ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση

Επερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για τα αδιέξοδα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας, αλλά και γενικότερα τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, έφερε χτες, για άλλη μια φορά, στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επερώτηση που κατέθεσαν εφτά βουλευτές του Κόμματος.

Στην Επερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Βαγγέλης Μπούτας,Νίκος Γκατζής,Αχιλλέας Κανταρτζής,Μαρία Μπόσκου,Στρατής Κόρακας,Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας,επισημαίνονται τα αδιέξοδα στη γεωργία και την κτηνοτροφία και η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στους μικρομεσαίους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και καλείται σχετικά η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, στην Επερώτηση τονίζεται:

"Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που ψηφίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων και η εφαρμογή της συμφωνίας του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ) συρρικνώνουν δραστικά τη γεωργία και την κτηνοτροφία και ξεκληρίζουν βίαια τους μικρομεσαίους αγρότες χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση απασχόλησης.

Σε τραγικά αδιέξοδα έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και τη γεωργία η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τα εσπεριδοειδή

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι τιμές των εσπεριδοειδών διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, που έχουν περισσότερο συμβολικό και τυπικό χαρακτήρα για τη συμπλήρωση των τιμολογίων και λιγότερο ουσιαστικό για το εισόδημα των παραγωγών. Από 55 δρχ. το κιλό που είχαν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια το 1995, μειώθηκαν στις 45 δρχ. το κιλό το 1996 και στις 22-25 δρχ. το κιλό το 1997, από τις οποίες οι 20 δρχ. είναι επιδότηση και οι 2-5 δρχ. το κιλό η τιμή, ίδια με την περσινή τιμή προδιαγράφεται και για τη φετινή παραγωγή, που είναι σημαντικά μειωμένη. Παρόμοια εξέλιξη είχαν και οι τιμές των λεμονιών και επιτραπέζιων πορτοκαλιών. Αιτία αυτής της πορείας είναι ο Κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που υπερψήφισε η κυβέρνηση και εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο.

Για το λάδι

Στο λάδι οι τιμές είναι ίσες και μικρότερες με τις περσινές εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τις τιμές του 1996, ενώ οι επιδοτήσεις για το 1997 θα εξανεμιστούν από τα μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι - στην πλειοψηφία τους - ζουν σε άγονες και νησιωτικές περιοχές. Τη χαριστική βολή στους ελαιοπαραγωγούς θα δώσει ο νέος Κανονισμός που καταργεί την παρέμβαση, την επιπλέον επιδότηση των μικροπαραγωγών και την απαλλαγή τους από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και την επιδότηση στην τυποποίηση. Μειώνει την επιδότηση και σαν αντάλλαγμα αυξάνει την ποσόστωση, η οποία είναι μικρότερη από την παραγωγή της χώρας μας και ετοιμάζει το έδαφος για καταβολή των επιδοτήσεων με βάση τον αριθμό των δέντρων.

Για το βαμβάκι Στο βαμβάκι οι ονομαστικές τιμές της φετινής σοδειάς, παρά τις καταστροφές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πρέπει να αποζημιωθούν και τις "φιλότιμες" προσπάθειες του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος να παραπλανήσει τους αγρότες, θα είναι μικρότερες από τις τιμές του 1993, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε μέχρι σήμερα. Οι τιμές αυτές αναδείχνουν για τέταρτη χρονιά τον πραγματικό στόχο του Κανονισμού να περιορίσει στο 70% την καλλιέργεια, ενώ η αυτάρκεια της Κοινότητας είναι μικρότερη από 50%. Με αυτόν το στόχο συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, γι' αυτό δεν προωθεί αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η παραγωγή, αλλά όλα τα αιτήματά της είχαν διαχειριστικό περιεχόμενο, ενώ το αίτημα της περιφερειοποίησης θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο διάσπασης των βαμβακοπαραγωγών. Η πρόφαση της κυβέρνησης ότι το βαμβάκι αποτελεί μονοκαλλιέργεια στη χώρα μας είναι σαθρό άλλοθι για να δικαιολογήσει την υποταγή της και τη συμφωνία της με τη χαμηλή ποσόστωση. Και αυτό γιατί το βαμβάκι καταλαμβάνει έκταση μικρότερη του 12% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης και η κυβέρνηση δεν προωθεί καμία εναλλακτική λύση, μια και σε όλα τα προϊόντα έχει αποδεχτεί χαμηλές ποσοστώσεις.
Για τα δημητριακά

Εγκληματική είναι η ευθύνη της κυβέρνησης γιατί φέτος οι ρυζοπαραγωγοί δέκα νομών της χώρας θα χάσουν τη στρεμματική ενίσχυση των 9.000 δρχ., η οποία δίνεται σαν αντιστάθμιση των μεγάλων μειώσεων των τιμών που έγιναν με το νέο Κανονισμό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν κάλυψε την εθνική ποσόστωση. Ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί προώθησε την περιφερειοποίηση της ποσόστωσης, με στόχο να φέρει σε αντιπαράθεση τους αγρότες μιας περιοχής με τους αγρότες άλλης περιοχής, να τους αποπροσανατολίσει και να συγκαλύψει την υποταγή της και τη συμφωνία της με τις χαμηλές ποσοστώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη διασπαστική πολιτική της περιφερειοποίησης των ποσοστώσεων η κυβέρνηση εφάρμοσε στο σκληρό σιτάρι και στο καλαμπόκι,ενώ την προωθεί με τους ίδιους στόχους και στο βαμβάκι.

Αν και πέρασε ένα εξάμηνο από τη συγκομιδή των σιτηρών,μεγάλες ποσότητες είναι απούλητες, αλλά κι αυτές που πουλήθηκαν οι τιμές τους ήταν μειωμένες κατά 20% περίπου σε σχέση με τις περσινές. Κι αυτό επειδή οι τιμές παρέμβασης είναι πολύ χαμηλές και τα περιθώρια αισχροκέρδειας των αλευροβιομηχάνων τεράστια.

Για τη ζάχαρη

Το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης που εφάρμοσε φέτος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) είχε σαν αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του ονομαστικού εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών κατά 13%, επειδή μειώθηκαν κατά 6% οι τιμές, ενσωματώθηκε στις τιμές η αξία της πούλπας, περικόπηκαν τα μεταφορικά και εφαρμόστηκαν διαφορετικές τιμές για την ποσόστωση, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν κάλυψε την εθνική ποσόστωση. Οι αλλαγές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στους 220.000 τόνους ζάχαρης, πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων. Καταστροφική για τους τευτλοπαραγωγούς θα αναδειχτεί η επιμονή της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική αυτή και να ξεπουλήσει την ΕΒΖ σε στρατηγικό επενδυτή.

Για τα καπνά

Προτού καν εφαρμοστεί ο νέος Κανονισμός για τα καπνά,ο οποίος μειώνει έμμεσα τις ποσοστώσεις και ισχυροποιεί τους καπνέμπορους, οι ονομαστικές τιμές της φετινής σοδειάς μειώθηκαν μέχρι και 200 δρχ. το κιλό σε σχέση με τις περσινές και η κυβέρνηση - σαν Πόντιος Πιλάτος - ψάχνει να βρει τις αιτίες στην αγορά, λες και η αγορά δεν είναι δημιούργημα της δικής της πολιτικής.

Για την κτηνοτροφία Οι αθρόες εισαγωγές χοιρινών κρεάτων σε εξευτελιστικές τιμές δημιουργούν νέα χρέη στους χρεωμένους, ήδη, χοιροτρόφους και απειλούν με αποδιάρθρωση ολόκληρο τον κλάδο. Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και των υπόλοιπων κτηνοτρόφων,επειδή οι ονομαστικές τιμές των προϊόντων τους - στην καλύτερη περίπτωση - είναι στάσιμες, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει, όπως επίσης αυξάνουν - με ανεξέλεγκτους μάλιστα ρυθμούς - τα χρέη τους στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ).
Για τη μείωση των επενδύσεων

Η συνεχιζόμενη μείωση, με ρυθμό 3,5% το χρόνο, των πάγιων επενδύσεων στη γεωργία έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, την εκτόπιση των ελληνικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές, τη δραματική καθυστέρηση σε έργα υποδομής και τις συχνές καταστροφές από συνηθισμένα πλέον καιρικά φαινόμενα.

Η αποεπένδυση αυτή αποκαλύπτει ότι οι πραγματικοί στόχοι των κοινοτικών κονδυλίων είναι να συγκαλύψουν και να επιχρυσώσουν την καταστροφή της ελληνικής γεωργίας, προκειμένου να μετατραπεί η χώρα μας σε μια καλή αγορά των αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα στοιχεία του Αγροτικού Εμπορικού Ισοζυγίου δεν επιτρέπουν καμιά αμφισβήτηση στην εκτίμηση αυτή και ξεσκεπάζουν τις υποκριτικές διακηρύξεις του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σύγκλιση, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν "μάννα εξ ουρανού" τα κοινοτικά κονδύλια και μονόδρομο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το έλλειμμα των 370 δισ. δρχ., που είχε το 1997 το Αγροτικό Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνει ποιος χρηματοδοτεί ποιον και ποιους στόχους εξυπηρετεί ένα μέρος των χρημάτων που επιστρέφονται στη χώρα μας. Αποκαλύπτει, επίσης, πόσο αποπροσανατολιστικό ήταν το επιχείρημα που έλεγε ότι η πλούσια αγορά των 300 εκατ. Ευρωπαίων θα εξασφάλιζε την απορρόφηση και μάλιστα σε καλές τιμές των αγροτικών μας προϊόντων, γιατί η αξία των αγροτικών προϊόντων που εισάγουμε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπερτριπλάσια από την αξία των αγροτικών προϊόντων που εξάγουμε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για τις συντάξειςΗ αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα, αλλά και στους ασφαλιστικούς φορείς των αγροτών,στη γεωργική έρευνα και στους κρατικούς Αγροτικούς Οργανισμούς.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του νέου Νόμου για τον Οργανισμό Αγροτικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) επιβεβαιώθηκε ο αντικοινωνικός εισπρακτικός του χαρακτήρας, αφού διπλασιάστηκαν οι εισφορές των αγροτών και επιπλέον πλήρωσαν - για πρώτη φορά φέτος - 25 δισ. δρχ. για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι συντάξεις τους θ' αυξηθούν μόνο κατά 2,9%. Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο μακροπρόθεσμα μειώνεται δραστικά η κρατική επιχορήγηση για τις αγροτικές συντάξεις, γιατί καταργείται σταδιακά από το 2003 η βασική αγροτική σύνταξη και η αντίστοιχη κρατική δαπάνη, ενώ η προβλεπόμενη από το νόμο κρατική ενίσχυση του νέου ασφαλιστικού οργανισμού θα είναι υποδιπλάσια της σημερινής κρατικής δαπάνης για τη βασική αγροτική σύνταξη.
Για τις αποζημιώσεις
Παρόμοια εισπρακτική λογική εφαρμόστηκε και στις Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ),όπου αυξήθηκαν οι εισφορές των αγροτών και μειώθηκαν οι αποζημιώσεις, οι οποίες καθυστερούν και να καταβληθούν. Συνειδητά, όμως, η κυβέρνηση οδηγεί τις ΕΛΓΑ στη χρεοκοπία, γιατί τις εξαναγκάζει σε δανεισμό για δεύτερη χρονιά και δεν τις επιχορηγεί, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Τη χρεοκοπία των ΕΛΓΑ η κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι για να προωθήσει το νέο νομοσχέδιο, που διπλασιάζει σχεδόν τις εισφορές και ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Για την κατάργηση Οργανισμών
Πρόσφατα με νόμους κατάργησε σημαντικούς αγροτικούς Οργανισμούς (Βάμβακος, Καπνού, Σταφίδας, Ελαιολάδου, Γάλακτος κλπ.), οι οποίοι - παρ' όλα τα προβλήματά τους - στήριζαν σ' ένα βαθμό βασικά αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, συνεχίστηκε η υποβάθμιση των Κρατικών Γεωργικών Ινστιτούτων και της γεωργικής έρευνας,με αποτέλεσμα ολόκληρη η χρησιμοποιούμενη γεωργική τεχνολογία στη χώρα μας να είναι εισαγόμενη.
Για τα χρέη
Ολα αυτά τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη γεωργία, σε συνδυασμό με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια της ΑΤΕ, αύξησαν με ραγδαίο ρυθμό τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ. Η απόρριψη του αιτήματος των αγροτών για ρύθμιση των χρεών και οι επαίσχυντες εγκύκλιοι της ΑΤΕ για τον τρόπο "ρύθμισης" και είσπραξης των χρεών, αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα χρέη για να επισπεύσει το ξεκλήρισμα των αγροτών.
Για την "Ατζέντα 2000"
Το ξεκλήρισμα, όμως, των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχύνει η "Ατζέντα 2000" και η Συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ετοιμάζεται, επειδή μειώνουν δραστικά τη στήριξη στη γεωργία και φιλελευθεροποιούν το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγους μεγαλοαγρότες και ν' αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών. Επιπλέον, στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" και με αφορμή την απαράδεκτη απαίτηση της Γερμανίας και άλλων χωρών να μειωθούν οι εισφορές τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προτείνεται η συγχρηματοδότηση όλων των επιδοτήσεων με ποσοστό 25% από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και η δραστική περικοπή του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του οποίου ένα μέρος αυτού που δικαιούται η χώρα μας δίνεται στη γεωργία. Οι προτάσεις αυτές, αν αποφασιστούν, θα αποπροσανατολίσουν την πλειοψηφία των εθνικών κονδυλίων στις επιδοτήσεις, με συνέπεια να ενταθεί η αποεπένδυση και να επιταχυνθεί η υπονόμευση ολόκληρης της γεωργίας.
Για την ποινικοποίηση των αγώνων

Η ζοφερή προοπτική και τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες αποτελούν τις πραγματικές αιτίες των κινητοποιήσεών τους κι έτσι είναι μάταια η προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει τους αγώνες των αγροτών με τη συκοφαντία, τη διάσπαση, την καταστολή και τα "αγροτοδικεία". Γι' αυτό είναι καταδικασμένη και θυμίζει άλλες εποχές η κωλυσιεργία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την τροπολογία αποποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων εκβιαστικά, σε βάρος των αγροτών

".

"Χρεοκοπημένη" κοροϊδία των αγροτών

Σε μέγιστη κοροϊδία των αγροτών εξελίσσεται η υποτιθέμενη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που σχεδιάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης και σκοπεύουν να ρίξουν ως "τυράκι", ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών.

Οπως ειπώθηκε διά στόματος υπουργού Γεωργίας, στην προχτεσινή συνάντηση με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και με βάση τις πληροφορίες που υπήρξαν, από τη χτεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση της ΑΤΕ, προκύπτει ότι η όποια ρύθμιση αγροτικών χρεών ανακοινωθεί, θα είναι τραπεζική και σε ατομικό επίπεδο. Δηλαδή, δεν είναι ρύθμιση που το κόστος της θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά η τσέπη αυτών που οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα και επιπλέον δε θα αφορά το σύνολο των χρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, προετοιμάζεται μια νέα ρύθμιση, ανάλογη με αυτή της Ανοιξης του 1996 ("εγκύκλιος 50" της ΑΤΕ) όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό έναντι των χρεών τους, ώστε να τους διαγραφούν οι τόκοι ποινής ή ένα μέρος τους, που τους φόρτωσε η ΑΤΕ και να γίνει νέος υπολογισμός του υπόλοιπου χρέους με το τρέχον "μειωμένο" επιτόκιο, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα είναι πολλαπλάσιο του πληθωρισμού. Κι ενώ τα χρέη των αγροτών προς την ΑΤΕ φτάνουν τα 2,3 τρισ. δραχμές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν το 1,2 τρισ. δραχμές μέχρι 31/12/1998 - και προβλέπεται να φτάσουν τα 1,5 τρισ. δραχμές στο τέλος του 1999 - κυβέρνηση και ΑΤΕ ετοιμάζονται να "λανσάρουν" μια νέα ρύθμιση, η οποία θα αφορά ποσά που δε θα ξεπερνούν τα 200 δισ. δραχμές!Οσο για τους "τυχερούς", θα είναι μόνο 40.000, δηλαδή μόνο ένα ελάχιστο μέρος των υπερχρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων. Ομως με τέτοιες μεθοδεύσεις δε λύνεται το πρόβλημα των αγροτικών χρεών και η υποτιθέμενη αυτή ρύθμιση, είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί ρουσφετολογικά και διασπαστικά, ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
Συνάντηση εντυπώσεων και όχι λύσεων

Συνάντηση για τη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών και όχι για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους είχαν χτες το μεσημέρι στου Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Γεωργίας.

Μια μέρα μετά την άρνηση του Γ. Ανωμερίτη να δώσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές απαντήσεις για επίλυση των προβλημάτων που του έθεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε στο γραφείο του για να επεξεργαστούν από κοινού, κατά πως φάνηκε, το μέγεθος των "πυροτεχνημάτων" που θα πετάξουν τις επόμενες μέρες, ώστε να "θαμπώσουν" τους αγρότες, που προετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

Το παραπάνω προκύπτει και από την αρνητική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Γεωργίας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν με το πρωθυπουργό τα αιτήματα που έθεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Ο Γ. Ανωμερίτης είπε απλώς ότι όλα τα θέματα της αγροτικής πολιτικής θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 του Φλεβάρη και πρόσθεσε σχετικά ότι εκεί θα αποφασιστούν οι κατευθύνσεις που θα ακολουθηθούν. Απέφυγε να πει οτιδήποτε για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων των αγροτών. Ετσι συνδυάζεται και η προχτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Γεωργίας για γραπτή απάντηση στα αιτήματα της Πανθεσσαλικής μέχρι της 6 του Φλεβάρη. Μόνο όμως που οι αγρότες δε θα πρέπει να ελπίζουν σε τίποτα, αφού όπως φάνηκε και χτες η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ικανοποιήσει κανένα από τα κρίσιμα αιτήματά τους.

Από ό,τι επίσης είπε χτες ο Γ. Ανωμερίτης, με το πρωθυπουργό συζήτησαν θέματα όπως η δομή και η λειτουργία των συνεταιρισμών, η λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η δομή του υπουργείου Γεωργίας και των νέων οργανισμών, η ρύθμιση χρεών σε μεμονωμένους και συνεταιρισμένους αγρότες, με τραπεζικά κριτήρια πάντα, και η διαπραγματευτική τακτική για την "Ατζέντα 2000". Κι όλα αυτά σε μια κατεύθυνση μακρινή από τη διάσταση των αιτημάτων που θέτουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες.

Απαντούν σήμερα αγωνιστικά οι αγρότες της Θεσσαλίας

Την πρέπουσα απάντηση στην άρνηση του υπουργού Γεωργίας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Στην ευρεία σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα - με πρωτοβουλία της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) - στις 6μ.μ. στο δημαρχείο τουΠαλαμά Καρδίτσας,αναμένεται να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη - στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των αγροτικών συλλόγων, καθώς και πλήθος αγροτών απ' όλη τη Θεσσαλία - οι αγρότες θα συζητήσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχουν αποφασίσει: Την 1η Φλεβάρη τα τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες των χωριών, ενώ προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν με προχωρημένες μορφές αγώνα. Ηδη από χτες αγροτοσυνδικαλιστές επισκέπτονται χωριά της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες από κοντά για την άκαρπη συνάντηση των μελών της ΠΑΣΕ με τον Γ. Ανωμερίτη, αλλά και για την προοπτική του αγώνα που φέτος θα πρέπει να 'ναι ακόμα μαζικότερος, ακόμα πιο δυνατός απ' ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

"Φυσικά, κανένας αγρότης της Θεσσαλίας δεν είχε αυταπάτες, κανείς δεν περίμενε πως ο υπουργός θα έλυνε τα προβλήματα που θα του βάζαμε. Ολοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως τα προβλήματά μας δε λύνονται όσο η κυβέρνηση θα ακολουθεί πιστά τις εντολές της ΕΕ και τη συγκεκριμένη αντιαγροτική πολιτική", δήλωσε στο "Ρ" ο Χρήστος Παπαστεριάδης,μέλος της ΠΑΣΕ.

Μάλιστα, επισήμανε πως οι φετινές κινητοποιήσεις θα είναι πολύ καλύτερες και πιο μαζικές απ' ό,τι οι προηγούμενες. "Ηδη οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία απ' τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως οι φετινές θα είναι ποιοτικά καλύτερες. Παράλληλα, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού στον αγώνα φέτος θα μπουν και οι αγρότες απ' τα καπνοχώρια της Θεσσαλίας, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται επικίνδυνα μετά τη νέα ισοτιμία μεταξύ δραχμής και ΕΥΡΩ (να σημειωθεί πως η τιμή του βαμβακιού μειώθηκε κατά 10 δραχμές και του καπνού γύρω στις 70 δρχ.)", τόνισε ο Χρ. Παπαστεριάδης.

"Διαφώνησαν" συμφωνώντας

Τον υπουργό Γεωργίας επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος για να έχει μαζί του μια συνάντηση για το "θεαθήναι".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πήγε στο υπουργείο Γεωργίας για να δείξει το "ενδιαφέρον" του για τα προβλήματα των αγροτών σε μια περίοδο που ξεκινούν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γ. Ανωμερίτη και αμέσως μετά με δηλώσεις του επιχείρησε να δείξει ότι άσκησε κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ότι διαφωνεί... Ομως με βάση τα όσα δήλωσε ο ίδιος, έθεσε στον υπουργό αυτά που λένε και οι υποτακτικές διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση. Δηλαδή, είπε γενικώς για τη μείωση του κόστους παραγωγής και του επιτοκίου δανεισμού της ΑΤΕ, για στήριξη της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, για νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία των συνεταιρισμών, την οργάνωση της λειτουργίας του υπουργείου Γεωργίας και αξιοποίηση των πόρων του 3ου ΚΠΣ. Επίσης δήλωσε για άλλη μια φορά την υποτέλειά του στην ΟΝΕ και την "Ατζέντα 2000". Ειδικά για την "Ατζέντα 2000" είπε μόνο ότι απαιτείται σχέδιο εθνικής διαπραγμάτευσης και τίποτα άλλο.

Αλλωστε τον πρόεδρο του ΣΥΝ "ξεσκέπασε" ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος δήλωσε πως συμφώνησαν μαζί στα περισσότερα και ότι τα όσα τέθηκαν κινούνται στις κατευθύνσεις των κυβερνητικών επιλογών.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της ΑΤΕ

Τη λήψη μέτρων προκειμένου να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη ώστε να μη μετατραπεί σημαντικό τμήμα του αγροτικού κόσμου σε "δουλοπάροικους", ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας 47 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στην Ερώτηση τονίζουν ότι η "ασκούμενη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο κλίμα ασφυξίας και απελπισίας" και οδηγεί σε καθημερινούς πλειστηριασμούς κτημάτων και γενικά περιουσιακών στοιχείων αγροτών που οφείλουν στην ΑΤΕ. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι αγρότες επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας, κάτι που οδηγεί σε μία "νομιμοποιημένη τοκογλυφία". Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούν την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για μία γενναία και ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, ώστε να μη μετατραπεί σημαντικό τμήμα του αγροτικού κόσμου σε δουλοπάροικους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ