ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην αντεπίθεση ο Κ. Καραμανλής

Στην αντεπίθεση πέρασε χτες ο Κ. Καραμανλής, εγκαταλείποντας την τακτική της σιωπής απέναντι στο υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου, αλλά και σε όσους βρίσκονται πίσω του.

Μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών στον Ωρωπό, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος έμμεσα στην κίνηση του δημάρχου Αθηναίων, τόνισε ότι "όσοι ονειρεύονται λύσεις παρασκηνίου, σανίδες ευκαιρίας μέσα στο σκοτάδι για τη διατήρηση της κυβέρνησης Σημίτη στην εξουσία, ματαιοπονούν". Εμείς, υποστήριξε, δεν έχουμε ανάγκη κανένα παρασκήνιο, δύναμή μας είναι οι πολίτες. Επανέλαβε ότι η πορεία του κόμματός του προς την εξουσία δε σταματάει και επικαλέστηκε γι' αυτό τα γκάλοπ και τις επαφές με το λαό.

Κατά τα λοιπά, η χτεσινή περιοδεία σε δήμους και κοινότητες στην Ανατολική Αττική ήταν ενταγμένη στη γνωστή "επικοινωνιακή τακτική" της ενίσχυσης της εικόνας μέσω της "επαφής με το λαό", αποφεύγοντας, βέβαια, να δεσμεύεται για οτιδήποτε.

Στο μεταξύ, εμφανώς μειωμένο σε σύγκριση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το ποσοστό αυτών που θα ψήφιζαν ένα κόμμα από τον Δ. Αβραμόπουλο, σύμφωνα με γκάλοπ της V. PRC που δημοσιεύτηκε χτες στα "Νέα". Σύμφωνα με το γκάλοπ, ο "ισχυρά ευνοϊκός πυρήνας" για το υπό ίδρυση κόμμα ανέρχεται στο 13,5% των ερωτηθέντων, ενώ αν υπολογιστούν οι "συμπαθούντες" και ο "περίγυρος" το ποσοστό ανέρχεται στο 28,2%. Από αυτούς οι μισοί προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ οι υπόλοιποι είναι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ.

Η Ρηγίλλης εμφανίζεται μάλλον ικανοποιημένη από το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσοστά αποδοχής του νέου κόμματος έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με δημοσκοπήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Εκτιμούσαν μάλιστα ότι τα ποσοστά αυτά θα πέσουν και άλλο, όταν εξαγγελθεί το κόμμα Αβραμόπουλου. Ο δήμαρχος μετά τη σημερινή ορκωμοσία θα αναχωρήσει για το Νταβός, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της ετήσιας συνόδου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακατάλληλη η στιγμή για ανεκτή λύση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού,δήλωσε ότι αυτή η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για ανεκτή λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών, Χάιμε Γκάμα,ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Γκάμα τον βολιδοσκόπησε για συνομοσπονδία, θέτοντάς του το ερώτημα εάν η Κύπρος θα ήταν υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης ή κάποιας λύσης συνομοσπονδίας.

Αφού διευκρίνισε ότι αυτή δεν ήταν προσωπική σκέψη του Πορτογάλου υπουργού, αλλά κάτι που ακούει και ήθελε να δει πώς αντιδρούμε, ο κ. Κυπριανού είπε πως το συμπέρασμά του είναι ότι τα δεδομένα της στιγμής είναι τέτοια που προεξοφλούν ότι, αν τώρα λυθεί ή κλείσει το Κυπριακό, δεν μπορεί να είναι ανεκτή η λύση.

Αυτό, εξήγησε, δε σημαίνει ότι είμαστε υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης, αλλά σήμερα η Τουρκία είναι παντοδύναμη όσο ποτέ και στρατιωτικά και διπλωματικά και πολιτικά.

Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία δε θα είναι πάντα σε θέση να υπαγορεύει τους όρους της και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αντέξει τις πιέσεις που δέχεται, αν εφαρμόσουμε στρατηγική πολιτικής αντίστασης και διεκδικητικής πολιτικής, και πιστέψουμε στην ανάγκη άμυνας, με μια φιλοσοφία, όπως ήταν αρχικά το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ανέλαβε καθήκοντα ο Δ. Χριστόφιας

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του μετά την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του.

Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο κ. Χριστόφιας νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με νεφρική ανεπάρκεια. Μιλώντας χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου παρουσία της συζύγου του και των θεραπόντων ιατρών του, και φανερά συγκινημένος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι θα είναι μαζί του στις επάλξεις του αγώνα. Ευχαρίστησε, επίσης, τους θεράποντες ιατρούς και τη σύζυγό του, οι οποίοι, όπως είπε, αγωνίστηκαν και ξενύχτισαν για να σώσουν στην κυριολεξία τη ζωή του και να τον παραδώσουν σκληρό και σιδερένιο.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αλλοθι στην "κακοδιοίκηση"

Την εκτίμηση ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ένας ακόμα γραφειοκρατικός μηχανισμός στα χέρια της εξουσίας, η λειτουργία του οποίου αποτελεί άλλοθι για την "κακοδιοίκηση" του κρατικού μηχανισμού, επιβεβαιώνει ο πρώτος απολογισμός του για το πρώτο τετράμηνο της δράσης του.

Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη, καθηγητής Νικηφ. Διαμαντούρος, το σύνολο της δράσης της "ανεξάρτητης αρχής" εξαντλείται στην προώθηση αιτημάτων και παραπόνων πολιτών προς τις κρατικές υπηρεσίες και στη "διαμεσολάβηση" για την τακτοποίησή τους. Από την 1 Οκτώβρη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη ο Συνήγορος έχει δεχτεί 1.430 γραπτές αναφορές πολιτών, από τις οποίες έχει διεκπεραιώσει μόνο το 38%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους και προφανώς και τα πιο "ακανθώδη" ακόμα περιμένουν.

Ο Ν. Διαμαντούρος εγκωμίασε τη δράση του μηχανισμού επικαλούμενος ευχαριστήριες επιστολές που έστειλαν πολίτες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά, προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να αποδείξει το έργο του Συνηγόρου συμπεριέλαβε στον απολογισμό του και τις απαντήσεις σε 4.986 προφορικά (!) ερωτήματα των πολιτών, που υποβλήθηκαν είτε τηλεφωνικά είτε αυτοπροσώπως. Οι περισσότερες από τις γραπτές αναφορές, όπως προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία, αφορούν τις γνωστές "πληγές" των δημοσίων υπηρεσιών (εφορίες, πολεοδομίες, συντάξεις, μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων κλπ), για τις οποίες ο Συνήγορος θα αναλάβει να "υποδείξει" τρόπους και νομοθετικής αντιμετώπισης.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν ξεφεύγει από την αρχική ιδέα που οδήγησε στη θεσμοθέτησή του, η οποία ξεκινάει από τον Τούρκο σουλτάνο που είχε δίπλα του ένα σύμβουλο για να ακούει τα παράπονα των υπηκόων... Από εκεί τον αντέγραψαν οι Σουηδοί και στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσβολή σε όλους μας το κούρεμα του μαθητή

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Τώρα κινούν τις διαδικασίες κατά του αστυνομικού, που κούρεψε τον μαθητή. Στο πρόσωπο του εφήβου, στον εξευτελισμό της τιμής, της λεβεντιάς και των ονείρων του, η ευαίσθητη κοινωνία δέχτηκε, συλλογικά, την προσβολή. Και πολύ περισσότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες, που δέχονται τις μεθοδευμένες, ασφυκτικές και, άρα, τις πραγματικά υποκινούμενες παντοειδείς πιέσεις να συμβιβαστούν και να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους, για την ελεύθερη, δημόσια και δημοκρατική παιδεία και όχι την κατευθυνόμενη περιοριστική εκπαίδευση των Βρυξελλών.

Τώρα, η κυβέρνηση προσωποποιεί την ενοχή στο πρόσωπο ενός κατώτερου αστυνομικού, αντί πρώτη να αναγνωρίσει τις ευθύνες της, για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που εκτρέφει τέτοιες συμπεριφορές. Και να αναθεωρήσει μια πολιτική, που πυροδότησε την κοινωνική αναταραχή.

Γιατί, όπως θα έπρεπε να λέει ο κ. Χριστόδουλος, αντί για τις παραινέσεις υποταγής των μαθητών, "ο ταπεινών εαυτόν, υψωθήσεται". Και αυτό βέβαια ισχύει για την οργανωμένη πολιτεία, φτάνει να έχει το ανάστημα να το πράξει.

Ο οποίος ιεράρχης, για να έρθουμε και στα επίγεια, δέχεται τα μακριά μαλλιά, τα σκουλαρίκια και το μίνι, αλλά δε βρήκε να πει λέξη για τους προπηλακισμούς των μαθητών και την κοτσίδα αυτού που δέχτηκε τον εξευτελισμό. Εκτός αν πιστεύει ότι δέχτηκε την καθολική "κουρά", ως προκαταρκτικό στάδιο, εγκατάλειψης τω εγκοσμίων, και πορείας προς την αγιοσύνη.

Κατά τον ευαγγελικό λόγο: "Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές", γιατί, όπως καταγγέλθηκε από την τελευταία κυριακάτικη "Καθημερινή", στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και φανατικός πολέμιος των μαθητικών καταλήψεων σήμερα, ήταν εξίσου φανατικός υποστηρικτής τους, όταν οι "άλλοι", δηλαδή η ΝΔ, ασκούσε τη δική της "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"! Και δεν είναι ο μόνος από τα κυβερνητικά στελέχη, με τη χαμαιλεόντεια αυτή ...προσαρμοστικότητα.

"Αφετε τα παιδία ελθείν προς με...", το επανέλαβε ο υπουργός. Κλήρωσαν τους μαθητές στη ρουλέτα, αντί των εκλεγμένων. Τους κέρασαν σάντουιτς και δέκα από τους "καλεσμένους" έφυγαν, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Ταχύτατα η πλήρη εφαρμογή της

Ολοκληρώνονται μέχρι το Μάη οι προετοιμασίες, δήλωσε χτες στη Βουλή ο Κ. Σημίτης

Με γοργούς ρυθμούς και σε όλα τα επίπεδα, προχωράει η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το Μάη θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή της. Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Αλευρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υλοποιηθεί η συνθήκη καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων, "επεκτείνονται τα δίκτυα πληροφόρησης" των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ "προχωρεί εντατικά το απαραίτητο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του προσωπικού και των συνοριακών υπηρεσιών των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας". Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι σε επίσκεψη "εμπειρογνωμόνων" για την εφαρμογή της Συνθήκης από την ΕΕ "επισήμαναν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ικανοποιητικά την πολιτική θεωρήσεων Σένγκεν, την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του συστήματος C. SIS και ότι συνεργάζεται αρμονικά με τους εταίρους στα θέματα δικαστικής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας".

  • Εντονος διάλογος υπήρξε χτες, ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μ. Γιαννάκου, όταν η τελευταία, σε Ερώτησή της για τις εξοπλιστικές δαπάνες, σημείωσε ότι υπάρχουν "πρόχειρες απευθείας αναθέσεις" σε εταιρίες οπλικών συστημάτων. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Μ. Γιαννάκου ότι λειτουργεί ως "εκπρόσωπος των εταιριών".
Κυβερνητική άρνηση επαναπατρισμού

"Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία αδικία. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες ομάδες πολιτών, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Οι ρυθμίσεις, στις οποίες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι δίκαιες, είναι ορθές και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών και στα συμφέροντα των πολιτών, αλλά και στις καλώς νοούμενες σχέσεις μεταξύ δύο χωρών (Ελλάδας - ΠΓΔΜ)".

Την απάντηση αυτή έδωσε χτες στην αίθουσα Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν η κυβέρνηση προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία που υπάρχει από την περίοδο του εμφυλίου σχετικά με την άρνηση να δοθεί άδεια επαναπατρισμού στους πολίτες της σλαβομακεδονικής καταγωγής από τους οποίους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, δείχνοντας ότι, 40 χρόνια μετά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμένει δέσμια του εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Οσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πως δεν έχει προκύψει κάποια εξέλιξη που να συνιστά πρόοδο για την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας αυτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, πως ο πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Σκόπια στα πλαίσια της προγραμματιζόμενης βαλκανικής περιοδείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ