ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ
Αρχίζει το μεγάλο φαγοπότι

Ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, η κυβέρνηση εξασφάλισε "προίκα" 12 δισ. σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες!

Σε μεγάλο "φαγοπότι" για εφοπλιστές και ιδιώτες εξελίσσεται η υπόθεση ξεπουλήματος των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, εξασφάλισε από το τρίτο κοινοτικό πακέτο συνοχής για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ12 δισ. δραχμές!Ομως το "σκάνδαλο" δε σταματάει εδώ. Το ποσό αυτό, που θα διαχειριστούν οι ιδιώτες, θα δοθεί για την εκτέλεση εντελώς αντιπαραγωγικών έργων στο λιμάνι του Πειραιά! Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως την προετοιμασία του επιβατικού λιμανιού για να υποδεχτεί τα τουριστικά πλοία των πολυεθνικών που θα εισβάλουν στις ελληνικές θάλασσες, καθώς από την 1η Γενάρη έχει τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που "σπάει" το καμποτάζ στις ελληνικές κρουαζιέρες!

Στις χτεσινές δηλώσεις του, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης ήταν σαφής: "Περιμένουμε μεγάλη αύξηση στην προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά. Το λιμάνι πρέπει άμεσα να προσαρμοστεί για να μη χαθεί η μεγάλη δραστηριότητα". Επίσης σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των λιμανιών πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα.

Ειδικότερα τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 1999. Η μελέτη και η δημοπράτησή τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Ετσι την ίδια ώρα που η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σβήνει, δίνονται:

- Για λιμενικά έργα στην περιοχή Παλατάκι (όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια) 4 δισ. δρχ.

- Για αυτοκινούμενη γέφυρα 1 δισ. δρχ.

- Για κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή Παλατάκι 3 δισ. δρχ.

- Για την κατασκευή εσωτερικού δρόμου που θα συνδέει τις περιοχές του λιμανιού Βασιλειάδη και Παλατάκι, που θα συνοδεύεται με έργα ανάπλασης, 2,7 δισ. δρχ.

- Για γερανογέφυρα σταθμού εμπορευματοκιβωτίων 1,3 δισ. δραχμές.

Γίνεται σαφές ότι το μοντέλο του λιμανιού που προωθούν αφορά μόνο τουρίστες και διαμετακόμιση.

Απεργία αποφάσισαν οι λιμενεργάτες

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από την Τρίτη 2 Φλεβάρη οι λιμενεργάτες του Πειραιά ενάντια στο νομοσχέδιο ξεπουλήματος των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας, όπως αποφάσισε ομόφωνα στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η διοίκηση της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.Το "πράσινο φως" για την έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων έδωσε η προχτεσινή γενική συνέλευση, όπου οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο Ι. Ναζεντιάδης,μέλος της διοίκησης της Ενωσης των λιμενεργατών, δήλωσε σχετικά: "Εφαρμόζοντας την απόφαση της συνέλευσης, το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε την έναρξη αγώνα διαρκείας. Αίτημά μας είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, που μόνο ως "καρκίνωμα" μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν παίρνει γιατρειά. Ακόμα και σήμερα και σε συντονισμό του αγώνα μας με τους φορείς και τους και εργαζόμενους, που έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση, δεν είναι αργά να αποκρούσουμε το νομοσχέδιο "τερατούργημα" της κυβέρνησης. Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη ζημιά που θα επιφέρει αν επιμείνει στην απόφασή της για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών".

Στα τελευταία του ο "Οίκος Ναύτου"

Δραστικές περικοπές περιμένουν τους ασφαλισμένους του "Οίκου Ναύτου" σε ιατρική περίθαλψη, ενώ προωθείται με γοργούς ρυθμούς η κατάργηση του Ταμείου, που ήδη έχει αποφασιστεί στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Πρώτο βήμα για την κατάργηση του Ταμείου αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι πλέον ο "Οίκος Ναύτου" φεύγει από Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και αποκτά δικό του προϋπολογισμό, αυτό θα συνοδευτεί με δραστικές περικοπές σε γιατρούς! Επιπλέον, ο "Οίκος Ναύτου" θα καταβάλει το ποσό των 9 δισ. δραχμών για να εξοφλήσει όλες τις οφειλές του σε ιδιώτες, όπως γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, με εξαίρεση τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός χαρακτήρισε "άθλια σχέση" και "διαχυμένο πράγμα" τις συμβάσεις με τους γιατρούς που έχει συνάψει ο "Οίκος Ναύτου" και είπε ότι "δεν υπάρχει οικονομικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο που να αντέξει τέτοια κατάσταση". Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει γίνει πλήρης καταγραφή ασφαλισμένων και γιατρών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και θα αρχίσουν να παίρνονται μέτρα!

Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που ο "Οίκος Ναύτου" δίνει 9 δισ. δραχμές στους ιδιώτες, το τεράστιο νοσοκομειακό συγκρότημα που έχει χτιστεί από λεφτά των ναυτεργατών και αποτελεί περιουσία του ΝΑΤ, στα Μελίσσια, έχει αφεθεί στην τύχη του.Ηδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται καταπατητές, ενώ το ίδιο το συγκρότημα έχει αρχίσει να καταστρέφεται. Επίσης διέθετε πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, του οποίου ένα μέρος του σκουριάζει στις αποθήκες, ενώ το υπόλοιπο έχει κλαπεί!

"Καλή χρονιά" με νέους αγώνες

Με ευχές για ανάπτυξη νέων ταξικών αγώνων το 1999 και τη δέσμευση των στελεχών, μελών και φίλων της παράταξης που παραβρέθηκαν για ένταση των προσπαθειών τους προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΣΑΚ έκοψε χτες την πίτα της.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της παράταξης Δ. Κουμπούρης με μια πρόβλεψη: Οτι ο νέος χρόνος θα είναι "θερμός", πλούσιος σε αγώνες, αλλά και αποτελεσματικός στις νέες μάχες που περιμένουν τους ΕΣΑΚίτες, κύρια στο μέτωπο του πανελλαδικού συντονισμού και της συσπείρωσης των δυνάμεων που θέλουν να βγάλουν το συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα που το οδηγούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Τόνισε ότι στο χρόνο που πέρασε η ΕΣΑΚ έδωσε με επιτυχία τις μάχες της, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αγώνες που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο "μάθημα αγώνα" που δίνουν οι μαθητές.

Την πίτα έκοψε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΑΚ, Γ. Επιτρόπου και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
"Δεν περνάνε πλέον τα λόγια"

Διαδήλωση των ανέργων της Ζώνης και χτες

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που επιχειρείται και με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, επιβεβαίωσαν χτες για ακόμα μια φορά οι άνεργοι όλων των ειδικοτήτων της Ζώνης στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Οι άνεργοι ανανέωσαν το ραντεβού τους σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης,αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα των κατασκευών ελληνόκτητων πλοίων σε ξένα ναυπηγεία. "Οι υπουργοί - τόνισε - διαρρέουν στον Τύπο ότι θα γίνουν κατασκευές στην Ελλάδα, ωστόσο οι παραγγελίες για κατασκευές στα ξένα ναυπηγεία αυξάνονται. Εμείς τους απαντάμε ότι οι υποσχέσεις και τα λόγια πλέον δεν περνούν".

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε από τον Ι. Πουντίδη η διασπαστική ενέργεια των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ και ΟΑΚΚΕ στο ΔΣ του συνδικάτου, οι οποίοι αποδεχόμενοι την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, συνέταξαν μια - όπως χαρακτηρίζουν - "τροπολογία" που υποτίθεται ότι "διασφαλίζει" τη λειτουργία της Ζώνης και μαζεύουν υπογραφές για να την καταθέσουν στη Βουλή! Αυτό, παρά και την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μεταλλεργατών που απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η ενέργεια αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα από όλους τους συγκεντρωμένους, ακόμα και από υποψήφιους που συμμετείχαν στους συνδυασμούς των δυο παρατάξεων. Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Στ. Μπουντούκης,ενώ παρευρέθηκε και ο γραμματέας της ΠΟΕΜΔ. Τσουμπρής.

  • Την ίδρυση με νόμο θυγατρικής εταιρίας σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, η οποία θα διαχειρίζεται κατ' αποκλειστικότητα τη Ζώνη, πρότεινε σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου ο υπουργός εξέφρασε θετική άποψη και θα εξετάσει αυτή την πρόταση. Σε ένα πρώτο σχόλιο συνδικαλιστές της Ζώνης τονίζουν ότι αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται είναι η σαλαμοποίηση των όποιων αντιδράσεων και η αποδυνάμωση του συντονισμού της πάλης ενάντια στη διάλυση και το ξεπούλημα των λιμανιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ