ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Σιγουρεύονται" τα πλάνα της πρώτης μέρας

Ολοκληρώνουν τις τελευταίες προετοιμασίες τους οι κομμουνιστές σ' όλη την Ελλάδα για να προϋπαντήσουν πανέτοιμοι την πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης, που προκήρυξε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος για το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη. Το πιάσιμο του πλάνου της πρώτης μέρας, της ερχόμενης Δευτέρας, δηλαδή το 20% του συνολικού πλάνου, σχεδιασμένο ήδη στα χαρτιά, "κλείνεται" στα τηλέφωνα αλλά και στις προσωπικές συζητήσεις με φίλους και ψηφοφόρους του Κόμματος, αλλά και άλλους εργαζόμενους, ενώ δεν είναι λίγα τα μέλη του Κόμματος που δηλώνουν ότι από την πρώτη κιόλας μέρα θα υπερκαλύψουν το σύνολο του ατομικού τους πλάνου.

Στη Δυτική Πελοπόννησο

Αποφασισμένοι να βγουν νικητές από την πρώτη μέρα της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης είναι οι κομμουνιστές της Δυτικής Πελοποννήσου και Νησιών. Στην προσπάθειά τους αυτή σημαντικός σταθμός θα είναι η επιτυχία της πρώτης μέρας της εξόρμησης, καθώς η κάλυψη του 20% του συνολικού πλάνου θα δώσει φτερά στα πόδια για τη συνέχεια. Σε όλους έχει γίνει κατανοητή η σύνδεση της οικονομικής με την πολιτική δουλιά για τις ευρωεκλογές. Ετσι, τα μέλη του Κόμματος σχεδιάζουν τη δράση τους και την επαφή τους με τους εργαζόμενους, με στόχο να συζητήσουν μαζί τους, να φέρουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ σε κάθε τόπο δουλιάς και σε κάθε σπίτι, να πείσουν για τη ρεαλιστικότητά τους και την ανάγκη παραπέρα ισχυροποίησης του Κόμματος και αφού έχουν κατακτήσει την εμπιστοσύνη των συνομιλητών τους να τη μετουσιώσουν και σε οικονομική συνεισφορά στο ΚΚΕ.

Το τελευταίο διάστημα στην Αχαϊα, στην Ηλεία, στην Κόρινθο, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο οι Κομματικές Οργανώσεις βρίσκονται σε οργασμό προετοιμασίας και δράσης προκειμένου να πετύχουν το στόχο. Βασικό όπλο γι' αυτή την εξόρμηση θεωρείται η διακίνηση του "Ριζοσπάστη". Γι' αυτό το σκοπό οι ΚΟ προετοιμάζουν πανεξορμήσεις την Κυριακή με συμμετοχή και αποτελέσματα σαν εκείνα που σημειώθηκαν στην πανεξόρμηση όπου διακινήθηκε η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Στους κόλπους των Οργανώσεων της Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Νησιών κυριαρχεί μια ρεαλιστική αισιοδοξία, που προέρχεται από τα πρώτα δείγματα αποφασιστικότητας, προσφοράς και δράσης των μελών και φίλων του Κόμματος, ότι με τη δύση της πρώτης μέρας το συνολικό πλάνο της Οργάνωσης θα έχει καλυφθεί, έτσι ώστε με σιγουριά να μπορέσει ο πήχης να μπει ψηλότερα.

Στον Πειραιά

Με πλάνο υψηλών απαιτήσεων, που ο στόχος είναι να καλυφθεί κατά 20% από την πρώτη κιόλας μέρα, ρίχνονται στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης οι κομμουνιστές στον Πειραιά. Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στα μέλη και στα στελέχη της ΚΟΠ ότι, όπως και στο παρελθόν που καλύφθηκαν αντίστοιχα υψηλά πλάνα, θα καλυφθεί και αυτό. Εγγύηση για τούτο είναι η πλούσια πείρα της Οργάνωσης και οι δυνατότητες που υπάρχουν. Το πλάνο της ΚΟΠ ήδη έχει συζητηθεί στις Αχτίδες και τις ΚΟΒ όπου μπήκαν και τα ατομικά πλάνα του κάθε μέλους χωριστά.

Η Οικονομική Εξόρμηση θα συνοδευτεί με την πλατιά διακίνηση του "Ριζοσπάστη". Εχουν ήδη αποφασιστεί ειδικά μέτρα για την άνοδο της κυκλοφορίας του.

Η αισιοδοξία υπερκάλυψης του πλάνου στηρίζεται και στους πολύμορφους αγώνες και στη γενική άνοδο του κινήματος στον Πειραιά. "Η άνοδος του κινήματος και του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα άλλα στρώματα των εργαζομένων θα αποτυπωθεί και στην επιτυχία της εξόρμησης", τονίζει ο γραμματέας της Αχτίδας του κέντρου και μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ Μιχάλης Φιορεντής.

Η Οικονομική Εξόρμηση συνδέεται μα την όλη δράση του ΚΚΕ και η επιτυχία της θα έρθει από το πιο πλατύ άνοιγμα στον κόσμο. Ηδη έχουν ξεκινήσει συσκέψεις όπου συνδέεται η επικαιρότητα με τις προτάσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι συσκέψεις αυτές καθημερινά θα αυξάνονται.

Με το κουπόνι στο χέρι

Τυπικά αρχίζει τη Δευτέρα. Ουσιαστικά από αύριο το πρωί, μαζί με το "Ριζοσπάστη", που θα μοιράζουμε πόρτα πόρτα, στα χέρια πρέπει να κρατάμε και κουπόνια. Τυπικά η Εξόρμηση γίνεται για τις Ευρωεκλογές. Και πράγματι το κόστος συμμετοχής και μόνο είναι αρκετά υψηλό, έτσι που να κάνει "εκ των ων ουκ άνευ" την Εξόρμηση. Ουσιαστικά, όμως, κι αν δεν υπήρχαν στον ορίζοντα οι Ευρωεκλογές, πάλι εξόρμηση έπρεπε να κάνουμε. Σαν μια διαρκή διαδικασία, παράλληλη με την πολιτική μας δράση. Οχι τυχαία, στο Καταστατικό του Κόμματος ως θεμελιακή υποχρέωση - απόδειξη της ενεργούς συμμετοχής - του κομματικού μέλους αναφέρεται η τακτική καταβολή της οικονομικής του συνδρομής.

Οντας μόνιμα και σταθερά στην από δω όχθη, όντας ο μόνος πολιτικός χώρος που διακηρύσσει ευθέως και εξαρχής πως έχει λόγο ύπαρξης, την οργάνωση της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, γίνεται εύκολα κατανοητό πως το Κομμουνιστικό Κόμμα, όπου Γης, είναι υποχρεωμένο να τα βάζει "με θεούς και δαιμόνους". Κανείς από την απέναντι όχθη δεν του χαρίζεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα, πέρα από τις όποιες καλοπροαίρετες αυταπάτες πραγματικών φίλων, ή τη συνειδητή υποτίμηση του μεγέθους της κόντρας - στην οποία πρωταγωνιστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα - από άλλους, άσπονδους φίλους. Μια πραγματικότητα που εκτός των άλλων επαυξάνει από μόνη της, ως επιχείρημα, την ανάγκη να υποστηρίζεται μια σκληρή πολιτική πάλη και από μια σταθερά ισχυρή οικονομική βάση.

Αν τονίζουμε κάθε φορά το ξεχωριστό της κάθε εξόρμησης είναι ακριβώς γιατί έχει πάντα μία ξεχωριστή αφορμή που προκηρύσσεται. Ουσιαστικά, όμως, οι εξορμήσεις, είναι εκτός των άλλων, και μια ευκαιρία που δίνουμε στον εαυτό μας και σ' όσους απευθυνόμαστε για να κάνουμε ένα άλμα. Διαφορετικές εποχές καθορίζουν διαφορετικά καθήκοντα όχι μόνο στο Κόμμα, αλλά και σ' όσους προσβλέπουν στο Κόμμα. Ακόμα και σε περιόδους όπως στην Κατοχή και στη μακρόχρονη παρανομία, η εργατική τάξη και ευρύτερα λαϊκά στρώματα συνέχιζαν να ενισχύουν και οικονομικά το Κόμμα.

Ετσι γίνονταν πάντα. Ετσι θα γίνεται. Μόνο μην ξεχαστούμε. Μην επαναπαυτούμε. Η Εξόρμηση είναι πριν απ' όλα μια πολιτική μάχη. Η αφορμή για να απευθυνθούμε σε ακόμα πιο πολλούς, να αναλύσουμε, να πείσουμε αλλά και να εξασφαλίσουμε νέους μαχητές. Που μέσα και από την οικονομική τους συμμετοχή στην επαναστατική δράση ενισχύουν τους δεσμούς τους για τη συνέχειά της. Παραπέρα, η Εξόρμηση είναι μια ευκαιρία να ανοιχτούμε ακόμα πιο πλατιά, σε ανθρώπους που δε συμφωνούν με το ΚΚΕ, αλλά αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξής του και πολύ περισσότερο την ανάγκη αυτή η φωνή να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη.

Σήμερα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να βγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά. Εχουμε λόγους να απευθυνόμαστε όχι μόνο στην εργατική τάξη αλλά σ' όλα τα φτωχομεσαία στρώματα. Οι θέσεις του Κόμματος, οι έγκαιρες αναλύσεις του για τη σύγχρονη πραγματικότητα, η πολιτική του θέση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, γίνονται - έχουν γίνει ήδη για πολλούς - όπλα για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που υφίστανται. Σ' αυτούς όλους θα απευθυνθούμε και πάλι θέτοντάς τους μπροστά στο αυτονόητο: Αυτή η φωνή για να είναι χρήσιμη, πρέπει να υπάρχει. Και ύπαρξή της μόνο ως "όμιλος ομοϊδεατών", χωρίς πλήρη ανάπτυξη της δράσης της δε νοείται. Εκεί προκύπτει και η πάντα σύγχρονη ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης και οικονομικά του ΚΚΕ.

Δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών

Από τη Δευτέρα στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσουν οι υπεραστικές μετακινήσεις

Σε εφαρμογή τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης οπλιτών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με τα μέσα αστικών συγκοινωνιών. Για το σκοπό αυτό, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, υπέγραψε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία εξουσιοδοτήθηκε ο γενικός διευθυντής του Επιτελείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΕΠΥΕΘΑ) για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ. Θα ακολουθήσουν ανάλογες συμβάσεις και με τους συγκοινωνιακούς φορείς των άλλων πόλεων. Το μέτρο θα ισχύει με την επίδειξη από τους οπλίτες της στρατιωτικής τους ταυτότητας.

Στο μέτρο, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει συνέχεια, με την καθιέρωση της δωρεάν μετακίνησης των στρατιωτών και με τα υπεραστικά μέσα συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα). Σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει προωθηθεί ήδη προς ψήφιση στη Βουλή. Η δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών με τα υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό μετακινήσεων στη διάρκεια της θητείας τους, όπως, π.χ., όταν παίρνουν άδειες. Το μέτρο είχε αναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτική παραμονή όλων των οπλιτών του Στρατού Ξηράς επί εννέα μήνες στην παραμεθόριο ή στα νησιά του Αν. Αιγαίου και η ανά δίμηνο υποχρεωτική χορήγηση αδειών. Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα καταβάλλεται από το υπουργείο Αμυνας. Το συνολικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ