ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΠΙΤΑ ΠΕΑΕΑ
Κέφι ζωντάνια και αγωνιστικότητα

"Καλή χρονιά" και κουράγιο για νέους αγώνες στο πλευρό όλων των εργαζομένων, ήταν οι ευχές που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τούτη τη χρονιά, όταν συναντήθηκαν την Τετάρτη 20 Γενάρη, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ,για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

Οπως πάντα, η αίθουσα της οδού Λυκούργου στάθηκε μικρή για να χωρέσει όλους τους αντιστασιακούς, που έφταναν μέχρι έξω στο διάδρομο. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα γιορταστική και με την αίθουσα στολισμένη.

Παρόντες ήσαν, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βαγγέλης Μαχαίρας, ο Παναγιώτης Μακρής από τους Μακρονησιώτες, ο Γ. Τσαπόγας εκ μέρους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, εκπρόσωποι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των αντιστασιακών Οργανώσεων ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ, των Αντιστασιακών: Δημοσιογράφων, Εκπαιδευτικών, Αξιωματικών, του "ΦΟΙΝΙΚΑ", των Αναπήρων, των Αγωνιστών Μ. Ανατολής και της ΠΕΕΠΠ.

Σε χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης έκανε αρχικά μια σύντομη αναδρομή των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων του αιώνα μας με πρώτο την Οκτωβριανή Επανάσταση, που άλλαξε τη μορφή του κόσμου και γέμισε ελπίδες τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καταδικάζοντας τη μονόπλευρη λιτότητα που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση Σημίτη στο λαό, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Ακόμη στάθηκε στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας και τον αγώνα των μαθητών και καθηγητών τους, καθώς και στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. "Γενικά - κατέληξε ο ομιλητής - οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πλήξει το Λαϊκό Κίνημα θυμίζει τις εποχές του λυσσαλέου αντικομμουνισμού, της τρομοκρατίας, των σκοτεινών παρακρατικών μηχανισμών των τρίκυκλων του Γκοτζαμάνη και της χούντας των συνταγματαρχών".

Στη συνέχεια του προγράμματος "κόπηκε" η πίτα από τον Πρόεδρο της ΕνωσηςΝίκο Τερζόγλου,με τυχερό του νομίσματος τον Πρόεδρο των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών προσφύγων Γ. Φώτου.Οι αγωνίστριες της Αντίστασης τραγούδησαν τραγούδια της φυλακής, που οι ίδιες τραγουδούσαν όταν ήταν φυλακισμένες στου"Αβέρωφ". Επίσης, τραγουδήθηκαν κάλαντα που σατίριζαν τις "πράσινες" μεταρρυθμίσεις των κυβερνώντων και "πράσινων" εκσυγχρονιστών, καθώς και την ευρωλατρεία τους.

Τέλος, έγινε απαγγελία ποιημάτων των Φώτη Αγγουλέ,Γ. Σιδέρη και του Κώστα Γιαννόπουλου που το έγραψε στο κελί του λίγες ώρες πριν εκτελεστεί.

(Φώτο Γ. Λιονάκης)

Από τη δράση των Παραρτημάτων

Αμπελόκηποι

Πρόσφατα το Παράρτημα Αμπελοκήπων ΠΕΑΕΑ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Την εκδήλωση ομόρφυνε ο ερχομός τεσσάρων μαθητών Κνιτών, που εκπροσωπούσαν 4 Λύκεια των Αμπελοκήπων που βρίσκονταν σε κατάληψη. Οι παραβρισκόμενοι αντιστασιακοί με συγκίνηση άκουσαν τα παιδιά να λένε: "Δεν ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε τη συμπαράστασή σας, γιατί αυτό είναι δεδομένο. Ηρθαμε εδώ να σας πούμε ότι οι αγώνες σας μας εμπνέουν. Σας θεωρούμε πρότυπα και θέλουμε να σας μοιάσουμε. Σας έχουμε ανάγκη. Ο ελληνικός λαός και εμείς οι μαθητές, τα παιδιά του, έχουμε ανάγκη από τις εμπειρίες σας. Εχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε ότι πάντα είσαστε δίπλα μας και παλεύετε μαζί μας".

Και οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης τους διαβεβαίωσαν ότι επί 60 σχεδόν χρόνια δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να παλεύουν και θα συνεχίσουν για πολλά ακόμα χρόνια όχι μόνο δίπλα τους, αλλά όπως πάντα στην πρώτη γραμμή.

Κορδελιό Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση, που έγινε από το παράρτημα Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 17-1-99 και είχε μεγάλη επιτυχία, εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους παραβρισκόμενους αντιστασιακούς και επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες, που το απηύθυναν προς την ηγεσία της κυβέρνησης: "Διαμαρτυρόμαστε έντονα - αναφέρουν στο ψήφισμα - για τις ανίερες διαπραγματεύσεις που γίνονται τελευταία, με το "φιάσκο" της αγοράς από την κυπριακή κυβέρνηση των ρωσικών πυραύλων "S - 300" και την εγκατάστασή τους - ή όπως λέγεται αποθήκευσή τους - στην Κρήτη.

Ακόμα, για τη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε κόμβο διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού, για την επέμβασή τους στο Κόσσοβο.

Απαιτούμε: Να σταματήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, για τη μεταφορά των "S - 300" στη χώρα μας που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και για τους δυο λαούς. Να σταματήσουν οι μεταφορές ξένων στρατιωτικών - ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα λιμάνια της χώρας μας που αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας μας".

ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΑ
Ο εμπαιγμός συνεχίζεται...

Οι Πρόεδροι των Συνδέσμων: Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών - Υπ/κών ΕΑ '41 - '44 (ΠΕΑΥΕΑ),Αντιστασιακός Σύνδεσμος Αξ/κών - Υπ/κών Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΣΑΥΠΑ) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μ. Ανατολής (ΠΣΑΜΑ),απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, για πολλοστή φορά, επαναφέρουν το αίτημα της χορήγησης Μερίσματος ΜΤ σε Αξιωματικούς της Εθνικής Αντίστασης.

"Για 13 ολόκληρα χρόνια - γράφουν στην επιστολή τους - στερούνται του Μερίσματος παράνομα, μια που κατά πάγια Νομοθεσία (Ν.1105/80 ΦΕΚ/29ΤΑ) το μέρισμα είναι αναπόσπαστο από τη συνταξιοδότηση των Στρατιωτικών. Και αυτό με πρόσχημα ένα λάθος - αν δεν έγινε και σκόπιμα - στη διατύπωση του άρθρου 21 του Ν. 1543/85.

Σχετική τροπολογία για αποκατάσταση αυτού του νομικού κενού, όπως μας πληροφορεί η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου σας, έτοιμη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιό σας. Και τη γνωρίζετε από την ημέρα που παραλάβατε το υπουργείο. Το θέμα είναι αν θα την προωθήσετε και πότε στη Βουλή, προς ψήφιση.

Είναι φανερό ότι μας εμπαίζετε κ. υπουργέ, κι αυτό είναι απαράδεκτο! Θα 'ταν πιο έντιμο να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες σας, να μας πουν ότι δεν πρόκειται να μας το δώσετε, για οποιονδήποτε λόγο.

Ετσι καταργείται η ισοπολιτεία, παραβιάζεται το Σύνταγμα, μια που όλοι οι Αξιωματικοί όλων των άλλων κατηγοριών παίρνουν το Μέρισμα. Και το κυριότερο! Αφήνετε Αγωνιστές Αξιωματικούς, να πεθαίνουν με την πίκρα μιας τέτοιας μεταχείρισης.

Τέλος θέλουμε να σας ρωτήσουμε: Προτίθεστε να πάτε σε εκλογές αγνοώντας υποχρεώσεις σας έναντι των αντιστασιακών που σας στήριξαν και σας στηρίζουν στην εξουσία;".

Η πίτα του Συνδέσμου "Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων"

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 31-1-99 στις 10.30π.μ.,στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Π. Αρεως, Αθήνα).

Εκδηλώσεις

Συνεστίαση

Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του, την Κυριακή 31-1-99 στις 12 το μεσημέρι (ακριβώς), στο κέντρο "ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ" (οδός Λ. Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3. Τηλ: 8678.862).

Πίτα Εκπαιδευτικών

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί την Τετάρτη 3-2-99 στις 5.30 μμ έως 9.30μμ,στο Ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", συνάντηση μελών και φίλων της, με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Την εκδήλωση αυτή την αφιερώνει στους αγώνες των μαθητών και των δασκάλων τους, για μια σωστή δωρεάν δημόσια Παιδεία. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8515.977, 8215.672, 7224.005, 5125.357.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ,συνεχίζοντας την προσπάθειά της για τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας και την αντιμετώπιση της εντεινόμενης ολομέτωπης επίθεσης, παραχάραξης και κατασυκοφάντησης του μεγαλειώδους Επους των αγώνων του Λαού μας κατά των ξένων κατακτητών, εξέδωσε το βιβλίο του Θοδωρή Κ. Κοϊνη

"ΤΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1940 - 1945"

Στις 288 σελίδες του καταγράφονται συνοπτικά και αντικειμενικά - μέρα τη μέρα - τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου.

Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε αναγνώστη και μελετητή της πρόσφατης ιστορίας μας. Συμπεριλαμβάνει πίνακες για τις πηγές πληροφοριών (124 βιβλία και 119 ονόματα προσωπικών αφηγήσεων κ.ά.). Επίσης παρατίθεται πίνακας με 307 τόπους θυσίας (εκτελέσεων - ολοκαυτωμάτων κλπ.).

Διατίθεται από τις συνεργαζόμενες Αντιστασιακές Οργανώσεις, τα τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και τα Κεντρικά Γραφεία της.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων Κοκκινιάς ανταμώθηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι φίλοι τους, για να γιορτάσουν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έκανε το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ μαζί με την Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο "ΦΟΙΝΙΚΑΣ" στις 17-1-99. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Βέρα Νικολαϊδου,οι πρόεδροι των Ενώσεων, Σμυρναίων και Ποντίων, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Σέρβος,εκπρόσωποι του ΟΦΟΝ, των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Περάματος.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δημήτρης Μαυράκης σε ομιλία του αναφέρθηκε στον αγώνα του Παραρτήματος για διάδοση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Γενιά.

Ενώ η πρόεδρος του Παραρτήματος του "ΦΟΙΝΙΚΑ" της πόλης, Δέσποινα Κρομμυδάκη,κατήγγειλε την ενέργεια του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την παύση της Βέρας Νικολαϊδου ως δημοτικής συμβούλου και προέδρου της "Δημοκρατικής Ενότητας", κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Στη γιορτή χόρεψαν και διασκέδασαν τους παραβρισκόμενους τα χορευτικά συγκροτήματα των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Αγίας Τριάδας και Ενωσης Ποντίων. Φωτό Γ. Λιονάκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ