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο της συζύγου μου, μέλους του ΚΚΕ

ΟΛΓΑΣ Χαλκίδη - ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στη μνήμη της, προσφέρω 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, 20.000 δρχ. στην ΚΟ Βέροιας και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Κώστας Παπακωνσταντίνου

* * *

Στις 11 Γενάρη 1999, ύστερα από σύντομη και βαριά αρρώστια, έπαψε να χτυπά, στα 75 χρόνια του, η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ (Βάνια). Γεννήθηκε το 1925 στην Κοκκινιά Γρεβενών. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο Τουρκίας και το 1935 εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μελίσσι Γιαννιτσών. Στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς, ορφάνεψε από μητέρα. Η ορφάνια και οι οικονομικές δυσκολίες δε στάθηκαν εμπόδιο να συνεχίσει τη μόρφωση. Τελείωσε το Γυμνάσιο και έκανε σχέδια για τη μελλοντική σταδιοδρομία του. Η Κατοχή ανέτρεψε όλα τα σχέδιά του. Προσανατολίζεται να προσφέρει όλες τις δυνάμεις του, από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, μαζί με τον πατέρα του, που ήταν στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, κυνηγήθηκαν από παρακρατικούς τρομοκράτες και αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο του βουνού. Κατέφυγαν στο ΔΣΕ, στα τμήματα Πάικου - Καϊμακτσαλάν, με το ψευδώνυμο Βάνιας. Ηταν υπόδειγμα μαχητή, υπόδειγμα στελέχους και πάντα εκπλήρωνε με επιτυχία τις αποστολές της 24ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πέρασε στη Ρουμανία. Ζούσε στη Βραϊλα, όπου χρησιμοποιήθηκε ως στέλεχος στην οργάνωση των Πολ. Προσφύγων. Ηταν μέλος της Κομ. Επιτροπής, μέλος του ΚΣ του Συλλόγου Πολ. Προσφύγων Ρουμανίας και πρόεδρος του Παραρτήματος Βραϊλας. Ηταν υπόδειγμα εργατικότητας, καλός οικογενειάρχης, παράδειγμα σεμνότητας.

Επαναπατρίστηκε το 1980 και εγκαταστάθηκε στο χωριό του. Από το 1943 που έγινε μέλος του ΚΚΕ, ως το θάνατό του, αγωνιζόταν για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 7.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη" και 3.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Η συντρόφισσά του Σοφία

Τα παιδιά του Χρήστος - Στέλλα και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη της ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΙΑΝΟΥ,μέλους της ΚΟΒ Παρακάλαμου Ιωαννίνων, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40.000 δρχ.

Συντρόφισσα Στέλλα, όσοι σε γνώρισαν θα σε θυμούνται πάντα.

Τα μέλη της ΚΟΒ Παρακάλαμου

* * *

Ο μπάρμπα Σταύρος Μανώλης, 93 χρόνων, μέλος της ΚΟΒ Παρακάλαμου και αντιστασιακός, προσφέρει 10.000 δρχ. στην οργάνωση της ΚΝΕ Ιωαννίνων, για να να ανθίσει το φυτώριο του ΚΚΕ, όπως λέει.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΖΙΔΟΥ και του εξαδέλφου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΖΙΔΗ,που πιάστηκε στη μάχη της Θεσσαλονίκης και εκτελέστηκε, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στην ΚΝΕ.Ιωάννης, Ειρήνη, Στέλλα

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Τα μέλη του Παραρτήματος Ιλίου (Νέων Λιοσίων) της ΠΕΑΕΑ

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΥΡΚΑΔΗ,στελέχους του ΚΚΕ και για την αυριανή γιορτή του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σαφράμπολης.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Εκεί ψηλά στα βουνά, ο αντάρτης του ΕΛΑΣ δεν κοιμάται. Ερχεται σαν καθαρός άνεμος στη σκέψη μας να μπει στην ψυχή μας. Σαν κάτι μεγάλο, σαν ο ήλιος που ποτέ δεν πεθαίνει.

Κράτησες ψηλά τη σημαία της αλήθειας και του δίκαιου, αγαπημένε μας πατέρα και παππού ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΑ.Ως την ύστατη στιγμή της ζωής σου, τίμησες το ΚΚΕ.

Στη μνήμη σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Στις 14 Γενάρη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΤΑΣΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του Χρυσούλα

Τα παιδιά του Γιώργος, Εριφίλη και Ηλίας

Ο εγγονός του Σπάρτακος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ