ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοντόθωρη κερδοσκοπία

Αντιγράφουμε από τη χτεσινή συνέντευξη (στα "Νέα") του δημάρχου Τυρνάβου Στ. Δόβα για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο. Ερώτηση: "Εδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, ο Τύρναβος. Τι σημαίνει για σας;". Απάντηση: "Αγωνία και προσδοκία". Ερώτ.: "Τι σημαίνει για την πόλη;": Απ.: "Οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη". Ερώτ.: "Συνθήματα, όπως "Εξω οι Αμερικάνοι" και "Εξω από το ΝΑΤΟ", τι έγιναν;". Απ.: "Διαρκής προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες".

Σχόλιο; Δεν πρόκειται για κάποιες αυταπάτες αφελών, γιατί η ιστορία για τα "οφέλη" από τη λειτουργία των βάσεων είναι ακόμα νωπή. Πρόκειται για επίδειξη υποτέλειας και δουλοπρέπειας, από την οποία προσδοκούν να "κερδίσουν" κάποιοι επιτήδειοι, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες, γενικότερα, αλλά και τοπικά.

Ενθαρρύνουν την κυβερνητική αδιαλλαξία

Τελικά, η "υπεύθυνη στάση", όπως τη χαρακτήρισε ο Δ. Ρέππας, του Μ. Εβερτ απέναντι στο θέμα των μαθητικών κινητοποιήσεων δεν ήταν παρά ο προάγγελος, κατά πώς το συνηθίζει, της γραμμής της Ρηγίλλης. Χτες, ήταν η σειρά του Πρ. Παυλόπουλου να πει ό,τι ακριβώς είχε δηλώσει και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι "η κύρια ευθύνη πλέον πέφτει στους μαθητές και καθηγητές", από τους οποίους ζητά να γυρίσουν στα σχολεία, ενώ η κυβέρνηση μπαίνει σε "δεύτερη πλάνο" και στο απυρόβλητο. Ταυτόχρονα, το στέλεχος της ΝΔ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη δημόσια Παιδεία, τη στιγμή που είναι γνωστή η θέση τους για ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Αυταπατώνται στη Ρηγίλλης, αν πιστεύουν ότι οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές, γενικότερα οι λαϊκές μάζες, δεν έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία άλλη μια φορά παίζει το ρόλο του δεκανικιού στην κυβερνητική πολιτική, ενθαρρύνοντας την αδιαλλαξία της. Ακόμα χειρότερα, γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να περιμένουν από αυτούς.

Τα γιούρια... και η τηλεόραση

Η ώρα ήταν 2.30 το μεσημέρι. Το μεγάλο συλλαλητήριο των μαθητών και των εργαζομένων είχε τελειώσει και στο Πολυτεχνείο ξεδιπλώνονταν τα γιούρια των ΜΑΤ και των λιγοστών αναρχοχαφιέδων, με μολότοφ και πέτρες, για τις τηλεοπτικές ανάγκες. Βρεθήκαμε, λοιπόν, εκείνη την ώρα, στη γωνία Αβέρωφ και Πατησίων, ακριβώς δίπλα στη διμοιρία των ΜΑΤ, που είχε την εντολή να εφορμά προς την είσοδο της Τοσίτσα στο Πολυτεχνείο και γίναμε ωτακουστές ορισμένων χαρακτηριστικών διαλόγων τους. "Μα, τι κάνουμε εδώ;", "πόσο θα τραβήξει αυτό" και η απάντηση "είμαστε εδώ, μάλλον προληπτικά". Τότε είναι που επιστρέφει ο επικεφαλής της διμοιρίας, έχοντας μόλις πετάξει ένα δακρυγόνο και, ξαναμμένος όπως είναι, γίνεται αντικείμενο ενθουσιώδους υποδοχής από τους νεότερους συναδέλφους του, που ελπίζουν να είναι αυτοί οι επόμενοι "ήρωες". Στο μεταξύ, ένας κουλουράς και ένας σαλεπιτζής πουλούν την πραμάτεια τους στους ΜΑΤατζήδες, που δε βλέπουν την ώρα να πάνε σπίτι τους... ενώ η ΝΕΤ ετοιμάζεται για τα πλάνα του δελτίου των 3.00.

Ενα μόνο δείγμα από το παρασκήνιο της σκηνοθετημένης εικόνας των καναλιών, αλλά και της νοοτροπίας "ψευτοπαλικαρισμού"... των έτσι και αλλιώς στρατιωτικοποιημένων ΜΑΤ.

Ο θρήνος του σχολείου

Δύο μήνες

κλειδωμένο

μία λύση

περιμένω,

μα μ' αυτούς

που είναι πάνω

τον καιρό μου,

μάλλον, χάνω,

αυτοί στόχο

είχαν πάντα

να μου κάνουν

τα "σαράντα"!

Δύο μήνες

με λουκέτο,

απ' το νόμο τους

στιλέτο,

και μ' αυτούς

τους μπαταξήδες,

δυστυχώς

δεν έχ' ελπίδες,

να μ' ανοίξουν

μάνι μάνι,

αυτοί μ' έχουν

για "λιβάνι"!

Ο οίστρος

Απλά πράγματα

"Μερικές φορές δε βλάπτει να εφαρμόζει κανείς το ρητό "μέτρον άριστον"... σχολιάζει ο Γ. Διακογιάννης στα χτεσινά "Νέα" και συνεχίζει: Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον υπουργό που χειρίζεται τις δύσκολες εξωτερικές υποθέσεις μιας ιστορικής μικρής και χιλιοβασανισμένης χώρας". Και, αφού σημειώσει τη συμπεριφορά του Θ. Πάγκαλου έναντι του Μ. Εβερτ, έρχεται στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών για το ΚΚΕ: "Οσο για την Αριστερά και το ΚΚΕ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν μάλιστα προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο τον τίμησε στα δύσκολα, στα πέτρινα χρόνια και μάλιστα την εποχή της παρανομίας του, αλλά και των μεγάλων προβλημάτων της εσωκομματικής σύγκρουσης, ίσως θα έπρεπε να αποφεύγει "ακραίες" εκφράσεις. Και πολύ περισσότερο να το κατηγορεί ότι δε σέβεται τον κοινοβουλευτισμό, κατηγορία με βάση την οποία τέθηκε στο παρελθόν εκτός νόμου. Η "λογική" του "τίποτα" για τους άλλους, πολλές φορές οδηγεί σε αδιέξοδα, που δυστυχώς δεν έχουν αντίκτυπο μόνο γι' αυτούς που την πρεσβεύουν, αλλά, ίσως και για τη χώρα την οποία εκπροσωπούν".

Εμείς, απλώς φοβούμαστε, ότι όλ' αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Θ. Πάγκαλο...

Οι ... ανευθυνοϋπεύθυνοι

Περίπου 75.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν στην Πεντέλη το καλοκαίρι του 1998. Και, παρά την ύπαρξη σχετικών εντολών των υπουργείων Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, ο περιφερειάρχης Αττικής αποφάσισε να κηρύξει αναδασωτέα περίπου 25.000 στρέμματα. Δηλαδή, το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης. Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πενήντα χιλιάδες στρέμματα, επομένως, κάνουν το πρώτο βήμα, προς την παράδοσή τους στην ασυδοσία των οικοπεδοφάγων και των καταπατητών.Τι συμβαίνει, λοιπόν; Είναι ή δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης ο περιφερειάρχης Αττικής; Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών; Και αν δεν το κάνει, τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, για τον υφιστάμενό του; Η, θα 'ρθουν, μετά από μερικά χρόνια, όταν και τα στρέμματα αυτά θα έχουν τσιμεντοποιηθεί, να πλένουν όλοι τα χέρια τους, σαν Πόντιοι Πιλάτοι και να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο;

Προς Ν. Χατζηνικολάου

Κρίμα στην απλόχερη και, ορισμένες φορές, προκλητική βοήθεια, που δώσατε προχτές στον υπουργό Παιδείας, στη διάρκεια της σχετικής τηλεοπτικής εκπομπής για την κατάσταση στην Παιδεία. Πήγε στράφι...

Ας γίνει αφορμή, πάντως, για να προβληματιστείτε. Δεν είναι πάντα μπορετό, να κόβετε και να ράβετε την αλήθεια στα μέτρα σας...

Η "ενόχληση" για τον Κλίντον

Στη χώρα μας, βέβαια, το σχετικό με τον Αμερικανό Πρόεδρο θέμα έχει να κάνει με την εδώ επίσκεψή του το φθινόπωρο και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Μια αντίδραση, που είναι, στην κυριολεξία, για γέλια. Πώς τη σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ποιο θέμα τους ενόχλησε; Οτι ο Κλίντον θα έρθει στην Αθήνα, αφού περάσει πρώτα από την Τουρκία! "Οι επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας δεν πρέπει να συνδυάζονται και να θεωρούνται ως φυσική συνέχεια επισκέψεών τους στην Τουρκία", δήλωσαν. Προφανώς, πρόκειται για λεονταρισμούς, τύπου Πάγκαλου, και υποκριτική στάση, ακριβώς για να προετοιμάσει το κλίμα και να αποκρύψει την ουσία των υποχωρήσεων στα θέματα που θα συζητηθούν. Αλλωστε, η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε ότι έχει αναθέσει εν λευκώ τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στους "ισχυρούς προστάτες", ακόμα και όταν στρέφονται κατά των λεγόμενων εθνικών συμφερόντων. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, όπως έγραφαν χτες τα "Νέα", κλίνουν περισσότερο υπέρ της συνομοσπονδίας και της λύσης της "διπλής κρατικής υπόστασης".

Στο κάτω - κάτω, γιατί οι Αμερικανοί να τους πάρουν στα σοβαρά, αφού έχουν συνηθίσει πλέον, η κυβέρνηση Σημίτη να εμφανίζεται μπροστά τους με υποκλίσεις και ευχαριστίες;

Τα χειροκροτήματα για τον Κλίντον

Συνεχίζονται ακόμη τα κολακευτικά λόγια από τους απανταχού οπαδούς του αμερικανού προέδρου, για την πρόσφατη παράσταση του Μπιλ Κλίντον στο Κογκρέσο. Εν χορώ, ΜΜΕ και σχολιαστές εξήραν τον "εξαίσια ομιλία" του, τα μεγαλεπήβολα σχέδιά" του, κλπ., που είχαν αποτέλεσμα την "εκτίναξη" της δημοτικότητάς του στα ύψη. Γιατί, όμως, αυτή η "γενική" ικανοποίηση και τα εγκώμια για τον Αμερικανό Πρόεδρο; Ο κύριος λόγος είναι ότι ο Κλίντον εξήγγειλε, για πρώτη φορά μετά το 1985 (!), την αύξηση των αμυντικών (διάβαζε επιθετικών) δαπανών. Το 2000 τα πολεμικά κονδύλια θα αυξηθούν κατά 12 δισ. δολάρια, ενώ μέσα στην επόμενη εξαετία, όπως αναφέρουν οι "Τάιμς της Ν. Υόρκης", η αύξηση θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια. Ο Κλίντον δε δίστασε να βρει και το κατάλληλο "όραμα": Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους ως υπερδύναμη!

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να εμφανιστεί φιλολαϊκός, προτείνοντας να παιχτούν στα χρηματιστήρια τα 700 και πλέον δισεκ. δολάρια των κεφαλαίων της Κοινωνικής Ασφάλισης, τάχα, για την ενίσχυση του ταμείου κοινωνικής πρόνοιας. Λες και δεν έχει εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, εδώ και αρκετά χρόνια στη Χιλή, με αρνητικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους.

Μα, είναι δυνατόν να επιχειρούν να τυφλώσουν την παγκόσμια "κοινή γνώμη" με ένα τέτοιο απάνθρωπο "πρότυπο";

Λάθος ήτανε...

HTAN ΛΑΘΟΣ τελικά η παραγγελία των πυραύλων "S-300", μας είπε χτες - για δεύτερη φορά - ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Καλά, δε θα διαφωνήσουμε. Αλλά... αφού ήταν λάθος γιατί μας έφαγαν τα αυτιά τόσον καιρό σχετικά με το Ενιαίο Δόγμα και όλα τα σχετικά;

***

Ηταν ανάγκη με βάση το... λάθος να γίνει όλη αυτή η επίδειξη υποτιθέμενου πατριωτισμού και γενικώς όλη η φασαρία περί υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων; Στο κάτω κάτω, τις έννοιες γελοιοποίησαν και ταυτόχρονα τον εαυτό τους οι κυβερνώντες.

***

ΕΝΤΑΞΕΙ,δεν αρκούν οι μέχρι τώρα περιγραφές της δολοφονίας της Αμερικανίδας φωτομοντέλου; Αρκετά δεν ακούσαμε επί διήμερο για το πώς ακριβώς έγινε ο φόνος με κάθε δυνατή να μεταφερθεί λεπτομέρεια από τα κανάλια;

***

Το ότι κυνηγάνε τον εντυπωσιασμό, είναι γνωστό. Το ότι θα κάνουν το παν για λίγες μονάδες ακροαματικότητας, είναι επίσης γνωστό. Ομως, το ότι θα συνέχιζαν τόσες μέρες να παρουσιάζουν αυτή την υπόθεση με τον πλέον αηδιαστικό και προσβλητικό, για το κοινό, τρόπο, ξεπερνάει τα όρια. Ας ηρεμήσουν.

***

ΟΛΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι προσπαθούν για την "εκτόνωση της κρίσης" στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αυτή δε λέει να εκτονωθεί. Μήπως το έχουμε ξαναδεί το έργο; "Σκοτεινές" δυνάμεις να δημιουργούν εντάσεις την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ είναι πανέτοιμο να παρέμβει με τους συνήθεις... "ανθρωπιστικούς" σκοπούς του;

***

Ακριβώς επειδή το έχουμε δει, και οι βαλκανικοί λαοί γνωρίζουν την κατάληξή του, καλό θα είναι να μη μας κουράζουν με τα περίφημα "σίριαλ" κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή. Δεν είμαστε τόσο κορόιδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ