ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δισεκατομμύρια στους εργοδότες στο όνομα της ανεργίας!

Στα 220 δισ. δρχ. θα φτάσει το ποσό που θα δώσει το 1997 ο ΟΑΕΔ για την "ενεργητική" επιδότηση της ανεργίας και χτες παρουσιάστηκαν τα πρώτα δυο προγράμματα, κόστους περίπου 50 δισ. δραχμών

Η εκτίμηση ότι η ανεργία, που βρίσκεται γύρω στο 10% θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μετά την εφαρμογή των μέτρων "ενεργητικής επιδότησης της ανεργίας" - δηλαδή και μετά την είσπραξη των πόρων του ΟΑΕΔ από τους εργοδότες - έγινε χτες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος παρουσίασε δυο ακόμα μέτρα για την επιχορήγηση των εργοδοτών.

Ο υπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν προωθείται η δημιουργία ειδικού ταμείου για τη λήψη μέτρων κατά της ανεργίας, είπε ότι "επιβάλλεται" να γίνει κάτι τέτοιο. Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση "για το μέλλον της εργασίας", παράλληλα με το διάλογο για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, οι εργοδότες θα μοιραστούν περίπου 50 δισ. δραχμές το 1997 από το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας. Το 1997, ο ΟΑΕΔ θα δαπανήσει για την ανεργία συνολικά 220 δισ. δραχμές, στα πλαίσια της "ενεργητικής επιδότησης της ανεργίας".

Στόχος των δυο πρώτων προγραμμάτων που παρουσιάστηκαν είναι η δημιουργία 40.000 ...νέων θέσεων εργασίας. Ομως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν μπόρεσε να δώσει ούτε ένα στοιχείο για τα αποτελέσματα των αντίστοιχων προγραμμάτων τη διετία 1995 - 1996!Μάλιστα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστράτογλου, είπε ότι είναι "πολύ δύσκολο" να απαντήσει σ' αυτό.

Τα δυο προγράμματα για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και νέων ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά νέους 15 - 25 ετών, γυναίκες 15 - 64 ετών, άνεργους 26 - 64 ετών και άνεργους 15 - 64 ετών σε θύλακες υψηλής ανεργίας. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 2.500 δρχ. μέχρι 5.000 δρχ. τη μέρα. Η επιχορήγηση θα είναι αυξημένη για κάθε κατηγορία άνεργου, όταν τα προγράμματα εφαρμόζονται σε "θύλακες ανεργίας". Η επιχορήγηση θα διαρκεί 12 μήνες, με την υποχρέωση συνέχισης της απασχόλησης για άλλους 4 μήνες.

Η επιχορήγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών θα κυμαίνεται από 800.000 δρχ. μέχρι 1.300.000 δρχ. και θα αφορά 10.000 άνεργους, διαφόρων ηλικιών και κατηγοριών. Οι απόφοιτοι ΚΕΚ και ΙΕΚ θα προτιμούνται, ώστε να ενισχυθούν όσοι προσπάθησαν να μάθουν κάτι, όπως είπε ο υπουργός.

Μάχη και σήμερα για το ωράριο

Συγκεντρώσεις από τις 4 μ.μ. έξω από τα καταστήματα "Κωτσόβολος", ενάντια στην παράταση του ωραρίου. Απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης και στην κλήση συνδικαλιστών σε απολογία!

Θα επαναληφθούν σήμερα από τις 4 το απόγευμα οι συγκεντρώσεις εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ έξω από τα καταστήματα του "Κωτσόβολου" στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην παράταση του ωραρίου έως τις 9 το βράδυ.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντησή τους στις προσπάθειες τρομοκράτησης που εκπορεύονται - με κυβερνητική κατεύθυνση - από αστυνομικές, αλλά και εισαγγελικές αρχές. Αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών ήταν η κλήση σε απολογία για τις συγκεντρώσεις του προέδρου του εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Π. Βαμβακά, με "πρωτοβουλία" της Αστυνομίας, αλλά και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α. Φραγκόπουλου, μετά από εισαγγελική παραγγελία!

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τι θα γίνει σχετικά με το θέμα του ωραρίου, δεδομένου ότι ο Μ. Παράβαλος, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ και των καταστημάτων "Κωτσόβολου" αθέτησε τη "συμφωνία κυρίων" που είχε συνάψει με την κυβέρνηση για λειτουργία των καταστημάτων ως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, απάντησε: "Δε θα μείνουμε αδιάφοροι, η πολιτεία θα παρέμβει, από κει και πέρα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του"...

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Δ. Φαφαλιός,σε δήλωσή του στο "Ρ", τόνισε: "Οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου και το Συντονιστικό των σωματείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις προθέσεις των εργοδοτών για την πλήρη ισοπέδωση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων. Το Συντονιστικό αποφάσισε να προχωρήσει και στη διοργάνωση συλλαλητηρίου μεταξύ 17 και 20 Φλεβάρη και καλούμε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να συμπαρασταθεί έμπρακτα στον αγώνα μας, παρότι η πλειοψηφία της διοίκησής του δεν έδειξε μέχρι τώρα τέτοια διάθεση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου, βάσει των αιτημάτων που έχουν καταθέσει τα σωματεία των εργαζομένων και των ΕΒΕ. Απαιτούμε κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Για μας, το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με έναν και μοναδικό εργοδότη, τον "Κωτσόβολο"".

ΣΟΦΤΕΞ
"Οχι" στην ιδιωτικοποίηση

Δεν εκπροσωπεί πλέον τη "Συμπαράταξη" ο Λ. Κολιγιάννης, ανακοινώνει η παράταξη

Δεν εκπροσωπεί πλέον τη "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ" ο Λάζαρος Κολιγιάννης σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη των εργαζομένων στην εταιρία ΣΟΦΤΕΞ. Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ως εξής:

"Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ανακοινώνει στους εργαζόμενους της επιχείρησης ότι ο συνάδελφος Λάζαρος Κολιγιάννης δεν την εκπροσωπεί πλέον. Ακόμα τον καταγγέλλει για ξεπούλημα των ομόφωνων αποφάσεων της παράταξης και των συμφερόντων των εργαζομένων, διότι στο ΔΣ του Σωματείου στις 29 Γενάρη 1997 ψήφισε μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΣΚΕ την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που ζητούσε την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα, αυτή η επιστολή αξιοποιήθηκε το ίδιο βράδυ από την κυβέρνηση που, διά στόματος κ. Πασχαλίδη,είπε ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική - πολιτική διάλυσης ουσιαστικά της εταιρίας.

Συνάδελφοι, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ από την ένταξη της ΣΟΦΤΕΞ στον ΟΑΕ το 1994, που η κυβέρνηση χάρισε τα χρέη του Κεφάλα, πάλευε όλα αυτά τα χρόνια για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό της ΣΟΦΤΕΞ και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Δημόσιος φορέας χαρτοβιομηχανίας με κορμό τη ΣΟΦΤΕΞ, στα πλαίσια μιας κλαδικής πολιτικής - ένταξης και άλλων μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου στο φορέα.

2. Στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη ΔΣ του Σωματείου του Οκτώβρη, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έκανε κεντρικό πρόβλημα τη σωτηρία της ΣΟΦΤΕΞ από την ιδιωτικοποίηση - διάλυση που προωθούσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά στηρίζουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

3. Μετά την όξυνση του προβλήματος, τους μήνες Δεκέμβρη - Γενάρη, σε όλες τις ανακοινώσεις μας, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και προβάλαμε μίνιμουμ πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και στο ΔΣ του σωματείου και στους εργαζόμενους που ήταν:

  • Αμεση χρηματοδότηση
  • Να προχωρήσουν τα επενδυτικά προγράμματα
  • Και για την εξασφάλιση της λειτουργίας και των δικαιωμάτων μας, παραμονή στον ΟΑΕ, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο συν. Κολιγιάννης, ενώ δεν είχε διαφωνήσει ποτέ σ' αυτή τη θέση (ομόφωνη), στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα μας, απαιτούσε και απαιτεί ετσιθελικά να αφαιρεθεί το τρίτο σκέλος της πρότασής μας.

Συνάδελφοι, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, εκπροσωπώντας τις ταξικές θέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα δε θα κάνει ποτέ ούτε βήμα πίσω απ' αυτές τις θέσεις.Δε θα συναινέσουμε στο έγκλημα. Καλούμε τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ σε μεγαλύτερη συσπείρωση και αγώνα γύρω από τις αρχές και τους στόχους μας, για τη σωτηρία της ΣΟΦΤΕΞ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - διάλυση.

Να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στα πακέτα εκβιασμού και εξαγοράς που θα φέρουν στη συνέλευση, με στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο μας.

Να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, πάνω όμως σε συγκεκριμένους στόχους".

Κακή αρχή για αλλοδαπούς

Πολύπλευρες απαγορεύσεις προβλέπονται στο δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση κάρτας περιορισμένης παραμονής στους αλλοδαπούς, το οποίο συζητείται τη Δευτέρα

Προκειμένου να εξεταστεί το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση της "κάρτας παραμονής περιορισμένης διάρκειας σε αλλοδαπούς",συνεδριάζει τη Δευτέρα η επιτροπή, που έχει συσταθεί στα πλαίσια του τελευταίου νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Το πρώτο σχέδιο ΠΔ, για τη χορήγηση "κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών",βρίσκεται στην ΟΚΕ και μετά τη γνωμοδότησή της θα πάει για υπογραφή. Αυτό το πρώτο σχέδιο ΠΔ έχει συγκεντρώσει δικαιολογημένα "πυρά", αφού κρατά σε καθεστώς "ομηρίας" τους αλλοδαπούς, θέτει σημαντικά εμπόδια για την καταγραφή τους και προβλέπει ιδιαίτερα σκληρές ποινές γι' αυτούς, σε αντίθεση με τους εργοδότες που επιδίδονται στη "μαύρη εργασία".

Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο ΠΔ, την κάρτα παραμονής περιορισμένης διάρκειας θα μπορεί να την προμηθεύεται όποιος αλλοδαπός κατέχει και την πρώτη κάρτα προσωρινής άδειας.

Η κάρτα θα ισχύει για έξι μήνες έως τρία χρόνια και θα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ. Ο αλλοδαπός κάτοχος της κάρτας, για να βγει από τη χώρα μας, θα πρέπει να έχει υπογράψει σύμβαση παροχής εξαρτημένης εργασίας και να μη λείψει περισσότερους από δυο μήνες! Βασικές προϋποθέσεις, από τις οποίες εξαρτάται η διάρκεια της κάρτας παραμονής, είναι το είδος της εργασίας του αλλοδαπού, οι όροι του ιδιωτικού συμφωνητικού που υπογράφει με τον εργοδότη, η κατάσταση της αγοράς εργασίας, το γενικότερο συμφέρον της εθνικής οικονομίας! Υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της διάρκειας της κάρτας για ένα ή δυο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι για να εργαστεί ένας αλλοδαπός, κάτοχος αυτής της κάρτας, στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψει σύμβαση εποχικής απασχόλησης!

Ξανά έξω από τα καταστήματα "Κωτσόβολος", θα βρεθούν σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ